Cum se arde gazul la Consiliul Județean Neamț. Jupânul Arsene, lider absolut

6
498

  • Mașinile șefilor, șase la număr, au alocată o cotă totală de combustibil de 2,4 tone, aproape dublu față de acum patru luni 

Că prima grijă a unora care ajung să conducă efemer instituțiile publice, prin voința electoratului, evident, este aceea de a se îmbogăți peste noapte, furând din banii publici, am arătat de nenumărate ori, cu documente. Termenul chivernisire a banului, atât de des folosit în campaniile electorale, este uitat repede, iar jupânii încep să-și atragă privilegii că, deh, ei au puterea și fac ce vor. În Neamț, în Consiliul Județean Neamț mai exact, risipa pare a fi cuvântul de ordine atunci când vine vorba de consumul de combustibil pentru mașinile celor cu funcții. Vorbim de BMW-ul X6 al președintelui Ionel Arsene, de cele două Dacia Duster, folosite de cei doi vicepreședinți, mai puțin Laurențiu Dulamă care a rămas fără mașină la ordinul lui Arsene, de două autoturisme Volkswagen Passat, una folosită de administratorul public Oana Bulai, cealaltă de secretara Daniela Soroceanu, și de un autoturism Dacia Logan, folosit de Doru Conachi, directorul Direcției Investiții.

Combustibil de 3.500 lei/lună pentru BMW-ul lui Arsene

BMW-ul X6, înmatriculat NT 01 WNT, a apărut în parcul auto al Consiliului Județean Neamț în primăvara acestui an, fiind obținut cu titlu gratuit de la Secretariatul General al Guvernului. Mașina de lux a stat aproape două luni în service pentru reparații, acestea ridicându-se, spun sursele noastre, la peste 70.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al instituției a refuzat să ne pună la dispoziție informațiile cu privire la costurile reparațiilor. La ședința Consiliului Județean Neamț din luna iunie, adică după ce BMW-ul a fost scos din service, Ionel Arsene a propus, iar consilierii au votat cu toate mâinile, aprobarea noilor cote de combustibil pentru cele șase autoturisme puse la dispoziția șefilor din instituție. Concret, a fost modificată Hotărârea Consiliului Județean nr. 275 din 15 decembrie 2015 „privind stabilirea consumului lunar de combustibil pentru mijloacele de transport din parcul auto al Consiliului Judeţean Neamţ și instituțiilor din subordinea acestuia”. Hotărârea, adoptată în perioada în care președinte al CJ Neamț era Constantin Iacoban, prevedea cote de combsutibil de bun simț pentru mașinile din parcul auto al CJ-ului. Iată fișierul anexă al HCJ 275 în care se poate observa că celor șase autoturisme li s-a alocat, în decembrie 2015, o cotă totală de 1.400 litri. De exemplu, autoturismul Volkswagen Passat (benzină) NT-01-CJN, care era folosit de președintele din acea perioadă, avea alocată o cotă de 300 litri/lună.

COTA DE COMBUSTIBIL STABILITA IN DECEMBRIE 2015

După cum spuneam, în luna iunie, Ionel Arsene a cerut modificarea HCJ nr. 275, în sensul măririi cotei de combustibil și includerii în listă a autoturismului BMW X 6. Expunerea de motive a președintelui Arsene și raportul de specialitate nu justifică în niciun fel mărirea cotei de combustibil a celor șase autovehicule. Cu toate acestea, comisiile au avizat favorabil proiectul, iar consilierii județeni au votat fără să se întrebe sau să întrebe de ce a fost necesară dublarea cotei de combustibil. Pentru că, în momentul în care este făcută o astfel de solicitare trebuie să existe și argumente care să o susțină. Consumul votat de aleșii județeni este cel de mai jos și se vede clar că vorbim de o dublare a costurilor cu combustibilul pentru mașinile șefilor. Cei care au votat modificarea HCJ ar fi trebuit să se întrebe, de exemplu, cum a reușit fostul președinte Iacoban să se descurce cu o cotă de 300 litri benzină/lună, iar Arsene nu?

