Hărțuire și sex într-un birou al IJP Neamț, dosar clasat

5
1758

Un dosar penal în care un fost ofițer de poliție, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, a fost acuzat și cercetat pentru hărțuire sexuală a fost clasat de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, motivul fiind acela că părțile vătămate nu au vrut să meargă până la capăt, refuzând să depună plângere împotriva agresorului. Ancheta a demarat undeva în anul 2011 și a fost finalizată patru ani mai târziu. Totul a pornit în momentul în care mai multe polițiste au început să se plângă de comportamentul unui ofițer cu funcție de conducere a unei importante structuri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Polițistul ar fi făcut presiuni împotriva unor colege cu scopul de a le convinge să accepte avansurile sale sexuale. S-ar fi ajuns până acolo încât propunerea pentru avansarea în alte funcții mult mai bine remunerate să fie condiționată de „sexul cu șeful de serviciu”. Cele care îndrăzneau să-l refuze aveau de îndurat comportamentul suburban al acestuia, iar cele care erau subordonate au avut de suferit inclusiv din punct de vedere profesional. Nu puține ai fost cazurile când, spun sursele noastre, avansarea în funcție a unor polițiste a fost condiționată de întreținerea de relații sexual cu „șeful”. De multe ori, polițistele care refuzau avansurile ofițerului erau amenințate că vor fi mutate în alte compartimente sau pe alte posturi mai slab retribuite. Comportamentul fostului polițist, cunoscut în rândul personalului Poliției Neamț, a fost tolerat ani de zile de șefii care s-au perindat pe la conducerea instituției, dar și de către cei din IGPR cărora li s-a adus la cunoștință situația de la Neamț. Dacă ar fi fost făcut public, subiectul, unul cu siguranță sensibil, ar fi demolat nu numai imaginea Poliției Neamț, ci ar fi fost o adevărată palmă pentru imaginea Poliției Române. Asta pe deoparte, pentru că nici polițistele hărțuite, de rușine față de colegi, de șefi, familie, dar și de comunitate, au preferat să nu meargă până la capăt în devoalarea comportamentului sexual agresiv al ofițerului. Sunt voci care afirmă că polițistul mergea până la limita violului, le încuia pe polițiste în birou și încerca să le oblige să facă sex cu el. „Încuia ușa și le înghesuia prin fișete. Efectiv își dădea pantalonii și le alerga prin birou”, ne-a spus un polițist care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Partidă de sex filmată în timpul meciului România-Luxemburg

La un moment dat, comportamentul sexual deviant al polițistului si, din câte am aflat, nu numai acesta, a dus la întocmirea unui dosar penal. Nu este exclus, spun sursele noastre, ca dosarul de hărțuire să fi fost disjuns din altul ce s-a aflat în lucru la DNA Bacău în care ofițerul a fost cercetat pentru fapte de corupție. Lucru de înțeles de altfel, pentru ca dacă, de exemplu, prespunem că ofițerul le condiționa polițistelor promovarea în anumite funcții de întreținerea de relații sexuale, în limbajul penal am putea vorbi de o luare de mită. În natură, ce-i drept. Pentru a obține dovezi, anchetatorii au montat în biroul ofițerului aparatură audio-video. Într-una dintre înregistrările care au fost depuse la dosar, înregistrare ce datează din data de 29 martie 2011, ofițerul apare în timp ce întreține relații sexuale cu o polițistă, locul preferat fiind biroul din încăpere. Data evenimentului a fost ușor de identificat, întrucât în filmare se vede că pe televizorul din încăpere era în direct meciul de fotbal dintre România și Luxemburg, meci care a fost găzduit de stadionul FC Ceahlăul Piatra Neamț. Nu știm ce alte probe au mai fost la dosar, însă sigur este că procurorul de caz a dispus clasarea cazului. Motivul principal a fost, cel puțin pe linia hărțuirii sexual, că victimele au refuzat să depună plângere penală. Unele de rușine, altele pe motiv că se căsătoriseră între timp și le era teamă de reacția soților, a familiei sau a societății. Așadar, dosarul a fost închis fără ca polițistul – agresor sexual să fie tras la răspundere.

