Directorul Spitalului Roman explică de ce contractul pentru ridicarea și transportul deșeurilor este de 100.000 de euro pe an

1
927

În urmă cu o lună și jumătate, atacul.ro publica un articol în care arăta cât de mult plătește Spitalul Roman pentru colectarea deșeurilor periculoase și nepericuloase. Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) dezvăluie că spitalul romașcan, folosind procedura simplificată, a achiziționat în vara anului 2017 servicii de colectare, transport și depozitare a deșeurilor periculoase și nepericuloase. Valoarea totală a contractului a fost de aproximativ 100.000 de euro. Articolul poate fi citit integral aici: http://atacul.ro/2017/12/21/100-000-de-euro-pentru-gunoiul-de-la-spitalul-roman-ce-si-cine-se-ascunde-spatele-acestei-afaceri/

În data de 29 decembrie 2017, managerul Spitalului de Urgență Roman, dr. Maria Andrici, ne-a trimis prin WhatsApp următorul drept la replică:

 

Replică la drept la replică

Așadar, managerul Maria Andrici contestă anumite aspecte prezentate de către atacul.ro, însă până să tragem o concluzie trebuie să arătăm cum s-a desfășurat documetarea acestui subiect.

Așadar, în data de 13 noiembrie 2017, atacul.ro a trimis pe adresa de e-mail a spitalului romașcan o adresă prin care solicita o serie de informații:

Vă rugăm să ne comunicați cât a cheltuit Spitalul de Urgență Roman în acest an, până la data de 31 octombrie, pentru colectarea deșeurilor (defalcat pentru deșeuri periculoase și nepericuloase) și care a fost cantitatea de deșeuri colectată (defalcat).Dorim să ne puneți la dispoziție informații privind costurile suportate de către unitatea spitalicească cu serviciile privind deșeurile, respectiv cantitatea de deșeuri ridicată de la Spitalul de Urgență Roman, prețul total plătit/an, preț/mc sau preț/tonă, societatea/societățile de salubritate prestatoare de servicii, pentru anii 2014, 2015 și 2016 (defalcat deșeuri nepericuloase și periculoase). Pentru anii menționați, vă rugăm să ne precizați și societățile care au prestat aceste servicii, dar și modalitatea în care acestea au încheiat contracte cu unitatea spitalicească.

După mai bine de o săptămână, l-am contactat pe directorul spitalului pentru a ne confirma primirea adresei. Doctorul Maria Andrici ne-a transmis că nu are cunoștință despre adresa publicației atacul.ro, motiv pentru care am trimis din nou solicitarea, de această dată pe adresa personală.

Răspunsul l-am primit, tot pe WhatsApp, pe 12 decembrie, cu o zi înainte ca termenul legal de 30 de zile să se împlinească.

Răspunsul spitalului aici:

În aceeași zi, adică pe 13 decembrie, am trimis o nouă adresă directorului spitalului, în care arătam că răspunsul primit este incomplet.

Am primit raspunsul la adresa (Legea 544/2001) pe care am trimis-o in data de 13 noiembrie, insa este incomplet.  Asa cum se poate vedea din solicitarea pe care am trimis-o, am cerut sa ni se puna la dispozitie si cantitatile de deseuri (periculoase si nepericuloase) ridicate de la Spitalul de Urgenta Roman in anii 2014, 2015 si 2016, dar si pretul achitat de catre unitatea sanitara pentru metru cub sau tona/deseu. Retrimitem adresa din data de 13 noiembrie 2017.

Ulterior, la televiziunea Roman TV, redactorul atacul.ro a realizat o emisiune ce a avut ca temă prețul gunoiului plătit de către Spitalul Roman, iar în data de 21 decembrie atacul.ro a publicat, de asemenea, un articol pe același subiect. Pentru a clarifica anumite lucruri, înainte de realizarea emisiunii, am încercat să o contactăm telefonic pe dr. Maria Andrici, însă fără succes.

Pe 29 decembrie, cum spuneam mai sus, doctorul Maria Andrici ne-a trimis pe WhatsApp dreptul la replică, pe care l-am publicat în prima parte a acestui articol.

