Fost adjunct al SRI Neamț, declarat de CNSAS lucrător al Securității

7
774

 

  • fratele său a fost implicat, la începutul anilor 2000, în defrișările ilegale de pădure din comuna Dămuc

A fost ofițer al Securității înainte de 1989, iar după Revoluție a rămas în structurile Serviciului Român de Informații ca ofițer activ. În perioada cât a servit Securitatea lui Ceaușescu a greșit, după cum spune Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), care îl acuză că a făcut poliție politică, însă asta nu l-a convins să părăsească sistemul mai repede. Ba mai mult decât atât, ofițerul în cauză a plecat din Serviciul Român de Informații, Direcția Județeana Neamț, anul trecut, când a ieșit la pensie. Ieșirea din sistem a coincis cu anul în care CNSAS a dat decizia de lucrător al Securității. Anul trecut, CNSAS a decis că ofițerul Nicușor Șfarghi Catrinoi, adjunct al Direcției Județene de Informații Neamț la acea vreme, a fost lucrător al Securității. Adică, colonelul în rezervă Catrinoi a făcut poliție politică. Conform legii, calitatea de lucrător al Securității i se atribuie oricăriei persoane care având calitatea de ofițer sau de subofițer al Securității sau al Miliției cu atribuții pe linie de Securitate, inclusiv ofițer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului”.

 

Cu alte cuvinte, prin acțiunile sale de fost ofițer al Securității, Catrinoi a desfășurat sau îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului. În acest moment nu se știe concret ce rău a făcut colonelul (r) Șfarghi, însă este clar că procesul pe care l-a intentat CNSAS-ului l-a pierdut în primă instanță. În iunie 2017, Curtea de Apel București i-a respins acțiunea, declarându-l lucrător al Securității.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi excepţia tardivităţii. Admite cererea. Constată calitatea de lucrător al Securităţii, în ceea ce îl priveşte pe pârâtul Catrinoi Sfarghi Nicuşor. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la sediul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.06.2017”, se arată în decizia instanței Curții de Apel București.

Catrinoi-Șfarghi a atacat decizia cu recurs și așteaptă acum ca magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție să stabilească primul termen al procesului. Deși deținem informații cu privire la „faptele de glorie” ale fostului ofițer SRI, nu le vom face publice și vom aștepta ca instanța supremă să se pronunțe printr-o decizie definitivă. Indiferent de hotărârea instanței supreme, Catrinoi, acum în vârstă de 55 de ani, nu are ce să pățească, legal vorbind. Nici măcar de pensia de zeci de milioane de lei vechi pe care o primește nu se poate lega nimeni.

„A creat niște prejudicii unor persoane înainte de 1989, în calitatea pe care o avea atunci, de ofițer al Securității. Însă, la fel ca și în cazul altora, nu i se va întâmpla nimic. Mai sunt și alții care au ieșit la pensie și au fost declarați lucrători ai Securității și nu i-a lăsat nimeni fără pensii, așa că demersul CNSAS-ul este cel puțin tardiv. Dacă s-ar fi descoperit mai devreme că a fost lucrător, lucrurile ar fi stat puțin altfel. Așa, sunt mulți care, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, au tăiat-o din sistem exact la timp, adică înainte ca situația să devină publică. Să nu uităm că, în anii 2005 – 2006, mulți dintre cei din SRI, care au făcut poliție politică, s-au pensionat, iar alții care au crezut că va fi mai greu de aflat ce au făcut, au rămas. Iată, și în cazul acestora adevărul a ieșit la lumină. Este o aberație să contești, deși este dreptul tău, o decizie a CNSAS-ului, plus una a instanței, de lucrător al Securității. Oricum, nu toți ofițerii care au lucrat înainte de 1989 în Securitate au făcut poliție politică. Cei mai mulți dintre ei și-au văzut de treabă și nu au creat nimănui suferință”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un cunoscător al fenomenului.

Informațiile pe care le deținem arată că Nicușor Șfarghi Catrinoi a fost, la un moment dat, în cărți pentru a prelua șefia SRI Neamț. Din motive necunoscute, Bucureștiul l-a refuzat. Este posibil ca refuzul să fi avut la bază și o informație privind implicarea fratelui ofițerului în scandalul defrișărilor de pădure din comuna Dămuc. La vremea respectivă, și anume începutul anilor 2000, s-a spus că Șfarghi Catrinoi nu era străin de afacerile dubioase pe care le desfășura fratele său, Constantin, în zona Dămuc. Cel din urmă a intrat în posesia unei suprafețe de 4 hectare de pădure în condiții cel puțin ciudate, iar acest aspect nu a atras atenția procurorilor care au investigat jaful din pădurile Dămucului. Folosind trei hotărîri judecătorești și o adeverință eliberată de Primăria Dămuc, Constantin Catrinoi a obținut 4 hectare de pădure. Una dintre hotărârile judecătorești nu avea nici o treabă cu punerile în posesie.

