Primăria Podoleni a cumpărat o mașină de pompieri de la o brutărie. La preț supraevaluat

4
2568

Deseori auzim primari care se plâng de lipsa banilor. Și nu sunt deloc puțini, mai ales cei din zona rurală. Că nu sunt bani pentru reparații în școli, că nu sunt bani pentru drumuri, pentru naveta dascălilor sau că nu există fonduri pentru a face toalete în incintele unităților de învățământ sunt un adevărat laitmotiv al multor primari. Poate, în anumite cazuri, spusele primarilor sunt reale, însă există și situații în care putem vorbi de proastă gestionare a bugetului local. Că de multe ori această gestionare neinsprirată este la limita penalului este un alt adevăr, numai că în aceste situații ar trebui ca autoritățile să se implice pentru a stopa jaful și pentru a recupera banii cheltuiți aiurea.  Achiziționarea de către Primăria Podoleni a unei autospeciale pentru stingerea incendiilor, marca Mercedes, an de fabricație 1983, ar putea lejer să facă obiectul unei anchete a Poliției Neamț, pentru că există mai multe elemente care indică faptul că la mijloc este posibil să avem de-a face cu o „sifonare” a banului public. Înainte de a ajunge la primărie, mașina de pompieri s-a „plimbat” prin contabilitatea a două brutării, dintre care una aparține soției primarului comunei Cândești, Gheorghe Daniel State. În ce circumstanțe a ajuns autoutilitara în posesia firmei State Pancom SRL, ca să fie ulterior vândută societății Unopan SRL, iar de aici să aterizeze în curtea Primăriei Podoleni?

Cum a ajuns autospeciala la Primăria Podoleni

Legenda rurală a comunei Podoleni spune că primarul Cristian Croitoriu a fost direct interesat în această afacere, care a păgubit primăria cu câteva zeci de mii de lei bune. Astfel, locuitori ai comunității afirmă că autospeciala de pompieri ar fi fost fost adusă în anul 2015, din Germania, chiar de către primar, acesta fiind însoțit în străinătate de un consilier local. De asemenea, aceștia mai spun că mașina ar fi fost primită cu titlu gratuit de la un dealer auto, acesta fiind mai mult decât înțelegător atunci când a auzit că mașina urma să ajungă la o primărie din România. Mai mult decât atât, în circumstanțe mai mult decât dubioase, autospeciala avea să ajungă în proprietatea firmei Unopan SRL Piatra Neamț care a vândut-o primăriei. Unopan SRL, spun gurile rele, ar fi controlată de o rudă a primarului.

Cristian Croitoriu (foto) a respins toate aceste acuzații și spune că totul s-a făcut absolut legal, cu hotărâre a Consiliului Local și SEAP. Numai că pe SEAP noi nu am găsit această achiziție făcută de către Primăria Podoleni, ceea ce înseamnă că primarul fie minte, fie se află în eroare.

„Nu sunt rudă în niciun caz cu cei de la Unopan SRL. Știu că am un prieten care mă tot reclamă, tot crede că am făcut nu știu ce combinații, dar nu este așa. Peste tot sunt de ăștia, ce să facem, asta e viața. Achiziția a fost făcută pe SEAP, aprobată în ședința de Consiliul Local din 2 iulie 2015, iar valoarea a fost de 64.000 de lei fără TVA. Achiziția făcută este transparentă, e aprobată de consiliul local, pentru că m-am gândit eu că se poate interpreta”, a declarat primarul Croitoriu.

Așadar, primarul zice ca nu știe că Unopan SRL, ce are ca obiect de activitate „Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”, cumpărase mașina de pompieri de la societatea State Pancom SRL, controlată de către soția primarului de Cândești, Gheorghe Daniel State. Și State Pancom activează tot în domeniul fabricării pâinii și a produselor de patiserie. Cum a ajuns o brutărie să vândă o mașină de pompieri, pe care a cumpărat-o de la o altă brutărie, Primăriei Podoleni este peste puterea noastră de înțelegere.

Iată mai jos factura încheiată între State Pancom SRL și Unopan SRL, care atestă că prima a vândut mașina de pompieri cu prețul de 62.096 lei fără TVA. Se întâmpla în mai 2015, iar în luna iulie Unopan SRL vindea autospeciala de stingere a incendiului Primăriei Podoleni în schimbul sumei de 64.000 de lei fără TVA.

Am încercat să stam de vorba cu cei implicati în această afacere, însă fără succes. Maria State, acționarul și administratorul firmei State Pancom SRL a fost de negăsit ieri. În cazul societății Unopan SRL nu am reușit să-l găsim pe administrator.

