Ionel Arsene, DEMISIA!

16
1018

Acum trei zile, ministrul bulgar al Energiei și-a dat demisia de onoare după ce numele lui a apărut într-un scandal de corupție devoalat de presă. În urmă nu cu mult timp, ministrul portughez de externe și-a înaintat demisia de onoare după ce a fost implicat într-un scandal de corupție. Iar exemple de acest fel sunt multe, chiar dacă nu din România. Și totuși, orice om politic care ajunge să fie implicat în scandaluri de corupție ar trebui să renunțe la funcțiile publice pe care le ocupă. Este și cazul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, eliberat ieri din arestul Poliției Neamț, după ce a stat 30 de zile în arest preventiv. Președintele Consiliului Județean, dar și al PSD Neamț, este suspectat că a comis două infracțiuni grave de corupție, respectiv trafic de influență, cazurile fiind intens mediatizate. Chiar dacă legea nu-l obligă, pe motiv că în cazul lui nu există o condamnare definitivă și irevocabilă, de bun simț ar fi ca Arsene să renunțe la funcție. Ar fi un gest de onoare care i-ar scuti pe alții de situații neplăcute, iar aici ne referim inclusiv la martorii de care nu are voie să se apropie. Pe de altă parte, de bun simț ar fi ca atâta vreme cât este judecat pentru fapte atât de grave, să facĂ un pas înapoi și să lase Justiția să-și facă treaba. Nu ai cum să nu te întrebi cum va reuși Arsene să-și ducă mandatul la bun sfârșit în condițiile în care, așa cum este și firesc de altfel, eforturile sale vor fi canalizate pentru rezolvarea dosarului, pe administrare de probe în apărarea sa etc. Cum o să se mai ocupe el de proiectele pentru nemțeni atâta timp cât libertatea sa este în pericol? Suntem foarte curioși cum va reuși Ionel Arsene să-și exercite atribuțiile de președinte al Consiliului Județean și ordonator principal de credite, atâta timp cât controlul judiciar va fi exercitat de o secție de Poliție din București, acolo unde Arsene își are reședința. Problema este că nu instanța stabilește numărul vizitelor la Poliție, ci polițiștii. Cutuma zice că orice persoană aflată sub control judiciar se prezintă de cel puțin două ori pe săptămână la Poliție, însă oamenii legii îi pot cere lui Arsene să se prezinte chiar în fiecare zi. Cum va conduce Arsene CJ-ul, dacă polițiștii bucureșteni îi vor cere să se prezinte zilnic la secție? Chiar și dacă va fi obligat la două vizite pe săptămână, cum va face Arsene să fie și la București, dar și la Piatra Neamț? Iar dacă ajunge la serviciu, cum va proceda ca să nu se apropie de martorii din dosarele sale, instanța interzicându-i acest lucru? Arsene nu are voie să se apropie de prefectul Vasile Panaite, subprefectul Iulian Jugan și de Vasile Andrita, care este consilierul lui. Toți trei lucrează în aceeași clădire, acolo unde își au sediul și Prefectura Neamț și Consiliul Județean Neamț. Se vor programa care si când să vină la muncă? Va exista o persoană care va avea grijă ca inculpatul să nu se apropie de martori?

Un motiv în plus să plece de la Consiliul Județean

În decizia Curții de Apel Bacău de ieri, prin care Arsene a scăpat de arest preventiv, fiind plasat sub control judiciar, instanța spune, la un moment dat, că lui Arsene îi este interzis să desfășoare activități politice în exercitarea cărora a săvârșit fapta. Această frază dă mari bătăi de cap juriștilor care încearcă să înțeleagă ce au vrut să spună judecătorii. Faptele de care este acuzat au fost comise de către Arsene în 2015, respectiv 2015, când era deputat PSD și președinte al PSD Neamț. În dosarul de trafic de influență în care este acuzat că ar fi pretins un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei de la un om de afaceri ieșean, se spune clar: 

„Suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat” 

Arsene și-a folosit influența de șef de partid pentru a-l convinge pe secretarul de stat să facă diligențe pentru a achita firmei din Iași suma de 60 de milioane de lei. Deci este clar că și-a folosit puterea de șef de partid, ceea ce înseamnă judecătorii  i-au interzis să mai desfășoare această activitate politică. Dar Arsene are voie să-și exercite activitatea de șef al Consiliului Județean Neamț? Instanța nu a fost clară în acest sens, deși vorbim de o funcție administrativă, însă aceasta a fost obținută pe linie politică.

Arsene nu are voie să se apropie nici de directorul firmei sale

Printre martorii din dosarul său, de care nu are voie să se apropie, se află și Doru Avram, nimeni altul decât directorul Rotercom Prestige SRL, firma lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. De asemenea, Arsene nu are voie să se apropie de Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai. Primii doi sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar ultimul acționar. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte. De altfel, se pare că de aici a și pornit afacerea care i-a adus lui Arsene al doilea dosar de trafic de influență.

