Dezastru în pădurile primăriei. 3 hectare de pădure defrișate. Dosarul, clasat

9
972

Ne plângem că sunt distruse pădurile, însă, în afară de câteva ONG-uri, nimeni nu se implică pentru a stopa acest adevărat fenomen distrugător. Autoritățile, a se citi aici organele de cercetare penală, de cele mai multe ori, iau poziția struțului și se prefac că nu văd tăierile ilegale de masă lemnoasă din pădurile proprietatea statului și din cea privată. Dacă este să ne referim strict la județul Neamț, unul dintre județele cu cea mai mare suprafață împădurită din România, cele mai spectaculoase anchete pe zona exploatării și comercializării ilegale a masei lemnoase au fost realizate de procurorii anticorupție. Nu au fost multe astfel de dosare, însă au avut impact. În rest, din punctul Poliției de vedere, dar și al procurorilor, totul este roz bombon. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, pădurile din Neamț fiind jefuite sistematic de o mafie a lemnului care acționează nestingherită, sub umbrela nepăsării autorităților, de mai bine de 20 de ani. Pe cei care aprovizionează gaterele austriece cu lemn furat nu o să-i vedem niciodată în Buletinul de presă al Poliției Neamț, pentru că nu vor avea loc de amărâții ce vor fi dați drept exemplu că au furat o căruță de lemne ca să se încălzească. Nu o să-i vedem mediatizați pe șefii de ocoale silvice și nici pe pădurarii care, prin firmele înființate pe numele copiilor, fraților  etc, prăduiesc pădurea. Aceștia au „imunitate”, fiind protejați de mafia lemnului din care fac parte inclusiv polițiști, procurori și chiar judecători. Iar ceea ce s-a întâmplat cu un dosar penal în care soluția a fost de clasare nu face decât să confirme cele spuse mai sus.

Direcția Silvică descoperă jaful din pădurea Primăriei Poiana Teiului

Comuna Poiana Teiului, ca multe localități din zona de munte, deține în proprietate o suprafață de 925 hectare de pădure. De ani buni, pădurea localității este administrată și păzită, pe baza unui contract încheiat între părți, de către Ocolul Silvic Poiana Teiului. De-a lungul timpului, au fost săteni care au reclamat faptul că din pădurea primăriei se fură, arătând cu degetul chiar spre cei care erau plătiți să o păzească. De altfel, este de notorietate faptul că mai mulți pădurari din zonă au făcut jaf nu numai în pădurea primăriei, ci și în cea a statului, fără ca cineva să îi deranjeze. Pădurari cu proprietăți impozante și limuzine de lux pe care nu și le permit nici cei mai înstăriți oameni de afaceri îi poți găsi numai pe Valea Bistriței. Însa bogăția lor nu atrage atenția celor care ar trebui să se întrebe de unde atâta bunăstare, ci doar invidia sătenilor care, de teamă, nu fac altceva decât să-i bârfească în șoaptă pe la colțuri.

Că implicațiile sunt mult mai mari și că este destul de greu ca silvicultorii să fie trași la răspundere penală pentru faptele lor o confirmă dosarul penal 1228/2015 care a fost în lucru la Postul de Poliție Poiana Teiului. Cercetările au fost efectuate sub apectul comiterii infracțiunilor de falsificare de instrumente oficiale și folosirea instrumentelor false. Dosarul a fost înregistrat în urma unei plângeri pe care Corpul de Control al Direcției Silvice Neamț a întocmit-o în noiembrie 2015. Cei de la Silvic au ajuns la Poiana Teiului în urma unei plângeri în care se arăta că o societate comercială, care câștigase o licitație organizată de Primăria Poiana Teiului, pentru exploatarea a 190 mc de masă lemnoasă, a început să scoată lemn din pădurea primăriei fără a avea autorizație de la ocolul silvic. SC Todosia Forest SRL exploata lemnul câștigat prin licitație într-o parcelă, însă fără acceptul Silvicului. Cantitatea exploatată astfel nu a fost mare, cei de la Corpul de Control identificând 33 mc de lemn tăiat fără autorizație. Ulterior, firma s-a adresat instanței și a câștigat procesul, recuperându-și și lemnul, dar și banii dați pe amendă. Problema cea mai mare identificată nu a fost aceea că o firmă a intrat în pădure fără să aibă un act de la ocolul silvic, ci faptul că cei de la Corpul de Control au găsit probleme mult mai mari. În partida de pe care SC Todosia Forest SRL trebuia să exploateze 190 mc, pe lânga arborii marcați care făceau obiectul acestui contract, cei de la Corpul de Control au identificat alți 45 de arbori pe picior care aveau aplicată o amprentă rotundă, neidentificată, cioplajele fiind făcute recent față de cele care făceau obiectul contractului cu SC Todosia. Mai exact, „cineva”, folosind un ciocan silvic, posibil fals, a mai marcat vreo 45 de arbori în plus în pădurea primăriei, aspect constatat de către cei care au făcut controlul pe teren. Totodată, s-a dispus închiderea parcelei pe motiv că tăierea unui număr mai mare de arbori în zona respectivă ar fi destructurat serios terasamentul. De asemenea, trebuia ca lucrurile să fie lămurite și de către polițiști.

