O firmă din Iași, abonată la contracte cu Primăria Agapia. Fosta societate a liberalului Stoica apare în ecuație

4
1044

Primăria Agapia a organizat recent două licitații pentru asfaltarea a două tronsoane de drum, cu o lungime de 5,2 km, respectiv 6,3 kilometri. Ambele licitații au fost câștigate de Conest SA Iași, o societate de construcții care a mai prins lucrări în județul Neamț, în special cu Primăria Târgu Neamț. De altfel, Conest Iași are, în Târgu Neamț, începând cu anul 2015, o stație de mixturi asfaltice și o stație de betoane. S-a vorbit deseori de o apropiere a șefilor de la Conest SA cu anumiți politicieni social democrați nemțeni. Numai s-a vorbit, că de demonstrat nu a demonstrat nimeni. La vedere sunt niște aspecte interesante care merită analizate. În primul rând, o caseta publicitară a firmei Conest SA Iași a rulat multă vreme la televiziunea Tele M Piatra Neamț, care este controlată de Ionel Arsene prin interpuși. Conest SA nu este singura firmă de construcții care își promovează (sic!) stațiile de asfalt pe la diverse entități media. În al doilea rând, dacă ne referim la cele două contracte prinse de Conest SA Iași cu Primăria Agapia, trebuie să reamintim că aici primar a fost, până anul trecut când a pierdut procesul cu ANI, Neculai Nastasă. Acesta nu a stat mult timp în afara primăriei unde a revenit în funcția de consilier personal al viceprimarului cu atribuții de primar. Relația dintre Neculai Nastasă și Ionel Arsene este, la fel, de notorietate în orașul Târgu Neamț și în împrejurimi. Să nu uităm că în anii 2013 – 2014, mai multe întâlniri de taină ale lui Arsene cu Pinalti au fost găzduite de pensiunea ce aparține fostului primar de Agapia. Revenind la cele două licitații câștigate de către Conest SA Iași ar fi de remarcat mai multe aspecte. La ambele licitații s-au înscris în cursă mai multe societăți, inclusiv firme din Neamț care au lucrări cu fonduri de la Consiliul Județean și nu numai. Curios este că în ambele licitații, aproape toate societățile s-au retras sau nu au mai depus oferte, lăsând astfel cale liberă firmei Conest Iași. Așa se explică și faptul că firma a câștigat licitațiile la prețuri apropiate de valorile estimate. La unul dintre contracte, ce este finanțat din bani europeni, firma AG San Invest SRL, unde consilierul județean PNL Doru Stoica a fost acționar până nu demult, apare ca asociat al Conest SA Iași, deși în procedura de licitație numele ei nu este menționat niciunde.

Hop și fosta firmă a penelistului Stoica

Execuția lucrărilor pentru proiectul „Modernizare rețea de drumuri sătești L=5,277 Km, comuna Agapia”, finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a avut o valoare estimată de 4.207.066 lei (fără TVA). În cursa pentru câștigarea lucrării (procedură simplificată pe SEAP) s-au înscris șapte societăți, oferta câștigătoare fiind cea a Conest SA Iași, cu o valoare de 3.792.515 lei (fără TVA). Contractul a fost atribuit în data de 12 februarie 2018. Oferte au mai depus Aqua Parc SRL, Darcons SRL, Trust CCDP, Autotenorom, Newamport Asfalt SRL și Citadina 98 SA. Doar două oferte au fost admise, a celor de la Conest și a celor de la Citadina 98. Cum oferta celor din urmă a fost mai mare decât cea a Conest SA, firma ieșeană a fost declarată câștigătoare.

 

Interesant este că pe panourile de prezentare a proiectului, ce au fost montate în Agapia, alături de societatea Conest SA – lider, apare și numele societății AG SAN Invest SRL Târgu Neamț  – asociat.

