Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

Home » Investigații » Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

By admin on mai 11, 2018. 6 Comments

 * firma care ia banii de la Hidroelectrica pentru ecologizarea Lacului Bicaz a primit autorizație de la Mediu în ianuarie 2016 * contractul de ecologizare cu SH Bistrița a fost încheiat cu o lună înainte, respectiv decembrie 2015 * prefectul a promis că va veni cu mai multe informații despre acest contract, însă a uitat * depozitul de deșeuri al societății, situat în Tazlău, funcționează numai pe hârtie *

De ani, cei care vin în vizită la Lacul Bicaz au de-a face cu o imagine de coșmar: milioane de PET-uri și tone de gunoaie, de la spray-uri, papuci, crengi până la scutece, seringi, toate plutesc pe luciul apei. Acum aproape o lună, prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu, amenința, în urma unei vizite pe care o făcuse pe Lacul Bicaz, că va face publice toate aspectele privind contractul încheiat de către Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița cu o firmă pentru ecologizarea luciului de apă. Vizita prefectului la Bicaz a fost forțată de semnalele de alarmă trase de către opinia publică oripilată de peisajul de coșmar creat de mizeria care plutea pe lac. Oribila scenă se repetă în fiecare an, în special primăvara, după ce se dezgheață zăpada, iar nivelul apei din lac crește. Odată cu creșterea nivelului lacului, crește și numărul de pet-uri aduse de Bistrița, care pur și simplu acoperă luciul de apă. Și tot în fiecare an, autoritățile cu atribuții în domeniu (Hidrolectrica SA, Garda de Mediu, Prefectura, Apele Române etc) se întâlnesc pentru a găsi soluții și a lua măsuri. Hidroelectrica SA este responsabilă cu ecologizarea Lacului Bicaz și a tuturor zonelor în care se află construcții hidrotehnice pe care le folosește pentru a produce energie electrică. Așadar, cei de la Hidrolectrica, în cazul nostru SH Bistrița, au obligația de a curăța Lacul Bicaz și nu numai. Contracost, cei de la SH Bistrița contractează diverse firme pentru a curăța lacul de mizerie. Ani la rând, de această activitate s-a ocupat o societate comercială condusă de către un membru PDL. Cum Hidroelectrica SA suferă puternic la capitolul transparență, deși avem de-a face cu o companie de stat, costurile cu ecologizarea Lacului Bicaz au fost și sunt în continuare ținute la secret. Și în vremea în care lacul era curățat de firma pedelistului, dar și acum, când este ecologizat de o altă societate. Tocmai numele acestei societăți nu a fost făcut public de către prefectul Soroceanu, deși a promis că va veni cu clarificări. Singura informație, apărută pe surse într-un cotidian local, arată că firma care se ocupă acum de ecologizarea Lacului Bicaz se numește Eco Riviere Total SRL Piatra Neamț, iar contractul, în valoare de 141.000 lei/an, a fost încheiat în anul 2017.

Eco Riviere Total SRL, contracte cu dedicație

Ei bine, primele contracte încheiate de Sucursala Hidrocentrale Bistrița cu Eco Riviere Total SRL datează din decembrie 2015. În raportul administratorului judiciar Euro Insol privind activitatea desfășurată în perioada 01.12.2015 – 31.12.2015 la Hidroelectrica, se face referire și la contractele încheiate de către SH Bistrița cu Eco Riviere SRL. Vorbim despre două contracte de servicii , achitate din fonduri de mentenanță. Primul contract are numărul 33/18.12.2015, cu obiectul „Ecologizare maluri și luciu de apă pentru amenajări hidrotehnice cu lacuri de acumulare, aflate în administrarea SH Bistrița Piatra Neamț – Sector Bistrița”. Al doilea contract are numărul 34 din 18 decembrie 2015 și are ca obiect „Ecologizare maluri și luciu de apă pentru amenajări hidrotehnice cu lacuri de acumulare, aflate în administrarea SH Bistrița, Lot 2-Sectorul Siret”.

Așadar, Eco Riviere Total SRL a „prins” ecologizarea tuturor lacurilor administrate de Hidroelectrica pe râurile Bistrița și Siret. Nu se face nicio referire la modul în care a fost aleasă firma, dar nici la valoarea contractelor. Se spune doar că serviciile vor fi achitate din fondurile de mentenanță. În mod firesc, mai ales că avem de-a face cu o companie de stat, aceste servicii ar fi trebuit să fie atribuite în urma unor licitații, ceea ce nu s-a întâmplat. Modul în care aceste două contracte au fost oferite celor de la Eco Riviere Total SRL denotă clară că la mijloc avem de-a face cu niște lucrări cu dedicație. Poate că nici asta nu ar fi fost o problemă atât de mare, dacă firma și-ar fi făcut datoria și ar fi ecologizat lacurile exploatate de SH Bistrița, așa cum este prevăzut în contract. Numai că lucrurile nu au stat deloc așa, iar marea de PET-uri de pe luciul Lacului Bicaz confirmă cu vârf și îndesat acest lucru. După ce a mers la Bicaz ca să vadă dezastrul cu proprii ochi, prefectul Soroceanu s-a referit și la firma care ecologizează, spunând că este greu să ecologizezi lacul cu 2-3 bărcuțe și cinci oameni. Are dreptate prefectul, este greu să faci ecologizare dacă nu ai cu ce. Dar cine le-a oferit contractul nu a știut că firma nu are capacitatea de a ecologiza lacul? Cred că și prefectul și-a pus această întrebare, însă a uitat să spună cetățenilor acestui județ și la ce concluzie a ajuns.

