Publiserv SA, „siluită” financiar de PDL, dar și de PSD

4
332

 

Publiserv SA, firma Consiliului Local Piatra Neamț care execută lucrări de asflatare, reparații străzi, marcaje etc, majoritatea contractelor fiind finanțate cu bani de la bugetul local, deci bani publici, a fost căpușată cu nerușinare ani de zile până când, la un moment dat, a ajuns chiar în insolvență. Rețeta a fost una extrem de simplă și a funcționat perfect în perioada în care primar a fost Gheorghe Ștefan. După terminarea domniei lui Pinalti, în virtutea inerției, căpușarea societății Consiliului Piatra Neamț, a continuat, chiar dacă la un nivel mai scăzut. În acest moment, nimeni nu poate spune cât a pierdut Publiserv SA de pe urma „managementului defectuos” al foștilor manageri, însă cert este că vorbim de sume de ordinul milioanelor de euro. Care si cum a ajuns în fruntea Publiserv nu a avut alt scop decât să se îmbogățeasca rapid. Cum autoritățile nu au fost interesate să scoată la lumină jaful de la Publiserv, ba chiar mai mult unele s-au străduit să-l ascundă, este clar că avem de-a face cu o adevărată mafie care nu a făcut altceva decât să spolieze banul public. Mulți s-ar fi așteptat ca după ce PSD-ul și-a impus un director la Publiserv în persoana lui Adrian Niță, fost președinte pe Neamț al partidului M10, condus de Monica Macovei, lucrurile vor reveni la normal la Publiserv. Dar de unde? Contractele păguboase pentru Publiserv au continuat ca și în perioada predecesorului, adică a fostului director Elena Boengiu, fost om de încredere al lui Pinalti. Așadar, la Publiserv, jaf pe vremea lui Pinalti, jaf și pe vremea lui Niță, omul PSD-ului. Iar aceste afirmații sunt pe deplin confirmate de către actuala conducere a Publiserv SA care a făcut publice anumite contracte. Vorbim numai de acele contracte prin care Publiserv SA a subcontractat lucrările comandate de către Primăria Piatra Neamț. Nici nu vrem să ne gândim la contractele de achiziții pe care Publiserv SA le-a încheiat în ultimii ani, cele de publicitate sau de sponsorizare a unor ONG-uri.

Rețeta PDL, valabilă și pentru PSD

Modul în care firma Publiserv SA a fost dusă în pragul falimentului a fost una destul de simplă: contractele primite de la primărie pentru asfaltări, reparații străzi etc, erau oferite în subantrepriză unor societăți agreate. Deci, Publiserv SA nu executa lucrările pe motiv că nu avea capacitatea de a le realiza. În plus, firma primăriei a ajuns, pentru puținele lucrări pe care le mai făcea, să închirieze utilaje de la alte societăți comerciale. Prin această metodă, banii care veneau de la bugetul local ajungeau în conturile unor firme de casă. În timp ce muncitorii Publiserv SA erau trimiși acasă în șomaj, alte societăți executau lucrările și încasau banii. Nimeni nu știe, cel puțin în acest moment, dacă subantreprenorii și-au făcut treaba pentru banii pe care i-au încasat. Datele furnizate de către actuala conducere a Publiserv SA sunt mai mult decât evidente în ceea ce privește modul în care firma primăriei a renunțat la contracte bănoase în favoarea unor societăți prietene. Informațiile sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2016 – 31 octombrie 2017.  Să facem precizarea că Elena Boengiu a fost director la Publiserv până în septembrie 2016, când a fost înlocuită cu Adrian Niță. Cel din urmă a fost demis în iulie acest an, după ce PNL a reușit, împreună cu PMP, să facă majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț.

Vezi aici subantreprenorii Publiserv

L-am întrebat pe Valentin Ciobanu, noul director Publiserv SA, dacă firma pe care o conduce putea să execute lucrările subcontractate și răspunsul a fost: „Nu am făcut o analiză în acest sens, însă tind să cred că se puteau face de către Publiserv”. Deci, vorbim de lucrări subcontractate de către Publiserv care puteau fi executate de muncitorii acestei firme. Situația este interesantă și în cazul închirierii de utilaje, concluzia fiind că Publiserv a achitat sume importante pentru aceste servicii, în condițiile în care cu banii dați pentru închirieri ar fi putut să-și completeze parcul auto, chiar dacă vorbim de utilaje second-hand.

Vezi aici firmele care au inchiriat utilaje societatii Publiserv

Firma familiei prefectului, abonată la contracte cu Publiserv

O analiză rapidă a tabelului cu situația lucrărilor subcontractate de către Publiserv, ne arată că Izopoint SRL, firma controlată de către soția prefectului de Neamț, Vasile Panaite, a prins contracte bănoase. Vorbim de șase contracte încheiate în 2016 și alte trei în 2017. Adică, Izopoint a incheiat contracte cu Publiserv și în perioada în care societatea era condusă de către Elena Boengiu, dar și în perioada în care Adrian Niță a fost la cârma firmei. Ca o coincidență, și Boengiu, dar și Niță au fost colegi în PDL în perioada cât portocalii s-au aflat la putere în Neamț.

 

În tabel apar și alte firme, conduse de oameni apropiați atât PMP-ului, dar și ai PSD-ului, însă asupra acestui subiect vom reveni.

Cel puțin la nivel declarativ, directorul Ciobanu a precizat că vrea să facă treabă la Publiserv SA, iar măsura luată de înlăturare a firmelor ce au căpușat societatea consiliului local ar reprezenta un prim pas. Rămâne de văzut dacă va și reuși să-și ducă promisiunile la bun sfârșit, dacă va face față presiunilor ce vor veni din partea celor obișnuiți să se hrănească de la „robinetul” cu bani publici și din partea unora din presa locală, supărați că a tăiat bugetul de publicitate.

Valentin Ciobanu spune că este conștient de deranjul pe care la creat, însă nu va ceda.

„Vreau să fie totul constructiv pentru pietreni. Au început unii, care erau abonați la lucrări cu Publiserv, să facă valuri, însă nu voi ceda. Am două variante: câștig sau pierd. Compromis nu fac!”

Rămâne de urmărit și de văzut.

Daniel MURARU

Citeste si:

Să acoperim jaful, directivă de partid la Publiserv? PSD+PNL=love pe bani publici

(DOCUMENT) Publiserv SA, furnizor de parale pentru Oana Bulai, mâna dreaptă a șefului CJ Neamț

Prefectul „Piti” și rabla lui vândută ca bună la Publiserv. Firma primăriei a cheltuit 20.000 de euro cu acest „ciur”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. ion 9 noiembrie, 2017 at 16:40 Răspunde

    Curatul, curatului! A inlaturat capusele ca sa o capuseze doar el! Vrajeala maxima pentru prosti. Dl Ciobanu ar trebui sa inceapa cu curatirea dansului intai si abia atunci sa manance rahat de altii. Firma asta a fost dusa de rapa de tovarasa Tudorancea, ceilalti sunt mici copii

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.