Așadar, lucrurile par a fi mai mult decât simple, dacă e să urmărim traseul mașinii de pompieri până în curtea Primăriei Podoleni. Oare autoritățile statului ar putea afla de unde și cu ce preț a fost cumpărată mașina de către firma soției primarului? De ce State Pancom SRL nu a vândut-o direct primăriei și a folosit un intermediar? De ce Primăria Podoleni nu a ales varianta cumpărării directe din Germania? Pentru că dacă ar fi procedat astfel, bugetul local ar fi făcut o economie consistentă, mașinile de pompieri Mercedes 4×4 tipul 1019 AF putând fi achiziționate și cu prețuri mult mai mici decât cel  plătit de Primăria Podoleni, așa cum lesne se poate vedea mai jos.

L-am întrebat pe primarul Croitoriu dacă are cunoștință de unde a cumpărat Unopan SRL autospeciala de pompieri și a răspuns că nu, deși este greu de crezut că edilul nu aflase că mașina trecuse și prin contabilitatea firmei soției primarului de Cândești. La întrebarea dacă nu i se pare cam mare prețul achitat de către primărie, primarul a spus că nu, deși noi am găsit autovehicule similare la prețuri mult mai mici.

„Nu știu istoria mașinii, de unde a luat-o Unopan… eu am vrut la pompierie să fie 4×4, pentru că avem dealuri, și să aibă rezervorul minim de 2 tone jumate, că nu avem hidranți. Prețul nu mi se pare mare, mai ales că 4×4 nu prea erau. Erau de celelalte, dar nu ai ce face cu ele, mai ales iarna. Te bate lumea cu pietre”, a conchis Cristian Croitoriu.

Din declarația primarului reiese clar că acesta a făcut o analiză, fie ea neaprofundată, a pieței. Altfel, nu ne-ar fi spus că autospecialele cu tracțiune integrală se găsesc mai greu.

Daniel MURARU

Citeste si:

Primăria Bicaz, „arsă” șmecherește la buget. Mașina de pompieri, un Renault din 1990, a costat 26.250 de euro

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Diana 30 octombrie, 2017 at 15:37 Răspunde

    E de notorietate prietenia dintre primarii din Podoleni, Candesti si Zanesti. Au tras si ei o teapa ca intre prieteni. Cel din Candesti, prin fiica-sa, mai are si un bar prin Piatra Neamt, unde se intalnesc cei din elita combinatiilor, inclusiv un tamar deptat cu astfel de reputatie. Asa vorbeste lumea. Alesii neamului.

  2. Radu 30 octombrie, 2017 at 16:25 Răspunde

    Aceste acuze puse sub o forma care doar condamna nu stiu ce achizitie de autospeciala nu fac decat sa murdareasca imaginea unor primari care in ultimii ani au numai realizari .Ii cunosc personal pe acestia Cristi si State nu cred ca pentru 5000 sau 10000 de lei s ar ” murdari ” cu asa ceva .Cand se face , sau se construieste ceva bun intr o comuna invidia ii roade pe unii .Se stie ca in acest oras mic Piatra Neamt cu o suma modica poti ” cumpara sau fabrica” aproape orice fel de articol , avem niste jurnalisti care se vand la toate colturile orasului .Nu pot sa generalizez dar 90 % fabrica stiri si anchete.De ce distinsii jurnalisti nu fac o ancheta cu privire la toate lucrurile bune infaptuite de acesti edili Croitoriu si State .Cati km de asfalt sau turnat , cum arata acum aceste sedii locale ( primarii) sau camine culturale , iluminat public , podete , Pomperii si asa mai departe .Adevaratii hoti sunt in parlament nu pe plan local !! Acolo nimeni nu face nimic !!

    Admin.:
    1. Poate ii si nominalizati pe jurnalistii care „se vand la colturile orasului” si prezentati si un mercurial al spagilor din presa, daca tot va laudati ca stiti dumneavoastra.
    2. Sa intelegem ca spaga e prea mica pentru cei doi distinsi primari?
    3. Realizarile si le prezinta dansii in articole platite la aia despre care vorbiti.
    4. Ca primari ce ati fi vrut sa faca cei doi? Nu de asta au fost alesi, sa faca drumuri etc? Si nu cu banii lor, ci cu banii contribuabililor.

  3. valisor 31 octombrie, 2017 at 07:49 Răspunde

    Deci eu așa am înțeles din toată suveiceala asta, că șmecherii s-au purces premeditat la sifonarea banului public, plimbându-se cu sifonul prin Nemția și refulându-și acea APCAă unul altuia până și-au văzut și sacii cu bani publici, chipurile curat spălați, în propriile căruțe… mă rog… beemvee. Un algoritm de trei rahați, că uite că tot pute, da pute urât tare! Câte altele mici și multe or mai fi?! Trăiască electoratul din urbili noastri rurali!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.