Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

Home » Dezvăluiri » Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

By admin on septembrie 26, 2017. 5 Comments

O societate comercială din Galați a prins contracte de sute de mii de lei cu Consiliul Județean Neamț. Și vorbim de acele contracte care sunt la vedere, fiind încheiate prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin metoda „cumpărari directe”, ce este des utilizată de cei care doresc să ofere contracte pe bani publici cu dedicație, adică să sifoneze bugetele instituțiilor statului în favoarea lor și a amicilor. 

Atacul.ro a prezentat cum a reușit o firmă din Galați, ce are ca obiect de activitate „Comerțul cu ridicata nespecializat” să prindă lucrări plătite din banii bugetului judetului Neamț. Ideal Windows SRL a reparat acoperișul Centrului de Vizitare Turistică de la Izvorul Muntelui, administrat de Parcul Național Ceahlău, ce se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, a demolat coșul din cărămidă al Spitalului de Psihiatrie Roman și a montat altele noi, dar a reușit și performanța de a face proiecte complexe. Cum a putut o firmă din Galați, cu cinci angajați și obiect de activitate comerț, să execute lucrări de construcții și, iată, să realizeze și proiecte, ar fi greu de explicat dacă nu am lua în calcul varianta „relațiilor prietenești”. Pentru că este clar că fără sprijin, societatea gălățeană nu avea nicio șansă să prindă lucrări tocmai în Neamț, dacă ne gândim la lipsa sa de experiență în construcții, dar și în proiectare. Totuși, răspunsul la această întrebare l-am găsit: firma Ideal Windows a lucrat pe filiera Adrian Niță – Oana Bulai. Cei doi, după cum spune gura târgului, au fost iubiți până de curând. Adrian Niță, fost pedelist transformat în pesedist, via M 10, a condus câteva luni societatea Publiserv SA din subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Oana Bulai, actualul administrator public al Consiliului Județean Neamț, mâna dreaptă a președintelui Ionel Arsene, a fost și ea pedelistă înainte de a se înscrie în PSD. La alegerile din 2016 a candidat și a prins un mandat de consilier județean pe listele PSD. A renunțat la mandat și a fost angajată în funcția de consilier personal a președintelui. A împărțit o perioadă biroul cu voluntara Elena Kuzmanovic, cea care a reușit să-și plaseze una dintre firme în niște contracte extrem de avantajoase cu instituții publice din județ. Când Angheluță a renunțat la funcția de administrator public, Elena Bulai s-a înscris la concurs și a câștigat, acum fiind administratorul public al județului. Aceste precizări erau mai mult decât necesare, pentru că ceea ce urmează să vă prezentăm astăzi are legătură, așa cum spuneam, cu cele două personaje Oana Bulai și Adrian Niță. (foto).

 

Proiectul de 30.000 de euro pentru Axial, realizat de Ideal Windows

În ultimul an, Consiliul Județean Neamț a cheltuit sume importante, sute dacă nu cumva milioane de lei, pentru efectuarea a tot felul de studii pentru diverse proiecte. Că sunt sau nu bani pentru reabilitarea sau consolidarea drumurilor județene, pentru studii s-au găsit. În cazul celor mai multe drumuri județene datele trebuie actualizate, nimic mai mult. Adică munca proiectantului este mai lejeră acolo unde în trecut au mai fost realizate studii. În cazul DJ 155F, cunoscut și ca Axial, adică drumul care face legătura, prin masivul Ceahlău, între Izvorul Muntelui și Stațiunea Durău, s-au tot făcut studii, însă nu au fost bani pentru consolidarea acestui drum de o importanță deosebită, strategică. Iar informațiile noastre din interiorul Consiliului Județean Neamț sunt mai mult decât clare, și anume că multe dintre studiile de pre și fezabilitate care se fac acum au la bază proiectele realizate în anii anteriori. Reabilitarea Axialului a fost prinsă în PNDL II, asta însemnând că, ipotetic, Guvernul României va aloca suma necesară, adică de ordinul zecilor de milioane de lei, pentru reabilitarea lui. Este greu de crezut că Axialul va fi reabilitat pe PNDL II, având în vedere lipsa de bani cu care a început să se confrunte Guvernul României, însă un proiect a fost realizat. Oare, cât de normal este ca un astfel de proiect (studiu de fezabilitate, cadastru, DALI) să fie realizat de o firmă de comerț? Și, dacă ne gândim la faptul că existau în arhiva CJ-ului studii pentru DJ 155F, care necesitau doar o actualizare, suma de peste 30.000 de euro nu este puțintel cam mare? Cei cu care am discutat ne-au spus că aceste studii, logic de altfel, trebuie realizate exclusiv de firme de profil care au profesioniști în domeniu și în niciun caz de societăți de comerț.

Cu toate acestea, contractul pentru studiul de fezabilitate, cadastru și DALI, în cazul DJ 155 F, a fost câștigat de firma Ideal Windows SRL din Costi, județul Galați. S-a întâmplat în aprilie 2017, când Consiliul Județean Neamț a achitat 132.000 lei, fără TVA, pentru întocmirea DALI Lot 6, la mijloc fiind vorba de proiectul de consolidare a DJ 155F, km 12+000-32+000. Dacă aplicăm și TVA-ul ajungem la o valoare totală de peste 157.000 de lei. Mult, foarte mult, spun sursele noastre.

