De la cartofi i se trage! Conflict de interese pentru consilierul județean PSD Vasile Nica

12
949

Demisia consilierului PSD – Vasile Nica- din Consiliul Județean Neamț înrăutățește serios situația social democraților în legislativul județean. Și asta pentru că, în acest moment, PSD mai are un singur supleant pe listă. Încă două demisii în rândul pesediștilor și lucrurile se pot complica serios pentru alianța PSD – ALDE care deține majoritatea în Consiliul Județean Neamț. Ultima demisie, cea a consilierului Vasile Nica, a fost o surpriză pentru mulți, motivul invocat de Nica, respectiv probleme personale, nefiind singurul. De altfel, am putea spune că principalul motiv pentru care Vasile Nica a renunțat la mandatul de consilier județean a fost starea evidentă de conflict de interese în care s-a aflat. Situația este atât de clară, încât pentru inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) concluzia poate fi trasă la rapid. De asemenea, conflictul administrativ al fostului consilier are iz penal, așa că sunt șanse mari ca Nica să se aleagă și cu un dosar penal.

Cartofii, bată-i vina!

Vasile Nica este administrator și acționar majoritar la societatea Agromixt Prod Top Prod SRL Timișești, aspect menționat și în declarațiile de avere și de interese. În ultimul document, depus în vara anului trecut, Nica a menționat că deține 60 la sută din părțile sociale ale Agromixt Prod Top SRL, dar și calitatea de administrator care i-a adus un venit de 22.000 de lei, în 2016. Ne-am rezumat în a face verificări doar pentru anul 2016 și am constatat că societatea lui Nica a vândut tone de cartofi Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Târgu Neamț, o instituție de învățământ de stat care școlarizează copii cu cerințe educative speciale (deficiențe mintale și asociate). Marea problemă este că CSEI este susținută din punct de vedere financiar de către Consiliul Județean Neamț, acolo unde Nica a făcut parte din legislativ. Problema demisionarului ar fi aceea că în cadrul ședințelor Consiliului Județean, în care s-a votat bugetul pentru școlile speciale finanțate cu bani de la buget, nu s-ar fi abținut de la vot, în condițiile în care avea un interes direct: firma sa avea contracte încheiate cu o astfel de școală – cea din Târgu Neamț. Legea spune clar că aleșii județeni nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri, dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. Deci Nica nu ar fi trebuit să voteze absolut niciun proiect legat de CSEI Târgu Neamț.

În plus, Vasile Nica avea obligația să își facă publice interesele personale printr-o declarație pe propria răspundere. În declarația de interese depusă anul trecut, alesul județean ar fi trebuit să menționeze toate contractele pe care firma sa le-a încheiat, pe parcursul anului 2016, cu CSEI Târgu Neamț, lucru pe care nu l-a făcut.

Declaratia de interese 2017

Declaratia de avere 2017

Din noiembrie 2016 și până în martie 2017, firma condusă de Nica a încheiat 12 contracte cu CSEI Târgu Neamț, instituție căreia i-a furnizat tone de cartofi. Acest lucru, plus faptul că nu a menționat contractele în declarația de interese, îi vor crea mari probleme fostului consilier. Din informațiile pe care le deținem, Nica s-ar afla în conflict de interese din anul 2014, când firma sa a început să aibă relații comerciale cu CSEI Târgu Neamț, iar el era consilier județean. Se pare că situația a fost adusă și la cunoștința oamenilor legii care au întocmit deja un dosar penal. În paralel, Agenția Națională de Integritate va demara propriile verificări.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

12 comments

  1. Un cetatean 2 martie, 2018 at 23:07 Răspunde

    Cateva aspecte de clarificat :
    1. Sper deosebire de multi care fura sau au furat, persoana in cauza cultiva cartofi care ii si valorifica. ( nu face bisnita, deci are utilaje/angajati/paza/ se traduc in costuri )
    2. Si-a dat demisia din demnitate si respect, comparativ cu primarii din zona care stau si nu se mai dau dusi nici cu hotarare definitiva si irevocabila. Ba chiar ajung consilieri ai noului primar.

    O prima idee de analizat financiar vorbind. Cati producatori de cartofi sunt in zona judetului si cati comercializeaza. cat ar costa transportul cartofilor daca ar fi adusi de la bacau sau din vrancea sau din sud gorj, olt, arges etc ?

