Regele Mihai s-a stins, dar ideea de regalitate a murit sub cizmele sovieticilor

2
368

 

Cu siguranţă, mulţi români din generaţiile tinere, mijlocii sau vârstnice nu au ştiut niciodată ce au însemnat regii pentru români, pentru că ne-am obişnuit cu domnii noştri, majoritatea lor tot de obârşie străină. Regalitatea în România a avut o existenţă scurtă, de sub 100 de ani. Pentru a înţelege mai bine impactul monarhiei asupra acestei ţări trebuie să facem un scurt istoric asupra ei. 
Monarhia în România a început cu domnul Carol I, pentru că până la el conducătorii noştri nu au fost monarhi, ci domni. Puşi de puterile străine, ei nu au avut continuitate, stabilitate şi o linie dinastică, cu excepţia primilor Basarabi şi Muşatini. Haosul, omuciderile, cumpărările domniei au caracterizat o mare parte a istoriei noastre, dar indiferent cum a fost este a noastră. Am avut şi momente de curaj şi eroism, iar dacă au fost rare, cu atât mai mult trebuie apreciate. Carol de Hohenzollern a fost adus în tânăra Românie pentru a crea o dinastie care trebuia să aducă continuitate, stabilitate, responsabilitate, progres şi siguranţă naţională într-o Europă în care cei mici nu contau. Încă de la început, el obţine recunoaşterea moştenirii pe linie masculină, şi anume dreptul primului născut, dar de religie ortodoxă, promulgă Constituţia din 1866, conduce ţara spre obţinerea independenţei în 1877-1878, devine rege în 1881 şi moare în 1914, când România refuză să intre în război de partea Puterilor Centrale. 
Urmaşul său Ferdinand I, deşi nu are calităţile unchiului său, sub influenţa soţiei sale Regina Maria, participă la Primul Război Mondial, la Unirea din 1918, la Constituţia din 1923, la consolidarea României Mari. Din 1927, după moartea acestui rege, începe declinul Casei Regale a României. Pus pe tron pe când era mic copil, Mihai I nu are cum să ştie ce este acela rege. Revenit în ţară în 1830, după ce renunţase de două ori la drepturile de moştenitor, Carol al II-lea, primul rege născut, crescut şi educat în România, inteligent şi îndrăzneţ, dar cu celelalte metehne locale, îşi detronează fiul. Alungat din ţară de Ion Antonescu şi de legionari, Carol al II-lea pleacă în străinătate unde va duce o viaţă lipsită de griji. Rămas rege, deşi este un tânăr în putere, Mihai I nu se poate impune fiind marginalizat de Ion Antonescu.  Perioada în care acest rege a condus România a fost una dramatică. S-a implicat în actul de la 23 august 1944, care finalmente a avut urmări nefaste pentru ţară, dar şi pentru el. Aduşi la putere de tancurile sovietice, comuniştii s-au debarasat repede de Mihai I, iar pe 30 decembrie 1947 l-au obligat să plece în exil. Despre perioada exilului se cunosc mai puţine, fostul rege s-a căsătorit şi are mai multe fete, dar nici un băiat. După încercările nereuşite de a reveni în ţară sub regimul lui Ion Iliescu, el se întoarce în timpul lui Emil Constantinescu şi primeşte o parte din proprietăţi. Revenit acasă, fostul rege nu s-a putut implica în viaţa politică a României. Destinul acestui om a fost unul tragic, iar tragedia s-a amplificat în ultimii ani, când în familia fostului rege au apărut scandaluri de tip autohton care nu trebuie amintite. Mihai I s-a stins din viaţă în Elveţia pe 5 decembrie 2017, în ajunul Sfântul Nicolae, ocrotitorul unchiului său-Principele Nicolae, dar şi al dezmoştenitului său nepot, singurul descendent masculin care se încadra în vechile reguli de moştenire a Casei de Hohenzollern a României. Mihai I s-a stins, dar ideea de regalitate a murit sub cizmele sovieticilor şi ale slugilor lor comuniste după 1947. După 1989, regalitatea a fost percepută în mod confuz, iar utilitatea ei a fost combătută de oamenii puterii, indiferent de culoare, pentru că monarhia impunea anumite reguli de conduită. Să vedeţi ce mult va fi regretat fostul rege, în primul rând de mitomârlele care au pus mâna pe ţară, folosindu-se de sângele românilor şi de renumele Casei Regale. Casă care trebuie să fie de Hohenzollern şi de România. Dar fără impostori şi fără profitori! 
Dumnezeu să te ierte Mihai I de România, iar ţara să ştie să se folosească de ce a făcut dinastia ta pentru ea!

Prof. Vălu NĂSTĂSELU
 
Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Școala „Ion Creangă” din Humulești, Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 5 decembrie, 2017 at 22:13 Răspunde

    DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
    La atâta din partea mea ar fi decent să mă limitez, căci nu sunt istoric și nici altceva cu măsură „Cineva” cât să găsesc cuvinte potrivite. Dar nu mă pot abține de la a zice, la vremea asta, câtă ură simt, dintre toate pe care le urăsc, anume pentru bolșevismul care a fost, dar mai ales pentru cel care este. Așa că spun
    NICI N-AM CUVINTE SĂ ZIC CÂT DE MULT URĂSC BOLȘEVISMUL, DE MOARTE ÎL URĂSC!
    Domnule profesor, mulțumesc pentru valoroasa lecție de istorie!

  2. Antonescu 5 decembrie, 2017 at 23:25 Răspunde

    A plecat dintre noi un alt tradator…cu unul mai putin nu-i panica…evident regalitatea a fost ceva bun pentru Romania dar/doar cand vorbim de Carol 1 si Ferdinand…restul…curve -carol 2 si tradatori de tara – Mihaitza…un singur patriot roman (cu scoala) am avut in Romania in ultimii 100 ani Maresalul Ion Antonescu…si tocmai acesta a fost ucis prin actul de tradare al regelui Mihai

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.