Opoziție de mucava în Consiliul Județean Neamț. Liber la achiziții de servicii juridice la Apaserv și bani în plus pentru Târgul de Crăciun

2
492

Opoziția din Consiliul Județean Neamț, formată din aleșii PNL și PMP, a ratat încă o dată ocazia de a demonstra celor care i-au trimis să-i reprezinte în legislativul județean că-i interesează modul în care este cheltuit banul public. Cel puțin două proiecte de pe ordinea de zi necesitau clarificări din partea inițiatorilor, însă nici liberalii, dar nici popularii nu au avut inspirația sau curajul de a le cere. Timid, liberalii au mimat o opoziție care pentru neinițiați s-ar putea traduce într-o grijă a lor pentru modul în care este cheltuit banul public. Chiar dacă au fost câteva voci care au ridicat anumite probleme în cazul proiectului privind achiziționarea de servicii juridice, dar și în cazul aprobării suplimentării bugetului pentru Târgul de Crăciun de la Neamț, analizarea cu atenție a intervențiilor demonstrează mai degrabă că la mijloc a fost vorba de un „joc de glezne” prevăzut într-un scenariu de dinainte stabilit. Târgnemțeanul Mihai Stoica, prim vicepreședinte PNL Neamț și liderul consilierilor județeni liberali, a solicitat anumite clarificări cu privire la oportunitatea achiziționării de către compania județeană Apaserv SA a serviciilor juridice. Liberalul nu a insistat și nu a cerut lămuriri nici în legătură cu bugetul care ar urma să fie folosit de Apaserv SA pentru achiziționarea acestor servicii, dar nici cu privire la modalitatea în care casa de avocatură/avocatul ar urma să fie aleasă/ales să reprezinte compania. De asemenea, niciun consilier nu a solicitat informații despre achizițiile de servicii juridice pe care CA și AGA Apaserv le-a făcut fără aprobarea Consiliului Județean. Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoștința consilierilor județeni de atacul.ro, dar și de directorul suspendat al Apaserv SA, Cătălin Dughir. Cel din urmă a înaintat Consiliului Județean o scrisoare în care arăta că membrii CA și AGA au încheiat contracte cu un avocat, fără a avea avizul Consiliului Județean, aceste aspecte fiind demonstrate cu înscrisuri.

„Noi, conslierii județeni, nu avem nicio informație cu privire la oportunitatea aprobării acestui proiect. Nu suntem împotrivă, dar vrem să știm și noi care-i fundamentul pentru care ați inițiat acest proiect? Plus, compania are 4 juriști, iar la noi la Consiliul Județean sunt vreo 7. Să vedem dacă este imperioasa supunerea spre aprobare a acestui proiect. Poate cineva ne dă o lămurire”, a spus, în plenul CJ-ului, liberalul Stoica.

Lămuririle au venit de la Ionel Arsene, cel care, într-o altă ședință a CJ, îi spunea amical lui Stoica că-l cunoaște și de accea nu dorește să-l „bage în căcat, aici!”.

„Sigur, Consiliul Județean are 7 juriști și 160 de procese și chiar mai avem nevoie de juriști. Eu vă spun că pe viitor vom avea niște procese (n.r. Apaserv SA) grele cu cei care au executat lucrări pe POS1, cu multinaționale, pentru că avem lucrări care nu-s închise și deja unii cu o firmă au reziliat, cu alții suntem în discuții. Vorbim de companii cu bugete foarte mari care, cu siguranță, ne vor da în judecată sau noi pe ei, cu siguranță vor fi case de avocatură foarte bune. Eu cred că interesul nostru, al acestui Consiliu Județean, este să contractăm, să aprobăm contractarea de servicii juridice. Să ne prezentăm cu o casă de avocatură foarte bună, pentru că altfel o să ne trezim că o să pierdem un proces important pentru compania județeană de apă. Și dacă punem în balanță și cântarim cât ne costă serviciile juridice, cred că e mai important să mergem cu o casă de avocatură, un jurist… compania o să decidă”, a precizat Arsene.

Temător, Stoica a amintit că 90% din contractele de consultanță juridică, încheiate de către primării, au fost revocate în urma controalelor Curții de Conturi și să nu se treazească și CJ-ul într-o situație similară.

„Oportunitatea e atributul meu, nu mi-o poate imputa și cântări nimeni, nici Curtea de Conturi, nici DNA, nici cine vor ei!”

La mențiunea făcută de către liberalul Mihai Stoica, Ionel Arsene a venit cu noi lămuriri.

„Aici e vorba de oportunitate, oportunitatea e atributul meu, nu mi-o poate imputa și cântări nimeni, nici Curtea de Conturi, nici DNA, nici cine vor ei. De aia m-au ales oamenii, și pe mine și pe dumneavoastră, să decidem dacă facem pod la Stănița sau la Vânători, dacă contractăm servicii de consultanță sau nu. Oportunitatea nu ți-o impută nimeni niciodată, credeți-mă!