Pădure luată prin… sentință de divorț

De altfel, modul în care Constantin Catrinoi, fratele fostului ofițer SRI, a obținut cele 4 hectare de pădure, a fost unul cel puțin dubios. În tabelul întocmit de Direcția Silvică, Constantin Catrinoi, domiciliat în comuna Bicaz Chei, figura că a fost împroprietărit cu 4 hectare de pădure, trei prin hotărîri judecătorești și unul prin adeverință. Prin cele două hotărîri judecătorești, 3702 și 3703 din anul 1996, un magistrat reconstituia dreptul de proprietate a suprafeței de un hectar pădure pentru Maria Prezsmer și Victoria Andre, ambele din comuna Lunca de Jos, județul Harghita. Mariei Prezsmer, care a declarat în fața instanței că a deținut 59 de hectare de pădure în punctul Kiraly Kut, instanța i-a reconstituit dreptul de proprietate pentru hectarul solicitat. În cazul Victoriei Andre, instanța i-a reconstituit dreptul de proprietate pe baza unei adeverințe eliberate de Primăria Dămuc. Deși cele două hotărâri judecătorești au fost emise pe numele celor două persoane din comuna Lunca de Jos, punerea în posesie s-a făcut pe numele lui Constantin Catrinoi. Cea de-a treia sentință, care a dus la împroprietărirea lui Constantin Catrinoi cu încă un hectar de pădure, este de noaptea minții. Sentința 528/97 prin care Constantin Catrinoi a fost împroprietărit nu se referă la împroprietărirea cu teren forestier. Astfel, hotărarea cu numărul respectiv, emisă în anul 1997 de Judecătoria Piatra Neamț, se referă la un divorț, care în niciun caz nu s-a lăsat cu împroprietăriri cu teren cu vegetație forestieră. La Judecătoria Bicaz există o sentință cu acest număr, emisă în anul 1997, însă ea se referă la transformarea unei amenzi în închisoare contravențională. Cel de-al patrulea hectar obținut a fost făcut „cadou“ de primarul din acea vreme al comunei Dămuc, acesta eliberând o adeverință în acest sens. Cu alte cuvinte, niciun hectar de pădure despre care, spun cetățenii, au fost exploatate „la ras” nu a fost obținut de către Constantin Catrinoi în mod legal. Și cu toate acestea, nimic nu s-a întâmplat, fratele ofițerului SRI fiind „sărit” în ancheta procurorilor. Oricum, pentru defrișarea a peste 1.000 de hectare de pădure din zona comunei Dămuc a răspuns „Acarul Păun”, pe care noi l-am identificat în persoana unui fost proprietar de gater în zonă. Celellate persoane cercetate, respective procurori, judecători, polițiști, oameni de afaceri, au scăpat basma curată și nu numai, în sensul că după achitare au primit și despăgubiri consistente de la statul român.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Ne am saturat de securisti tradatori 21 noiembrie, 2017 at 20:27 Răspunde

    Hehehe…Sfarghi asta e de la Cluj venit…acolo unde e si fiica sa proptita bine la o multinationala de prestigiu…cum a venit el..cu coada intre picioare…intr-un alt material

  2. constantin 22 noiembrie, 2017 at 08:57 Răspunde

    marea cercetare penala facuta in cazul defrisarilor de la damuc ,la interventia celor cu influenta si cu forta a fost transformata intr-un mare fas.nu numai ca cei in cauza si care au stat la beci au primit despagubiri”babane” dar au venit inapoi si li s-a dat functii in justitie.va dati seama ce obiectivi erau cu cei pe care ii judecau sau cercetau penal.sa-i vezi ce mandri merg prin oras cu pensia nesimtita in buzunar si bani primiti moca de la stat.astia suntem si ne meritam soarta.

    • Jos mafia sus patria! 22 noiembrie, 2017 at 15:00 Răspunde

      Unu din ei e Stelica cel divortat care il facea nevasta corupt in comentariile de la vestea parca…a luat bani multi cand l-a reintegrat in sistemul judiciar

  3. Valu Nastaselu 22 noiembrie, 2017 at 14:08 Răspunde

    Nedeconspirarea fostei securități a fost cauza principală a ceea ce se întâmplă acum în România.Nu s-a făcut curățenie atunci iar cei ce trebuiau pedepsiți au primit pensii uriașe și au preluat economia țării și multe firme ale statului sub denumiri noi. Pentru răul pe care l-au făcut unora dintre noi și pentru jefuirea țării au fost premiați de toate guvernele de după 1989 și au ajuns să coordoneze și viața politică din țară,ținută într-o stare de debilitate și impotență intelectuală gravă. Publicarea listelor complete ale foștilor securiști și ale informatorilor lor și responzabilizarea penală a acestora ar fi una din ultimele șanse ale României !

  4. Gigi 22 noiembrie, 2017 at 20:02 Răspunde

    Asa au facut titi primarii de pe valea Bicazului. De unde credeti ca au atata avere? Dar ce sa spunem, face Dragnea, ei de ce nu. Sa vina niteul un control si sa vada cum de fratii primarilor si rudelw lor au atatea gatere si au taiat atatea sute de hectare de padure, fac contracte cu statul si altele.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.