Cum mănâncă o asociație zeci de mii de euro de la Consiliul Județean Neamț pentru … nimic

Home » Dezvăluiri » Cum mănâncă o asociație zeci de mii de euro de la Consiliul Județean Neamț pentru … nimic

By admin on mai 16, 2018. 3 Comments

Consiliul Județean Neamț plătește în fiecare an sume importante cu titlu de cotizații către diverse asociații la care deține calitatea de membru. Vorbim de sume de ordinul zecilor de mii de euro, bani care pleacă din bugetul județului către aceste asociații. În mod normal, când plătești trebuie să și beneficiezi de niște servicii, ceea ce nu s-a prea întâmplat la Consiliul Județean Neamț. Cel puțin în cazul unei colaborări cu o asociație, contract din care numai ultima a avut de câștigat. Concret, în urma controlului efectuat de către Camera de Conturi Neamț, în vara anului 2017, s-a constatat că din bugetul județului au plecat sume mari de bani în conturile unei asociații, fără ca aceasta  să ajute în vreun fel la dezvoltarea/promovarea Neamțului. Mai mult decât atât, reprezentanții Asociației Regiunilor Europei – ARE – ar fi încercat, printr-o metodă deloc ortodoxă, să scoată mai mulți bani de la Consiliul Județean Neamț. Auditorii Curții de Conturi au constatat că, în anul 2016, CJ Neamț a achitat Asociației Regiunilor Europei cotizația pentru anul bugetar 2015, respectiv suma de 25.000 de lei, echivalentul a 5.373 de euro. CJ-ul a făcut plata ca urmare a unei adrese transmise de către cei de la ARE în care se arăta că județul Neamț nu a achitat cotizația pentru anii 2014 și 2015, în valoare totală de 10.667 de euro. Numai că obligațiile financiare, în valoare de 5.294 de euro, pentru anul 2014, fuseseră achitate de Consiliul Județean Neamț în luna martie 2015, aspect care arată că la mijloc a fost o gafă, fie a celor din CJ, fie a celor de la asociație. Consecința acestei gafe însemna o sumă de bani, în euro, plătită din bugetul public..

„În fapt, cotizația aferentă anului 2014, în valoare de 5.294 de euro, a fost achitată de Consiliul Județean Neamț, cu OP nr. 335/24.03.2015, fapt ce demonstrează că evidența ARE nu reflectă realitatea. Se menționează că plata nu a avut la bază o obligație de plată care să fie înregistrată, aprobată în anul 2015 și nici raportată prin situațiile financiare ale anului 2015, nu a fost emisă o factură de către respectiva asociație, așa cum a fost factura emisă în anul 2014 aferent anului 2014, factura emisă în 2015 pentru anul 2016. Pentru anul 2015, factura nr. 20141014080 din data de 15 octombrie 2014 a fost transmisă pe mail de ARE Consiliului Județean Neamț în timpul auditului, în luna mai 2017, nefiind înregistrată de primire de către acesta”, au consemnat auditori în raport.

Mult mai grav este că nici pentru anul 2015, dar nici pentru anul 2016, asociația care a cerut să i se plătească cotizațiile, dorință onorată de CJ Neamț, nu a făcut dovada promovării intereselor comune cu Consiliul Județean Neamț și nici a programelor derulate de aceasta în scopul dezvoltării regionale, așa cum se stabilise prin statutul asociației însușit prin HCJ nr.7/2006. Concret, auditorii au încercat să afle ce activități a desfășurat respectiva asociație, căreia i s-au achitat cotizații de zeci de mii de euro, pentru promovarea județului Neamț. Concluzia a fost că niciuna. Asta în condițiile în care județul Neamț a plătit cotizații numai pentru cei doi ani de peste 10.000 de euro. Așa s-a ajuns la concluzia că achitarea contribuțiilor nu au avut la bază o fundamentare economică corectă. În plus, nici nu s-a făcut o evaluare care să stabilească dacă rezultatele obținute au fost corespunzătoare resurselor utilizate. Auditorii vor să spună că în schimbul cotizațiilor achitate de către Consiliul Județean Neamț, asociația nu a promovat nici județul, nu a ajutat nici la atragerea de fonduri, adică nu a făcut nimic care să justifice plata celor 10.000 de euro – cotizațiile pe doi ani.

„La solicitarea auditorilor publici externi de a prezenta modul concret în care interesele regionale ale UATJ Neamț în ultimii trei ani, respectiv perioada 2014 – 2016, au fost promovate de Asociația Regiunilor Europei-ARE (beneficii primite sub orice formă: servicii prestate, accesări programe, proiecte, finanțări UE etc), reprezentanții entității nu au putut face dovada întreprinderii de către această asociație a vreunei acțiuni nici în interesul UATJ Neamț, ca entitate, și nici în interesul locuitorilor. Aceasta s-ar fi impus cu atât mai mult cu cât cotizația oe care UATJ Neamț o plătește anual din fonduri publice se calculează în funcție de numărul locuitorilor județului Neamț, care în acest caz au doar calitatea de plătitori și nu de beneficiari ai activității desfășurate de ARE”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au stabilit că valoarea estimativă a abaterii este de 25.000 de lei, sumă ce a fost achitată de CJ Neamț asociației ARE fără a se cunoaște care este aportul acesteia la promovarea județului.

„Persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au efectuat deficiențele:

-domnul Ionel Arsene (n.r. preșdintele inculpat al Consiliului Județean Neamț, judecat pentru fapte de corupție)-ordonator principal de credite, care a angajat și ordonanțat fonduri publice care se referă la o perioadă anterioară în care acesta nu se afla în funcție, fără să prevadă distinct creditele bugetare destinate stingerii plăților restante și fără a se asigura că respectă principiile unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special ale economiei și eficienței cheltuielilor.

-d-na Bosovici Adriana Elena-director Direcția Buget Finanțe care nu a verificat înregistrarea în evidența contabilă a obligației de plată restante, astfel încât situațiile financiare să reflecte realitatea plăților restante”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Reprezentanții Consiliului Județean Neamț s-au apărat afirmând că plata cotizațiilor s-a făcut pe baza unor documente: hotărârea CJ de aderare la organismul internațional; notificare de plată a ARE; referate de necesitate aprobate; credite bugetare aprobate etc.

„Obligativitatea de plată a cotizației derivă din faptul că județul Neamț, în calitate de unitate administrativ teritorială, este membru al asociației. De altfel, cei care nu plătesc cotizația pierd calitatea de membru sau unele drepturi (de vot de exemplu). Asociația Regiunilor Europei, ca organism internațional, nu livrează bunuri și nu prestează servicii”, s-au apărat reprezentanții Consiliului Județean Neamț.

Susținerile nu a fost împărtășite de către auditorii financiari care au opinat că nu justifică abaterea constată cu privire la neîndeplinirea obligației de a realiza o bună utilizare a fondurilor publice. Astfel, cei de la Curtea de Conturi sunt de părere că executivul Consiliului Județean Neamț putea să propună legislativului revizuirea hotărârilor de aderare la diverse asociații care nu mai justifică promovarea intereselor județului. Gândirea auditorilor este una de bun simț și încearcă să-i convingă pe decidenții din CJ Neamț că nu are rost să plătească  zeci de mii de euro unor asociații care nu le acordă niciun sprijin. Județul Neamț este asociat la ARE din 2006, ceea ce înseamnă că până în prezent cotizațiile achitate către această asociație depășesc suma 60.000 de euro.

CJ Neamț a aprobat corizația și pentru anul 2018

Ca urmare a celor constatate în urma analizării contractului încheiat de CJ Neamț cu ARE, auditorii publici externi au recomandat decidenților din instituția județeană să analizeze periodic, în ședințele de consiliu, beneficiile aduse județului de către toate asociațiile la care acesta este membru și să dispună, după caz, măsurile ce se impun. De asemenea, s-a mai recomandat să se facă o fundamentare a necesarului de fonduri publice pentru plata cotizațiilor la asociații. Deși recomandările Curții de Conturi au fost clare, executivul Consiliului Județean Neamț a venit și în acest an cu un proiect de hotărâre „privind aprobarea valorii și plății cotizației/contribuției financiare datorată de Județul Neamț în calitate de membru al unor asociații de dezvoltare intercomunitară sau altor organizații neguvernamentale, precum și pentru Fondul de Dezvoltare Regională”. Consilierii, despre care bănuim că nu au habar de constatările Curții de Conturi, au votat proiectul pe lista căruia găsim și cotizația pe care CJ-ul o va achita către ARE.

Doar 31 de județe sunt membre ARE

Asociația Regiunilor Europei – ARE este un forum pentru cooperare interregională și o rețea de influență politică a regiunilor în cadrul instituțiilor europene și a Consiliului Europei. Politicile ARE sunt conduse de un președinte și un consiliu compus din președinții regionali și politicieni. Aceste politici sunt dezvoltate prin intermediul a trei comisii tematice prezidate de politicieni regionali și coordonate de către personalul Secretariatului General al ARE la Strasbourg și Bruxelles. Comisiile sunt structuri funcționale, evolutive și non-birocratice care se adaptează nevoilor diverse ale regiunilor membre.

Ca și misiune, ARE și-a propus: Promovarea principiului subsidiaritatii si a democratiei regionale; Cresterea influentei politice a regiunilor pe linga institutiile europene; Sustinerea regiunilor in procesul de largire al UE si al mondializarii; Incurajarea cooperarii interregionale in Europa. 

Doar 31 de județe din România sunt membre în această asociație. Așa cum lesne se poate vedea și pe hartă, foarte multe județe din regiunea Moldovei nu cotizează la ARE. Cele 31 de județe cotizează în fiecare an la această asociație care, după cum spune Curtea de Conturi, nu-și aduce aportul în niciun fel la dezvoltarea unităților adminsitrativ teritoriale județene. Vorbim de peste 150.000 de euro, bani care pleacă în fiecare an din conturile județelor membre în pușculița celor de la ARE. Pentru ce? Pentru aproape nimic!

Daniel MURARU

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

3 Comentarii la Cum mănâncă o asociație zeci de mii de euro de la Consiliul Județean Neamț pentru … nimic

 1. cristi iancu   mai 16, 2018 at 5:01 pm

  DNA-ule scoala si te culca! Institutiile statului de drepti dorm fratilor ca tot dragnea cu soseta iau plantat acolo. Dormiti cetatenilor ca astia ne fura pe fata!!!!!!!!!!!!1

  Răspunde
  • Filip P   mai 18, 2018 at 9:29 pm

   De ce il flatezi si-i zici Soseta? Zi-i oghial, ca oghial este.

   Răspunde
 2. Gigel   mai 18, 2018 at 6:49 am

  Si cîte asociații mănîncă banii județului…. de-ar fi singura! Si toate fac ceva pt promovarea județului! Ce? Încă n-au aflat nici ele! Trai de trai la CJ!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.