Fostul ofițer SRI și proiectele de milioane de euro de la Apaserv. „Arsene mi l-a prezentat!”

6
2181

 

Fostul ofițer SRI, Ovidiu Florin Mutescu, a cărui societate comercială – Anivos SRL- a prins șase contracte de consultanță și proiectare cu Primăria Târgu Neamț, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, are, așa cum spuneam, amici din lumea politică nemțeană. Interesul lui Mutescu în Neamț, dar și al celor care l-au susținut, îl reprezintă proiectele de milioane de euro ale companiei județene Apaserv SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț. Afacerea are un iz puternic de trafic de influență, adică faptă pentru care Ionel Arsene, președintele inculpat al Consiliului Județean Neamț, este judecat în prezent. Punctul de plecare al investigației noastre a fost declarația unui om care activează în administrația publică județeană și care ne-a povestit cum încerca un sucevean, fost ofițer de informații, să pună mâna pe contractele companiei Apaserv SA. Vorbim de acele contracte de proiectare, fostul ofițer având o firmă de profil. Astfel, sursa noastră ne-a povestit cum, în anii 2014 – 2015, Ovidiu Florin Mutescu, sprijinit de câțiva grei din politica nemțeană, încerca să intre în afaceri cu principalul furnizor de apă și servicii de canalizare din județ. 

„Contractele de la Apaserv SA erau ținta! La mijloc era vorba de foarte mulți bani, așa că cineva l-a adus în Neamț. De umblat, știu că umbla fostul prefect Angheluță cu el, dar și un ofițer de poliție. Nu știu ce și cum au rezolvat, însă în anumite cercuri se știa clar ce se urmărea”, ne-a declarat angajatul din administrația județului.

Dughir: „Mie mi l-a prezentat Arsene”

Cum în perioada 2014 – 2015 director la Apaserv SA era Cătălin Dughir, l-am contactat pe acesta pentru a ne spune dacă îl cunoaște sau nu pe Mutescu și dacă au fost presiuni pentru ca firma acestuia să prindă contracte cu firma CJ-ului. Dughir a confirmat că-l știe pe Mutescu, însă a precizat că habar nu avea că acesta fusese ofițer SRI. „Mie mi l-a prezentat Arsene. Îl interesa partea de proiecte, mai exact viitoare proiecte, pentru că în perioada aceea eram în faza de început. Nu a pomenit nimic de o firmă la vremea respectivă. De cunoscut l-am cunoscut undeva la începutul anului 2015, când Arsene mi l-a prezentat în holul unui hotel din Piatra Neamț. M-a dus la o măsuță situată într-un colț al recepției și acolo mi l-a prezent. Pe el (n.r. Mutescu) îl interesau viitoarele proiectele pe consultanță care urmau să fie scoase la licitație. N-a venit să facă vreun contract cu Apaserv. Îl interesau anumite elemente, ca să vină și să se bage la licitații pe proiectele care urmau să fie scoase. Asta îl interesa atunci. Culegea informații ca după aia, probabil, să se lipească de o firmă, ceva de genul. Mutescu nu a obținut de la mine informațiile dorite și cred că și acesta a fost un motiv pentru care a început prigoana împotriva mea. Cred că Mutescu s-a plâns că eu nu percutez la solicitările lui și de aici… Mutescu a venit la mine la sediu de câteva ori și a încercat să obțină tot felul de informații. Erau mulți de la PSD interesați de fonduri, care încercau să afle informații… Nu știu ce legătură era între cei doi, Arsene și Mutescu, pentru că nu am asistat la nicio discuție între ei. Ar fi vrut să execut ceea ce doreau ei, însă eu nu pot să fac tâmpenii din astea. N-am făcut și nici nu o să fac”, a declarat Dughir (foto). 

Întrebat dacă are date că fostul ofițer SRI beneficia și de sprijinul altor politicieni nemțeni, fostul șef al Apaserv SA a confirmat că Mutescu l-a amintit, în discuțiile purtate, și pe Vlad Angheluță, fost prefect de Neamț, acum director general la… Apaserv SA, dar și pe Florin Cucu, fost președinte de CA al Apaserv. Și Angheluță, dar și Cucu sunt din Târgu Neamț, orașul de baștină a lui Arsene. Cei trei sunt prieteni buni de ani de zile, iar după ce Arsene, ajutat de politică, a ajuns la butoanele județului și-a promovat și amicii în funcții importante.

