Sute de mii de lei aruncați în „intersecția morții” de la Girov. Seria accidentelor grave continuă. Executantul lucrării a băgat mâna-n bani

5
1717

Intersecția dintre drumul național DN 15D și drumul județean DJ 156 A, situată în satul Căciulești, comuna Girov, s-a transformat, în ultimii ani, într-un adevărat loc al morții, aici pierzându-și viața sau fiind grav rănite în accidente rutiere zeci de persoane. Problemele au început să apară în momentul în care DJ 156 A, Roznov – Girov – Dobreni, a fost reabilitat, iar administratorii celor două drumuri nu și-au dat deama că intersecția cu DN 15D (Piatra Neamț – Roman) nu este marcată corespunzător. Așa au început să se înregistreze numeroase accidente rutiere, cele mai multe provocate de către cei care intrau fără a acorda prioritate, de pe drumul județean pe drumul național. După primele accidente, polițiștii rutieri declarau, pe bună dreptate, că intersecția cu pricina se transformase într-un adevărat coșmar pentru participanții la trafic, în special pentru cei care nu cunoșteau zona. Motivul: odată reabilitat, drumul județean DJ 156A arăta bine, iar mulți dintre cei care se deplasau pe el și ajungeau la intersecția cu drumul național credeau că drumul lor este cel cu prioritate. Alții își dădeau seama târziu că se apropie de o intersecție în care trebuie să acorde prioritate sau nu observau la timp indicatoarele. Bineînțeles, factorul viteză a avut aproape de fiecare dată un rol determinant în majoritatea accidentelor provocate de către cei care au intrat din DJ 159A în DN 15D. Șoferii vedeau târziu sau nu observau indicatoarele ascunse prin copaci care anunțau intersecția cu DN 15D. Primele măsuri luate au fost de a monta indicatoare rutiere suplimentare, atât pe DJ 156A, cât și pe DN 15D. Așa au apărut numeroase indicatoare cu semnul „Oprire”, dar și de limitare a vitezei la intrararea din drumul județean pe drumul național, dar și indicatoare de limitare a vitezei pentru cei care circulă pe drumul național. Nici această măsură nu a dat rezultate, în zona respectivă înregistrîndu-se în continuare accidente grave. În cele mai multe situații a fost vorba de culpa celor care au intrat de pe DJ 159A pe DN 15D fără a acorda prioritate autovehiculelor care circulau pe drumul național.

540.000 de lei din banii Consiliului Județean pentru modernizarea intersecției

Cum tragediile rutiere deveniseră o obișnuință pentru intersecția morții de la Girov, autoritățile județene au decis să se implice. Este vorba de Consiliul Județean Neamț, reponsabil cu administrarea drumurilor județene, inclusiv a DJ156A. Cârcotașii afirmă că în gestionarea acestei situații ar fi trebuit să apară și Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, care administrează DN 15D. Iar cârcotașii par a avea dreptate, mai ales că de modernizare s-a bucurat și o bună porțiune din DN 15D, dar pe bani județeni, deși lucrările ar fi trebuit să fie suportate din bugetul Companiei de Autostrăzi. Ce-i drept, implicarea administratorului drumului județean trebuia să fie pe măsură, mai ales că majoritatea accidentelor a fost provocată de către conducătorii auto care au intrat în intersecția cu DN 15D, pentru că nu au acordat prioritate autovehiculelor care circulau pe acest sector de drum. Consiliulul Județean a suportat toate costurile care s-au ridicat la 540.452 lei, TVA inclus. Proiectul, inițiat în martie 2016 de Emilia Arcan, vicepreședinte cu atribuții de președinte de CJ la acea vremea, a fost votat fără probleme de către consilierii județeni. Trei variante au fost luate în calcul: crearea de benzi de accelerare și de decelerare, crearea unui sens giratoriu sau benzi de refugiu. Sensul giratoriu, considerat de mulți a fi cea mai bună variantă, a picat din lipsă spațiu. A fost agreată varianta benzii de refugiu pe DN 15D, pentru ca cei care fac stânga din ambele sensuri de mers să aibă o zonă de așteptare până când pot vira pe drumul județean. Modernizarea drumului județean a însemnat amplasarea a două mici scuaruri și a unui număr suplimentar de indicatoare rutiere.

Rezultatul acestei modernizări costisitoare nu a fost cel scontat, în zonă întregistrîndu-se în continuare accidente rutiere. Voci din Consiliul Județean Neamț afirmă și acum că CNAIR ar fi trebuit să suporte cheltuielile cu lărgirea drumului național în zona respectivă, situație în care cei 540.000 de lei ar fi putut fi folosiți doar pentru modernizarea porțiunilor de drum județean din intersecția morții. Suma cheltuită din bugetul județean, comparativ cu ce s-a executat efectiv, pare a fi, afirmă cunoscătorii, destul de mare. Scandalos este că intersecția suferă și în acest moment la capitolul semnalizare luminoasă pe timp de noapte. Ultimul accident rutier, soldat cu 5 victime, s-a petrecut pe timpul nopții (7/8 mai). Nici indicatoarele rutiere nu par a fi amplasate inspirat și nu ar fi deloc rău dacă pe scuarurile de la intrarea în intersecția cu DN 15D ar fi amplasat indicatoare „Oprire”. Ar fi mult mai vizibile decât cele „ascunse” după garduri sau prin copaci.