Consilierul județean PNL Mihai Doru Stoica (FOTO) a deținut, în mai multe rânduri, părți sociale în această societate abonată la lucrări finanțate cu bani publici. De altfel, târgnemțenii știu foarte bine că firma este gestionată de Stoica, iar faptul că acesta nu are acum părți sociale este explicabil: AG SAN Invest SRL este un furnizor de alimente pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț, instituție finanțată de la bugetul județean, dar și una dintre firmele care prinde lucrări de asfaltare, tot cu bani de la buhetul județului.

Scenariu tras la indigo

Contractul pentru execuția proiectului „Modernizare drumuri comunale și sătești, L=6,393 km, comuna Agapia”, finanțat prin PNDL II, a fost câștigat tot de Conest Iași printr-o procedură care a semănat foarte tare cu licitația pentru asfaltarea celor 5,2 kilometri de drumuri.

Oferta firmei ieșene a fost declarată câștigătoare în data de 13 februarie 2018. Și pentru câștigarea acestui contract (procedură simplificată pe SEAP) s-au înscris șapte firme, printre care Darcons, Trust CCDP, Danlix XXL. Primele două nu au depus oferte, iar cea de-a treia, Danlin XXX, a avut respinsă oferta. Așa cum se poate vedea și din tabelul de mai jos, singura ofertă validă, care a fost declarată și câștigătoare, a aparținut SC Conest SA Iași – 4.639.846 lei (fără TVA), cu puțin peste 100.000 de lei față de valoarea estimativă a lucrărilor (4.767.749 lei).

Recapitulând, constatăm că la prima licitație s-au înscris șapte firme, însă doar două oferte au ajuns să fie evaluate, iar la cea de-a doua licitație s-au înscris tot șapte firme, singura ofertă evaluată fiind a Conest SA Iași. Analizând cele două cazuri, impresia este aceea că mai multe societăți înscrise în cursa pentru câștigarea celor două contracte nu au făcut altceva decât un „joc de gleznă”, rolul lor acolo fiind cu totul altul. Altfel, nu ne explicăm cum de firme serioase, înscrise la licitații, nu mai ajung să depună ofertele sau acestea le sunt respinse.

Pentru implementarea celor două proiecte, comuna Agapia a mai cheltuit câteva sute de mii de lei, pentru studii, proiectare și servicii de dirigenție. Un contract în valoare de 62.286 lei, fără TVA, a fost încheiat în august 2017 cu firma Sigm-Home Project SRL din Iași. Primăria a plătit acești bani pentru „Servicii de consultanță în domeniul managementului investiției și administrarea contractului de execuție aferent obiectivului: Modernizare rețea de drumuri sătești, L=5,277 km, comuna Agapia”. Irimia Dragoș Ionel a câștigat un contract de 38.562 lei pentru servicii de dirigenție de șantier pentru modernizarea celor 6,393 km de drum, proiect finantat prin PNDL II. PFA Trofin Gheorghe va presta servicii de asistență tehnică – dirigenție de șantier pentru proiectul de modernizare a celor 5,277 km de drum. Cost: 39.000 de lei.

Daniel MURARU

Citeste si:

Arsene, replică de și cu „căcat” în ședința Consiliului Județean Neamț

„Zestrea” lui Arsene de la DNA. Inculpatul din fruntea CJ Neamț mai este vizat în câteva dosare penale

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Diana 3 mai, 2018 at 14:17 Răspunde

    Este de notorietate relatia “contractuala” dintre aceasta firma din iasi si arsene. Nu de putine ori s-au plans cei din Iasi ca nu mai fac fata “presiunilor” financiare impuse pe axa Tg Neamt – Agapia. S-au plans si unde trebuie. Poate acum intelegeti si de unde venea disperarea fostului primar de Agapia atunci cand a fost demis. De aceea a ramas si pe o functie contractuala in primarie. Doar ca actualul primar joaca la multe capete.

  2. Iuly 4 mai, 2018 at 16:41 Răspunde

    Iar , acest Stoica se crede șmecher dar este o beizadea !
    Un (***), (***) din acest motiv cochetează cu politicul !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.