Primăria Cordun, contracte de consultanță de 200.000 de euro într-o singură zi. Ce spune primarul

2
762

Șase contracte a 130.000 de lei fiecare, fără TVA. Cu asta se poate lăuda Primăria Cordun! A parafat într-o singură zi, pe 15 mai, contracte de consultanță  în valoare totală de 928.250 de lei, adică 200.321 de euro la cursul euro/leu al BNR, bani care vor pleca doar în anumite condiții, după cum spune primarul comunei, din bugetul localității către trei societăți comerciale, două din Iași și una din Galați, care sunt specializate în consultanță și proiectare. Ciudat este că toate cele șase contracte au fost atribuite în doar câteva minute de la publicarea lor pe SEAP, aspect care te duce cu gândul la o înțelegere a celor din primărie cu reprezentanții firmelor câștigătoare. Se pare că avem de-a face cu contracte oferite cu dedicație unor societăți comerciale. Altfel, nu se explică cum de a fost posibil ca un contract, de exemplu, să fie adjudecat într-un minut. Este vorba de contractul „Servicii de consultanță depunere cerere de finanțare și implementare”. Anunțul a fost publicat în data de 15 mai, la ora 12.18, și atribuit firmei SC Euromis HR SRL Galați un minut mai târziu, adică la ora 12.19. Valoarea contractului: 130.000 lei (28.084 euro), fără TVA. Pentru acești bani, firma din Galați trebuie să ofere primăriei Servicii de consultanta depunere cerere de finantare si implementare in derularea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala: – întocmirea si depunerea cererii de finantare; – întocmirea dosarului pentru semnarea contractului de finantare; – întocmirea solicitării de transfer a sumelor conform Anexei 4 și a cererilor de rambursare, conform Anexei 5 la normele metodologice; – întocmirea documentației pentru eventuale acte adiționale la contractul de finanțare semnat cu MDRAP; – elaborarea de situații, notificări și alte documente solicitate de către MDRAP pe parcursul implementării proiectului; – asistență în elaborarea răspunsurilor la solicitările de informații suplimentare de către finanțator; – participarea alături de beneficiar sau în numele acestuia la întâlniri, ședințe de lucru în directă legătură cu obiectivul de investiții; – prezența la eventuale vizite de teren realizate de reprezentanții MDRAP în legătură cu obiectivele de investiții; – depunerea documentațiilor tehnice, obținerea avizelor, monitorizarea evoluției proiectului; – actualizarea devizului general după încheierea tuturor contractelor de achiziție publică, conform cerințelor PNDL”.

Aceeași firmă din Galați a prins încă trei contracte, fiecare în valoare de 130.000 lei, fără TVA – fiecare, cu Primăria Cordun în ziua de 15 mai:

– „Servicii de consultanță pentru finanțare nerambursabilă pentru Centrul Cultural Cordun”. Anunțul a fost publicat la ora 12.37 și atribuit firmei Euromis HR SRL la ora 12.40.

– „Servicii de consultanță în domeniul managementului în cadrul investițiilor accesate prin CNI”. Anunț publicat la ora 13.14 și atribuit firmei din Galați la ora 13.28.

– „Servicii de consultanță obținere nerambursabilă drumuri Pildești”. Anunț publicat la ora 13.31 și atribuit la ora 13.34.

Contractul „Servicii de proiectare faza SF pentru modernizare în satul Pildești” a fost atribuit firmei SPC Elite Consulting SRL din Iași în doar două minute. Anunțul a fost publicat la ora 14.14 și atribuit la ora 14.16.

Tot pe repede înainte a fost atribuit și contractul „Servicii de proiectare documentație tehnică faza DALI”. A câștigat firma Optimal Project SRL din Iași, tot în doua minute. La ora 13.55 a fost publicat anunțul pe SEAP, iar la ora 13.57 a fost atribuit firmei din Iași. Primăria Cordun este una care stă foarte bine la capitolul financiar, fiind printre puținele localități nemțene cu excedent bugetar.

Firmele își vor încasa banii doar în cazul în care proiectele vor primi finanțare

Contactat telefonic, Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun, a declarat că toate cele șase contracte sunt făcute cu „plata la succes”, în sensul că nicio firmă nu-și va lua banii decât în cazul în care proiectul va primi finanțare. Cu alte cuvinte, firmele își asumă riscul de a nu câștiga niciun ban dacă proiectele la care lucrează nu primesc finanțare. Pentru a confirma spusele sale, primarul ne-a pus la dispoziție un contract în care, într-adevăr, se stipulează că firma primește suma de 130.000 de lei doar în cazul în care proiectul este finanțat.

Adrian Ciobanu nu a reușit să ne explice de ce cele șase contracte au fost atribuite într-un termen atât de scurt. „De asta nu m-am ocupat eu, ci colegii din primărie, așa cu nu știu de ce au fost încheiate contractele atât de repede. Ce pot să vă spun este că toate cele șase contracte sunt făcute cu „plata la succes”. Discutăm de întocmire de dosare, întocmire documente, inclusiv studii de fezabilitate. Toate acestea vor fi plătite doar dacă proiectele vor primi finanțare. Dacă nu obținem finanțarea, nu vom plăti niciun ban acestor firme. Acestea și-au asumat riscul să muncească fără bani, inclusiv studiile sunt făcute fără bani, iar aceste aspecte sunt stipulate în contractele pe care le-am încheiat. De exemplu, dacă o firmă face numai proiectarea, își ia banii pentru aceste servicii atunci când vin fondurile pentru modernizare drumurilor respective. Așa lucrez eu. În 2017, am avut trei proiecte lucrate tot în sistemul ăsta, „plata la succes”, pentru care am primit finanțare. Chiar dacă unora li se pare că plătesc mai mult, nu pot să spun decât că plătesc „la succes”. Lucrez transparent, așa că nu este nimic ilegal la mijloc”, a declarat primarul Adrian Ciobanu.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Maria Sfetcu 17 mai, 2018 at 19:25 Răspunde

    Observ că în ultima vreme firmele din județul Galați câștigă contracte la noi în Neamț. Oare se întâmplă și invers? Sau numai gălățenii „au legătură” bună la noi? Oare e tributul plătit la centru pentru a avea reprezentanți în structurile guvernului? Ce au făcut pentru județul lor ministrul și secretarii și subsecretara de stat trimiși de partid la București? Pentru noi cetățenii județului nimic. Pentru ei, foarte, foarte multe! Prosperitate!

  2. cristi iancu 17 mai, 2018 at 20:00 Răspunde

    Subsecretarii nostrii de stat, beizadelele lui arcan si munteanu incaseaza bani frumosi pt nimic! Doar masa si tasu sunt baroni psd in Neamt, nu? In rest mafie generala in politica nemteana si asa va ramane in veci!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.