„Găinăriile” de milioane de la Consiliul Județean Neamț în 99 de pagini. Curtea de Conturi confirmă dezvăluirile atacul.ro

4
746

Controlul efectuat în primăvara acestui an de către Camera de Conturi Neamț la Consiliul Județean, instituția care administrează cel mai mare buget public din județ, a scos la iveală aspecte deosebit de importante, multe dintre ele având caracter penal. Dacă Poliția, care s-a autosesizat deja în urma articolelor publicate de către atacul.ro, DNA-ul sau alte instituții cu atribuții pe linie de investigare a fraudelor cu bani publici, se vor arăta interesate de aceste aspecte rămâne de văzut, dar și de urmărit. În acest moment, un lucru este sigur, și anume că, parțial, controlul auditorilor publici externi de la Camera de Conturi Neamț, a confirmat ceea ce atacul.ro a publicat în ultimul an. Analizând raportul Camerei de Conturi, concluzia este clară: la Consiliul Județean Neamț, unii s-au „jucat” cu banul public. Pe de altă parte, nu ai cum să nu observi că auditorii au fost destul de „cuminți”, pentru că nu au verificat toate aspectele pe care atacul.ro le-a facut publice. În primul rând, auditorii nu s-au arătat interesați de afacerea „Colantarea”, în urma căreia firma unui cunoscut al administratorului public, Oana Bulai, a câștigat o sumă importantă de bani. Nu ar fi fost asta musai o problemă, numai că serviciile de colantare (n.r. aplicarea unor autocolante pe mijloacele de transport de la Troliebuzul SA) au costat, la firma amicului lui Bulai, triplu față de prețul pieței. De asemenea, cei de la Camera de Conturi nu au verificat cum trebuie facturile emise de operatorul de telefonie mobilă cu care Consiliul Județean Neamț are contract. Tratarea cu indiferență a afacerii de la Târgul de Crăciun de anul trecut a făcut ca prejudiciul calculat să fie mult mai mic, față de ceea ce am constatat noi. De exemplu, auditorii nu au avut curiozitatea să vadă de ce căsuțele nu au fost vopsite, deși în documente oficiale apărea că această lucrare a fost efectuată. De asemenea, nu a existat interes nici pentru anumite bunuri cu care cele 39 de căsuțe au fost „înzestrate” (tablouri electrice), prețul din proiectul tehnic fiind cel puțin triplu față de cel de pe piață. Auditorii nu au fost curioși să afle cum de o ușă, formată din câteva scânduri și feronerie de proastă calitate, au costat o avere, respectiv peste 600 lei/bucată. La fel, ferestrele au ridicat prețul final serios. Auditorii nu au vrut să afle de ce valoarea valoarea manoperei a fost mult umflată, dar nici de situația bizară, care a costat demontatul căsuțelor aproape 18.000 de euro. Iar exemplele ar putea continua. Cu toate acestea, Camera de Conturi a identificat aspecte, multe confirmând dezvăluirile atacul.ro, care arată că la prima ediție a Târgului de Crăciun de la Neamț s-a comis un mare jaf din bani publici. Vorbim de sute de mii de lei, bani ce au fost sifonați prin firme controlate de apropiați ai celor care, în acest moment, conduc Consiliul Județean Neamț.

Prejudiciu de aproape 200.000 de lei la căsuțe

Controlul Camerei de Conturi nu a fost unul lipsit de evenimente, după ce membrii primei echipe trimise la Consiliul Județean Neamț au fost recuzați pe motiv că în trecut ar fi constatat niște abateri neconfirmate de către instanța. Noua echipă, formată din patru membri, a descins în mai multe rânduri la Consiliul Județean Neamț, primul control începând în data de 19 aprilie. La punctul 6 al raportului se precizează, clar ca lumina zilei, că cei de la Consiliul Județean Neamț nu au respectat prevederile legale în efectuare achizițiilor publice pentru investiția „Căsuțe din lemn pentru organizarea de evenimente”. Concret, s-a constatat că valoarea investiției a fost subestimată, iar contractul trebuia să fie alocat prin procedură simplificată, nu achiziție directă, așa cum s-a întâmplat. Pentru acest lucru, Camera de Conturi a aplicat o amendă în valoare de 20.000 de lei.

O altă abatere, consistentă din punct de vedere al pierderii financiare, a fost constatată în cazul contractului încheiat de Consiliul Județean Neamț cu firma Expomedia Advertising București SRL, care a încasat aproape 10.000 de euro pentru „servicii de organizare eveniment – Târgul de Crăciun 2016”. Multe dintre serviciile prestate de firma bucureșteană sunt de-a dreptul hazlii, ca să nu spunem nesimțite, pentru că multe dintre ele intrau în obligația altor parteneri ai CJ-ului, fie au fost achitate altor prestatori de servicii. Vorbim, mai exact, de o sifonare cu „talent” a bugetului județean, beneficiar fiind o firmă din București, despre care am scris și o să mai scriem. „Valoarea estimativă a erorii” a fost stabilită de către auditori la 40.162,50 lei.