Arsene este judecat într-un dosar penal privind fapte de corupție. Inițial, procurorii anticorupție au avut în lucru două dosare penale pe care le-au conexat astfel încât în instanță a ajuns un singur caz în care Arsene va fi judecat pentru două fapte de corupție, respectiv trafic de influență. Arsene nu are voie sa se apropie nici de martorii Ştefan Gheorghe, fostul primar al orașului Piatra Neamț, Panfil Carmen Maria, avocata lui Ștefan, Porumboiu Adrian, afaceristul vasluian, și Creţu Vasilica, primarul comunei Dobreni. Cam mulți oameni de care Arsene ar trebui să se ferească dacă vine la Piatra Neamț și un motiv în plus să-și înainteze demisia. Până la urmă, la mijloc este vorba și de imaginea Consiliului Județean Neamț, cea mai importantă instituție publică din județ. Să ai în fruntea acestei instituții o persoană judecată pentru fapte de corupție este mai mult decât rușinos. Așa că indicat ar fi ca Ionel Arsene să renunțe la mandatul de consilier județean, implict la funcția de președinte.

Comunicatul DNA (22 februarie 2018):

În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

16 comments

  1. Jos coruptia 1 martie, 2018 at 12:52 Răspunde

    Domnu Muraru…ori sunteti naiv ori credeti in minuni…de ce onoare vorbim?Pai daca ar fi fost onoare nu s-ar fi furat, influentat,traficat si escrocat atatea sute si milioane de euro. Cand ajungi la demisie e foarte grav…cand vorbim de onoare ne referim la oamenii constiti,justitiari si care lupta cu gunoaiele securiste din tara asta.ASTA DA ONOARE!

  2. ac de cojoc 1 martie, 2018 at 13:46 Răspunde

    Dar primarul CHITIC cand isi da demisia ca acusica il inhata DNA-ul! Ia auziti ce a declarat CHITIC SI PRUTEANU VASILE LA DNA…..Dna procuror noua nea fost frica de dl Stefan si de aceea am semnat!!!! Ce nesimtiti ordinari! Bai hotilor dar de unde va justificati averile?! Tot Pinalty v-i lea atribuit prin frica?! Nu va este rusine? Chiticule, Prutene, Visane, Mestecanene, familia Fecic etc va garantez ca nu prindeti sezonul estival si sunteti inchisi indiferent cat varsati din voi?! Sa stiti dle ziarist ca ultima luna foarte multi alesi locali dar si functionari publici din primarie au dat cu subsemnatul la DNA. Cati au curajul sa recunoasca?! Tac precum scroafele in papsoi!

  3. Diana 1 martie, 2018 at 15:43 Răspunde

    As completa exemplele d-voastra cu cel al ministrului britanic ce a intarziat la o sedinta a parlamentului, fapt pentru care a spus ca-si prezinta demisia. Voi puteti compara acesti oameni valorosi cu arsene? El a inceput iar cu “dragi nemteni” m-am intors la furat. E nevinovat, e o victima, probabil incep minozele sa-i planga pe umar sa-l destreseze, explicandu-i cat de mult a suferit judetul fara el. Ar trebui sa raman o doamna, dar iti vine sa vomiti cand vezi ce gunoaie de oameni. Credeti ca la nivelul lui de incultura si apetitul pentru hotii va avea vreo picatura de demnitate sa demisioneze? Nadejdea e tot la procurori!

  4. Maria Sfetcu 1 martie, 2018 at 18:57 Răspunde

    Când avem politicieni condamnați penal, în fruntea parlamentului, în suita primului ministru, la ce vreți să vă așteptați de la micii politicieni de Bistrița (Ozana sau Moldova)? La onoare? Ha! Nu cred că au auzit vreodată acest cuvânt, nici nu știu măcar cum se scrie! (oare pentru faptul că i-am făcut analfabeți ma va amenda CNCD-ul?)

  5. Viorel 2 martie, 2018 at 08:17 Răspunde

    Daca asta vor dragii de nemteni, atunci asta sa aiba! Daca sunt mulțumiți ca sunt furați, sa fie furați si condusi de asa indivizi. Nu vad pe niciunul sa iasă in strada si sa spună gata, pînă aici! Iar asta nu-si va dă demisia pt ca nu are demnitate, nu are nimic. E doar un individ pus pe căpătuială, n-ai de unde sa ceri mai mult!

