Fabrica de pavele de la Publiserv sau cum să arunci sute de mii de euro pe Apa Sâmbetei

1
1025

 

  • Peste un sfert de milion de euro a investit Publiserv SA într-o fabrică de pavele care nu a funcționat nici măcar 3 ani

Afacerile cu bani publici au fost și sunt o adevărată sursă de îmbogățire pentru cei care ajung vremelnic să ia decizii în numele comunităților pe care le conduc. La Piatra Neamț, perioada în care Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, a fost primar (2004 – 2014) a fost una deosebit de fructuoasă din punct de vedere financiar, atât pentru el cât și pentru găștile sale. Pinalti a dat socoteală și urmează să mai dea, pentru că mai are câteva dosare pe rol numai pentru afaceri desfășurate, în marea lor parte, în afara județului Neamț. În ceea ce privește jaful banului public la nivelul Primăriei Piatra Neamț și al societăților Consiliului Local, putem spune că nimic nu s-a întâmplat. Pe surse au apărut informații că anchetatorii, fie ei procurori sau polițiști, investighează diferite matrapazlâcuri, însă doar atât, pentru că nimeni din gașca lui Ștefan nu a fost acuzat de comiterea vreunei fapte. Și motive ar fi fost nenumărate. Numai biznisurile puse în operă pe la societățile consiliului local ar fi trebuit să ducă la întocmirea a zeci de dosare penale. Dar nu a existat interes sau poate anchetatorii nu au reușit să identifice acele elemente care să-i pună sub acuzare pe cei care au spoliat banul public. Publiserv SA este una dintre societățile Consiliului Local Piatra Neamț în care ani de zile a dictat șmecheria. Firma a fost atât de tare căpușată încât, la un moment dat, a fost la un pas de a intra în faliment. Nu s-a întâmplat așa, iar după reorganizarea care a băgat numai în buzunarul firmei de insolvență peste un milion de lei, societatea și-a revenit.

Fabrica de pavele, o afacere de peste 300.000 de euro

La doi ani după instalarea lui Pinalti în funcția de primar, orașul Piatra Neamț s-a transformat într-un adevărat șantier, refacerea trotuarelor cu pavele și borduri fiind o prioritate a administrației de la acea vreme. Așadar, în câțiva ani, au fost montate pavele pe mii de metri pătrați de trotuare, prețurile, atât ale pavelelor cât și ale manoperei, fiind astronomice. Firme de casă ale PDL-ului, partid aflat la putere în acea perioadă, au vândut cantități mari de pavele și au livrat forța de muncă. Nimeni și nimic nu i-a oprit. Pe de altă parte, societatea Publiserv SA, firma care prestează servicii Primăriei Piatra Neamț, deci pe bani de la bugetul local, a avut și ea partea sa de contribuție, mai ales că obiectul de activitate – asfaltări, întreținere drumuri și trotuare, o obliga să facă acest lucru. Așa a apărut, cel mai probabil, ideea achiziționării unei instalații de pavele. S-a spus că primăria ar avea de câștigat dacă pavelele și bordurile ar fi fabricate de către Publiserv și nu cumpărate de la terți. Ideea nu a fost deloc rea, numai că odată pusă în practică s-a dovedit a fi o mare țeapă la bugetul local. Fabrica cumpărată la mâna a doua din Germania a costat foarte mulți bani și a funcționat foarte puțin timp din cauză că nu era rentabilă. Cu alte cuvinte, pavelele fabricate de Publiserv erau mai scumpe decât cele de pe piața din România. Și uite așa s-a ajuns ca 300.000 de euro să fie aruncați pe Apa Sâmbetei, adică în buzunarele celor care au girat și au pus în practică această achiziție.

Furnizorul german a scăpat de instalația ruginită și s-a ales cu un purcoi de bani