Raportul Corpului de Control al Direcției Silvice Neamț:

 [pdfviewer]http://atacul.ro/wp-content/uploads/2018/04/S20C-418042410310.pdf[/pdfviewer]

 

„Nu am putut trage concluzii finale, pentru că circa 2 – 3 hectare sunt efectiv defrișate”

În același raport de control se face mențiunea că într-o altă partidă, vecină celei unde trebuia să exploateze SC Todosia Forest, sunt 2 – 3 hectare de pădure defrișată, ceea ce întărește afirmațiile unor săteni cu privire la jaful din pădurile Primăriei Poiana Teiului. „Menționăm că în data de 18.11.2015 am început o inventariere a unei partizi de igienă (27 arbori,23 mc) marcată în primăvara anului 2014 din UP III Galu, UA 89 C. Deoarece în această subparcelă erau mai multe partizi și de produse principale și de produse de igienă și accidentale (marcate cu diferite ciocane și vopsele) care au fost exploatate în anii 2014 – 2015, nu am putut trage concluzii finale, dat fiind faptul că circa 2 – 3 hectare sunt efectiv defrișate, iar terenul este total necurățat de resturi de exploatare”.

Negru pe alb, cei de la Corpul de Control al Direcției Silvice au menționat că nu pot să tragă o concluzie în partida cu pricina din motiv de defrișare masivă. Iar la defrișare masivă se ajunge de regulă prin exploatare ilegală. Nu știm ce anchetă au făcut cei de la Postul de Poliție Poiana Teiului și dacă nu cumva polițiștii de acolo ar fi trebuit să trimită dosarul la județ, că doar vorbim de 45 de arbori marcați cu ciocan fals și de defrișarea a 2 – 3 hectare de pădure, însă avem confirmarea oficială că dosarul a primit soluție de clasare. Așa a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz, cu soluție de clasare, procurorul de caz însușindu-și propunerea polițiștilor. Concret, nimeni nu a fost găsit vinovat nici pentru cei 45 de arbori marcați aiurea și nici pentrui defrișarea celor 2-3 hectare de pădure.

Oare au greșit cei de la Corpul de Control? Cei 45 de arbori marcați aiurea nu există pe teren? Cele 2 – 3 hectare de pădure defrișate au fost împădurite peste noapte? Oare sancționarea pădurarului, a șefului de district și a unui inginer, toți de la Silvic, pentru nenorocirile descoperite în pădurea primăriei, să se fi făcut ilegal? Ne îndoim, așa cum de îndoim și de buna credință și profesionalismul celor care au efectuat cercetări în acest dosar. Și uite așa, cei care jefuiesc pădurea de ani de zile prind curaj și mai tare.

„Îmi spuneți mie de corupții ăștia de la Romsilva, doamna primar??? Hai să fim serioși!”

Biroul de presă al Poliției Neamț ne-a confirmat că dosarul a plecat la Parchetul Bicaz de la Postul de Poliție Poiana Teiului cu propunere de clasare, fără însă a ne specifica și motivele care au stat la baza acestei soluții.

Am contactat-o telefonic și pe Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului, care ne-a confirmat că pădurea primăriei este administrată și păzită de Ocolul Silvic Poiana Teiului. În ceea ce privește soluționarea dosarului penal instrumentat de către Postul de Poliție Poiana Teiului, Ana Ancuța ne-a confirmat că știe de existența lui, însă primăria nu a fost înștiințată cu privire la soluția care a fost dată.

Gheorghe Todosia (FOTO), patronul firmei SC Todosia Forest SRL, care a câștigat  licitația pentru cantitatea de 190 mc de masă lemnoasă, ne-a declarat că litigiul s-a rezolvat și că a câștigat procesele pe care le-a intentat Silvicului pentru amenzile ce i-au fost aplicate, dar și pentru confiscarea celor 33 de metri cubi de lemn.

Într-o ședință a Consiliului Local Poiana Teiului, din 30 august 2016, în care Todosia a cerut să fie clarificată situația contractului său, după ce Silvicul a interzis exploatarea în partida pe care o câștigase, s-au spus lucruri care au surprins audiența. Cel mai acid a fost chiar Todosia care i-a acuzat pe cei de la Corpul de Control că nu au vrut să identifice vinovații, adică pe cei care au făcut prăpăd în pădurea primăriei.