COTA DE COMBUSTIBIL STABILITA IN IUNIE 2017

Șoferul lui Arsene ar trebui să meargă, în medie, 400 km/zi

Cota de 700 de litri/lună asigurată BMW-ului X 6 folosit de Arsene înseamnă că mașina de lux are asigurați 8.750 kilometri lunar, la un consum mediu (urban/extraurban) de 8% (n.r. cartea tehnică indică un consum mediu de 8,3 l motorină/100 km). Haideți să facem o analiză pentru luna octombrie care are 22 de zile lucrătoare. Bugetarii nu muncesc sâmbata și duminica, așa că, bănuim, că nici Arsene nu ar trebui să folosească mașina în aceste zile. Nu e moral, dar nici legal. Faptul că în weekend se mai desfășoară câte o întâlnire de partid cine știe pe unde, nu înseamnă că ai voie să te deplasezi cu mașina de serviciu. Poți s-o faci, dar cu autoturismul personal, pentru că așa te obligă bunul simț. Sau, când mergi la București să participi la ședințe de partid, nu te deplasezi cu BMW-ul, care este al CJ-ului, nu al partidului. Dacă facem un simplu calcul, împărțind numărul de kilometri – 8.750 – pe care mașina îi poate parcurge cu cei 700 de litri, rezultă o medie zilnică de aproape 400 kilometri. Această distanță înseamnă mai mult decât un drum Piatra Neamț-Iași și retur, două deplasări tur-retur de Piatra Neamț – Borca sau trei drumuri de Piatra Neamț – Vaslui. Pe de altă parte, dacă luăm o medie de 60 km/h, rezultă că BMW-ul lui Arsene merge non-stop 7 ore/zi, ceea ce este greu de crezut. Situația este valabilă și în cazul mașinii folosite de Ion Asaftei, vicepreședintele CJ Neamț. Acesta are la dispoziție un Duster 4X4 care consumă, în medie, 8l/100 km. Cota lunară este de 400 litri/lună, ceea ce înseamnă că Dusterul parcurge 5.000 km/lună, adică 227 km/zi. Nu știm cum sunt folosite aceste autoturisme, singurul lucru cert fiind acela că vedem multe fotografii postate de către utilizatorii lor pe rețelele de socializare. De exemplu, pe Asaftei (foto) îl vedem admirând deseori câte un drum aflat îl lucru sau vreun canal, iar pe Arsene cocoțat pe utilaje care prestează diverse lucrări.

Cota de 500 de litri benzină/lună, alocată autoturismului Volkswagen Passat (NT 01 CJN), folosit de administratorul public Oana Bulai, pare, de asemenea, una foarte mare dacă o raportăm la cota anterioară (300 litri) pentru aceeași mașină.

Celălalt Volkswagen Passat (NT 06 CJN) este pus la dispoziția secretarului județului, Daniela Soroceanu. Autoturismul a fost fotografiat de un cititor atacul.ro în București (vezi foto), în fața Hotelului Dalin, în data de 5 octombrie.

Că acolo nu este nici un minister, se vede cu ochiul liber. Așadar, ne întrebăm: oare ce căuta mașina, folosită de secretarul județului, la București în acea dată și care a fost scopul deplasării? La toate aceste întrebări ar putea să răspundă Camera de Conturi. Dacă se va arăta interesată, bineînțeles.

Daniel MURARU

Citeste si:

BMW-ul CJ-ului, folosit în scopuri personale 

Un BMW X6 pentru Consiliul Județean Neamț

La CJ se vrea BMW, X6 dacă se poate

CJ Neamț funcționează după legile lui Arsene! Valoarea reparațiilor BMW-ului X6, ținută la secret

BMW-ul Consiliului Județean Neamț, boțit într-un accident rutier

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. valisor 18 octombrie, 2017 at 13:49 Răspunde

