Sufocată de „căpușe”, Apaserv face demersuri pentru scumpirea serviciilor: apa cu 8%, canalizarea cu 15%

7
345

Conducerea companiei județene Apaserv face demersuri pentru a scumpi apa, dar și serviciile de canalizare. În acest sens, la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) se află în procedură de avizare noile prețuri și tarife dorite de către cei de la Apsaerv SA. Vorbim de o creștere cu 8% a prețului apei și cu 15% a serviciilor de canalizare. În acest moment, un metru cub de apă este vândut de Apaserv  cu 3,54 de lei fără TVA, adică 3,85 de lei cu TVA inclus. La apă, TVA este de 9%. Serviciile de canalizare sunt taxate cu 3,04 lei/mc fără TVA. Aplicarea TVA-ului de 19%, duce prețul/mc canalizare la 3,61 lei. Vorbim de un cost total de 7,46 lei/apă și canalizare, preț pe care fiecare client al Apaserv SA îl plătește în acest moment. După scumpire, nemțenii vor plăti 4,16 lei/mc/apă TVA inclus și 4,16 lei/mc canalizare, adică un total de 8,32 lei/mc apă și canalizare. Cu alte cuvinte, după ce ANRSC își va da avizul pentru aceste creșteri, lucru care se va întâmpla mai mult ca sigur dacă ne gândim că instituția este controlată politic, fiind în subordinea Ministerului Dezvoltării, nemțenii vor plăti cu 0,86 lei/mc apă și canal mai mult. Vorbim, așadar, de o creștere de aproape un leu/mc apă și canalizare.

Cum justifică șefii Apaserv mărirea tarifelor

Vlad Angheluță, directorul general al companiei Apaserv SA, a confirmat că s-au făcut demersuri la ANRSC în vederea măririi prețurilor serviciilor oferite de către companie. Angheluță arată că principalul furnizor de apă și servicii de canalizare din județ nu a mai operat modificări de preț din anul 2013, perioadă în care ceilalți furnizori de utilități (curent, gaze) au mărit tarifele de mai multe ori.

„Suntem în procedură de avizare a noilor prețuri și tarife la ANRSC, având în vedere că operatorul nu a mai făcut nicio modificare de preț din anul 2013. Prognozăm că va fi o majorare de preț, dar pentru asta trebuie parcurși pașii legali: avizarea ANRSC, precum și avizarea în ADI Aqua Neamț. Pentru noi, ca și companie, important este să securizăm sursele de apă, să oferim un serviciu de calitate, apă potabilă, să nu avem probleme majore în exploatare. Asta înseamnă că trebuie să consolidezi sursa de venit, prețul, respectiv tariful pe canal. Să nu uităm de ceilalți furnizori de utilități care si-au scumpit serviciile succesiv cu 10%. Mai sunt două elemente deosebit de importante: cheltuiala cu munca vie a pornit, în 2013, de la un salariu minim brut de 750 de lei, care a ajuns la 1900 lei; curentul electric de la 120 lei la 240 lei MW. Componenta consumului de energie în preț este de aproximativ 20%. Nu ne putem compara, de exemplu, cu Apavital Iași care ia 60% din apă de la Timișești, de pe teritoriul județului Neamț, și are costuri aproape zero cu energia, pentru că diferența de nivel între Timișești și Iași este de vreo 300 de metri. Mai normal ar fi ca în România să avem același preț la apă, indiferent în ce localitate te afli, și să funcționeze un sistem de subvenție, dar asta este o decizie care poate fi luată numai la nivel național”, a declarat Angheluță.

Acesta a confirmat că proiecția creșterilor este de 8% la apă și 15% la canal, însă aceste date vor fi stabilite doar după ce vor fi discutate în Comitetul Director din ADI Aqua Neamț, acea asociație unde se taie frunze la câini pe salarii de neam prost. Cum și acolo dictează tot politicul, este mai mult decât clar că scumpirea dorită de Apaserv SA va avea loc. Trist este că în continuare compania de apă, unde Consiliul Județețean Neamț este acționar majoritar, este căpușată de tot felul de clienți politici. Vorbim aici de firme agreate care prind contracte cu Apaserv, de cele mai multe ori prețurile fiind supraevaluate. Să nu uităm de angajările făcute pe sprânceană și posturile înființate special pentru piloși. De asemenea, politica salarială este una care îi avantajează pe cei cu funcții în detrimentul muncitorilor, cei mai mulți dintre ei plătiți cu salariul minim pe economie. Aspecte în neregulă din curtea Apaserv au mai fost aduse în atenția publicului în ultimii ani, însă cei care ar fi trebuit să-i pedepsească pe vinovații pentru jaful de aici au clasat dosarele, fie se prefac că lucrează în ele.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ex-subprefectul Neculae, „premiat” de Apaserv SA că s-a pensionat: 3 salarii de bază, deși era angajat de o lună

