La Târgul de Crăciun va cânta și Corul „DNA”. Anchetatorii au cerut sute de documente de la Consiliul Județean Neamț

Home » Atac la nesimțire » La Târgul de Crăciun va cânta și Corul „DNA”. Anchetatorii au cerut sute de documente de la Consiliul Județean Neamț

By admin on octombrie 10, 2017. 7 Comments

În timp ce unii cu funcții importante în Consiliul Județean Neamț se dau de ceasul morții să afle care sunt sursele publicației atacul.ro, procurorii anticorupție își văd de treabă și verifică aspectele pe care le-am semnalat în cazul mega-afacerii Târgul de Crăciun. Conform surselor noastre din interiorul Consiliului Județean Neamț, Serviciul Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție au lansat acțiunea de culegere a informațiilor și documentelor, solicitând reprezențantilor CJ o serie de acte care au stat la baza organizării primului Târg de Crăciun la Neamț. Procurorii nu au mai venit la CJ pentru a ridica documente, ci au cerut, în scris, să li se pună la dispoziție numeroase acte, acțiunea lor producând panică printre angajații care se știu cu musca pe căciulă. Vorbim de studii, facturi căsuțe, transportul lor, proiectul tehnic al acestora, referatele de necesitate ale achizițiilor publice etc. Printre altele, procurorii anticorupție vor să afle dacă toate aceste achiziții s-au făcut corect, dacă proiectele de lucrări au avut autorizațiile Consiliului Județean, dacă au existat referate de necesitate avizate șamd. De asemenea, anchetatorii vor încerca să deslușească, printre altele, prețul aberant cu care au fost achiziționate căsuțele și dacă nu cumva ar fi trebuit să fie organizata o licitație în locul procedurii de cumpărare directă. Că achiziția a avut iz de șmecherie o demonstrează și faptul că cei de la Consiliul Județean Neamț au achitat pentru construcțiile ce au fost amplasate în fața Primăriei Piatra Neamț 439.013 lei fără TVA, cu fix 2.717 lei mai puțin decât valoarea care ar fi obligat CJ Neamț să organizeze licitație. Datele noastre arată că procurorii au identificat deja o serie de nereguli în organizarea Târgului de Crăciun de anul trecut, însă ancheta se află în fază incipientă, iar până la finalizarea ei vor mai trece câteva luni. Sau poate ca nu. Depinde de cât de interesat este și DNA-ul pentru a rezolva acest caz. Nu este niciun secret că de-a lungul timpului, procurorii anticorupție băcăuani au dat rateuri în dosare la fel sau chiar mai importante.

De asemenea, spun sursele noastre, nici raportul Camerei de Conturi Neamț, care a efectuat un control la Consiliul Județean Neamț în primăvara acestui an, nu este deloc favorabil, iar reprezentanții CJ-ului se pregătesc să-l conteste în instanță.

