„Români, această sărbătoare este a celor ce doresc existenţa acestei ţări prin fapte şi simţire, nu prin vorbe!”

Home » Opinii » „Români, această sărbătoare este a celor ce doresc existenţa acestei ţări prin fapte şi simţire, nu prin vorbe!”

By admin on decembrie 1, 2017. 4 Comments

1 Decembrie 1918 rămâne, orice am face, Ziua Naţională a României. Pe 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele statului naţional român datorită celor şapte puteri şi a patriotismului unor oameni politici români care au studiat prin străinătate. Pe 10 mai 1877 s-a introdus Ziua Naţională în cinstea unui domn numit Carol I şi pe bună dreptate pentru că micul stat şi-a obţinut independenţa. Corolarul de glorie pe care spaţiul românesc nu l-a avut niciodată s-a dovedit 1 Decembrie 1918 când toate provinciile româneşti au fost incluse în România Mare. 
Condiţiile create de finalul Primului Război Mondial au fost extrem de fericite pentru acest popor care n-a avut niciodată noroc, pentru că norocul de multe ori şi-l face omul cu mâna lui. De data aceasta, norocul a venit cu carul, noi am cerut de la Antanta Bucovina şi Transilvania, dar am putut lua şi Basarabia. Ca niciodată în istoria noastră, fruntaşii politici români au ştiut să profite din plin de situaţia creată şi au realizat mai mult decât se aşteptau – România Mare. Un vis secular cum îl prezintă foarte mulţi sau doar un fapt de conjunctură?
Trebuie să acceptăm că unirea nu se putea realiza fără aportul decisiv al armatei române care a intervenit în Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Dar ce reprezenta această armată – poporul român, peste 90% dintre membrii ei erau ţărani, cei mai patrioţi şi mai neaoşi dintre români, cei care au dat 330.000 de morţi şi răniţi. Orice popor se purifică şi creşte prin sângele vărsat de ai săi, iar ţăranii români au plătit cu vârf şi îndesat această unire, dorită şi de ei, dar şi de Casa Regală. 
Români, această sărbătoare este a celor ce doresc existenţa acestei ţări prin fapte şi simţire, nu prin vorbe, pentru că, aşa cum spuneau înaintaşii noştri, istoria unui popor nu se discută, se afirmă. Pe 1 Decembrie 1918 s-au adeverit spusele lui Petru Rareş: „Vom fi iar ce am fost şi chiar mai mult decât atât”. Şi chiar dacă nu a rămas aşa, chiar dacă astăzi ţara e mai mică, iar românii mai puţini, trebuie să existăm pentru că românul are în spate , dar şi în faţă, destinul celui ce trebuie să sufere, pentru că Dumnezeu l-a aşezat într-un loc binecuvântat, pe care trebuie să-l apere şi să-l îngrijească pentru a deveni Raiul pe pământ. 
La mulţi ani, Românie!

Prof. Vălu NĂSTĂSELU
 
Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Școala „Ion Creangă” din Humulești, Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.
 
Citeste si:
 http://atacul.ro/2016/12/01/marea-unire-31-de-milioane-de-lei-aur-si-330-000-de-ostasi-cazuti-la-datorie-pierderile-romaniei-in-primul-razboi-mondial/
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

4 Comentarii la „Români, această sărbătoare este a celor ce doresc existenţa acestei ţări prin fapte şi simţire, nu prin vorbe!”

 1. valisor   decembrie 1, 2017 at 11:32 am

  Cu permisiunea dumneavoastră, așa interpretez eu “orice am face”: să dăm de pământ cu penalii – știm noi care – și cu proștii – tot de acolo – așa încât în plus să fie cunoscută această zi și ca ziua în care ne-a venit mintea la cap de ne-am făcut curățenie generală în ogradă.
  La mulţi ani, Românie!

  Răspunde
  • valisor   decembrie 2, 2017 at 9:49 am

   …Iar azi, de după ieri, trăgând linie, buda a rămas tot înfundată ș-am ieșit iar de ne-am căcat în drum. Poate…
   LA ANUL și LA MULȚI ANI?”!”.

   Răspunde
 2. mihnea   decembrie 1, 2017 at 2:16 pm

  Indrazneste sa crezi ca Arsene ne indeamna, in mesajul sau de 1 decembrie, “sa fim cinstiti..”. Probabil se adreseaza celor care au ganduri necurate cu banii publici sa nu-l concureze.
  Tuturor celor multi care sunt romani, iubesc Romania si n-o fura, le doresc un sincer “La multi ani!”

  Răspunde
 3. DNA   decembrie 1, 2017 at 10:53 pm

  “Sa fim cinstiti” Arsene se va duce la pușcărie. ..ca bine zicea Dorea Visan în cel mai iubit dintre pământeni. ..”Noi așteptăm la căpătâiul bolnavului pana se face bine…ca dacă nu o mierleste în Cristosii mami lui”(e o replica necenzurata din film)…și Cum Arsen bolnav (de bogăție, lux) Cum e…nu prea cred ca l sa se facă sănătos. ..așa ca…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.