    Da, sigur că trebuie spuse toate astea, și e cam demolant pentru moral că numai Daniel Muraru le publică, că dacă și alții zic că și ei, la o mai atentă holbare ăia alții doar se prefac. Chiar ș-așa, să fie oare suficient?! Mă întreb, pentru că afara de unii care ne compătimește el că suntem neam de hoți și lași și trădători și mai nu mai știu cum din gene de când am apărut pe fața pământului din împreunarea la ungurii latini cu ceilanți otomani sovietici, nimic n-am auzit la altcareva că de ce e toate așa cum e dar și cum ca să fie altfel. Chiar așa de rău s-au dus la vale spiritele noastre luminante, sau așteaptă invitație la inițiativă? că pe prima nu o cred, iar a doua e stupidă.
    Aștept să mă înțelepțească careva, convins că mulți alții așteaptă tot așa, poate mai puțin „săturat drogații lălăieți ai ancăi”. „Dacă nu aici, atunci unde? Dacă nu acuma, atunci când?”
    ATITUDINE, DOMNILOR ÎNVĂȚĂTORI! că categoric va fi compensat cumva cândva tot învățatul bine de bine.
    Și, strict la articol, căde-ne-ar motoru public!

  2. Observator 18 octombrie, 2017 at 15:15 Răspunde

    Mda. E doi feluri de ziaristi , aici , la noi, la Chiatra.
    1. Ziaristi care informeaza in mod obiectiv ce se intampla in cetate.
    2. Ziaristi-lingai. Lingaii , la randul lor, e si ei de doua feluri:
    a. Lingai prosti. Sunt acei ziaristi -lingai care se ung cu ulei de par , fac zulufi pe frunte si-si arunca chica peste umar cand ies in oras. Cest tip de „ziaristi” sunt atat de prosti si fuduli ca ii ling in popou in vazul lumii pe stapanii(pardon stapanul) lor.Si-l perie si-I face osanale de nici saracul Soseta nu crede tot din ce spune Zuluf.
    b.Lingai -smecheri. Ei, cest tip de lingai(u), e venit din vest, chipurile sa emancipeze presa locala. Xice ca stie istorie ,nu gluma, si s-a zvarlit in presa , ca in invatamant nu avea pe cine linge…Ei bine, asta, nu linge pe fata, linje pe dos, dar asa, smechereste, sa nu-l vaza lumea(zice el). Adica stie toate bisnitarelile aluia de-l linje, dar il lasa , sa face ca nu-l vede. Ce nu face omu pentru un gologan?…
    Ce au in comun acesti lingai, este ca nu sunt selectivi deloc. Ling orice cur , fie el cat de mare si de murdar, important este sa fie asezat pe un scaun important, ca doar conteaza scaunul, nu curul. Si-apoi, presa e libera sa linga ce vrea, iar narodul mult prea orthodox , ca sa nu creada in ce scrie negru pe alb…

  3. Diana 18 octombrie, 2017 at 18:09 Răspunde

    Pai cum sa tii burghezia la standarde ridicate, daca nu prin cheltuiala substantiala. Masini, haine, parfumuri, depasari, comisioane totul la maxim. Si cand te gandesti ca toata gasca asta de parveniti, in frunte cu (vorba d-voastra) consilierul judetean Arsene, erau niste neica nimeni carora nici nu li se raspundea la salut. E normal sa se razbune acum, ca atat pot sa faca. Nu au facut absolut nimic, doar afaceri paravan pt hotii, asa cum ni le prezentati, pe buna dreptate. Si s-au inconjurat doar de persoane de aceeasi speta. Nu exista unul sau una care sa fie mai rasarit/a. Nimic. Si cand te uiti la postaci si unii votanti cu cata inversunare ii sustin in conditiile in care nici macar ei nu beneficiaza de nimic de pe urma parvenitilor. Absolut nimic.

  4. FLORIN 19 octombrie, 2017 at 08:22 Răspunde

    Somnul națiunii naște monștri.
    Stați în case când trebuie să ieșiți la vot! Eschivați-vă pe motiv că n-aveți cu cine vota.
    Atât.

  5. Crin 19 octombrie, 2017 at 16:46 Răspunde

    Bravo, bosilor! Să tot lucrezi la CJ! Vă mai lipsește ceva? Vă aducem de acasă, facem cheta! Manca-v-ar foamea si boala să vă mănânce!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.