Se îngroașă rândurile politicienilor și funcționarilor anchetați de DNA Bacău în dosarul finanțării FC Ceahlăul  

Home » Dezvăluiri » Se îngroașă rândurile politicienilor și funcționarilor anchetați de DNA Bacău în dosarul finanțării FC Ceahlăul  

By admin on februarie 12, 2018. 11 Comments

Nenorocirile financiare din perioada 2004 – 2014, când Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fost primar al orașului Piatra Neamț și „stăpân” peste județul Neamț, tăia și spânzura, încep ușor să fie aduse la cunoștința cetățenilor. Procurorii DNA Bacău instrumenează de câțiva ani buni modul în care echipa de fotbal Ceahlăul a beneficiat de susținere financiară din partea Consiliului Județean Neamț și a Consiliului Local Piatra Neamț. Vorbim de sume de ordinul milioanelor de euro care au ajuns din bugetul județean, dar și cel local, în visteria Clubului de fotbal. Acum vreo trei săptămani, primarul orașului Piatra Neamț recunoștea că are calitatea de suspect în acest dosar privind finanțarea FC Ceahlăul cu bani de la bugetul local. Numai că Chitic nu este singurul anchetat. Vor urma în curând și alții să aibă calitatea primarului Chitic, atât oameni politici, care au avut funcții importante în perioada 2008 – 2012, cât și funcționari publici din Primărie Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț. Vorbim de fostul președinte al Consiliului Județean Neamț din perioada 2008 – 2012, Vasile Pruteanu (foto) care, din informațiile pe care le deținem, a fost pus sub urmărire penală în dosar, de secretarii, tot din acea vremea, ai Primăriei Piatra Neamt și ai Consiliului Județean Neamț, dar și de funcționari care au avut, mai mult sau mai puțin, o contribuție în cazul acestor finanțări.

Până în prezent, au fost audiate zeci de persoane, inclusiv foști și actuali consilieri locali și județeni. În ceea ce-i privește pe suspecți, acuzația adusă acestora este cea de abuz în serviciu. Nu vor scăpa nici foștii șefi ai FC Ceahlăul, oameni care au încercat și au reușit în parte ca, pe baza unor declarații false, să obțină finanțări de milioane de euro de la bugetul local.

Ce urmărește DNA?

DNA vrea să afle dacă hotărârile Consiliului Județean și ale Consiliului Local au fost legale, pe deoparte, iar pe de alta parte verifică modul în care FC Ceahlăul a decontat și cheltuit sumele primite. Milioane de euro au fost sifonate prin FC Ceahlăul din bani publici, iar părtași la această golănie au fost zeci de persoane, fiecare cu gradul ei de implicare. Un aspect deosebit de important se referă la modul în care cei de la FC Ceahlăul au justificat sumele de bani primite. Vorbim de deconturi duble făcute de FC Ceahlăul către Primăria Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț. Societatea care administra  FC Ceahlăul SA avea încheiate contracte de susținere a perfromanței și cu primăria, dar și cu consiliul județean, iar când deconta banii folosea aceleași documente justificative la ambele entități administrative, adică o factură era decontată de două ori.

„Deși președintele societății (n.r. Viorel Măstăcăneanu) declară pe propria răspundere și sub incidența prevederilor art. 292 Cod Penal că aceste cheltuieli nu au mai fost decontate și la alt finanțator, prin suprapunerea deconturilor transmise de SC FC Ceahlăul Piatra Neamț către CJ Neamț și UATM Piatra Neamț (n.r. Primăria Piatra Neamț) cu care societatea are un alt contract de asociere), se constată că un număr foarte mare de plăți se regăsesc înscrise în deconturile ambelor instituții. În anexa nr. 59 auditorii au estimat plățile depuse drept justificare a sumelor primite de CJ Neamț pentru ultimii 3 ani, care au fost depuse și la UATM Piatra Neamț la suma de 1.387.483,67 lei. Pe cale de consecință, din finanțarea achitată pentru trei ani în sumă de 2.837.876 lei, suma rămasă drept justificată după ce au fost scăzute din deconturile transmise de societate (în valoare de 3.438.446,07 lei) a cheltuielilor neeligibile (în valoare de 364.184,76 lei) și a facturilor duble (1.387.483,67 lei) este de 1.686.777,64 lei”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

O metodă simplă și aducătoare de mari sume de bani pentru cei care gestionau „mașina de spălat bani” FC Ceahlăul SA. Ani de zile s-a mers pe această schemă și nimeni, nici din consiliul local, dar nici din primărie, nu a făcut o minimă verificare să vadă dacă nu cumva cei de la FC Ceahlăul decontează de două ori aceleași facturi. Valoarea prejudiciului este imensă. Vorbim de milioane de lei, bani care au plecat din fondurile publice spre o gașcă de oameni politici.

