ULUITOR! Un grajd dărăpănat a fost autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului ca depozit pentru mizeria strânsă de pe Lacul Bicaz

8
1488

Dacă ar urla corupția în România și tot nu ar auzi cei plătiți regește pentru stârpirea ei. Un caz despre cum se fac afaceri necurate în România, mai ales în zona gestionării problemelor de mediu, a fost prezentat de atacul.ro acum câteva zile. Este vorba despre contractul încheiat de către Hidroelectrica – SH Bistrița cu o societate comercială din Piatra Neamț pentru culegerea deșeurilor care plutesc pe luciul Lacului Bicaz. Contractul încheiat pentru anul 2017 a fost în valoare de peste 141.000 de lei. Numai că SC Eco Riviere Total SRL, firma care a primit acești bani, are două contracte încheiate cu SH Bistrița încă din decembrie 2015. Cele două contracte vizează ecologizarea tututor zonelor în care se află amenajări hidrotehnice pe râurile Bistrița și Siret. Numai că la compania de stat informațiile privind această afacere sunt ținute le secret, altfel nu se explică de ce directorul general al SH Bistrița nu-și găsește timp să stea de vorbă cu redactorul atacul.ro. Complici par a fi și cei de la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, dar și Prefectura Neamț. Nu este cazul să reamintim că prefectul Daniela Soroceanu a promis că va face lumină în toată această afacere a gestionării deșeurilor de pe Lacul Bicaz, însă până în prezent nu s-a ținut de cuvânt. Că există un interes deosebit ca mizeria să nu iasă la suprafață este evident, cum evidente sunt și mesajele unor autorități care se laudă că s-au implicat și au rezolvat problema deșeurilor de pe lac. Am fi așteptat din partea acestora să demareze o anchetă pentru a vedea cum și-a făcut treaba firma SC Eco Riviere Total SRL, cum a fost încheiat contractul cu SH Bistrița, ce cantitate de deșeuri a cules această firmă de pe luciul apei, unde au fost transportate deșeurile etc.

Ilegalități pe bandă rulantă

În primul rând, reprezentanții SH Bistrița ar trebui să răspundă cum de au reușit să încheie cele două contracte cu firma SC Eco Riviere Total SRL în condițiile în care aceasta nu avea autorizație de mediu. Contractele au fost încheiate în data de 18 decembrie 2015, iar autorizația de mediu a fost eliberată de APM Neamț în data de 6 ianuarie 2016.

Este clar ca lumina zilei că avem de-a face cu două contracte încheiate ilegal, atâta timp cât firma prestatoare de servicii nu era autorizată de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) pentru a desfășura activități de ecologizare pe Lacul Bicaz. În decembrie 2015, director general al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița era Raluca Paraschiva Balmuș, însă contractele cu Eco Riviere Total SRL s-au derulat și după schimbarea acesteia din funcție. Este evident că cei de la SH Bistrița, care au semnat contractul, nu au ținut cont de faptul că firma nu avea autorizație de la Mediu.

Depozitul autorizat de APM funcționează într-un grajd și două case

”Colectarea deșeurilor de pe luciurile de apă și malurile amenajărilor hidrotehnice se face manual de pe maluri sau cu ambarcațiuni de pe lacuri. Sunt sortate pe categorii (plastic, sticlă, cauciuc, lemn etc), fiind încărcate în mijloc de transport. Descărcarea deșeurilor se face în curte la intrarea în hală, se transportă la cântar, apoi în magazia destinată fiecărui tip de material. Se balotează, iar expedierea deșeurilor balotate se face pe categorii, către firme autorizate”, se arată în autorizația pe care Eco Riviere Total SRL a obținut-o de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț.

Aceste activități se desfășoară la adresă de pe strada I.I. Mironescu, nr 50, din comuna Tazlău. Te-ai aștepta ca aici să găsești un adevărat depozit în care să se lucreze ca la carte: deșeurile să fie descărcate în hală, selectate și balotate. Numai că nimeni și nimic nu mișcă în locul unde ar trebuie să funcționeze acest depozit. În curte se află două case bătrânești și un grajd care stă să se dărâme.

