„Familia” ALDE Neamț prosperă. Cu doar doi angajați, firma lui Melu și Jipa a făcut milionul de lei din bani publici

5
1143


ALDE Neamț nu este un mare partid, iar rezultatele obținute la ultimele alegeri (locale și parlamentare) au demonstrat acest lucru. Dacă la alegerile parlamentare nu au reușit să obțină niciun mandat, la alegerile locale lucrurile au mers mai bine, în sensul că ALDE a intrat în Consiliul Județean Neamț, dar și în Consiliul Local Piatra Neamț. Rezultatele obținute la alegerile locale sunt explicabile, dacă ne gândim la persoanele care au dat greutate listei ALDE: Cătălin Drăgușanu, fost deputat, Constantin Iacoban, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, Mihai Alexandru, fost consilier județean etc. Între timp, aceștia au părăsit partidul sau au fost „ajutați” să plece, iar de rezultatele obținute la alegerile locale au rămas să se bucure alții. Alianța cu PSD le-a adus celor din ALDE o funcție de vicepreședinte în consiliul județean, deși partidul are doar două mandate din cele 35 ale legislativului. Funcția de vicepreședinte din partea ALDE este ocupată de Ion Asaftei (FOTO), președintele acestei formațiuni politice în Neamț.

În ultimii doi ani, Asaftei a fost în dese rânduri împuternicit la șefia Consiliului Județean Neamț. S-a întâmplat ori de câte ori Arsene, titularul funcției, a fost plecat fie în concediu, fie în arest. Ei bine, faptul că Asaftei, șeful ALDE Neamț, este un personaj principal aflat la butoanele Consiliului Județean Neamț, nu înseamnă musai că și-a exercitat influența pentru ca firme controlate de oameni ai partidului să obțină contracte cu bani de la buget. Putem spune doar că sunt simple coincidențe faptul că oamenii din partid, apropiați ai lui Asaftei, au prins contracte generoase cu instituții finanțate din bugetul județului. Vorbim aici de tânărul Viorel Jipa, președintele Organizației de Tineret a ALDE Neamț, Melu Melinte, fost angajat al CJ Neamț și candidat la Primăria Ștefan cel Mare din partea ALDE, și Sebastian Gherasim, vicepreședinte ALDE Neamț, fost candidat ALDE la Primăria Alexandru cel Bun și ginerele lui Melu.

Ecofast Termo SRL, 50 de contracte cu statul si doi angajați

În urmă cu câteva luni, atacul.ro dezvăluia în exclusivitate afacerile pe care societatea Ecofast Termo SRL, cu sediul în satul Soci, comuna Ștefan cel Mare, înființată la sfârșitul lunii februarie 2017, le desfășura cu diverse instituții subordonate Consiliului Județean Neamț. Melu Melinte, administratorul și acționarul unic al societății, a fost angajat la CJ Neamț și candidat ALDE la Primăria Ștefan cel Mare. Melu a recunoscut că firma nu are mulți angajați, că de curând îl cooptase în acționariat și pe Viorel Jipa și că este ajutat în afaceri de ginerele său Sebastian Gherasim, acționar unic și administrator al firmei SC GPS Axa Grup SRL. Firma Ecofast Termo SRL, controlată acum de Melu și Jipa, a avut primul an de existență de-a dreptul fabulos. În numai 10 luni de la înființare, societatea cu obiectul de activitate „Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer conditionat”, a reușit, numai cu doi angajați, să încheie zeci de contracte cu instituții subordonate și finanțate de Consiliul Județean Neamț. Date oficiale de la Ministerul de Finanțe arată că Ecofast Termo SRL a avut, în 2017, o cifră de afaceri de 923.311 lei și un profit de 398.063 lei.

Peste 95% din cifra de afaceri a avut ca sursă contractele cu bani de la bugetul județului, așa cum se poate vedea și din lista de mai jos: http://atacul.ro/wp-content/uploads/2018/06/contracte-ecofast-termo.pdf

Vorbim, în general, de „cumpărări directe” încheiate pe SEAP, însă întrebarea care se pune este cum de a reușit această societate să obțină un profit de aproape jumătate din cifra de afaceri. Să fi fost lucările supraevaluate? De asemenea, ne întrebăm de ce autoritățile contractante au acceptat să ofere contracte unei firme cu doi angajați. Concluzia este una și clară: Ecotermo Fast SRL, controlată de doi membri ALDE, apropiați ai vicelului Consiliului Județean, Ion Asaftei, a câștigat sume importante de pe urma contractelor încheiate cu instituții publice, subordonate CJ-ului. Până în prezent, SC Ecofast Termo are încheiate 50 de contracte cu instituții publice. Ultimul a fost parafat în 27 aprilie și are valoarea de 43.576 lei fără TVA. De acești bani, firma lui Melu și Jipa furnizează Consiliului Județean Neamț un „Pachet lucrări de reparații curente și zugrăveli”.