Ideea achiziției a apărut undeva în primăvara anului 2006, când șefii de atunci ai Publiserv SA au început să tatoneze piața în vederea cumpărării unei instalații de pavele. În luna martie, cei de la Publiserv încheiau contractul pentru achiziția unei instalații de fabricat pavele din Germania, fabricată în anii ‘80. Pe 22 martie 2006, cele două părți încheiau contractul de vânzare-cumpărare, societatea Publiserv SA fiind reprezentată de directorul Cristi Vătăjelu. Prețul: 80.750 euro. În contract nici măcar nu se stipulează dacă instalația este sau nu funcțională, iar furnizorul german a avut grijă să-și ia toate măsurile de precauție, la unul dintre punctele contractului precizând că: „mașinile se cumpără în starea în care se află”. De asemenea, cumpărătorul Publiserv SA a suportat toate costurile cu demontajul, transportul și montajul. Lucrările executate cu macaraua au fost plătite separat la fața locului. „Pentru întregimea instalației nu se preia nicio garanție. Împreună cu avansul instalației, riscul este transmis cumpărătorului. Vânzarea se realizează cu excluderea garanției. (…) Suma totală se plătește înainte de începutul demontării”, se mai arată în contract. Cu alte cuvinte, reprezentanții Publiserv SA au acceptat toate cererile vânzătorului, fără a avea nici cea mai mică obiecțiune. Până și reprezentanții firmei germane, care au oferit consultanță la demontajul/montajul utilajului, au fost plătiți separat (cu aproximativ 9.000 euro). De asemenea, surprinde faptul că instalația a fost achitată integral înainte de începutul demontării. Într-un cuvânt, se poate spune că vorbim de un contract total dezavantajos pentru Publiserv SA, reprezentanții firmei cumpărând un utilaj vechi la un preț astronomic.

Numai că investiția nu a rămas la 80.750 euro, acestei sume adăugându-se altele pentru transport – 101.857 lei, cheltuieli deplasare – 34.251 lei; cheltuieli asistență – 31.171 lei. S-a mai investit în infrastructură; construcție/montaj; acoperiș cuvă, dar și în instalația de automatizare, și anume pupitru de comandă – 171.428 lei și cabina pupitrului – 15.410 lei. Sistemul de alimentare cu agregate a mai costat 165.000 lei. În total, pe lângă cei 87.500 de euro, Publiserv a mai scos din cont 819.285 lei pentru aceste servicii și lucrări.

La final, costurile totale au ajuns la peste 1 milion de lei. Cum în iulie 2006 un euro era 3,56 lei, rezultă că Publiserv SA a cheltuit fix 310.627 euro. O sumă exorbitantă, pentru că stația de pavele nu a funcționat decât doi ani și 9 luni. A produs 6 luni în 2007, în anul 2008, 2009 și 3 luni în 2010, când a fost oprită. Din 2010, instalația de pavele în care s-a investit peste 310.000 de euro se află în conservare, iar gurile rele afirmă că anumite accesorii au dispărut deja între timp.

Cert este că actuala conducere caută soluții pentru a elibera o hală în care se află instalația nefuncțională din cauza instalației de pavele. Asta înseamnă că este mai mult decât clar că șansele ca această instalație să fie folosită vreodată sunt aproape nule. „Instalația este foarte veche. Vorbim de anii ’80 – ’90, așa că de unde performanță? A fost o afacere păguboasă pentru societatea Publiserv SA, asta este clar. Cine a câștigat de pe urma ei? Se știu ei foarte bine, așa cum știu și polițiștii care nu vor să facă nimic. Instalația a fost second-hand, iar dacă era nouă vorbeam de cu totul altceva. Nu aveai cum să concurezi pe piața pavelelor cu o instalație veche de 20 – 25 de ani, cât avea atunci când a fost cumpărată în 2006”, ne-a declarat un vechi angajat al societății Publiserv.

Contactat telefonic, Valentin Ciobanu, actualul director al societății Publiserv, a confirmat că intenționează să elibereze hala de instalația de pavele, dorind să-i dea acelui spațiu o altă utilitate. „Instalația nu cred că va mai fi repornită vreodată, pentru că efectiv nu este rentabilă. De asta a și fost închisă, pentru că pavelele produse aici erau mult mai scumpe decât cele de pe piață. Instalația ocupă acum jumătate din depozit, așa că vrem să o desfacem, să o lăsăm conservată, și să folosim mai mult spațiu din acel depozit unde se află acum”, a declarat Valentin Ciobanu.

Daniel MURARU

Citește și:

Publiserv SA, „siluită” financiar de PDL, dar și de PSD

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Marta 20 noiembrie, 2017 at 14:53 Răspunde

    astea probabil sunt doar cateva matrapazlacuri de doi bani. Ia adaugati si cateva mii de miliarde de lei vechi care au disparut pur si simplu din oras, dupa ce containerele cu cazane pt incalzirea orasului au disparut pur si simplu dupa ce fusese cumparate la preturi astronomice. Chiar nu se intreaba organelle statului cu ce preturi au fost cumparate si cum au dispatut.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.