S-a mai descoperit că, în cazul proiectului „Căsuțe pentru Targul de Crăciun”, nu s-a constituit garanția de bună execuție, în cuantum de 5% fără TVA din valoarea contractului, valoarea abaterii fiind de aproximativ 20.000 de lei. Auditorii Camerei de Conturi au mai constatat că au fost supravealuate sau majorate nejustificat cheltuielile pentru investiția „Căsuțe din lemn pentru organizarea de evenimente”. Concret, s-a stabilit că la unele categorii de lucrări s-au înscris cantități mai mari decât cantitățile calculate pe baza dimensiunilor căsuțelor din proiect. Cu alte cuvinte, una scrie în proiect, la capitolul cantități de materiale folosite, și alta au găsit auditorii după ce au măsurat materialul folosit pentru construirea acestor căsuțe. Valoarea abaterii constatate a fost de 116.932 lei, rezultată ca urmare a supravealuării cantității de lucrări. Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi a identificat probleme și în cazul achiziției „covorului lui Grindeanu”, despre care atacul.ro a scris, dar și în cazul folosirii unor sume importante de bani la reabilitarea unor drumuri județene. Trebuie spus că o parte dintre constatările Camerei de Conturi au fost însușite de către reprezentanții Consiluliul Județean Neamț, care au început  demersurile pentru recuperarea prejudiciilor, iar alte constatări nu au fost însușite, urmând ca instanțele de judecată să se pronunțe în aceste situații. Atacul.ro va prezenta, în serial, punct cu punct, ce a a descoperit Curtea de Conturi în urma controlului de la Consiliul Județean Neamț, care a fost opinia celor de la CJ, amenzile aplicate și, bineînțeles, valoarea pagubei constatate. O pagubă deloc mică. Probleme au fost constatate inclusiv la unele instituții subordonate Consiliului Județean Neamț, printre acestea fiind și Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”, care a avut un rol important în organizarea primei ediții a Târgului de Crăciun. Culmea este că cea de-a doua ediție a târgului va fi organizată exclusiv de către „Carmen Saeculare”, cu banii CJ-ului, bineînțeles. Între timp, poate consilierii județeni vor solicita președintelui Ionel Arsene să le prezinte și lor constatările auditorilor. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat până acum, cu siguranță aleșii județeni nu ar mai fi „votat cu două mâini”, fără să verifice, alocarea unor sume de bani pentru organizarea celei de-a doua ediții a Târgului de Crăciun. Vom reveni.

Daniel MURARU

Citeste si:

Iar miroase a măgării la Târgul de Crăciun. Vor încă 300.000 de lei

Opoziție de mucava în Consiliul Județean Neamț. Liber la achiziții de servicii juridice la Apaserv și bani în plus pentru Târgul de Crăciun

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. mihnea 15 decembrie, 2017 at 20:17 Răspunde

    Cosilierii judeteni sunt o adunatura de (***cenzurat admin.) si slugi. Nu indraznesc sa-i spuna nimic lui Arsene. Sunt niste persoane cu (***cenzurat admin.). Tare mult m-as bucura sa fie arsene smecher si sa sa-i puna pe ei sa plateasca. Altfel, absolut orice achizitie (de bunuri sau servicii) este exclusiv o oportunitate de a sifona bani. Intelegeti cum gandesc? Daca au de cumparat inclusiv hartie igienica se gandesc ce le iese lor. Daramite o lucrare! Bulai gandeste si identifica victimele care semneaza precum si pe cele care urmeaza sa emita facturi umflate. Oricum, se aude tic-tac-ul tot mai clar.

  2. Jean Valjean 16 decembrie, 2017 at 07:38 Răspunde

    Societatea vrea furată, vrea tirita in sărăcie, în prostie! De ce nu ne-ar fura cînd Arsene si gasca, în loc sa fie alungați cu pietre, primesc osanale! Vai de noi! Sictir societate mizerabilă! Cred ca in fiecare din voi zace cîte un Arsene, Arcan, Bulai si altii ca ei! Numai sa iasă la suprafață!!!

  3. vasilache 1 mai, 2018 at 21:30 Răspunde

    numai pușcăria, de la 7 ani în sus, îl mai vindecă pe arsene de mentalitatea de hoț …! doamne, da-i anii pe măsură! si chiar daca nu il mai scoți din pușcarie, nu e nici o paguba!

    ps. eu lucrez la consiliul jud neamt, e jale, ne e rusine ca suntem slugi la asa canalii!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.