Bun, în primul rând, nu înțelegem dacă dreptul la replică este pentru postul de televiziune Roman TV sau pentru atacul.ro, pentru că nu se specifică nicăieri. În al doilea rând, adresa pe Legea 544/2001 a publicației atacul.ro nu a fost trimisă pe WhatsApp, ci pe adresa oficială a spitalului. Lăsând la o parte aceste aspecte, deloc de neglijat, câteva lucruri merită a fi menționate. În interviul luat de Roman TV, doctorul Andrici afirmă că în cazul contractului încheiat cu Rossal SRL s-a avut în vedere o estimare care a avut la bază contractele anilor anteriori și că s-a mers pe un maxim. Nu pomenește nimic în acel interviu de posibilitatea de a „umfla” contractul, pentru a acoperi situațiile extreme (cutremure etc) care ar putea să apară. Managerul spitalului mai spune clar că estimările s-au făcut pe baza contractelor anterioare. Cum în anul 2016, Rossal a ridicat de la spitalul romașcan 2.520 mc de gunoi menajer, nu înțelegem de ce în 2017 s-a estimat o cantitate de 3.600 mc, cu aproape o treime mai mult. Acest lucru nu s-a întâmplat în anii anteriori, contractele care apar pe SEAP arătând că, de regulă, cantitatea luată în calcul la licitații a fost, în medie, de 2.500 mc/an. În al doilea rând, redactorii de la Roman TV au întrebat câte pubele are Spitalul Roman și le-au fost arătate cele șase pubele de care am făcut vorbire în articol. Nu contestăm că sunt nouă pubele, așa cum afirmă managerul Andrici, însă acest lucru ar fi fost lămurit dacă ar fi răspuns apelurilor noastre telefonice.

Câteva concluzii se pot desprinde lejer. În primul rând, Spitalul Roman a răspuns în bătaie de joc și foarte târziu la o solicitare care i-a fost adresată pe subiectul gunoaielor. În al doilea rând, reprezentanții spitalului romașcan nu s-au grăbit să ofere răspunsurile care ar fi lămurit, măcar în parte, această problemă a deșeurilor nepericuloase. Au făcut-o abia după apariția articolului din atacul.ro și după realizarea unei emisiuni pe această temă la postul de televiziune Roman TV. Și, totuși, ne întrebăm, de ce contractul încheiat, în 2013, între Spitalul Roman și Rossal SRL a avut o valoare de 92.000 de lei fără TVA, iar în 2017 de 390.000 lei fără TVA. E drept, în 2013, prețul de ridicare/colectare transport era de 36,82 lei fără TVA, iar în 2017 de 83,19 lei, fără TVA. În aprilie-iunie 2017, prețul a fost de 108,4 lei/mc, pentru că includea și taxa guvernamentală de mediu. Este clar că, în 2017, Spitalul Roman a încheiat un contract extrem de dubios cu Rossal SRL. Dacă e să ne raportăm la contracul încheiat în 2013, când valoarea lui a fost de 92.050 lei fără TVA, observăm că în 2017 valoarea acestuia a ajuns la 390.000 lei fără TVA, adică de patru ori mai mult. Și asta în condițiile în care din 2013 și până în prezent prețul s-a dublat, plus un 10 lei/mc.

Concluzie

Este foarte posibil ca la mijloc să nu fie nimic necurat, deși ne îndoim că spitalul romașcan produce aproximativ 2.500 mc de deșeuri/an, însă modul în care managerul Maria Andrici a înțeles să răspundă la întrebările noastre, cu întârziere și incomplet, nu a făcut decât să ridice mari semne de întrebare. Dar ne-am obișnuit ca în județul Neamț reprezentanții unor insitutuții să răspundă în bătaie de joc sau chiar deloc la solicitările jurnaliștilor.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Reporter 20 februarie, 2018 at 20:27 Răspunde

    Cubajul gunoiului este luat in considerare DOAR la plata facturilor. Nimeni nu verifica la ridicare, cantitatile de gunoi. Cel mai interesant aspect in aceasta situatei este doar PARANDARATUL. Termen foarte des intalnit pe traseul jefuirii banului public. Daca era la o firma particulara, umflarea facturilor pe baza cantitatilor de gunoi ridicate,patronul murea cu gunoierul de gat. La stat, doar PARANDARATUL conteaza…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.