Iar lucrurile, credem noi, nu se vor termina aici, pentru că procurorii anticorupție trebuie să elucideze și rolul Asociației Ceahlăul 05. Aceasta este asociația care îi reprezintă pe juniorii de la FC Ceahlăul, însă unii au folosit-o pentru a aduce bani la echipa de seniori. Puțini bani au fost investiți în juniori, pentru că grosul sumelor pe care Asociația Ceahlăul 05 le primea de la Consiliul Județean Neamț sau Primăria Piatra Neamț ajungea în conturile FC Ceahlăul. Că nemernicia celor care au coordonat FC Ceahlăul nu are limite o demonstrează și „afacerea” pe care au făcut-o, folosindu-se de Asociația Ceahlăul 05. FC Ceahlăul a încercat să obțină o sumă considerabilă de la Consiliul Județean Neamț după ce, pe hârtie, a reușit performanța să vândă echipamentul pe care îl primise cu titlu gratuit de la sponsorul echipei. Însă despre această afacere o să vorbim în curând. În ceea ce privește dosarul aflat în lucru acum la DNA Bacău, sursele noastre arată că este doar o chestiune de zile sau de săptămâni până când inculpații vor fi trimiși în judecată.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ancheta DNA pe finanțarea FC Ceahlăul. Chitic spune că-i țânțar, procurorii că-i armăsar. Edilul e cercetat penal

Începe „hora penală” la Primăria Piatra Neamț. Primarul Chitic: „Văd că se încearcă să se facă din țânțar armăsar!”

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

11 Comentarii la Se îngroașă rândurile politicienilor și funcționarilor anchetați de DNA Bacău în dosarul finanțării FC Ceahlăul  

 1. Nicolae Birsan   februarie 12, 2018 at 2:38 pm

  Nicolae Birsan‎Piatra Neamt, BICAZ,TG.Neamt + ROMAN,NECENZURAT=NU mai JEFUITI BANUL PUBLIC
  5 Ianuarie 2016 · editat ·

  ALOOOOOO 112 ??
  DEMSIA CONDUCERI DNA .
  motive legale :
  1) – FAVORIZAREA CRIMEI ORGANIZATE INSTITUTIONALIZATE de la NEAMT
  2) – ABUZ in SERVICIU
  3) – INCALCAREA STATUTULUI de MAGISTRAT – LEGEA nr .303/2004
  etc
  Lucruri pe care le asteptam in continuare sa fie explicate de Primaria Piatra Neamt si INSTITUTIILE ABILITATE de APLICARE LEGI .
  Pina aceste lucruri nu sunt clarificate, administratia acestei Primarii nu este legitima si nu ne reprezinta interesele:
  1.Cine sunt iresponsabilii pentru ”investitiile”/hotiile colosale care au distrus orasul ,adica cine din CL a votat?
  2.Cine sunt ”iresponsabilii” care au decis sa imprumute 120 milioane euro de la banci pentru investitii falimentare..investitii care s-au dovedit a fi niste hotii grosolane.
  3.Cine sunt iresponsabilii pentru distrugerea dealului Cozla si a infrastructurii de 100 ani/drum piatra cubica.
  4.Cine sunt iresponsabilii din Primarie care au declarat prin licitatii trucate drept cistigatori firme care si-au batut joc de oras si de infrastructura dealului Cozla cu lucrari de cea mai proasta calitate si in cea mai mare parte inutile.
  5.De ce nu sunt deferiti justitiei cei care au fost partasi si cu buna stiinta au participat activ sau pasiv la distrugerea acestui oras.
  6.Cine sunt iresponsabilii care au aprobat cheltuieli de milioane de euro pentru extinderea stadionului Ceahlaul in conditiile in care orasul era distrus si fara infrastructura .
  7.Cine sunt iresponsabilii din Primarie care au devalizat banul public prin licitatii trucate care au rezultat in achizitia de echipamente de cea mai proasta calitate sau inutile,vezi parcuri de joaca sau punctele info din Darmanesti/Centru,fintina muzicala,etc.
  8.Am vrea sa stim daca mai sunt oameni in administratia Primariei in prezent..lucru ce ar fi criminal..care au fost partasi si martori la tot jaful din ultimii 10 ani…?
  9.Am vrea sa stim ce s-a vindut si cui s-a vindut din proprietatile Primariei si cine sunt cei care au votat pentru acest jaf.
  10.Am vrea sa stim care este situatia Primariei in prezent si ce garantii avem ca jaful care a fost nu va continua….pentru ca semnele dl.Chitic nu sunt deloc bune….tot ce a-ti facut pina acum este de mintuiala si de cea mai proasta calitate…
  ETC.