  6. V.Vasile 2 martie, 2018 at 08:18 Răspunde

    Cu toate ca doar propunerile lui sunt valabile, sugerez lui arsene sa nu se mai adreseze cu ,,dragi nemteni,,.
    Stim f. bine cine sunt dragii(dragele) lui, asa ca sa ma scuteasca.
    In legatura cu onoarea , adica sa stea putin deoparte pana la decizia finala a instantei, oameni buni, cu bunul simt te nasti…

  7. V.Vasile 2 martie, 2018 at 08:32 Răspunde

    Am afirmat ca , cu bunul simt te nasti, si am fost corectat rapid, asa ca redau :
    . Nu te naşti cu bunul-simţ, ci acesta se dobândeşte (nu doar în cei 7 ani de acasă) – este un proces întins pe toată durata vieţii, e constant şi progresiv. Deşi în firea umană, în codul genetic există germenii bunului-simţ, aceştia nu vor rezista la contactul cu lumea tot mai pervertită şi complăcută în propriile apucături fără a se investi în dezvoltarea lor.
    Bunul-simţ dă valoare unui om care doreşte să aibă o viaţă frumoasă, unui om care pune preţ pe relaţionarea normală şi corectă cu semenii, astfel reuşind să ajute, să sprijine, să influenţeze, iar toate serviciile aduse se vor răsfrânge şi asupra lui la un moment dat.
    Cunoscand personajul in discutie, nicio sansa ,,dragi nemteni,,

  8. Stefan 2 martie, 2018 at 16:26 Răspunde

    Da , intr-adevar, dl. Arsene trebuie sa demisioneze!Cred ca ar fi facut deja asta, daca PSD ar avea pe cine sa puna in loc!Insa, ca urmare a politicii de jupân dusa de Arsene (valabil si la celelalte partide din CJ), practic nu exista un inlocuitor cat cat in regula…

    • vasile 3 martie, 2018 at 19:34 Răspunde

      Exista in schimb nenumarati social-democrati cu pregatire, bun simt, cultura, care s-ar injosi sa preia mandatul de la un asemenea specimen. Functiile detinute de ipochimenul in discutie sunt pentru ani buni compromise, lipsite de valoarea pe care in mod normal ar trebui sa o aiba. Cat despre demnitate, unde ati vazut oameni buni demnitate la schimbatorii de valuta?

  9. maria cocolea 3 martie, 2018 at 15:48 Răspunde

    Nu ai avut nici un resentiment când ai scris „Dragi nemțeni”,nu ți-a fost rușine ,crezi cumva că toți nemțenii fac parte din cloaca ta coruptă de care ești inconjurat ?Sunteți buni numai de paranghelii ascunse sub masca „tradițiilor populare”,nimic in plus:orasele județului in majoritate arată deplorabil ,străzi găurite ,blocuri care se prezintă ca după bombardament ,mizerie ,câini ,cersetori si rromi care agasează populația ,iar o mână de corupți conduc nestingheriți acest haos .In cârdășie cu acesti conducători s-a ajuns ca in piața agroalimentară din Tg.Neamț să nu-ți dea nimeni bon fiscal pentru marfa cumpărata , deci evaziune fiscală pe față de peste 20ani.Arsene a devenit un fel de jupân al județului ,iar dacă cineva ar verifica toate angajările la nivel de instituții se vor convinge de cumetria din care face parte ,având bine ințeles in spate prietenia cu celălalt penal dovedit -Dragnea-.Dacă are cumva din intâmplare o fărâmă de bun simț să demisioneze si să nu se lase influiențat de bocitoarele parvenite care ii cântă osanale .

  10. Ovidiu Lipan 5 martie, 2018 at 13:47 Răspunde

    Dragi ziaristi, sunteti de toata rusinea. Mi-e rusine ca traiesc in aceeasi tara cu voi, primii tradatori si instigatori la ura, manipulatori. Voi sunteti primii care trebuiesc trasi la raspundere pentru stiri false si propaganda care o imprastiati. Rusine sa va fie, va tradati copii si neamurile…

  11. Cristian 6 martie, 2018 at 15:44 Răspunde

    Lipan ăsta a gresit site-ul in care sa arunce cu ură impotriva singurului jurnalist care isi mai face treaba in judetul asta! Dle Muraru, fa si mata ca ceilalti! Sterge-i comentariul de xxxxx ce e!

  12. V.Vasile 8 martie, 2018 at 14:23 Răspunde

    Mai Lipane mai,ti-a furat cineva oile sau fumezi canepa, de bati campii in halul asta ?
    Daca esti asa rusinos, pleaca tata, dute sau esti unul dintre culegatorii de scame, pupaciosii de serviciu ; numai ca afara gargara nu tine…

  13. Varga Szandor Andras 9 martie, 2018 at 16:18 Răspunde

    Ba lipane, cu ce sete l-ai trazni in frunte cu vataraiul pe domnu Muraru, ca militianul lui Visan in Cel mai iubit dintre pamanteni pe don profesor filosof, alias Stefan Iordache !
    Cum l-ai baga tu la Zarca, la Aiud, daca ati mai veni o data la putere, mama, mama !
    Dar vorba idolului vostru cismar cu 4 clase, asta cand o face plopul pere !
    Presa e dulaul de paza nene, al democratiei, cata vreme dulaul asta e cu urechile ciulite, eu dorm linistit noaptea, fata teama ca se opreste Volga neagra in fata casei !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.