Proprietatea aparține, după cum spun sătenii, lui Costică Iosub, unul dintre administratorii și acționarii firmei. „Nu stă nimeni aici. Mai vine când și când Costică Iosub să vadă dacă este în regulă”, ne spune un sătean. Întrebat dacă știe că la adresa respectivă funcționează un depozit de deșeuri, săteanul dă din cap negativ. „A avut anul trecut, în vară, niște PET-uri în curte, dar de atunci nu am mai văzut. Știu că avea o barcă sau două pentru a strânge deșeuri de pe lacul de la Bicaz, însă nici pe acestea nu le-am mai văzut”.

În curtea „depozitului” se află mai multe deșeuri din fier, dar și altele, însă nici urmă de PET-uri sau alte gunoaie strânse de pe Lacul Bicaz.

Cum în autorizația de mediu se stipulează clar că aici, pe strada I.I. Mironescu, nr. 50, funcționează un centru de depozitare/sortare a deșeurilor, nu ar fi rău dacă cei de la Protecția Mediului ar veni cu o explicație. De exemplu, cum a fost eliberată această autorizație de mediu și dacă vreun angajat de la această instituție a avut curiozitatea să meargă pe teren să vadă ce se întâmplă acolo. În al doilea rând, ne întrebăm cum de a fost posibil ca cei de la APM să elibereze o autorizație de mediu pentru un depozit de deșeuri care funcționează în apropierea altor gospodării din sat. Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea celor de la Agenția pentru Protecția Mediului, însă nu am reușit. De asemenea, Constantin Iosub, acționar și administrator al firmei, nu a răspuns la numărul de telefon de contact.

Mai norocoși am fost cu Garda de Mediu Neamț, reușind să discutăm cu Iftimie Petrariu, comisarul șef care se află în concediu medical până la începutul lunii iunie. Petrariu ne-a comunicat că firma care colectează deșeurile de pe Lacul Bicaz poate fi verificată doar în cazul unei reclamații, ceea ce nu există până în acest moment.

„Noi facem verificări dacă există o declarație în sensul ăsta. Nu știm cum le valorifică (n.r.deșeurile), pentru că nu ne ocupăm în mod curent de treaba asta, decât dacă există o sesizare. Noi am stabilit măsuri pentru Hidroelectrica să curețe luciul de apă și malurile aferente până la sfârșitul lunii mai. Cu cine o face, cum o face și cât plătește nu este treaba noastră”, a declarat Iftimie Petrariu.

Garda de Mediu, care are și un purtător de cuvânt, ar putea să se autosesizeze în urma publicării acestui articol și să verifice modul in care Eco Riviere Total SRL a obținut autorizație de mediu pentru așa zisul depozit de la Tazlău. Un răspuns similar îl așteptăm și de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț.

Până atunci, spunem doar că documentul este semnat de Eduard Corduneanu, șef al APM în decembrie 2015, și Ileana Buleu, șef Serviciu AAA. Poate îi întreabă și pe aceștia cineva cum de au reușit performanța să autorizeze un depozit care în realitate nu există. 

Clic pentru autorizatia de mediu: http://atacul.ro/wp-content/uploads/2018/05/Autorizatie-de-mediu-SC-Eco-Riviere-Total-SRL.pdf

Daniel MURARU

Citeste si:

Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. mihnea1 18 mai, 2018 at 15:43 Răspunde

    Eu cred ca au dus pet-urile la hanul lui Asaftei. Zilele trecute sa batea cu caramida in piept ca datorita implicarii lui au fost stranse pet-urile de pe lac. O fi in spatele acestei firme fantoma? Sau tine „haturile” directorului de la Hidroelectrica? Iar aceasta afacere mizerabila este un tipica, in care complicitatea unor institutii genereaza o hotie din bugetul unei companii de stat. Cred ca absolut toti cei implicati sunt beneficiarii spagilor. Alo, politia?