Firma vicelui ALDE, 24 de contracte cu instituții publice

Firmei GPS Axa Grup SRL Alexandru cel Bun, controlată de Sebastian Gherasim, vicepreședinte ALDE și ginerele lui Melu Melinte de la SC Ecofast Termo, i-a priit nu glumă ajungerea partidului la putere în Neamț. Din septembrie 2016 și până în prezent, societatea lui Gherasim a încheiat 24 de contracte cu instituții publice.

Click pentru lista contractelor: http://atacul.ro/wp-content/uploads/2018/06/Lista-contracte-SC-GPS-Axa-Grup-SRL.pdf

În afară de unul, încheiat cu APIA Neamț, unde directorul a fost pus de ALDE, celelalte au fost încheiate cu CJ Neamț sau instituții subordonate. În 2017, GPS Axa Grup SRL a avut o cifră de afaceri de 565.709 lei, un profit de 7.096 lei și 3 angajați.

 

Ultimul contract a fost încheiat luna trecută cu CJ Neamț, în valoare de 16.790 lei fără TVA. De acești bani, firma lui Gherasim a livrat CJ-ului un generator electric, pe care l-a montat și l-a pus și în funcțiune.

Cifra de afaceri a firmei GPS Axa Grup SRL din ultimii ani:

 

Deci avem de-a face cu două exemple clare de succes în afaceri. O firmă înființată anul trecut, în februarie, încheie anul cu o cifră de afaceri de aproape un milion de lei. Banii vin din contracte încheiate cu Consiliul Județean Neamț, acolo unde vice este Asaftei, președinte ALDE Neamț. Firma Ecofast Termo este controlată, coincidență pură, tot de doi oameni de la ALDE. Cea de-a doua firmă, GPS Axa Grup SRL, controlată de vicele ALDE Neamț, prinde la rându-i zeci de contracte cu bani de la județ. Și aici este vorba tot de o coincidență, bineînțeles. Așadar, „Să redăm România românilor”, cum ar spune sloganul folosit de ALDE în ultimele campanii electorale.

(Sursa Foto: Facebook.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Firma „familiei” ALDE a dat din nou lovitura: repară stația de epurare de la Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni

„Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

Vicele „Jan” centrează, iar „aldiștii” încasează bani din contracte cu statul

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Viorel 7 iunie, 2018 at 06:44 Răspunde

    Sigur ca sunt coincidențe pure. Cum ajung oportunității pe unde sunt parale, cum isi fac firme si uite ce de succesuri au. Ca succesul e atunci cînd esti cinstit si cînd muncesti pt fiecare leut care nu pică asa cum pică la ăstia! Dar trăiască nea Jan si compania! Tot din coincidențe

  2. mihnea1 8 iunie, 2018 at 22:31 Răspunde

    Si acum urmeaza reteta clasica a santajistilor din presa. Merge unul de tine un site si scrie (agramat) un text despre cat sunt de corecti cei cu firmele, in frunte cu Jan de han, iar apoi le face factura.

    • Petrica Badalau 15 iunie, 2018 at 19:40 Răspunde

      Cat despre „presa”, ai perfecta dreptate. Octavian Paler spunea(Dumnezeu sa-l odihneasca) , ca cel mai mare cancer al Romaniei este presa.Astia te fac din interlop presedinte si din om de stiinta infractor. In tot acest timp, patronii trusturilor de presa isi toarna viloante la malul lacului(eventual langa Viorel Andrei), masini, bani, curve, etc Si bineinteles o fac pe justitiarii…

  3. anca 11 iunie, 2018 at 08:23 Răspunde

    …asta ca sa stiti de acum inainte pe cine punem stampila…Macar lucrarile sa fie de calitate, dar nu cred ca din mainile unor calificati ALDE ar putea iesi lucrari de calitate..sau vin cei de la pesede care sunt mai calificati si, pe alti bani repara stricaciunile celor dintai..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.