Alo, Poliția, DNA-ul? Dom` profesor de la Apa Serv acoperă hoții ordinare

Un purcoi de bani pentru serviciile juridice contractate de Apa Serv SA

DE UNDE PAPĂ BANI VICEPREȘEDINTELE SENATULUI? SUTE DE MII DE LEI DE LA PRIMĂRII ȘI O SOCIETATE A CJ NEAMȚ

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Dragoș 17 aprilie, 2018 at 13:32 Răspunde

    De ce nu faceți o anchetă despre investiția făcută în canalizările din tot județul, pe care apa-serv nu vrea s-o preia nici în ruptul capului de 1 an jumătate, aproape 2, de când e finalizată?

    Admin.: O sa ne interesam.

  2. Manole 18 aprilie, 2018 at 08:28 Răspunde

    Credeti cumva ca domnul Angheluta a fost pus acolo ca il dadea afara din casa profesionalismul? E si el un michiduta care a invartit trei hartii pe la vreo cooperativa din Tg Neamt si hop! gata la oras cu tine!

  3. Ticu 18 aprilie, 2018 at 15:22 Răspunde

    Domnule Muraru, daca isi dau asa prime cei de la Apaserv si dupa o luna de zile, sa nu uitam nici de contractele frumoase pe care le au unii. Firma senatorului liberal a avut lucrari de milioane de euro, alt liberal de la Roman dadea laptele praf la pret triplu si au fost si niste contracte de consultanta care put de la o posta a frauda in bani publici. Printre acesti parteneri ai Apaserv se numara si celebru Iosuban care a luat vreo 2 miliarde de lei si se tot lauda ca desfiinteaza jumatate din presa din Neamt printre care si Atacul.

  4. Stefan 20 aprilie, 2018 at 13:37 Răspunde

    Dar o economie la fondul de salarii nu se poate?De ce le trebuie peste 500 de angajati, in conditiile in care au externalizat aproape toata partea tehnica??Sunt pline birourile de fufe si clienti politici.Sigur, pana pe la ora 12.00 , fiindca dupa aceea bate vantul…

  5. Dragoș 20 aprilie, 2018 at 15:28 Răspunde

    Am întrebat juristul primăriei „orașului“ Roznov sub jurisdicția cui intră investiția de atâtea milioane de euro de la UE în alimentarea cu apă și canal și răspunsul știți care a fost? Citez: „rețeaua de apă și canalizare nu este în proprietatea nimănui în momentul de față, nu este în proprietatea primăriei, nici a constructorului, nici a Apaserv, nici a CJ-ului, ceea ce știm sigur momentan este că țeava este în pământ dar Apaserv-ul nu vrea s-o preia din motive necunoscute de noi și situația asta se întâmplă în tot județul“ am încheiat citatul.
    Păi cum să nu știi de ce nu vrea s-o preia în condițiile în care tu ca primărie ai un cuvânt de spus în CA prin persoanele numite acolo?
    Cum să nu știi ce se întâmplă cu atâta amar de milioane de euro care ar fi trebuit să îmbunătățească calitatea traiului în România și să ne scoată de pe lista celor cu toaletele în grădină?

  6. Dragoș 20 aprilie, 2018 at 15:28 Răspunde

    De ce dacă nu au în administrare țevile, cei de la Apaserv încheie totuși contracte de branșament în ciuda faptului că nu au fost puse în funcțiune stațiile de epurare a apelor uzate?
    Știați că există o familie în satul Chintinici în curtea căreia se varsă toate dejecțiile aferente satului chintinici doar pentru că a avut ghinionul să fie lângă stația de epurare care nu este pusă în funcțiune momentan? Autoritățile de mediu nu își pot face datoria pentru că, canalizarea nu are un proprietar în acte..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.