  2. cristi iancu 18 mai, 2018 at 16:28 Răspunde

    Pai cui sa dea banii ? Unei firme cu 1 angajat si sediu de firma intr-o iurta nu va este clar! De sesizat nu are cine fiindca politia si parchetul de la noi sunt in coma profunda.

  3. viorel 18 mai, 2018 at 16:59 Răspunde

    Felicitări domnule ziarist pentru aceste articole referitor la luciul de apă al lacului de acumulare Izvorul Muntelui !(impropriu lac Bicaz)
    Pun și eu o întrebare (de fapt vor fi mai multe întrebări iar în timp în calitatea de ziarist le veți constata) : Credeți că ierarhia PSD a or. Bicaz nu cunosc amănunte cu privire la aceste contracte ? În primul articol din ziar ați amintit de un fost consilier poate este așa sau nu. Nu numai un consilier poate face așa ceva ,trebuia să fie susținut de ceilalți din cetă .
    Apoi ,toate construcțiile denumite „pontoane” amplasate pe luciul de apă a lacului de acumulare Izvorul Muntelui (impropriu denumit lacul Bicaz după cum spuneam ) ar trebui să dețină proprietarii acestora AUTORIZAȚIE de construcție inclusiv de la Mediu. Noi vedem doar pet-ul( – rile) dar materiile fecale le vedem ? Dar , materiile fecale de la păstrăvăriile de pe lac fără autorizație și hrana acestora din chimicale adusă din Polonia ? Dar rumegușul ? Dar uleiurile și combustibilul vărsat de la ambarcațiuni ? Mai este o problemă măruntă care nu o crede nimeni dar eu o susțin cu tărie respectiv :toți politicienii din or. Bicaz și nu numai ,bat apa-n piuă la ședințe sau în fața camerelor de luat vederi (95% dintre aceștia fiind foști membri PCR ,informatori și colaboratori cu acte în regulă ) despre faptul că localitățile riverane lacului și râului Bistrița. Corect !
    Eu, afirm că și localitățile riverane râului Bicaz sunt vinovate și iresponsabile respectiv com. Tașca ,Bicaz Ardelean,Bicaz Chei , Dămuc și nu în ultimul rând satul Izvorul Muntelui(ce aparține orașului Bicaz din punct de vedere teritorial) ! De ce vă veți întreba. Răspunsul meu : Râul Bicaz și pârâul Izvorul Muntelui sunt captate prin tunel și se varsă în apa lacului de acumulare !
    Dar , Primăria or. Bicaz ce contracte de igienizare și curățenie a luciului de apă și a malurilor a făcut sunt la „vederea ” contribuabilului sau se regăsesc în buzunarele unor funcționari. Ca temă pentru acasă domnule ziarist verificați perioada anilor 2010-2016 și vor vorbi cifrele !

  4. valisor 18 mai, 2018 at 22:11 Răspunde

    Ca circumstanțialmente actual bicăzean aș fi poftit să comentez și eu vreo cimilitură, două, dar din moment ce ce era de zis deja numai ce-a fost între sugerat și spus pe șleau, eu mai pot dară decât
    FELICITĂRI DOMNULE VIOREL!

  5. cineva 19 mai, 2018 at 22:08 Răspunde

    Garda de mediu a verificat activitatea firmei si nu a sesizat nimic in cei 3 ani de functionare. Ceva e putered in Danemarca!

  6. anca 27 mai, 2018 at 10:43 Răspunde

    priveam daunazi spre Lacul vaduri, iar cu ceva timp in urma spre Lacul Pingarati.Aflati fratilor ca in scurt timp apa nu va mai avea loc din cauza aluviunilor, a malului si a vegetatiei …Cel putin in cazul Lacului Vaduri apa se misca doar pe extreme…oare cine ar trebui sa faca un proiect pentru decolmatare?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.