    P.S nu vreau ca ce am scris mai sus sa fie intrepretat ca o scuza pentru contractele luate si nici nu vreau sa fac pe avocatul dar daca am aveam macar 3 consilieri judeteni de nivelul dnul dr Nica am fi departe …

    .:. Vom ajunge si vremuri mai bune, ca dupa orice furtuna, adunati energie si forta de munca .:.

    • anca 3 martie, 2018 at 15:50 Răspunde

      aveti dreptate, pe fond insa oamenii, juristii remarcabili din pesede sau de la firma nu i-au semnalat domnului consilier, incompatibilitatile?Pacat de munca si notorietatea lui…

  2. Maria Sfetcu 3 martie, 2018 at 16:28 Răspunde

    Unde-i lege nu-i tocmeală! Că e om bun, că nu a furat, nu are nicio relevanță. A greșit, plătește! Nu e permis ca cineva care e acolo, la butoanele județului să ignore maxim legea!!
    E ca acum niște ani în urmă când Ponta înainte de a intra Gică Popescu la mititica făcea lobby cum că nu e drept să intre la pușcărie, ca vezi bine, datorita Baciului se știe de România, etc,etc.
    Ai greșit și ai încălcat legea, plătește, că de aia există legi, sa fie respectate de toți nu numai de fraieri!!!!

    • valisor 4 martie, 2018 at 13:56 Răspunde

      Mă bucur să văz reacție lucidă din partea unui român deștept, că deștept de felul lui, că deșteptat de vremuri, chiar ș-așa… trecând peste invidia misogină care mă încearcă… adică nu român, da româncă; dealtfel, în Moldova noastră strămoșească legenda spune că e tradiție, ca și împărțirea dreptății cu „baltagul”.
      Decăt o singură mică obiecțiune vreau să am:!
      „Că e om bun, că nu a furat”?! Nu cred că vre”Un cetățean” apreciază diplomația din eleganța acestei retorici. Părerea mea e că faptele, penal de nelegale, dincolo de doar suspiciuni, exclud „om bun”, exclud a nu fi furat, dar asta e doar o părere de-atâta cât certitudine va fi numai justa „părere” a Justiției. Nu sunt oare pricepuți producători de mâncare, care de răul caracatițului roș nici nu apucă să-și bage sămânța în ogor că au și intrat în faliment? Oare merită acceptat a fi lăudat unul care, fără a fi beneficiat de înlesniri „de partid”, nu ar fi reușit probabil niciun rahat? Cred că ce „Un cetățean” pretinde a „clarifica” se înscrie în insuficient analizat spre definire și clară înțelegere a „cultului personalității”, care nu e fix despre spectacole cu intonare de imni și oze, ci despre fenomenul „Dragnea mai sus de Lege”. Asta, întotdeauna despre oameni care nu pot fi niciodată „Personalități”, ascunde meschine interese personale, în draci, nocive semenilor. Deci asta e mica mea obiecțiune, că la unele sângerări naționale răspunsul ar trebui să nu se știe cu eleganța formulării, chiar până în apostrofări de-a dreptul primitive… cu cuvinte ca „ciomag” și când fără ciomag nici nu ar exista cuvântul.
      „P.S,” Să nu se supere „Un cetățean” de opinia unui cu totul alt cetățean!
      Să auzim de bine împotriva „oamenilor de bine”!

  3. Videoton Szekesfehervar 4 martie, 2018 at 22:46 Răspunde

    Un cetatean e un penibil pesedist indoctrinat care apara si incearca sa apere dintotdeauna cloaca hoata si jecmanitoare din care face parte

  4. Stefan 5 martie, 2018 at 12:19 Răspunde

    Legea respectiva este absolut idioata, la fel ca posibila intepretare a ei in mod securist!De unde avea sa stie consilierul Nica la votarea bugetului faptul ca CSEI va cumpara cartofi si ca el va participa la licitatie?!Sunt de acord ca domnii consilieri judeteni ar trebui sa se abtina de orice contract cu statul in perioada mandatului, dar nu stiu cum se face ca „incompatibilitatile” se descopera doar la unii, de regula la cei mai cinstiti!
    Revenind la regimul incompatibilitatilor , ar trebui total regandita legislatia, si va dau un exemplu referitor la parlamentari:un parlamentar nu are voie sa fie administrator la propria firma privata (chiar daca nu are niciun contract cu statul) ,insa un parlamentar poate fi, in acelasi timp, si medic (cu contract in spital de stat), avocat , notar, ori profesor universitar!Vi se pare ok?!