Contracte bănoase pentru prieteni

În primă fază, cercetările au fost efectuate de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul IJP Neamț, care s-au autosesizat în urma articolelor publicate de atacul.ro. Pe parcursul verificărilor au ieșit la iveală elemente care ar putea sta la baza comiterii unor fapte de corupție. Cum polițiștii nu au competența în a cerceta astfel de infracțiuni, măsura luată a fost aceea de declinare a dosarului la DNA. Și uite așa au ajuns procurorii DNA să verifice modul în care au fost sifonate mari sume de bani cu ocazia organizării primei ediții a Târgului de Crăciun. Cert este că va fi mult de muncă, procurorii urmând să stabilească cum s-a făcut achiziția căsuțelor, demontarea și transportul acestora, colantarea autobuzelor, plata artiștilor, promovarea evenimentului, achiziții de tot felul. Toate aceste fapte au fost prezentate pe larg, cu probe, de către atacul.ro. Ancheta îi va viza pe cei care au fost implicați în organizarea acestei manifestări. Vorbim de persoane cu funcții de conducere atât în Consiliul Județean Neamț, dar și în instituțiile subordonate acestuia. De exemplu, Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” și Complexul Muzeal Județean au avut propria contribuție financiară la organizarea Târgului de Crăciun. Pentru organizarea evenimentului, Consiliul Județean Neamț a alocat suma de 900.000 de lei, însă calculele noastre arată că a cheltuit mult mai mult. Cele 39 de căsuțe, amplasate pe esplanada Primăriei Piatra Neamț, au costat peste jumătate din bugetul alocat de CJ Neamț. Acestor cheltuieli li s-au adăugat altele cu promovarea în mediul on-line, presa centrală și locală, realizare clip publicitar (??!!), tipărirea de pliante, broșuri, flyere, clipuri publicitare, colantare troleibuze și autobuze, etc. Mare parte din sumele cheltuite au ajuns în conturile și buzunarele largi ale unor personaje interesante. Și ne referim la prietenii unor persoane cu funcții importante din Consiliul Județean Neamț. Sume mari de bani au luat, de exemplu, calea Bucureștiului, pentru tot felul de servicii dubioase, de genul realizării de clipuri publicitare sau publicitate în presa centrală.  Acum, Consiliul Județean Neamț pregătește a doua ediție a Târgului de Crăciun, iar organizatorii îi chestionează pe nemțeni, pe rețelele de socializare, cu privire la artiștii pe care doresc să-i vadă și să-i asculte în acest an. Nu ar fi exclus ca la manifestare să „cânte” și Corul „DNA”, chiar dacă unii nu-l doresc pe „scenă”.

 

Daniel MURARU

Citeste si:

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

7 Comentarii la La Târgul de Crăciun va cânta și Corul „DNA”. Anchetatorii au cerut sute de documente de la Consiliul Județean Neamț

 1. valisor   octombrie 10, 2017 at 1:28 pm

  Așa sentiment patriotic ce am acuma în urină, doar asta îmi lasă să iasă, că când s-a merge cu colindu, “Moșul” de la DNA va veni cu măsluitu!
  Ca-n Gârcina, măi flăcăi! hĂI, Hăi!

  Răspunde
 2. Isa   octombrie 10, 2017 at 3:21 pm

  In sfirsit si vesti bune! La zdup cu voi, netrebnicilor!

  Răspunde
 3. mihnea   octombrie 10, 2017 at 8:22 pm

  Era si timpul. Acum vor intelege unii ce inseamna sa semnezi hartii doar pt ca asa iti cer mai marii judetului. Iar la sesiunea de interviuri vor spune totul, indiferent cat de mult vor incerca sa-i intimideze cei din gasca OB. De asta pun idioti prin toate functiile in care se semneaza pt bani. Vor raspunde inclusiv material.

  Răspunde
 4. Ana C.   octombrie 10, 2017 at 8:28 pm

  Tic-tac-tica-taca-titi-kaka

  Răspunde
 5. FLORIN   octombrie 10, 2017 at 8:30 pm

  DNA Bacau este praf de incompetenta si coruptie.

  ZERO anchete in Piatra unde s-au furat sute de milioane de euro.

  Doar umpluturi de anchete de 2 bani penibile gen.POLITISTII spagari de la circulatie…acum avem rahatu cu tirgu de craciun….absolut ridicol…

  Numai anchete de 2 bani…care arata ca hotii din Neamt sunt protejati de aceasta institutie penibila.

  Daca ar lucra la o firma privata aceste nulitati de la DNA ar fi fost dati afara din prima luna.

  Fiind procurori cu studii facute pe spaga,in marea lor majoritate analfabeti,in statul mafiot patronat de clica lor, se lafaie cu salarii colosale platite de prostii de cetateni care nu au nici o pretentie vizavi de ce se intimpla cu taxele si impozitele pe care le platesc.

  Răspunde
 6. mihnea   octombrie 12, 2017 at 9:49 pm

  Uitandu-ma mai atent, am vazut ca deplasarea gastii din fruntea CJ in Germania s-a facut pentru a participa la un TARG IMOBILIAR SI DE INVESTITII? Targ imobiliar? Pe banii nostri!

  Răspunde
 7. Florin   octombrie 15, 2017 at 10:59 am

  Credeti? Prea mult optimism dupa 28 de ani… Sa dea Domnul sa ma insel.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.