„Trebuie să ne învățăm odată și să spunem lucrurilor pe nume. Pe suprafața aia s-a tăiat majoritatea arborilor sănătoși de diverși particulari. Deci, nu au plătit nimic la primărie, au plătit…eu știu cui le-au dat lemn. Duceți-vă și vedeți acolo…asta-i problema că acum nu știu pe unde să scoată cămașa. Ultimul arbore care mai era sănătos era tăiat …l-au găsit tăiat acolo și l-au confiscat chipurile”Ei, cei care au făcut controlul, în ghilimele, spun că nu știu cine-s vinovați, deși știu foarte bine. Tot cei de la  Ocolul Silvic au marcat.  Le spun eu cine, dacă ei nu știu. O spun aici clar, să audă toți: Vasiliu ăsta e un mincinos când spune că nu știe, doamnă! Știu toți, dar își dau în cap unii la alții, asta e problema. Îmi spuneți mie de corupții ăștia de la Romsilva, doamna primar??? Hai să fim serioși!”

Iar dacă cei de la Silvic nu au vrut să găsească vinovații, după cum afirma Todosia, înseamnă că nici organele de cercetare penală nu au dorit să-I identifice din moment ce ancheta desfășurată a stabilit că totul este în regulă în pădurile Primăriei Poiana Teiului. Oare așa să fie?

Daniel MURARU

Citeste si:

 

JAF ÎN PĂDURILE PRIMĂRIEI: „ÎMI SPUNEȚI MIE DE CORUPȚII ĂȘTIA DE LA ROMSILVA, DOAMNA PRIMAR?

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. Elena 26 aprilie, 2018 at 13:46 Răspunde

    Uite ca s-a gasit unul din presa asta sa atace Politia. Probabil e o moda, vreti toti sa fie schimbati unii sefi, nu? Dar nu va ganditi ca dupa astfel de articole are de suferit populatia, ca scade increderea oamenilor in institutii, ca isi fac derbedeii de cap?

    • sebi 26 aprilie, 2018 at 21:22 Răspunde

      Parca n-am sti ca cei dintai derbedei ai comunelor din Romania sunt chiar militienii si primarii. Draga Elena, tu te auzi cand vorovesti?

    • anca 28 aprilie, 2018 at 22:10 Răspunde

      i-auzi si la pesedista asta de frunte…mai postaco…esti salariata pe stat de plata sau doar simpatizanta?Sa-ti fie rusine….la ce ne ajuta increderea in institutiile statului?Tu, ori nu stii ce-i cu tine, esti aeriana, ori primesti sambrie pt postari…

  2. Cristi O 26 aprilie, 2018 at 14:15 Răspunde

    Oriunde apare Romsilva poti baga mana in foc ca este si o magarie la mijloc, de obicei cu primaria aferenta cu tot. O mizerie practicata probabil mai in toate satele inspre Bicaz (Alexandru cel Bun de ex) e cu limitele administrative extravilane dintre comuna si Ocol Silvic- mai in toate cazurile, sectiunile respective au fost date in „administrarea” ocoalelor silvice care, benevol si fara nici un temei legal, borneaza in minus creand enclave pe anumite suprafete vecine cu anumiti „baieti destepti” care apoi refac cadastrarile si le inghit. Primaria e fericita, Ocolul Silvic e fericit, baiatul dijtept e dijtept, ca doar deh, cand blatul e facut cu organul de constatare si sanctionare nici sf. Petru nu se poata baga.

  3. Cristi O 26 aprilie, 2018 at 15:47 Răspunde

    Glorioasa mentalitate: Nu trebuie publicate articole care devoaleaza institutii in care isi fac derbedeii de cap pe banii populatiei deoarece in acest mod, „sufera populatia” si isi fac derbedeii de cap. Ciroza sociala tipic romaneasca: nu vreau sa aud si nu ma intereseaza aspecte care nu ma afecteaza direct (chit ca afecteaza pe alti 100 de langa mine) pana cand nu ma afecteaza direct, in mod individual si personal, moment in care tip ca din gura de sarpe cape altii nu ii intereseaza.

  4. Zabulica 26 aprilie, 2018 at 16:43 Răspunde

    Cine a sesiza Direcția Silvica? Dar oare când o sa denunțe Direcția Silvica prăpădul făcut de Gorghiu și ginerica Suculet prin păduri, ori asta nu e important pentru ei?

    • mihnea1 26 aprilie, 2018 at 22:32 Răspunde

      (***) astia au mers cu tehnica pe ei si au bagat in puscarie oameni care luau spagi infinit mai mici decat iau ei. Au facut turnatorie pentru a-si salva pielea. Gunoaie ordinare!

  5. FLORIN 30 aprilie, 2018 at 21:04 Răspunde

    IPJ trebuie sa fie desfiintat.

    Pina cind se va intimpla,jaful in acest judet va continua nestingherit sub protectia institutiilor mafiote Parchet/SRI/DNA.

    Gradul de coruptie si incompetenta din aceste institutii este catastrofal.

    Cu miliardele de euro pe care noi cetatenii acestei tari platim aceste institutii toxice si inutile an de an putem re-impaduri acesta tara fara probleme si ne mai ramin si alte miliarde de cheltuiala.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.