„La cât se fură la Silvic, ce mai contează 80.000 de euro sustrași de omul lui Arsene!”

4
1637

Un om de bine, care știe cam ce se întâmplă în curtea Direcției Silvice Neamț și nu numai, ne-a atras atenția acum câteva zile asupra unui aspect pe care publicația atacul.ro l-a prezentat anul trecut, respectiv țeapa de peste 370.000 de lei pe care un fost angajat, Valeriu Bârsan (FOTO), a dat-o Atelierului de Debitat și Prelucrat Lemn (ADPL) Târgu Neamț (n.r. fost Centru de Fructe de Pădure, fost Centru de Prelucrare a Lemnului). Atelierul se află în subordinea Direcției Silvice Neamț și debitează lemnul „ales” de Silvic din pădurea statului, spre nemulțumirea operatorilor privați care acuză de ani de zile concurența neloială a Romsilva pe zona de exploatare a masei lemnoase.

„Silvicul nu a recuperat niciun leu de la Bârsan, cel care a lăsat o gaură de peste 80.000 de euro la Centrul de Fructe din Târgu Neamț. Dar la cât se fură la Silvic, ce mai contează 80.000 de euro sustrași de omul lui Arsene?”, ne-a spus cititorul nostru. 

Am verificat spusele acestuia, constatând că, într-adevăr, Direcția Silvică Neamț nu a recuperat niciun bănuț de la personajul care, în cursul anului 2015, a dat lovitura la ADPL, lipsa în gestiune fiind de peste 370.000 de lei. Autorul este nimeni altul decât Valeriu Bârsan, din Târgu Neamț, fost om politic și fost om de afaceri în domeniul prelucrării lemnului. Bârsan, care a fost consilier local PSD la Târgu Neamț în perioada 2012-2016, a beneficiat de sprijinul lui Ionel Arsene, liderul PSD Neamț, și s-a angajat la ADPL spre nemulțumirea mai multor silvicultori. Ca o paranteză fie spus, Bârsan nu a avut nicio grijă să-și declare veniturile obținute în perioada în care a lucrat la Silvic, aceste date nefiind evidențiate în declarațiile sale de avere. Susținerea liderului pesedist Arsene l-a propulsat pe Bârsan într-o funcție importantă, respectiv cea de șef de depozit bușteni la ADPL (FOTO).

În vara anului 2015, adică la nici doi ani de când Bârsan fusese angajat la fostul Centru de Prelucrare a Lemnului Târgu Neamț, șefii Silvicului au dispus un control la ADPL Târgu Neamț. Rezultatul: în gestiunea lui Bârsan, șef peste depozitul de bușteni, s-a descoperit un minus de peste 300.000 de lei. Ca urmare a celor constatate, șefii Direcției Silvice Neamț i-au desfăcut lui Bârsan contractul de muncă. Se întâmpla undeva spre sfârșitul anului 2015, ca în martie 2016, Direcția Silvică Neamț să introducă o acțiune în răspundere patrimonială împotriva fostului angajat găsit cu lipsă în gestiune. În paralel, juriștii au anunțat Poliția Neamț care îl cercetează și acum pe Bârsan pentru gestiune frauduloasă.

Poliția încă anchetează. Instanța l-a obligat pe Bârsan să achite prejudiciul de 372.000 de lei

Dacă polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice Neamț încă mai anchetează faptele lui Bârsan, două instanțe de judecată s-au pronunțat în acest caz, ambele decizii fiind favorabile Direcției Silvice Neamț. În primă fază, Tribunal Neamț s-a pronunțat în martie 2016, obligându-l pe Bârsan să achite prejudiciul evaluat la 372.795 lei. Nemulțumit, Bârsan a atacat decizia cu apel la Curtea de Apel Bacău. În mai 2017, magistrații au respins apelul, Bârsan fiind bun de plată cu suma de 372.795 lei, adică puțin peste 80.000 de euro la cursul de astăzi al BNR. Sentința este definitivă și executorie, însă la un an de la pronunțarea ei, atenție, Direcția Silvică Neamț nu a recuperat un leu de la Bârsan. Ceea ce nu este bine, pentru că prejudiciul pe care Bârsan trebuie să-l acopere a fost creat în dauna Direcției Silvice Neamț, care în niciun caz nu este vreun SRL al cuiva. 

Așadar, chiar dacă subiectul recuperării banilor de la Bârsan este unul tabu la Direcția Silvică Neamț, cel mai probabil din cauza prieteniei pe care acesta o are cu Ionel Arsene, președintele inculpat al CJ Neamț și PSD Neamț, juriștii Silvicului ar trebui să facă demersurile pentru recuperarea prejudiciului. În ultima declarație de avere, cea din vara anului 2016, depusă la Primăria Târgu Neamț, Bârsan figura cu bunuri care ar fi acoperit valoarea prejudiciului pe care l-a creat Silvicului. Asta dacă nu cumva între timp a înstrăinat și casa, și terenurile, dar și mașina. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Ce țeapă! Direcția Silvică Neamț are de recuperat mulți bani de la un fost angajat

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. V.Vasile 4 aprilie, 2018 at 14:08 Răspunde

    Daca se dovedeste ca cei in drept sa recupereeze paguba, sunt in cardasie cu ,,cineva,, si mai este dreptate, sunt suficiente metode sa fie dovediti si sa plateasca ei suma respectiva.

  2. mihnea1 4 aprilie, 2018 at 18:11 Răspunde

    Cum se face ca toate marsaviile acestea au legatura, directa sau indirecta, cu Arsene? Mai mira pe cineva? Probabil, daca era un om de rand era executat si legat. Asta in cazul in care ar fi putut ajunge sa faca o asemenea frauda.

  3. Maria Sfetcu 4 aprilie, 2018 at 19:52 Răspunde

    Domnu’ Valeriu poate sta liniștit, prietenul lui îi poate schimba leii sau euroii la o rată preferentială, pentru că de aia sunt prieteni, nu?

  4. olteanu 4 aprilie, 2018 at 22:04 Răspunde

    Si daca va uitati pe portalul Judecatoriei Targu Neamt dosarul sau de executare e la celebrul executor Dron Gheorghe din orasul Targu Neamt…..prietenii stiu de ce…sigur averea e instrainat…doar are baiat „jurist” si nora la fel….

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.