Polițistele s-au răzgândit, ofițerul a ieșit la pensie 

Un episod care ar fi putut să-l potolească pe ofițerul obsedat sexual s-a petrecut în februarie 2013 când, ministrul de la acea vremea al MAI, Radu Stroe, a dispus efectuarea unui control la nivel național pentru a identifica și sancționa practicile discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme. Decizia a venit după ce, în decembrie 2012, o polițistă îl înjunghiase pe șeful Poliției Balș, pe care l-a acuzat că o violase. Pentru a vedea dacă mai există cazuri similare în țară, Stroe și-a trimis subordonații în teritoriu. Astfel, un ofițer psiholog a ajuns și la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț unde a discutat cu polițistele, acestea având posibilitatea să-și spună păsurile. Înainte de a ajunge emisarul lui Stroe la Neamț, 8 – 9 polițiste erau dispuse să-l reclame pe ofițerul agresor, numai că în momentul în care au avut această posibilitate au dat înapoi. Nu se știe ce le-a făcut să se răzgândească, însă ar fi de luat în calcul mai multe ipoteze. Fie le-a fost teamă de repercusiunile șefilor, inclusiv a celor de la București, fie le-a fost rușine pentru că povestea lor ar fi ajuns la urechile rudelor, prietenilor, fie au fost șantajate sau amenințate. Cert este că, oficial, nimic nu a ajuns la București, deși aceste lucruri erau cunoscute inclusiv de ministrul Stroe. Și spunem acest lucru pentru că suntem convinși că Serviciul de Informații și Protecție Internă (SIPI) avea cunoștință de faptele de „vitejie” ale ofițerului „Pantaloni în vine”, informații care au fost trimise pe flux superiorilor de la București.

Asta nu l-a împiedicat pe Stroe să declare, la finalul controlului dispus la nivel național, că totul este roz în structurile coordonate de către MAI și că nu există nici discriminare, dar nici cazuri de hărțuire sexuală. Mai mult decât atât, Petre Tobă, șeful IGPR de la acea vreme, spunea că, la nivel național, au fost identificate 8 – 10 sesizări ca posibile cazuri de discriminări la locul de muncă din totalul celor 6.200 de angajate ale ministerului chestionate de psihologi și sociologi. Păi, numai la IJP Neamț existau 8 – 9 polițiste care erau hărțuite de un ofițer!!! Că femeile nu au avut curaj să reclame abuzul, nu înseamnă că situația lor nu era cunoscută la nivelul conducerii IGPR-ului sau MAI-ului. Atât SIPI cat și șefii de inspectorate cunoșteau foarte bine situația de la Neamț, însă nimeni nu a dorit să se implice. Înainte ca psihologii din IGPR să ajungă la IJP Neamț pentru a sta de vorbă cu polițistele, Biroul de presă al IJP Neamț preciza că nu există plângeri de hărțuire sexuală sau practici discriminatorii în relația șef-subordonat. Drept urmare, polițistul obsedat sexual care și-a făcut ani de zile de cap, se bucură acum de o pensie liniștită, una care se ridică la peste 9.000 de lei lunar. Și asta pentru că nici victimele, de teama scandalului sau repercusiunile, dar nici autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie. 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Vasile 27 octombrie, 2017 at 16:59 Răspunde

    Super tare! Asta mai ia si bani drept pensie, si ce pensie!, c.a umblat cu darla sculata prin politie? Dar aia de iau dat pensie, aia de i.au fost sefi, nu au de zis nimic?

  2. FLORIN 27 octombrie, 2017 at 20:02 Răspunde

    Gunoaiele din Politie impreuna cu cele din Parchet au adus asupra acestei tari apocalipsa incompetentei si a prostiei.

    Insa,daca ne gindim serios,cum ar putea sa aiba sex acesti mirlani corupti si analfabeti decit prin santaj si forta?

  3. Stefan 1 noiembrie, 2017 at 09:46 Răspunde

    Asta e cea mai mare mizerie a Justitiei!Cum adica, se inchide dosarul fiindca parte vatamata nu face plangere?!Fapta nu mai exista?!Daca ticalosul asta omora pe cineva , mortul cum putea face plangere?!E o rusine, o solidaritate intre infractori:politisti, procurori si judecatori!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.