„Nu ne-au arătat nici măcar un PET cules de pe lac. Firma nu are nici măcar o barcă și cere autorizație pentru culegerea deșeurilor de pe lacuri”

4
513

Dezvăluirile publicației atacul.ro cu privire la gestionarea problemei deșeurilor de pe luciul de apă al Lacului Bicaz, fenomen care se repetă în primăvara fiecărui an, au fost confirmate oficial de o parte a autorităților ce au atribuții în gestionarea acestei situații. Este evident că există o problemă cu autorizația de mediu emisă în urmă cu doi ani firmei Eco Riviere Total SRL, societate care este plătită de către Hidrolectrica SA, prin SH Bistrița, să adune PET-urile de pe Lacul Bicaz. La fel de evident este că cei de la Hidrolectrica preferă în continuare să ofere doar informații incomplete despre contractul încheiat cu firma de colectare a deșeurilor de pe Lacul Bicaz. Iar toate acestea se întâmplă sub privirile prefectului Daniela Soroceanu care și-a expirmat, chiar dacă nu direct, nemulțumirea vizavi de modul în care societatea Eco Riviere s-a achitat de sarcini. Culmea este că directorul SH Bistrița, Cornel Melinte, s-a declarat foarte mulțumit de serviciile prestate de către Eco Riviere SRL. În schimb, Agenția pentru Protecția Mediului a constatat că sunt probleme mari cu autorizația de mediu a firmei, iar Garda de Mediu a amendat societatea cu 7.500 de lei pentru că nu a raportat câte PET-uri a cules în ultimii patru ani. Cine a analizat cu atenție declarațiile din conferința de presă a șefilor instituțiilor implicate în gestionarea problemei deșeurilor de pe Lacul Bicaz nu a avut cum să nu-și dea seama că ceva este necurat, impresia fiind aceea că se încearcă să se pună batista pe țambal. Este greu de ascuns gunoiul sub preș, pentru că, le place sau nu, cei de la Hidrolectrica sunt obligați să curețe albia Lacului Bicaz, iar în acest sens compania a apelat la serviciile unei societăți comerciale care, atenție, nu are nici măcar o barcă în proprietate, dar are un angajat. A spus-o clar Iulian Jugan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț. Directorul Melinte (FOTO) nu a oferit informații despre cum a fost încheiat acest contract și nici care este valoarea lui.

De asemenea, directorul de la SH Bistrița ar fi trebuit să explice, chiar dacă el nu era pe funcție la acea vreme, cum a reușit compania să încheie contractul cu Eco Riviere Total SRL în condițiile în care aceasta nu avea la acel moment (n.r.decembrie 2015) autorizație de mediu. În acest an, spune Melinte, „Firma cu care am avut contract și-a îndeplinit sarcinile contractuale, colectând peste 7 tone de peturi, peste 3 tone de deșeuri amestecate și 18 tone de deșeuri din lemn”. De aici înțelegem că în contractul dintre cele două părți este stipulată o cantitate fixă ce trebuie colectată de către firma prestatoare de servicii. Cornel Melinte, care nu vorbește cu reprezentanții presei decât dacă primește dezlegare de la șefii de la București, a recunoscut că „bugetarea” pentru strângerea deșeurilor de pe lac nu a fost suficientă, de vină fiind creșterea cotei Lacului Bicaz, comparativ cu anul trecut. Bugetul alocat pentru strângera deșeurilor a fost stabilit în funcție de cantitățile adunate în ultimii ani, numai că anul acesta cota lacului a crescut foarte mult într-un timp foarte scurt, deșeurile de pe mal sau aduse din amonte au ajuns cu tonele pe lac, iar bugetul alocat a fost depășit. 

Eco Riviere Total SRL nu a raportat ce cantitate de deșeuri a adunat

Cornel Melinte vorbește despre o cantitate de deșeuri colectată de către cei de la Eco Riviere de pe Lacul Bicaz, însă cei de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Neamț afirmă că nu au primit nici o informare de la societatea în cauză, deși aceasta era obligată de lege să raporteze cantitățile de deșeuri colectate. Ba mai mult, Iulian Jugan, directorul APM Neamț, afirmă că societatea Eco Riviere Total a solicitat autorizație de mediu pentru a strânge deșeuri de pe lac și nu numai, fără a deține măcar o barcă. Jugan a povestit și cum a obținut firma autorizarea unui depozit din Tazlău care nu a funcționat niciodată. Acolo se află două case vechi și un grajd și în niciun caz depozit de deșeuri.

