Arsene a gafat. S-a cerut din nou arestarea preventivă

10
467

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, inculpat într-un dosar de corupție în care este judecat pentru două fapte de trafic de influență, are toate șansele să ajungă din nou după gratii săptămâna viitoare. Și asta pentru că pe 26 martie la Tribunalul Neamț va avea loc primul termen al dosarului 431/103/2018/a1.3 ce are ca obiect „înlocuire control judiciar (art.215 alin.7 NCPP)” și în care Arsene are calitatea de inculpat. Cauza are legătură cu dosarul în care Arsene este judecat pentru trafic de influență, iar faptul că s-a cerut înlocuirea controlului judiciar nu poate decât să fie o veste foarte proastă pentru președintele Consiliului Județean Neamț. Articolul 215, alineatul 7, din Noul Cod de Procedură Penală stipulează clar: „(7) In cazul in care, pe durata masurii controlului judiciar, inculpatul incalca, cu rea-credinta, obligatiile care ii revin sau exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune inlocuirea acestei masuri cu masura arestului la domiciliu sau a arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege”.

Analizând conținutul alineatului 7 al articolului 215, rezultă că înlocuirea controlului judiciar se cere în anumite condiții, ceea ce înseamnă că Ionel Arsene este acuzat că a încălcat cu rea credință obligațiile care îi revin în perioada în care se află sub control judiciar. În astfel de situații, Poliția informeză Parchetul care a dat măsura, în cazul de față DNA, că un inculpat a încălcat obligațiile controlului judiciar. Mai departe, parchetul anunță instanta de judecată care stabilește termen și judecă cererea procurorilor de înlocuire a controlului judiciar cu o altă măsură-arestul preventiv sau arestul la domiciliu.  Obligații sunt multe, de la prezentarea periodică la Poliție, interdicția de a părăsi țara, până la interzicerea de a se întâlni cu martorii din dosare. De asemenea, nu este exclus ca împotriva lui Arsene să se fi pus în mișcare acțiunea penală într-un alt dosar, lucru mai mult decât plauzibil dacă ne gândim că acesta mai are cel puțin trei dosare penale pe care le instrumentează DNA Bacău.

Ionel Arsene a fost arestat preventiv, la sfârșitul lunii ianuarie, de Curtea de Apel Bacău, în dosarul în care Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, îl acuză că i-a dat o sumă importantă de bani în anul 2013 pentru a-i face probleme lui Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț la acea vreme. La sfârșitul lunii februarie, o instanță a Curții de Apel Bacău a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. Iată decizia instanței Curții de Apel Bacău din data de 28 februarie, când Ionel Arsene a părăsit arestul Poliției Neamț.

„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct.2 lit.a Cod procedură penală cu referire la art. 205 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul inculpat ARSENE IONEL, împotriva încheierii penale nr. 31CP/22.02.2018 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 431/103/2018/a1.1. Desfiinţează încheierea atacată, reţine cauza spre rejudecare şi în fond: În baza art. 205 alin.10 Cprpen înlocuieşte măsura preventivă a arestului preventiv , prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. e C. proc. pen., luată faţă de inculpatul ARSENE IONEL, trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzute de art. 291 alin.1 Cod penal raportat la art.6, 7 lit. a din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal cu măsura preventivă a controlului judiciar , prevăzută de art. 202 alin 4 lit. b C. proc. pen. pe o durată de 60 de zile începând cu data de 28.02.2018. În baza art. 215 alin. 1 din Codul de procedură penală inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: A) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; B) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; C) să se prezinte la Biroul de Supraveghere Judiciară de la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectorului de Poliţie Bucureşti, sector 1, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 din Codul de procedură penală pe parcursul controlului judiciar impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: A) să nu depăşească limita teritorială a ţării; B) să nu se apropie de martorii din lucrări Ştefan Gheorghe, Panfil carmen Maria, Ştefan Gabriekl, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilică, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel , Jugan Iulian şi Lupu Mihai şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. C) Să nu desfăşoare activităţi politice în exercitarea cărora a săvârşit fapta În baza art. 215 alin. 3 Cod de procedură penală atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestului preventiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză. Constată că inculpatul Arsene Ionel a fost asistat de avocaţi aleşi. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 28.02.2018”

Daniel MURARU

Citeste si:

Ionel Arsene, DEMISIA!

Cum l-a îmbogățit politica pe Ionel Arsene. Mașini de lux și sute de mii de euro fără justificare. Autoritățile au luat poziția struțului

De ce a fost arestat Arsene: „Inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

  1. valisor 20 martie, 2018 at 16:32 Răspunde

    Era de așteptat să calce strâmb. Derbedeii au lipsă-n sânge de valori superioare. Dar nu numai ei. Asta de fapt e fapt secheala noastră comunistă și pentru cei care ne dăm virtoji.