  Răspunde
 2. FLORIN   februarie 12, 2018 at 6:00 pm

  DNA reprezinta statul mafiot alaturi de Parchet/IPJ/SRI/DIICOT.

  DNA a acoperit si a fost partas la toate hotiile din acest judet/tara.

  In 16 ani de DNA cu ce s-a ales aceasta tara?Pentru aceasta institutie noi cetatenii acestei tari am platit miliarde de euro.Pentru ce?Care sunt rezultatele?

  Sunt ZERO pe toata linia.ZERO.

  Toti hotii din Piatra sunt bine merci cheltuindu-si sutele de milioane euro furate.

  TOTI.

  In judetul Neamt care a fost praduit de sute de milioane de euro NU este nici o ancheta finalizata.NU ESTE nici un comdamnat.NU ESTE recuperat nici un prejudiciu.

  ZERO.Dupa 16 ani!!!!!!!!!

  Numai niste prosti fara creier pot nega aceasta realitate si mai pot sustine aceasta institutie inutila si toxica care ne maninca banii degeaba de 16 ani.

  Realitatea este ca aceasta insttutie DNA este praf de coruptie si incompetenta.

  Cu procurori DNA ”alesi” din Parchetele praf de coruptie din Neamt si Bacau nu ai cum sa lupti impotriva coruptilor.

  Este o utopie.

  Lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa prin curatarea celor mai corupte institutii din tara asta adica PARCHET/IPJ/DIICOT/SRI,care de 27 de ani protejeaza distrugerea acestei tari.

  Răspunde
  • Nicolae Birsan   februarie 13, 2018 at 8:02 am

   CORECT ! Sa nu uitam ca cel care PROTEJEAZA CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA de la NEAMT a mai fost si propus de sip[eriori sa fie DECORAT de SLUGA de la Cotroceni . Zilele trecute am fost contactat de catre dl. Vornicu care a fost adjunct la Politia Locala si care a venit la ORDIONUL lui HARTE sa ma ridice fara nici un motiv de acasa . Din discutie am inteles ca dupa ce s-a folosit de serviciile lui a fost si el VICTIMA acestor INTERLOPII din ACADEMIA INFRACTIONALA PINALTY . EU , as avea o intrebare : Stie cineva de unde a avut FALAU PISTOLUL cand la EXECUTAT la COMANDA pe INTERLOPUL GHEORGHITA MARARU ? Se gasesc PISTOALE pe la PETRODAVA in rafturii ?Ce SECRETE avea Gheorghita Mararu ? etc

   Răspunde
 3. Diana   februarie 12, 2018 at 6:46 pm

  Stiti ce-i culmea, toti stiu ca erau niste hoti ordinari dar majoritatea i-au votat de fiecare data. Suntem o natie de masochisti. Eu sunt convinsa ca vor plati, chiar daca au trecut ceva ani. Si asta trebuie sa fie un exemplu pt toti cei care se gandesc sa fure ca nu vor fi prinsi. Eu sunt increzatoare.