Material de studiu pentru Poliție și, de ce nu, DNA

Am încercat să aflăm cum de a fost posibil ca cei de la Consiliul Județean Neamț să aleagă o firmă fără experiență să execute o astfel de lucrare. Cum răspunsuri de la CJ Neamț nu mai obținem de mult timp, atacul.ro având interdicție la informații de la această instituție publică, am căutat oameni care cunosc fenomenul, inclusiv care știu ce se întâmplă în Consiliul Județean Neamț, la capitolul studii de pre și fezabilitate, DALI, cadastru etc. Redăm mai jos o parte din discuția pe care am avut-o cu o persoană bine informată, ce a dorit să-și păstreze anonimatul.

„O firmă nu poate să facă studii de acest fel dacă nu are prevăzut în obiectul de activitate acest lucru. De asemenea, trebuie să aibă și experiență în domeniu. Pe Axial au fost făcute studii în mai multe puncte periculoase de o firmă de specialitate din București și nu este exclus să fie folosite acele studii acum pentru a se încasa alți bani. Ce-i drept, e greu să facă un nou studiu după cele vechi, pentru că situația din teren este alta, se schimbă permanent, pentru că apar alunecări de teren, surpări. Asta înseamnă că trebuie să meargă din nou în teren. Numai că nu este exclus să lase studiile vechi și să încaseze banii. Așa cum s-a mai făcut. Au fost cazuri când s-au încasat bani mulți pe proiecte pentru care nu s-a muncit deloc. Efectiv, au luat proiectele vechi au făcut un copy/paste, schimbat pe ici pe colo, schimbat ștampilele și au luat banii. Cel mai mult au de suferit constructorii, pentru că în capul lor se sparg toate. Ei merg pe teren și constată, de foarte multe ori, că proiectele sunt prost făcute, că una scrie în act și alta găsesc la fața locului. De aceea auzim ba că unul a lovit cu cupa excavatorului o conductă de apă sau de gaz, ba că a rupt cablul de curent șamd. Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru, numai că nimeni nu vrea să ia nicio măsură. Dacă ar lua cineva actele să vadă câți bani s-au cheltuit așa de-a lungul timpului, s-ar descoperi lucruri grave. Nici Arsene nu bănuiește câți bani fac unii chiar sub nasul lui cu aceste proiecte. Iar de deslușit lucrurile acolo nu poate nimeni, decât cineva care se pricepe. Dacă polițiștii sau procurorii s-ar arăta interesați de cum sunt păpați banii pe proiectările astea, nu au ce căuta fără specialiști acolo, pentru că altfel nu fac nimic. Să caute în arhive, în primul rând, și să vadă dacă mai există proiectele vechi sau dacă nu le-o fi luat careva și le mai vinde o dată acum CJ-ului. Este o ipoteză de lucru”, ne-a declarat o persoană din interiorul Consiliului Județean Neamț.

Așadar, nu ar fi deloc rău ca o autoritate a statului să verifice modul în care acest contract, și ne referim la DJ 155F, a intrat pe mâna unei societăți care numai cu proiectarea nu a avut de-a face. A avut în schimb „proptele” în Consiliul Județean Neamț. Oana Bulai, administratorul public al județului, a avut o relație de prietenie cu Adrian Niță, care, la rându-i, este amic cu Ionuț Bahnaru, unul dintre acționarii firmei Ideal Windows SRL din județul Galați. Va urma.

Daniel MURARU

Citeste si:

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

5 Comentarii la Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

 1. Un cetatean   septembrie 26, 2017 at 7:16 pm

  Ciorapare!!! Vine ziua decontului…Nici pinalty nu credea…și nici la unghia mica a lui nu ești. …Așa ca…La mulți ani! în zabrele

  Răspunde
 2. Diana   septembrie 26, 2017 at 8:17 pm

  Pai oamenii au nevoie de bani, ca vor sa plece iar in strainatate. Au prins gustul plecarilor peste granita ca s-au saturat de judetul asta unde se afla imediat ce mizerii fac. Spune cineva ca, nu cu multa vreme in urma, au fost tot in 3 in strainatate, iar la intoarcere cel luat de umplutura si de gura lumii a fost pus sef peste CA-ul spitalului dupa ce a fost instruit (in Polonia) ce trebuie sa faca in perioada urmatoare: lista cu beneficiarii de contracte imediate pentru servicii, lucrari, materiale necesare spitalului, precum si conditiile pt angajarile si numirile ce urmeaza. Cititi si va minunati pe ce sume vor sa plece din nou, de data asta in Germania. Bani publici, evident. Poate spune cineva care este profitul judetului in urma unor astfel de cheltuieli enorme? Au semnat un singur contract in favoarea judetului? http://mont.ro/stiri/?editia=20170926&pagina=1&articol=44898

  Răspunde
 3. Andrei   septembrie 27, 2017 at 7:09 am

  Mda, un popor de idioti nici ca merita mai mult! Cine ati vrea sa.i conduca? Tot niste oameni ca ei, hoti, parveniti, snobi! Dar, dormiti in pace, hotii veghează pentru voi!

  Răspunde
 4. vilica   septembrie 27, 2017 at 7:14 am

  Le place străinătatea? Acolo să rămână! La muncă, tovarăși, nu la întins mâna prin sat!

  Răspunde
 5. anca   septembrie 30, 2017 at 7:22 pm

  nici comentariile nu sunt prea vehemente..in loc sa mergem sa-i intrebam cam de ce le-am dat mandat…sa conduca fraudulos?Care sunt realizarile?Cu ce costuri?De ce nu vin la serviciu? De ce nu se respecta legea?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.