Unde este depozitul celor de la Eco Riviere Total?

Firma care ecologizează Lacul Bicaz a fost înființată în anul 2011, având ca obiect principal de activitate „Cultivarea altor plante permanente”. În anul înființării, societatea a avut cea mai bună cifră de afaceri – 205.000 lei, cel mai bun profit – 124.649 lei și cei mai mulți angajați – 3. În anul 2015, când au fost încheiate cele două contracte cu Hidroelectrica SA – SH Bistrița, Eco Riviere Total SRL a avut cifra de afaceri 0, un profit net pe minus 22.154 lei și un angajat. În anul 2016, când bănuim că înțelegerea cu Hidroelectrica a început să funcționeze, plata serviciilor fiind plătite mai prost, cifra de afaceri a fost de 85.670 lei, profitul de 27.543 lei. Toate realizate cu un singur angajat.

Deci firma care ecologizează Lacul Bicaz și toate albiile din zona amenajărilor hidrotehnice de pe Bistrița și Siret a avut în primul an de contract doar un singur angajat. În 2017, după cum spun informațiile apărute în spațiul public, valoarea contractului pentru ecologizarea Lacului Bicaz a fost de 141.000 de lei.

Pentru a desfășura astfel de activități de ecologizare, firmele trebuie să fie autorizate de către Agenția pentru Protecția Mediului. Vorbim, în primul rând, despre autorizarea depozitelor în care urmează să fie transportate și sortate deșeurile adunate. În cazul firmei Eco Riviere SRL, obiectul principal de activitate nu s-a schimbat și a rămas același – „Cultivarea altor plante permanente”. În schimb, firma a depus cerere în Agenția pentru Protecția Mediului Neamț pentru desfășurarea activităților: „Colectarea deșeurilor nepericuloase; Recuperarea materialelor reciclabile sortate”. Vorbim de un depozit autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului Neamț în care cei de la Eco Riviere Total SRL au efectuat operațiunile de depozitare/sortare/balotare a deșeurilor reciclabile. Interesant este că firma care ia banii Hidroelectrica pentru ecologizarea Lacului Bicaz a primit autorizație de la Mediu în ianuarie 2016, iar  contractul de ecologizare cu SH Bistrița a fost încheiat cu o lună înainte, respectiv decembrie 2015.

Informațiile noastre arată că la Tazlău, pe strada I.I. Mironescu nr. 50, unde ar trebui să se desfășoare această activitate, lucrurile nu stau deloc așa. Cei cu care am discutat ne-au spus că nu au cunoștință de existența vreunui depozit la adresa respectivă și nici nu au văzut munți de PET-uri acolo. „Are vreo două bărci în curte, iar una este mare, zici că-i iaht, însă de 3-4 ani de când sunt acolo nu am auzit să le fi scos din curte. Nu știu, nu am văzut și nici nu am auzit de o astfel de activitate (n.r. activități de colectare/balotare deșeuri) la respectiva adresă”, ne-a spus, sub semnul anonimatului, pe persoană care lucrează în Primăria Tazlău.

Aici ar trebui să fie depozitul Eco Riviere Total SRL din comuna Tazlău (Sursa Foto: Google Maps):

Părțile sociale ale societății Eco Riviere Toral SRL sunt deținute, în mod egal, de către Constantin Iosub și Eugenia Bordei. Cei doi sunt și administratori. Am încercat în mai multe rânduri să-i contactăm pe reprezentanții firmei, însă apelurile noastre telefonice s-au soldat cu tot atâtea eșecuri. Cei doi au mai fost acționari într-o societate comercială care a fost radiată. Constantin Iosub este și lichidator judiciar, reprezentând Cont Deri IPURL. Una dintre firmele de care s-a ocupat Iosub și Cont Deri IPURL este Umaro SA Roman.

De asemenea, am dorit să obținem un punct de vedere și din partea SH Bistrița, sucursală a Hidroelectrica SA, condusă, în calitate de director, de Cornel Melinte, care ar avea susținerea ALDE. Ei bine, directorul Melinte a fost foarte ocupat astăzi și, până la această oră, nu a putut să stea de vorbă cu noi și să clarifice aspectele dubioase din acest contract, așa că ne exprimăm speranța ca această afacere, ce miroase de la o poștă a aranjament, va atrage atenția celor care sunt plătiți să vegheze la respectarea legii.