  5. Un cetatean 5 martie, 2018 at 12:24 Răspunde

    Videoton, ai putea sa detaliezi cu argumente ca cei de mai sus, plus ca educatia si cei sapte ani de acasa ne invata sa nu jicnim si nici sa aruncam cu adjective decat in lipsa celor 10 clase obligatorii.
    Cei de teapa dumneavoastra sunt si cei care nu au cu cine vota, nu au cum sa faca o afacere pentru ca nu sunt intr un partid etc. Scuze, scuze dar nimeni nu vrea sa faca nimic.

    Sunt din neamt am plecat de aproximativ 10 ani, urmaresc presa locala in special atacul.ro pentru articolele excelente din punct de vedere jurnalistic. Am o firma in publicitate, o echipa ( nu angajati/sclavi ) de sase persoane salariul este unul onorant si cel mai important aspect nu am facut in viata mea o afacere cu statul roman ( fie el agentie, fie primarie, fie cj etc ), ca o concluzie, viata trece dumneavoastra ramaneti cu frustrarile. Eu zic ca intr un an doi, Romania va intra in incapacitate de plata si atunci va incepe reconstructia tarii. Sanatate, spor in tot ceea ce va propuneti si rabdare ca vor fi multe de facut in special in jud neamt si in romania.

    P.S Turismul este principala oportunitate pentru acest judet pentru ca exista deja atractii turistice, mai trebuie infrastructura si promovare. Orasul Oradea a depasit numarul de 350 000 turisti in anul 2017, deci se poate. ( la o populatie de aproximativ 250 000 – 300 000 de cetateni ).

    Apropo imi spuneti un loc de unde puteti cumpara dumneavoastra un kilogram de cartofi cu 0,75 bani ? Conform site ului seap atat a incasat dnul consilier …

  6. Andrei 6 martie, 2018 at 15:38 Răspunde

    Daca domnul din imagine nu era înregimentat politic, pun ramasag ca nu vindea cartofi instituției nici intr-o mie de ani! Ca si-a dat demisia de cinstit ce e, e prea putin important! Asa ca nu mai bateti cîmpii!

  7. omuldelamunte 7 martie, 2018 at 15:26 Răspunde

    But this government does not care about climate change or the environment just look at Capt E (apparently he also is an MLA) wouldn”t know what climate change even means 1 1

  8. mihnea1 14 martie, 2018 at 18:34 Răspunde

    Dle Muraru, nu ne uitati si nu ne lasati singuri impotriva gastii de hoti. Pe piata e deja o bursa a speculatiilor in privinta absentei d-voastra. Unii se lauda ca tacerea d-voastra din ultimele zile este meritul lor, ca au reusit sa va inchida gura. Altii se lauda ca ar fi reusit sa va convinga sa schimbati tabara???!!! Care tabara, cred ca nici ei nu stiu. Noi, cei de pe aici, stima ca sunteti doar in tabara celor care urasc hotii si hotiile. Unii anunta triumfatori ca v-au determinat sa plecati din tara. O multime de aberatii. Dar stiti ce-i culmea, au ajuns sa se intrebe si cei vizati de anchetele jurnalistice de ce nu mai scrieti. In subconstientul lor, probabil sunt convinsi ca marfa este, la cate hotii au facut. Orice ar fi, noi avem convingerea ca motivul pauzei nu are nicio legatura cu vreo schimbare de atitudine fata de hoti.

  9. vasile 16 martie, 2018 at 09:05 Răspunde

    Cinstit cartofarul. Ca si alt psd-ist genial, Boaca, care a reusit sa-si plaseze beizadeaua sef la Apa Serv fara sa aiba habar cu ce se mananca aceasta companie. Culmea ca e sef peste ingineri cu ani grei de scoala si practica. Ne mai intrebam de ce merge asa Apa Serv? Intrebati-i pe sefii cj care si-au plasat toti acolitii acolo pe bani grei. Aaaa!!!!, si pretina/mandruta/amanta/iubita/draguta, lui Boaca(na) junior a fost unsa. Tot sefa la Apa Serv. La munca derbedei!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.