Firma prietenilor lui Bulai, mâna dreaptă a șefului CJ Neamț, a dat lovitura: 100.000 de euro pentru reabilitarea unei școli

8
1861

 

Societatea Ideal Windows SRL Galați, ce are ca principal obiect de activitate „comerțul cu ridicata nespecializat”, a dat o nouă lovitură în județul Neamț, prinzând contractul de reabilitare a școlii din satul Chilii, comuna Valea Ursului. Societatea se află la al patrulea contract pe care îl încheie în județul Neamț, după ce a reabilitat acoperișul Centrului de Informare Turistică de la Izvorul Muntelui, a demolat vechiul coș de fum de fum de la Spitalul de Psihiatrie Roman și a realizat studiul de fezabilitate al drumului Axial, care face legătura între Izvorul Muntelui și stațiunea Durău. Numitorul comun al acestor trei contracte este finanțarea asigurată din bugetul Consiliului Județean Neamț, unde administrator public este Oana Bulai, iar președinte Ionel Arsene. Cum a reușit o firmă care nu are nicio treabă cu domeniul construcțiilor să prindă aceste contracte, nu ne-a putut explica nimeni și nici nu vrem să insinuăm că legătura de prietenie a Oanei Bulai pe linia fostului iubit, Adrian Niță, cu unul dintre asociații firmei – Ionuț Bahnaru – ar fi contribuit în vreun fel la succesul firmei de comerț.

Oana Bulai si Adrian Nita (sursa foto: Facebook)

Putem pune aceste realizări ale firmei gălățene pe seama norocului, chiar dacă dintre cele cinci contracte „prinse” pe SEAP, patru sunt cu Consiliul Județean Neamț, instituții subordonate acestuia sau cu primării. Așa cum spuneam, cel de-al patrulea contract al firmei Ideal Windows SRL în județul Neamț este cel privind reabilitarea școlii din satul Chilii, pentru suma de 100.835 de euro cu TVA inclus. Contractul a fost încheiat în vara acestui an, mai exact în luna iulie, prin procedura „achiziției directe” pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice. Concret, firma gălățeană trebuie să reabiliteze școala, cu o suprafață de 320 de metri pătrați, urmând să încaseze 1.210 lei/mp fără TVA. În schimbul acestei sume, de 315 euro/mp cu TVA inclus, Ideal Windows SRL va executa lucrări de reabilitare constând în: înlocuire tâmplărie, înlocuire învelitori, inclusiv șarpanta și astereala, reparații zidărie, tencuieli zugrăveli, reparație sau înlocuire pardoseli, refacere instalație sanitară, refacere instalație electrică. În suma totală de 100.835 euro cu TVA inclus intră și lucrările conexe, de tipul organizare de șantier, manipulări, transport. Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului, ne-a declarat că finanțarea pentru acest proiect este asigurată prin programul PNDL, iar banii încă nu au fost alocați. Cu toate acestea, lucrările la reabilitarea școlii vor începe în curând, mai ales că o parte din suma de 100.000 de euro va fi asigurată din bugetul local. Primarul afirmă că școala, construită în anii 40, trebuia neapărat reabilitată. Acesta a mai precizat că nu s-a ocupat el de această achiziție, ci speciliștii din primărie. „Totul a fost legal, contractul fiind încheiat pe SEAP. Am înțeles că a mai fost o ofertă, mai mare cu vreo 20.000 de lei, a unei alte firme, după care a apărut oferta celor din Galați mult mai profitabilă și s-a mers cu ei. Nu știu și nu cred că la mijloc este ceva în neregulă, însă să fie clar: dacă firma nu-și va face treaba așa cum trebuie, nu-și va primi banii. Lucrările sunt destul de complexe, urmând să fie schimbat acoperișul, instalația electrică, să fie refăcută tencuiala, să fie făcuta și o toaletă în interior, pentru că altfel nu vom mai primi autorizație de la DSP. Nu știu să vă spun dacă prețul este mic sau mare, pentru că aceste calcule le fac cei care se pricep. Oricum, totul va fi făcut ca la carte, altfel nu vom vira banii. O să vedem când o să înceapă lucrările, cât de serioasă este firma, dacă are muncitori calificați etc. Avem diriginte de șantier care va supraveghea lucrările…”, a declarat primarul Smeria.

„Este un adevărat jaf al banului public”

Am discutat cu doi constructori pe care i-am rugat să ne spună dacă reabilitarea școlii din satul Chilii nu este prea scumpă. Ambii au precizat, din start, că reparațiile sunt mult supraevaluate, chiar dacă firma care a câștigat lucrarea va asigura și materialele de construcții.