Daniel MURARU

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

6 Comentarii la Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

 1. anca   mai 12, 2018 at 7:55 am

  asa stiu astia de la ALDE sa respecte legea…Masuri: afara cu directorul pentru incalcarea legii achizitiilor si dosar penal, iar desteptii aceia cu firma…confiscarea sumelor incasate si dosare penale pentru diferite falsuri, punct..ce-i atat de greu?

  Răspunde
 2. Diana   mai 13, 2018 at 9:01 am

  Urmariti in aceasta seara, pe Pro Tv, la emisiunea de exceptie “Romania, te iubesc!”, explicatiile halucinante ale autoritatilor din Neamt pt dezastrul de pe Lacul Bicaz si nu numai. La ora 18.

  Răspunde
 3. FLORIN   mai 13, 2018 at 6:59 pm

  Asta e Romania reala.

  O tara murdara si mizerabila praf de coruptie cu institutii gen DNA/PARCHET/IPJ/DIICOT care se ocupa cu protectia mafiei politco economice.

  Numai facaturi de anchete politice facute de umplutura.Nu fac NIMIC.
  Nici un fel de anchete tehnice.Nici un fel de anchete cu privirea la coruptia catastrofala din IPJ/PARCHET/DIICOT/PRIMARII/CL/CJ.
  Iar rezultatele se vad:ZERO BARAT

  Ne pacalim singuri daca credem actualele institutii ciur de coruptie si incompetenta vor face ceva.

  Haideti prostilor penibili,nu ridicati in slavi DNA-ul?

  Răspunde
 4. cristi iancu   mai 13, 2018 at 7:09 pm

  La emisiunea “Romania Te Iubesc” raspunsul (***)-comisar-sef de Mediu Neamt a fost naucitor!!! Este membru PSD si ii permite statutul!! Fereasca Dumnezeu ce burtoi are seful garzii de mediu Neamt si ce ceer de colibri are1 Bai (***)?!

  Răspunde
 5. Ion   mai 14, 2018 at 10:40 am

  Civilizația, pentru noi, românii este o necunoscuta si, totodata, un fenomen greu de inteles! Aici sunt incluse si autoritățile care nu cunosc dezastrul si nici consecințele, desi sunt oameni la fel ca noi, locuiesc in aceeasi mocirlă numita Romania! Semnalele d-voastră, dle Muraru, ar trebui sa ii trezească, si nu numai ale d-voastră! Din pacate, dormim cu toții! Somnul națiunii naste monstri!

  Răspunde
 6. viorel   mai 19, 2018 at 3:45 pm

  Felicitări domnule ziarist pentru aceste articole referitor la luciul de apă al lacului de acumulare Izvorul Muntelui !(impropriu lac Bicaz)
  Pun și eu o întrebare (de fapt vor fi mai multe întrebări iar în timp în calitatea de ziarist le veți constata) : Credeți că ierarhia PSD a or. Bicaz nu cunosc amănunte cu privire la aceste contracte ? În primul articol din ziar ați amintit de un fost consilier poate este așa sau nu. Nu numai un consilier poate face așa ceva ,trebuia să fie susținut de ceilalți din cetă .
  Apoi ,toate construcțiile denumite “pontoane” amplasate pe luciul de apă a lacului de acumulare Izvorul Muntelui (impropriu denumit lacul Bicaz după cum spuneam ) ar trebui să dețină proprietarii acestora AUTORIZAȚIE de construcție inclusiv de la Mediu. Noi vedem doar pet-ul( – rile) dar materiile fecale le vedem ? Dar , materiile fecale de la păstrăvăriile de pe lac fără autorizație și hrana acestora din chimicale adusă din Polonia ? Dar rumegușul ? Dar uleiurile și combustibilul vărsat de la ambarcațiuni ? Mai este o problemă măruntă care nu o crede nimeni dar eu o susțin cu tărie respectiv :toți politicienii din or. Bicaz și nu numai ,bat apa-n piuă la ședințe sau în fața camerelor de luat vederi (95% dintre aceștia fiind foști membri PCR ,informatori și colaboratori cu acte în regulă ) despre faptul că localitățile riverane lacului și râului Bistrița. Corect !
  Eu, afirm că și localitățile riverane râului Bicaz sunt vinovate și iresponsabile respectiv com. Tașca ,Bicaz Ardelean,Bicaz Chei , Dămuc și nu în ultimul rând satul Izvorul Muntelui(ce aparține orașului Bicaz din punct de vedere teritorial) ! De ce vă veți întreba. Răspunsul meu : Râul Bicaz și pârâul Izvorul Muntelui sunt captate prin tunel și se varsă în apa lacului de acumulare !
  Dar , Primăria or. Bicaz ce contracte de igienizare și curățenie a luciului de apă și a malurilor a făcut sunt la „vederea ” contribuabilului sau se regăsesc în buzunarele unor funcționari. Ca temă pentru acasă domnule ziarist verificați perioada anilor 2010-2016 și vor vorbi cifrele !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.