 

Furtișaguri la indicatoare și borduri

Și cum parcă nu a fost de ajuns că lucrarea nu a dus la rezultatul scontat, Curtea de Conturi a constatat că s-a mai și furat nițel. Auditorii publici externi au verificat contractul încheiat de Consiliul Județen Neamț cu SC Drupo SA și SC Isorcom SRL Piatra Neamț pentru „Modernizare drum județean în vederea creșterii siguranței circulației rutiere intersecție DN 15D-km 8,909 cu drumul județean DJ 156A”. Cu această ocazie s-a constatat că proiectul a suferit mult la capitolul „semnalizare rutieră”. Concret, în proiect scrie că trebuia să fie amplasate 16 indicatoare dreptunghiulare, însă pe teren au fost găsite 6 indicatoare dreptunghiulare și 10 indicatoare în formă de săgeată, care au prețuri mai mici decât cele dreptunghiulare. În plus, controlul a evidențiat o cantitate mai mică de borduri decât cea achiziționată. Constructorii ar fi trebuit să monteze borduri cu dimensiunule 1000x250x200, iar pe teren auditorii au găsit borduri cu dimensiunile 500x250x200. Nerespectarea specificațiilor din ofertă a dus la plata unor diferențe în plus de către Consiliul Județean Neamț, față de preturile reale ale indicatoarelor și bordurilor puse în operă. Valoarea abaterii, cu tot cu majorări de întârziere, a fost stabilită la 4.077 lei. Constatările Curții de Conturi au fost însușite de conducerea CJ Neamț căruia i-a rămas sarcina să recupereze prejudiciul.

Daniel MURARU

Citeste si:

MOARTEA UMBLĂ PE ȘOSELE, POLIȚIȘTII MĂSOARĂ DRUMURI

DNA dă cu tifla Poliției și scapă de un dosar exploziv privind fapte de corupție

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Diana 3 iunie, 2018 at 20:10 Răspunde

    Au dat jumatate de milion de lei …pentru nimic? Asta miroase a hotie din avion. Au mai pus niste asfalt ca sa largeasca intersectia iar efectul e ZERO. Sclavii aia de-i canta ode lui Arsene ce spun acum cand vad ca se moare in acelasi ritm din cauza incompetentilor care atunci cand simt ca-i de furat se catara pe utilaje si posteaza pe FB iar apoi dispar fara sa le pese de oameni? Credeti ca paguba adevarata e de doar 4000 lei???? Nu, e de 400.000 lei. Niste hoti ordinari in frunte cu sclavii de la curtea de conturi.

  2. mihnea1 3 iunie, 2018 at 21:36 Răspunde

    «Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a efectuat astăzi o vizita de lucru în teren pentru a verifica stadiul lucrărilor de la intersecția Girov-Roznov. Președintele Arsene își dorește ca lucrările la aceasta intersecție sa fie finalizate cat mai repede, pentru a nu mai exista accidente în această zonă, respectiva porțiune de drum fiind recunoscuta drept una dintre cele mai periculoase din traficul judetean. … «Pierderile de vieți omenești și pagubele din cauza acelei intersecții improprii trebuie sa înceteze. Nu vreau sa mai aud de accidente în județul Neamț provocate de drumuri stricate, intersecții neconforme sau de proasta semnalizare. Fac tot ce este legal posibil, indiferent de costuri, ca cei care folosesc drumurile din judet sa fie în siguranta», a declarat Ionel Arsene, președinte CJ Neamt.
    august 2016, http://zch.ro/cj-neamt-vizita-de-lucru-teren-presedintelui-ionel-arsene/

    Nu iti vine sa vomiti cand citesti asa ceva? Tradus ar suna cam asa: e loc de ciordeala cat cuprinde. A largit o banda de circulatie si spune ca vrea sa reduca numarul accidentelor? Pe 500.000 lei???????!!!!!!!!! Toate rudele victimelor ar trebui sa-l dea in judecata si sa-i ceara despagubiri. Niste nenorociti. Blestemati sa fie!

  3. Alex 4 iunie, 2018 at 18:05 Răspunde

    Nu au spatiu pentru un sens giratoriu???!!! Bine că a fost spatiu pentru sensul giratoriu de pe strada Mihai Viteazu, cel care face legătura cu piata Dărmănești! Despre ce vorbim….până nu o sa ne apărăm singuri drepturile și nevoile….o sa tot fim păcăliți așa…

  4. Denisa 5 iunie, 2018 at 11:35 Răspunde

    Cel mai bine, pe DJ, aproape de intersectia cu DN, sa fie asternute doua cocoase de alea mari din mixturi asfaltice, cu semnalizare luminoasa incepand cu 100 de metri inainte, si cine nu respecta isi va sparge baia de ulei, si automat nu va putea intra cu viteza in intersectie…

  5. Videoton Szekesfehervar 5 iunie, 2018 at 20:35 Răspunde

    Este loc berechet pentru giratoriu .Daca acolo nu e loc, cat de conform e ala de la Caprioara atunci ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.