„Societatea a obținut autorizația de mediu pe data de 6 ianuarie 2016. În urma verificărilor am constatat că funcționarul care a întocmit această autorizație avea ordin de serviciu și proces verbal de deplasare la fața locului. Se presupune că a constatat că lucrurile stau pe teren așa cum au fost prezentate în memoriu de această societate. La începutul lunii martie 2018, societatea a solicitat revizuirea autorizației. Doi responsabili ai APM s-au deplasat la fața locului, însă nu găsit pe nimeni. Administratorul nu a răspuns la telelefon. De la Primăria Tazlău am aflat că nici aici nu au fost finalizate procedurile. Constatând că sunt niște inadvertențe, am sesizat Garda de Mediu să constate dacă lucrurile stau așa. Am avut un schimb de corespondență cu Hidrolectrica SA, de la care am aflat că această societate (n.r. Eco Riviere Total SRL) a colectat 7 tone de deșeuri, în condițiile în care firma avea obligația să ne transmită anual aceste cantități colectate. Practic, noi trebuia să avem o evidență, însă firma nu ne-a arătat nici măcar un pet că ar fi cules. De aceea am sesizat Garda de Mediu să vedem cum stau lucrurile, dacă trebuie să ridicăm autorizația de mediu. Societatea nu are nici măcar o barcă ca și utilaje pe care le folosește în această activitate, în condițiile în care s-a cerut autorizație pentru culegerea de deșeuri nepericuloase de pe toate lacurile și râurile din județul Neamț”,  a declarat Iulian Jugan.

Iftimie Petrariu si Iulian Jugan (Sursa Foto: Turn TV)

 

Garda de Mediu, amendă și avertisment

Iftimie Petrariu, directorul Gărzii de Mediu Neamț, a dat curs solicitării colegilor de la APM Neamț și a demarat verificările pentru a vedea cum stau lucrurile. La final, societatea a fost amendată cu 7.500 de lei pentru că nu a raportat cantitatea de deșeuri colectate și avertisment pentru că deșeurile nu au trecut prin depozitul-grajd, autorizat de APM, de la Tazlău.

„Am făcut controalele solicitate de APM și am constatat două neconformități: în 2014, 2015, 2016 și 2017 firma nu a raportat niciun pet, deși avea acte doveditoare că le-a eliminat legal. A fost sancționată cu 7.500 lei pentru asta. De asemenea, s-a constatat că nu a respectat prevederile din autorizație, respectiv deșeurile nu au trecut pe la punctul de lucru de la Tazlău. Pentru asta i-am dat avertisment și solicitat să se adreseze APM pemtru revizuirea autorizației. Poate depozitul de la Tazlău este sau nu necesar, poate să ia peturile și să le ducă direct. Au prezentat documente că au depus deșeurile la diverse societăți autorizate”, a declarat Iftimie Petrariu.

Prefectul și firma Eco Riviere Total  

Deși nu a spus-o direct, prefectul Soroceanu (FOTO) a dat de înțeles că este nemulțumit de modul în care firma Riviere Total SRL s-a achitat de sarcini. La un moment dat, prefectul a intrat în rolul jurnalistului și l-a întrebat pe Iulian Jugan ce se va întâmpla cu contractul încheiat între Eco Riviere și Hidroelectrica în cazul în care firmei i se va retrage autorizația de mediu. Jugan nu a apucat să ofere răspunsul complet, discuția fiind întreruptă, neinspirat, de alte întrebări.

„Domnule Jugan, în urma a ceea ce ați verificat, dacă la acea societate există capabilitate și constatați că nu-și îndeplinește obligațiile din autorizați si o retrageți, care ar fi efectul asupra contractului încheiat de firmă cu Hidroelectrica? Ce se întâmplă dacă veți considera că nu și-a îndeplinit sarcinile conform autorizației de mediu?”, a întrebat prefectul.