  2. mihnea1 20 martie, 2018 at 17:46 Răspunde

    Sunt surprins ca in aceasta fotografie nu are sosete. Cat despre incalcarea obligatiilor impuse de instanta, dl. Valisor are mare dreptate – un derbedeu. Un golan care se crede Dumnezeu, impreuna cu plasticata OB. Niste parveniti care nu sunt in stare sa citeasca o fraza. Sper sa infunde puscaria multi ani, chiar daca suntem in post si ar trebui sa fim mai buni. La fel si urata de OB. Astia nu merita sa fie liberi, la cate hotii au facut.

  3. Un cetatean 20 martie, 2018 at 20:08 Răspunde

    Esti rautacios si subiectiv….OB nu e urata….e frumoasa,evident nu o frumusete sclipitoare,dar e frumoasa.Insa, nu asta ttebuue sa fie criteriul definitoriu penttu politica, administratie, justitie…etc.Frumusetea conteaza doar la miss

  4. Maria Sfetcu 21 martie, 2018 at 08:58 Răspunde

    Parca avem de a face cu un deja vu! Prea se aseamana in acest moment soarta sa cu cea a lui Pinalti. Trebuie sa ajunga inapoi la Beciul Domnesc pentru ca de fapt tinta nu este el, ci Dady! Si trebuie musai sa mai stea la mititica ca sa mai dea pe goarna cativa cu care a facut si desfacut multe din magariile lor. Mai devreme sau mai tarziu le ajunge juvatul la gat. Pacat ca totul dureaza foarte mult si ca raman cu agoniseala in buzunar (deh, fiind la conducerea tarii si-au facut niste legi care sa le permita jaful la drumul)! Tare as vrea sa ii vad saraci si putin (asa vreo 6 luni)in concediu la Bacau!

  5. valisor 21 martie, 2018 at 12:20 Răspunde

    Și totuși, până la urmă, diavolul din mine,’mi zice că ar fi uman să i se mai acordeze o șansă, că poate mai mult!

  6. Maria Sfetcu 22 martie, 2018 at 09:45 Răspunde

    Despre chestia cu „hai sa-i mai acordam o sansa, bla, bla, bla, … ” subscriu: un tarnacop, o cana de tabla, o bucata de paine tare ca piatra, si ….. , la ocna baieti. La dat cu tarnacopul, ca toata viata ati fost niste paraziti iar acum a sosit momentul reconversiei profesionale! Aveti si varianta sa deveniti TURNATORI!

  7. Veorel 22 martie, 2018 at 21:05 Răspunde

    Intreb si io nu dau cu parul ca vazui azi o faza care mi-a pus creierul pe ganduri:
    Ora 10, combinatorul presei locale a intrat in Casa Alba si nu stiu zau daca a fost la mimoza Oana sau la draguta de ea doamna prefect Soroceanu. Dupa jumate de ora iesea bucuros de ziceai ca acum a semnat contractul pentru alt site, asa de macar 10.000 de lei proaspeti si noi.
    Ora 11 si oleaca, acelasi combinator Iosuban a intrat la Primarie chiar la primarele Dragosica. Iosubanul a coborat in sala de jos pe la 12 fara un sfertan pentru conferinta de presa, prietenul lui Dragosica a coborat si el pe al 12 fix.
    Dupa conferinta, Iosubanul a urcat iar la primar ca sa faca analiza probabil. Apoi a mers iarasi la mimozele de la Casa Alba. Nu a stat decat jumate de ceas si a iesit tot vorbind la telefon, zicand ceva despre Troleibuzul. Ceva cu bani si facturica sau invers.
    O ciripitoare din apropierea lui Iosuban se jura ca acesta a promis cuiva, persoana importanta, ca va scrie el ceva soc si groaza zilele astea despre milogul de Muraru cum a scris si despre alti milogi din presa. Domnule Muraru, ai pus-o, n-asa?

  8. mihnea1 23 martie, 2018 at 15:29 Răspunde

    Nu par departe de adevar relatarile despre Iosuban. Totusi, singura mea reactie, atunci cand il vad in trafic este sa-l opresc sa-i dau un leu pentru paine. Asta inspira, doar mila. Minte nu are, caracterul lui este infect, iar modul in care se imbraca si arata este demn de toata mila. Intre el si dl Muraru exista o diferenta colosala. El nici macar nu intelege textele dlui Muraru, daramite sa se poata compara. Nu va lasati influentati, doar cititi cate un text al fiecaruia si veti intelege foarte repede ca nu exista termeni de comparatie.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.