  Răspunde
  • Nicolae Birsan   februarie 13, 2018 at 8:04 am

   La Piatra Neamt , s-a VOTAT si se voteza : la comanda , isi vand votul , etc . Întrebări de bun simţ:
   – Când cetăţeanul Român înţelege că, de 28 de ani se schimbă între ei pentru INTERESELE OCULTEI SATANISTE?
   – Când cetăţeanul Român înţelege că, toate conducerile de partid sunt confiscate de OCULTA SATANISTA, SERVICII, ETC?
   – Când vor înţelege ca nici un partid si nici o alianţă nu a dorit si nu va dori binele poporului roman?
   – Când se vor lamuri ca de 28 de ani trăiesc numai si numai in: MINCIUNA, PROMISIUNE, HOŢIE, LĂCOMIE, MANIPULARE, TRĂDARE etc
   – Cat de greu este să ne unim şi să spune STOP VOT?
   – Aţi auzit de REVOLUŢIA VOTULUI?
   – Ştiţi că în fiecare lună pleacă de la BUGET (din taxele şi impozitele noastre), sume pentru aceste GRUPĂRI de CRIMĂ ORGANIZATĂ INSTITUŢIONALIZATE la nivel naţional zis partide?
   – Când se va termina odată cu PUPINCURISM UL în România şi să ne gândim la viitor urmaşilor?
   – Cat timp mai ieşiţi în stradă la: ORDIN, BANII, PROMISIUNI, AMENINŢĂRI, pentru INTERESUL OCULTEI SATANISTE, etc
   – De ce NU se protestează pentru COTELE de REFUGIAŢI impuse de OCULTA SATANISTA UE?

   – Ai încercat sa nu plăteşti taxele si impozitele cel putin 3 luni de zile si sa plăteşti numai ce consumi?
   – Unde se duc banii care ii împrumuta INTERLOPI POLITICI in numele poporului roman?
   – Ce PARTID, ce ALIANŢĂ, din 90 a vrut BINE POPORULUI Roman in aceşti 28 de ani?
   – Cat te mai laşi: MANIPULAT, AMENINŢAT, CUMPĂRAT, TRĂDAT, FURAT, etc
   – Ai măcar un singur exemplu? Etc

   Răspunde
 4. valisor   februarie 12, 2018 at 10:08 pm

  Cred că aș putea da curs NECENZURAT celor mai de nerostit înjurături, celor mai grave acuzații nefondate împotriva oricăror persoane fizice, celor mai virulente amenințări șoviniste, rasiste, în general la TOT ce teoretic ar fi maximul oricărui Cod Penal din Lumea asta. De ce?! Judecați gravitatea acțiunii celor doi KGBiști criminali! care acțiune nu e deloc “exprimarea opiniei”, ci cu titlul de comentariu se sincronizează cu acțiunea concertată a așa-ziselor “grupări mafiote”, de fapt inamicii sovietici ai României, prin intermediul mass mediei consacrate și a infiltraților șopârlieni-hamsterieni-guzganieini răpănoși în restul mediei din toată țara.
  CHIAR NU VEDEȚI CE SE ÎNTÂMPLĂ ZILELE ASTEA ÎN ROMÂNIA? DACĂ NU VEDEM AZI, MÂINE PĂRĂSIM ISTORIA!
  (***cenzurat admin.) LA REVOLUȚIE! că asta nici nu e faptă prevăzută în Codul Penal. Blestemați să fie toți tâlharii care îl tâlhăresc pe român, indiferent de felul tâlhăriei lor! ȘI (****)!

  Răspunde
 5. Florin Toma   februarie 13, 2018 at 1:46 am

  Domnule Muraru, va ror eu frumos nu mai ziceti nimic de rau de domnul primar Chitic ca iar se enerveaza Iosubelul de serviciu si iar spune ca ati fost mafiotul de serviciu din vremea altor regimuri.
  Deci ca sa aiba Zen-ul imaculat Iosubelul cu redactia in spatiul Primariei administrat de Publiserv nu mai spuneti nimic de naspa de domnul Chitic ca va trage Iosubanul in mecla de nu va vedeti.
  Hopa!!!!! Am zis de Publiserv? Daca tot am zis de firma condusa de subordonatul domnului primar Chitic, adica de domnul Ciobanu, pai nu vedeti olecuta si cui a dat bani aceasta firma, in ultimele luni, pe publicitate? Aaa, stiti deja ca tot lui Iosubelul? Imi inchipuiam!!!
  Pai dar nu zicea domnul Ciobanu ca el nu mai da bani la presa locala, la Mediafax Grup nu se pune ca a da aproape mia de euro pentru un comunicat, ca in presa locala sunt banditi ca Ionut Corfu care scriu texte de naspa?
  Eu m-am lamurit acuma dar poate vedeti si sumele date de domnul Ciobanu lui domnul Iosubelu care este cel mai zelos si cel mai harnic scriitor de texte de bine pentru domnul Chitic si echipa lui de liberali care ne duc pe culmi marete ale dezvoltarii acestui oras.

