În pragul iernii, Consiliul Județean Neamț dă bani firmei familiei prefectului „Piti” pentru marcaje rutiere

6
517

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie, spune un vechi proverb românesc al cărui sens este evident. Zicala nu a prins deloc la Consiliul Județean Neamț, unde „gospodarii” au alocat suma de bani necesară realizării marcajelor rutiere la sfârșit de toamnă. În mod normal, marcajele rutiere se execută în condiții meteo favorabile, de preferabil primăvara, lucru absolut de înțeles, pentru că marcajele rezistă mai mult în timp. De asemenea, este indicat să ai drumuri cu marcaje rutiere adecvate înaintea sezonului cald, pentru că un județ care se pretinde a fi turistic trebuie să fie atent cu cei care îl vizitează. Nu e normal ca în perioada în care traficul este ridicat, drumurile județene să nu aibă marcaje sau acestea să fie „obosite”. La Neamț, după ce o vară întreagă nu s-a tras o linie de vopsea pe drumurile județene, Consiliul Județean Neamț, administratorul acestora, s-a gândit că trebuie ca la începutul iernii să fie executate astfel de lucrări. Banii au ajuns la Drupo SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, care avea câștigată licitația pentru marcajele rutiere. Numai că utilajul societății Drupo SA, folosit la trasarea marcajelor rutiere s-a stricat, iar firma a subcontractat lucrarea unei alte societăți comerciale. Câștigător a fost declarat, prin metoda cumpărării directe pe SEAP, societatea Izopoint SRL, unde acționar unic și administrator este Brândușa Panaite, nimeni alta decât soția prefectului de Neamț – Vasile Panaite, alintat „Piti” de prieteni. Contractul, în valoare de 174.000 lei fără TVA, a fost adjudecat rapid de Izopoint SRL. Anunțul pe SEAP a fost inițiat de Drupo SA în data de 17 octombrie, la ora 08.58 și atribuit la ora 09.07. Așadar, Izopoint, cu oferta sa de 1.160 lei/km va executa marcajul rutier pe 150 de kilometri de drumuri județene. Marcajul va fi făcut cu „vopsea de marcare rutieră albă, cu uscare rapidă și cu rezistență foarte bună la uzură, abraziune, trafic intens și acțiunea hidrocarburilor”. Acum, din cauza vremii nefavorabile, rămâne de văzut și când vor fi executate aceste marcaje. Gheorghe Turtică, administratorul special al Drupo SA, pentru că firma se află în insolvență, a declarat că marcajele pot fi executate până în primăvară. Întrebat dacă Drupo a plătit contractul în avans, Turtică a spus că nu s-a achitat nimic până în prezent, urmând ca acest lucru să se facă în momentul în care vor fi realizate lucrările.

Interesant este că Izopoint SRL nu este specializată în marcaje şi semnalizări rutiere, având ca obiect principal de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Dar poate a achiziționat un utilaj special și a intrat și pe această piață. Dacă ne gândim numai la banii pe care i-a scos de la Publiserv SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț, de pe urma vânzării celor două ciururi, afacere investigată de către polițiști, este clar că Izopoint putea să-și cumpere un astfel de utilaj pe care să-l folosească la marcaje rutiere. Dacă nu, îl poate închiria de la o altă societate, lucru pe care îl putea face și Drupo.

„Of, s-au mai făcut niște marcaje, asta este o suplimentare!”

Gheorghe Turtică, administratorul special al Drupo SA, afirmă că s-ar mai fi făcut niște marcaje în această vară, iar acum este vorba de o suplimentare a acestora:

Redactor: Drupo SA a încheiat, recent, cu o societate, un contract pentru efectuarea de marcaje rutiere pentru 150 de kilometri de drumuri județene. Când o să înceapă lucrările?

Gheorghe Turtică: Deocamdată nu încep, pentru că vremea nu este favorabilă.

R.: Nu era mai indicat să faceți această licitație în primăvară?

G.T.: Contractul este până în primăvară. Până atunci, dacă sunt condiți vor fi făcute marcajele, dacă nu sunt condiții nu vor fi făcute.

R.: Este indicat ca astfel de lucrări să fie făcute acum, în prag de iarnă, în condițiile în care toată vara conducătorii auto au orbecăit pe drumurile județene lipsite de marcaje rutiere?

G.T.: Da, păi asta este pregătirea pentru iarnă, când trebuie să fie marcajele făcute. Dar astea au fost condițiile acum.

R.: Banii sunt de la bugetul Consiliului Județean?

G.T. Da, noi avem contracte cu Consiliul Județean prin licitații și pentru marcaje rutiere.

R.: De ce nu au fost executate aceste lucrări în primăvară, n-au fost bani?

G.T.: Off, s-au făcut niște marcaje, iar astea sunt o suplimentare la ce s-a făcut.

R.: Ce drumuri ar urma să beneficieze de acest „tratament”?