„Este mult, chiar foarte mult. 100.000 de euro pentru reabilitarea unei școli în suprafață de 320 de metri pătrați este enorm. Vă spun că o școală, cu trei săli de clasă, baie, cancelarie și hol, nu are cum să coste, de nouă, mai mult de 200 de euro/mp. În acest moment, cine vrea să-și facă o casă găsește constructori care o fac și cu 170 euro/mp. O clădire nouă, cu suprafața de 320 mp, putea fi construită cu cel mult 60.000 de euro cu TVA inclus. Însă când vorbim de bani de la stat orice este posibil. Nu vreau să vă spun ce materiale folosesc cei mai mulți dintre constructorii care fac lucrări cu statul. Vorbim de cele mai proaste și ieftine, iar de-a lungul activității mele am văzut școli făcute în mare bătaie de joc, unde s-a folosit material ieftin și de proastă calitate”, ne-a declarat constructorul. L-am întrebat pe acesta dacă participă la licitații pe SEAP și răspunsul a fost un nu hotărât, iar argumentele sunt halucinante. „Nu are rost să te complici cu SEAP, pentru că o să te saturi de câtă șpagă o să ai de dat. Am făcut această prostie o singură dată și mi-a ajuns. Mai că era să nu-mi scot nici banii băgați în lucrare de câtă șpagă am fost nevoit să dau. Așa este la stat, lucrările sunt supraevaluate, după care cei de la autoritatea contractantă te jupoaie de viu. Nu vreau să dezvolt subiectul, pentru că este foarte bine cunoscut de cei care lucrează în domeniu. Numai autoritățile se fac că nu văd ce se întâmplă. Este un adevărat jaf al banului public, iar vinovați pentru asta sunt mai mulți. Este clar însă că majoritatea lucrărilor care se fac în urma procedurilor de pe SEAP pot fi realizate și cu jumătate din suma pe care autoritatea contractantă o oferă. Uitați-vă la ce materiale folosesc cei care fac școli! Vă spun eu: cele mai ieftine și cele mai proaste. De ce? Pentru că cel care construiește este nevoit să acopere șpăgile date”.

Daniel MURARU

Citeste si:

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. valisor 25 octombrie, 2017 at 16:10 Răspunde

    Dacă ăștia ar fi trimiși în fața plutonului, plutoniștii l-ar executa pe plutonier. Deci, se primesc voluntari dinafara comunei Și, dacă da, când începe înscrierea? Noiembrie 2020?! Mai avem timp de-o hibernare!…

  2. Un cetatean 25 octombrie, 2017 at 18:19 Răspunde

    Cu tot respectul va rog sa-mi comunicați ce constructor face 320 mp cu 60.000 euro la gata…Va spun sincer ca dispun cash de banii aceștia și vreau sa contactez. ..spuneti-mi printr-un răspuns la mesajul meu o adresa de mail sau un nr de contact de-al dvs….sau a firmei constructoare.

  3. Murariu Cornel 26 octombrie, 2017 at 08:10 Răspunde

    ALo ! ” un cetatean” ! este reabilitare. nu constructie la gata ! este JAF aceasta suma pentru reabilitare, in cazul in care o constructie de noua ajunge la aproximativ 500 euro/m.p. cu finisaje medii.

  4. Cristinel 27 octombrie, 2017 at 17:03 Răspunde

    Ce cauta (*** cenzurat admin) in functie de conducere a judetului? Nu vi se pare ca locul ei ar fi în altă parte? Eu stiu unde! La prășit cu ziua, ca să vadă ce-i banul muncit! Sper ca nu vă gindeati la altceva!!!

  5. Mariana tanase 27 octombrie, 2017 at 22:20 Răspunde

    Cum ce cauta? A făcut campania pentru Arsene, a spălat toate rufele murdare ale d-lui gigolo de cartier și acum este rasplatita

  6. mihnea 28 octombrie, 2017 at 10:01 Răspunde

    Nici in vacanta nu are liniste OB. Ce rai sunteti. E un jaf generalizat iar dupa ei…potopul. pai vreti ca politistii si „structurili” sa se ocupe de hoti? Ei ameninta copii de liceu si cauta nod in papura celor care nu se pleaca mafiei.

  7. Ioan 13 februarie, 2018 at 04:01 Răspunde

    Jaf la drumul mare dar de pierdut pierd muncitorii care executa lucrarea caci si acestia sunt angajati la mana a2a de primarul smerea viorel care se preface ca nu stie nimic

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.