Mutescu s-a întâlnit cu Angheluță

Pentru a lămuri mai multe aspecte privind sprijinul de care ar fi beneficiat fostul ofițer SRI în Neamț, am încercat să-i contactăm pe cei ale căror nume au fost vehiculate în toată această afacere. Singurul care ne-a răspuns a fost Vlad Angheluță, fostul prefect de Neamț. Au refuzat să răspundă atât Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț, cat și Florin Cucu, fostul președinte al Consiliului de Administrație de la Apaserv SA, deși au trecut mai bine de două luni de la solicitarea noastră. De asemenea, așteptăm un punct de vedere oficial și din partea inculpatului Ionel Arsene care refuză, de regulă, să răspundă întrebărilor noastre. Cum nu am reușit să-l contactăm nici pe Ovidiu Florin Mutescu, orice punct de vedere ale acestuia va fi binevenit. Nu în ultimul rând, așteptăm în continuare ca Biroul de presă al SRI să răspundă solicitării pe care am făcut-o în urmă cu mai bine de două luni. Vlad Angheluță a confirmat că îl cunoaște pe Mutescu si spune că nu l-a ajutat pe acesta cu absolut nimic.

”Îl cunosc și consider că nu are nevoie de niciun ajutor pentru a prinde contracte și nici nu am făcut vreodată ceva pentru el. L-am cunoscut printr-o întâmplare, prin intermediul unei persoane fizice. Avea multe răspunsuri la întrebări legate de fonduri, de chestii de genul ăsta. Am avut niște discuții edificatoare pentru mine. L-am cunoscut printr-o persoană particulară, nu prin intermediul unei persoane publice. Nu avem o relație apropiată, dar ne mai vedeam. Avea răspunsuri multe, avea expertiză, fiind un bun cunoscător a ceea înseamnă proiecte europene, fonduri”, a declarat Angheluță (foto).

Întrebat dacă Ionel Arsene este persoana care i-a făcut cunoștință cu Mutescu, Angheluță a negat ferm. De asemenea, l-am întrebat pe actualul șef al Apaserv SA dacă a fost vizitat vreodată de Mutescu de când este directorul la compania județeană, iar răspunsul a fost afirmativ. Ar mai fi de spus că atât Dughir, cât și Angheluță cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă Mutescu pe linie penală, numele celui din urmă fiind implicat într-o anchetă a DNA Suceava. Faptele cercetate de către procurorii anticorupție din Suceava seamănă izbitor de tare cu ceea ce au încercat să facă unii la Neamț, mai exact la Apaserv SA, și anume ca, prin trafic de influență, să pună mâna pe niște contracte finanțate cu bani europeni. Anivos nu a câștigat licitații la Apaserv, însă a câștigat șase licitații cu Primăria Târgu Neamț într-o singura zi.

Daniel MURARU

Citeste si:

Fost ofițer SRI, contracte pe bani grei cu o primărie din Neamț. Numele lui este implicat într-o mega anchetă a DNA

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Filip P 7 mai, 2018 at 18:01 Răspunde

    Extraordinar! Astia din Targu Neamt si cei din Teleorman, sunt , fara exceptie, specialistii Romaniei in toate domeniile

  2. Doina State 8 mai, 2018 at 07:59 Răspunde

    Si noi? noi ce p…a mea facem? Noi degeaba invatam carte, degeaba performam, degeaba tot. Vin bisnitarii si fostii securisti si se caca pe noi.

  3. Stefan 8 mai, 2018 at 08:33 Răspunde

    Domnule Muraru, gresiti!De ce afirmati ca dl. Mutescu e „fost ofiter”?!Eu cred ca e activ, la fel ca prietenii sai „acoperiti”!

  4. mihnea1 8 mai, 2018 at 13:14 Răspunde

    Cred ca nu exista niciun dubiu referitor la intentiile de natura infractionala ale acestei grupari. Astfel gasim justificarea pt numirea directorului Angheluta, dar si pentru contractele obtinute la Targ. O alta pista pe care merge gruparea este reprezentata de alocarea banilor pentru privati de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Unor clinici le-a fost diminuata suma alocata din considerente de „necolaborare”. Revenind la Apaserv, dupa majorarea pretului apei (in conditiie in care ar fi trebuit sa revedeti declaratiile mai vechi ale lui Arsene despre pretul apei) urmeaza intrarea in insolventa. E inevitabil. Se asteapta doar acordarea unor contracte pe bani multi concomitent cu primrea procentului solicitat, dupa care societatea va fi bagata in insolventa sau preluata de o alta societate de profil. Ghinionul gruparii este faptul ca lucrurile se cunosc in amanunt.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.