G.T. Nu-s stabilite drumurile. În funcție de cum va fi vremea se va da dispoziție pentru marcaje.

  1. Anii anteriori cu ce societăți ați efectuat astfel de lucrări?

G.T. Am avut noi un utilaj, însă s-a defectat și mai avem unul, însă nu e de productivitate.

R.: Să înțelegem că avem de-a face cu o subcontractare acum. Prețul este bun, ce părere aveți?

G.T.: E bun, s-a făcut licitația pe SEAP…

R.: Dar de ce nu cumpărați un utilaj nou sau să-l reparați pe cel pe care îl aveți?

G.T.: Un utilaj nou este destul de scump, vreo 30.000 de euro. Ăsta al nostru nu poate fi reparat, are probleme cu compresorul. L-am dus la București și o să vedem. Avem un utilaj mai mic, pe care îl folosim pentru marcaje la trecerile de pietoni. Face și marcaje longitudinale, dar productivitate este mică, 4-5 km/zi maxim.

Dacă e să raportăm cei 150 de kilometri ce urmează să fie marcați la capacitatea utilajului viabil al Drupo SA, rezultă că cel din urmă ar fi avut nevoie de vreo 40 de zile ca să ducă la bun sfârșit treaba. Dacă banii ar fi fost alocați când trebuie este clar că lucrarea putea fi executată cu utilajul lui Drupo SA, chiar dacă acesta nu este performant.

Să mai spunem că Izopoint nu va face altceva decât să traseze marcaje longitudinale (linie continuă, discontinuă sau linie dublă). Vorbim de un marcaj rutier ca cel din imaginea de mai sus.

Daniel MURARU

 

Citeste si:

Firma familiei prefectului „Piti” a câștigat încă două contracte cu statul. La Primăria Pângărați

:

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. FLORIN 7 noiembrie, 2017 at 13:00 Răspunde

    Eu atâta vreau să comentez: m-a prins lăsatul serii pe DN15, Poaiana Largului – Bicaz. E groaznic! Dacă nu cunoști cât de cât traseul e vai și-amar! Drumul plin de hopuri și cocoașe, lipsa marcajelor, lipsa parapeților de pe marginea drumului (sau cum s-or numi) te termină psihic. Nu mai spun că între Hangu și Poiana Largului sunt și niște căderi de stânci pe care nimeni nu le bagă în seamă. Mai sunt prin zonă și niște arbori care numai nu cad… Nici pe ăștia nu-i vede nimeni. Asta, probabil, până la prima nenorocire.
    Am jurat să nu mai plec la drum după amiaza, că nu se știe.
    Să le marcheze dracului, o dată! Și să repare ce-i de reparat, că de-aia am ajuns mai rău ca-n țările africane!

  2. Diana 7 noiembrie, 2017 at 15:28 Răspunde

    Se mai indoieste cineva ca este o combinatie fnanciara intre cei doi gigolo din poze? Bani luati de la o societate cu probleme a Consiliului judetean in conditiile in care administratorul special spune ca marcajele s-au facut (nu stiu daca este vreun drum judetean marcat in ultimul timp) iar acum se plateste o suplimentare, unde si cand nu se stie. Este o adevarata aventura sa mergi noaptea pe drumurile judetene. Nici macar nu se obosesc sa dea vreo explicatie. Alo, politia? Cred ca e clar pt oricine de ce au pus in asemenea functii astfel de oameni.

  3. FLORIN 8 noiembrie, 2017 at 07:40 Răspunde

    Asa se sifoneaza banii.Schema clasica.Nimic nou.Banii ajung la cine ii da.

    Izopoint a facut afaceri cu Pinalti/PDL acum cu Arsene/PSD.Aceeasi mafie.Aceeasi schema.

    Cum a gasit Pinalti/Arsene acesta firma?Sunt zeci in Neamt.Care este criteriul pentru care aceasta firma cistiga pe banda rulanta contracte cu statul?

    Coruptilor din DNA si Parchet, NU VA INTERESEAZA SA INVESTIGATI?

    Numai intr-o tara condusa de hoti aceasta firma de 2 bani care traieste numai cu spagi,trafic de influenta si licitatii trucate poate sa existe.

  4. V.Vasile 8 noiembrie, 2017 at 08:02 Răspunde

    D-na Diana, unii dintre noi, nu suntem luati prin surprindere de acesti ,,conducatori,, ; stiam ce pot si prezentul confirma.
    Din pacate nu se vor opri aici doar daca nu-i opreste cine trebuie.
    In rest, cainii latra, ursul trece…
    O solutie ar fi, cand vor mai cere voturi,cu mutrele lor binevoitoare de paturici, sa le dam ce merita !

  5. maria 8 noiembrie, 2017 at 15:07 Răspunde

    Presedintele Romaniei a afirmat cu subiect si predicat ca statul Roman este un stat mafiot. Priviti-I pe cei doi si spuneti daca Baselu a avut dreptate.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.