  Răspunde
 6. Murariu Cornel   februarie 13, 2018 at 8:17 am

  Asa zisul ziarist …. (***cenzurat admin)(rog admin-ul sa nu cenzureze: (***cenzurat admin.) 2. persoană cu o conduită abominabilă. II. s. n. pl. (***) 1. fleacuri; lucruri de calitate inferioară. III interj. ei, aș!
  Sursa: Dicționar de argou al limbii române”)daca nu ar avea aceste castiguri substantiale (daca nu enorme) venite de la oamenii politici si partide (oameni politici …. hmmmm ….. nu stiu daca Suculet, Arcan si altii pot fi numiti asa) nici nu ar avea din ce trai. Ce studii are? Unde vedem un CV? Pe cand o ancheta despre el pentru banii mulsi? Astept un raspuns.

  Admin.:Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj jignitor

  Răspunde
 7. gelu cracana   februarie 13, 2018 at 6:34 pm

  Au distrus tradiția unui club care peste 2 ani împlinește 100 de ani de la înființare, vor fi blestemați și de cei care au părăsit această lume, niște jafuri de oamenii, la ședință săreau cu gura pe mine, îi liniștea măstăcăneanu…”lăsați-l că e nebun, nu-l băgați în seamă”, eram singurul ”nebun” din sala de ședință…rușine hoților, la-ți mai adus și pe italian să stingă lumina, s-au să dați vina pe el că a falimentat clubul de fotbal…hoților…

  Răspunde
 8. incursiune în penalitatea rumânilor   februarie 13, 2018 at 7:15 pm

  I…b, un nume relativ new in ceea ce nu inseamna presa ci cu totul altceva. Ceea ce face el este cu siguranta urmarit îndeaproape de structurili! Cred ca I. ar trebui sa se teama, nu ca scrie ceea ce eu nu am cuvinte sa descriu si daca.as avea as fi cenzurat. Ci ca ceea ce face nu este sub nici o forma jurnalism. Dar el stie mai bine! Acum, cine este I…ban? Un tip mediocru, oportunist, care si.a gasit nisa pe care poate sa facă foarte, foarte mulți bani! A gasit terenul perfect: populatia ignoranta, businessmanii si autoritățile santajabile. Deci, cine este vinovat pentru evolutia lui financiar vorbind? Ca altfel, cred ca este involutiv din nastere. Acest individ nu are decit vina de a incerca, insa noi avem vină ca in loc sa.l oprim, adică voi, nu eu, l.am propulsat acolo unde nu ii e locul. Cînd un tip ca acesta ajunge sa manipuleze pentru propriul buzunar si propriile interese si nu doar ale lui vorbim de altceva. De prostie! Stiu, au incercat si altii si mai incearca, dar cu o oarecare limita. Insa, un lucru stiu sigur, ca mesajul meu si ale celorlalti nu sunt scrise degeaba. Iar autoritățile sunt obligate sa verifice unde si cum fac unii avere din banii mei, ai tăi, ai lui! Asa ca, I..bane, cîntă la alta masa, acolo unde ti.E locul! Banii nostri nu sunt banii tăi! Ar trebui sa muncesti in folosul comunității o viata la citi bani ai cîstigat intr.un mod, singurul pe care il cunosti!

  Răspunde
 9. Reporter   februarie 20, 2018 at 8:19 pm

  Interesanta tehnica de jefuire a banului public. Ca-i fotbal, ca-i Ziua Orasului sau o simpla serbare ocazionala, edilii se transforma in capuse-lipitori-sugative la adresa banului public. Repetitia nu-i intamplatoare…Inapoi in copaci!!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.