Și s-a trecut la votarea proiectului, acesta fiind aprobat cu 29 de voturi, adică toți consilierii prezenți au fost de acord ca Apaserv SA să achiziționeze servicii juridice. Nimic greșit, mai ales că legea prevede și această posibilitate, numai că tot legea spune clar că aceste servicii pot fi contractate în cazuri bine justificate, aspect care, cel puțin în situatia de față este cel puțin discutabil. Ca să nu mai punem la socoteală că nimeni nu s-a arătat interesat de costurile acestor servicii juridice, dar si de faptul că a fost încheiat un contract cu încălcarea legii. Și ar mai fi un aspect: din declarația lui Ionel Arsene reiese că pe viitor compania va avea niște procese cu multinaționale, asa ca trebuie o casă de avocatură bună. Păi legea spune că pot fi achiziționate servicii juridicie doar în „situații temeinic justificate”, iar Ionel Arsene afirmă că Apaserv SA va avea procese cu multinaționale. În acest moment compania nu are astfel de procese. Așadar, care sunt „situațiile temeinic justificate”? Pe de altă parte, în hotărârea anterioară, aprobată în noiembrie 2013, se stipulează clar că aleșii au aprobat achiziționarea de servicii juridice de reprezentare a companiei în litigii referitoare la fonduri nerambursabile. În hotărârea aprobată pe 29 noiembrie nu mai apare expresia „litigii referitoare la fonduri nerambursabile”. Acest lucru va permite actualei conduceri a Apaserv SA să contracteze servicii juridice pentru orice fel de litigiu. Ceea ce se si întâmplă de altfel, pentru că avocatul Amalia Vlad a fost plătit de companie să o apere în litigiul cu directorul suspendat Dughir. Că acest proces nu are nicio treabă cu fondurile europene este mai mult decât evident. Nimeni din CJ nu a ridicat aceste probleme, însă s-ar putea să le ridice autoritățile, adică cei care sunt plătiți să vegheze la respectarea legilor din această țară.

Încă 300.000 de lei pentru Târgul de Crăciun

Cel de-al doilea proiect de hotărâre, la care opoziția ar fi trebuit să ia atitudine, nu să o mimeze, a fost cel privind suplimentarea sumei alocate pentru organizarea Târgului de Crăciun de la Neamț. Consiliul Județean a alocat deja 500.000 de lei, iar directorul de la „Carmen Saeculare” a mai cerut 300.000 lei. Nu din bugetul CJ-ului, ci din bugetul instituției de cultură (venituri proprii, sponsorizări etc).

Consilierul liberal Hopșa a cerut explicații de la Carmen Nastasă care era prezentă la ședință. Șefa de la „Carmen Saeculare” a precizat că suma de 300.000 de lei urmează să o folosescă pentru târg, în special pentru a aduce artiști de valoare, și că banii vor veni din sponzorizări, venituri proprii. O voce a întrebat de unde ar putea să fie veniturile care să acopere suma de 300.000 de lei, moment în care șeful CJ-ului a făcut precizarea că este vorba de aprobarea unei sume de până în 300.000 de lei. Adică se va cheltui cât va fi disponibil, în limita sumei menționate.

Înțelegător, consilierul liberal Buhușanu a recunoscut că nu poți să aduci artiști buni dacă nu ai bani. Problema este alta, și anume că partea artistică a cam fost rezolvată cu vreo 250.000 de lei, după estimările noastre. Așa că indicat ar fi fost să întrebe cum a fost cheltuită suma de 500.000 de lei și pentru ce ar urma să fie cheltuiti cei 300.000 lei, solicitați de Carmen Nastasă. Explicația acesteia că are solicitări de la artiști locali care doresc să cânte la târg nu prea stă în picioare. Nu de alta, dar ne îndoim că artiștii nemțeni care vor cânta la Târgul de Crăciun vor avea onorariile vedetelor de la București. Cu alte cuvinte, liberalii și popularii au acceptat praful în ochi și au votat cu ambele mâini, și acest proiect fiind aprobat cu 29 de voturi.

Daniel MURARU

Citeste si:

Apa Serv SA și managementul de tarabă. Arsene propune legalizarea unui abuz al agamanilor

„Republica” Apa Serv SA. Membrii AGA și CA își fac de cap pe banii noștri

Dughir atenționează: „Acționarul majoritar al Apa Serv SA ar trebui să sesizeze organele de cercetare penală”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. constantin 5 decembrie, 2017 at 12:43 Răspunde

    nu mi-am inchipuit ca avem un cj atat de slab si fara verticalitate.cand mi-a zis un consilier ca situatia e grava la tt si dl.presedinte o sa verifice personal nu m-am putut abtine si am inceput sa rad.stiam ca presedintele habar nu are sa verifice un bilant sau o balanta lunara.acum m-am convins ca habar nu are de munca juridica.pai cum sa faci afirmatia si sa o si sustii ca 7 juristi au pe rol 160 de dosare si mai trebuie angajati alti juristi.la un calcul simplu vedem ca un jurist are 23 dosare deci nici macar 2 pentru fiecare luna.un jurist bun duce 200 dosare anual fara probleme.dar de unde sa stie presedintele.asa cum apare aiurea la tv. pe langa dragnea isi da cu parerea si despre activitatea juridica.se pare ca acele contracte cu casele de avocatura sunt rentabile pentru ambele parti.dar cine de la pnl sau pmp sa vina cu argumente solide.mi-a placut cum ia buimacit presedintele pe cei care erau impotriva d-nei carbunaru de la tt.ce se mai infoia asftei si nu a fost lasat sa ia cuvantul.argumentatia si sustinerea presedintelui a fost de tot rasul.un singur lucru a fost recunoscut de presedinte ;;habar nu am de teatru nu stapanesc acest fenomen.cei in cauza au luat pozitia ghiocelului.afacerile banoase trebuie protejate.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.