Iulian Jugan nu a apucat să răspundă, pentru că i-a luat-o înainte Iftimie Petrariu, comisarul șef de la Garda de Mediu:

”Noi am propus reviziuirea, nu suspendarea autorizației. Firma are autorizație, însă nu a respectat toate obligațiile. Cum fapta nu este una foarte gravă, am cerut revizuirea autorizației, să se discute dacă este necesar punctul de lucru de la Tazlău sau nu”

Cornel Melinte a precizat încă o dată că este mulțumit de modul în care firma și-a făcut treaba, iar Iulian Jugan a spus că APM este interesat ca deșeurile să fie colectate și eliminate. Totuși, se pune întrebare dacă o firmă care vrea să colecteze deșeurile de pe râurile și lacurile din Neamț, de exemplu, chiar nu are nevoie de un depozit unde să le transporte, să le depoziteze și selecteze? Noi credem că da, pentru că altfel cei de la Eco Riviere Total SRL nu s-ar mai fi chinuit să „autorizeze” un grajd drept depozit de deșeuri. În al doilea rând, trebuie spus că este mai mult decât evident că la punctul de lucru de la Tazlău avem de-a face cu orice numai cu un depozit de deșeuri nu. Asta înseamnă că angajații de la Mediu, respectiv cel care a semnat autorizația în ianuarie 2016, este în culpă. Ne îndoim serios că cel care a semnat autorizația a mers la fața locului unde a constatat că firma are un depozit. Nu, acolo a fost și este un grajd care stă să se dărâme, nu un depozit de deșeuri.

Așa arată „depozitul de deșeuri” cu autorizație de la APM:

Prefectul Daniela Soroceanu și Iulian Jugan au fost singurii care au arătat cu degetul spre contractul încheiat de Hidrolectrica SA cu Eco Riviere Total SRL pentru igienizarea Lacului Bicaz, însă totul a rămas la nivel de discuții. Sau poate nu.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

ULUITOR! Un grajd dărăpănat a fost autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului ca depozit pentru mizeria strânsă de pe Lacul Bicaz

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Ion 8 iunie, 2018 at 06:46 Răspunde

    Se vede de la o posta magaria, iar cel care a încheiat contractul trebuia adus sa dea explicatii. Lacul e plin de mizerii si acum in timp ce ăstia din birou discuta. Nu-i asa ca ti se face greață sa mai locuiesti in acest hal de judet? Daca nu-i in stare ala sa culeagă mizeriile, sa iasă cei plătiți gras de stat sa le culeaga.

  2. constantin 8 iunie, 2018 at 08:48 Răspunde

    Este ceva ciudat cu Hidroelectrica.Multe dosare penale cu jaful de la Hidroelectrica Bistrita ,spagi de sute de mii de euro iar celor de la Hidro nu li se intampla nimica.Care este secretul de este atata liniste acolo.Fiecare salariat important(sefulet) mai au o sursa colateraala de venit.Ba protejeaza anumite pensiuni sa arunce mizeria direct in lac,ba ii da bani unui lichidator in insolventa precum ca a curatat lacul Bicaz de peturi etc.etc.Care o fi protectia?

  3. mihnea1 8 iunie, 2018 at 22:27 Răspunde

    Sunt vizibile ilegalitatile cat casa, dar anumite institutii sfideaza legea si nu fac nimic. M-am uitat la acea conferinta si m-a cuprins greata de tupeul unora de a acoperi ilegalitatile acelei firme. E o capusa de partid, e firma vreunui zeu, de ce nu se iau masuri? Politia de ce nu verifica, fiind clar ca celelalte institutii acopera mizeriile.

  4. Nea Goe Basarab 12 iunie, 2018 at 12:57 Răspunde

    Constantine, Constantine, te întrebi și asta-i bine! Hidroelectrica este firma mult râvnită de toți hotii, unul dintre cei câțiva stâlpi de susținere a guvernelor postdecembriste ! Cu profitul anual al acesteia se pot plăti 3 luni pensiile speciale ale nomenclaturii! De aici se sifoneaza miliarde de lei prin serviciile de mentenanta efectuate de către firmele agreate de partid. De aici vin banii pentru autocarele, apa, pachetelul, pet-ul de bere și cei 50 de lei ale necesare bunei organizări a marșurile de adio a Cămăsilor albe! Ce doreați sa va spună Directorasii care sunt înregimentați politic? A cui e firma năzdrăvană care cu un salariat superman curăță luciul de apa de la Botșăni la Galați? Cam multe vrei!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.