Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

Home » Investigații » Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

By admin on septembrie 20, 2017. 11 Comments

O societate comercială din Galați a prins contracte de sute de mii de lei cu Consiliul Județean Neamț. Și vorbim de acele contracte care sunt la vedere, fiind încheiate prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin metoda „cumpărari directe”, ce este des utilizată de cei care doresc să ofere contracte pe bani publici cu dedicație, adică să sifoneze bugetele instituțiilor statului în favoarea lor și a amicilor. 

Astăzi vă vom prezenta cum funcționează această rețetă, luând cazul firmei din Galați, care a venit să presteze lucrări de construcții și proiectare în Neamț. Este vorba de societatea Ideal Windows SRL, din localitatea gălățeană Costi, care, fără relații în Consiliul Județean, ar fi avut șanse infime să prindă un contract. Investigațiile noastre arată că firma a lucrat pe filiera Niță – Bulai. Cei doi, după cum spune gura târgului, au fost iubiți până de curând. Adrian Niță, fost pedelist transformat în pesedist, via M 10, a condus câteva luni societatea Publiserv SA din subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Oana Bulai, actualul administrator public al Consiliului Județean Neamț, mâna dreaptă a președintelui Ionel Arsene, a fost și ea pedelistă înainte de a se înscrie în PSD. La alegerile din 2016 a candidat și a prins un mandat de consilier județean pe listele PSD. A renunțat la mandat și a fost angajată în funcția de consilier personal a președintelui. A împărțit o perioadă biroul cu voluntara Elena Kuzmanovic, cea care a reușit să-și plaseze una dintre firme în niște contracte extrem de avantajoase cu instituții publice din județ. Când Angheluță a renunțat la funcția de administrator public, Elena Bulai s-a înscris la concurs și a câștigat, acum fiind administratorul public al județului. Aceste precizări erau mai mult decât necesare, pentru că ceea ce urmează să vă prezentăm are legătură, așa cum spuneam, cu cele două personaje Niță si Bulai (foto).

Specialiști în „comerț” buni și la montat coșuri de fum

Așa cum spuneam într-un articol anterior, firma Ideal Windows SRL a fost înființată în luna iunie 2014, având doi asociați ce dețin părți sociale egale. Este vorba de Iulian Cristian Răileanu și Ionuț Silviu Bahnaru, amândoi având și calitatea de administrator. Obiectul principal de activitate al societății, după cum arată datele oficiale, este „Comerțul cu ridicat nespecializat”. În anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 47.027 lei, cu zero angajați, iar în 2015 – 298.519 lei, cu 6 angajați. Lucrurile aveau să se schimbe radical în anul 2016 când, coincidență, Oana Bulai a ajuns la Consiliul Județean Neamț. În 2016, Ideal Windows a avut o cifră de afaceri de, atenție, 2.471.464 lei, un profit de 55.101 lei și 5 angajați. Este anul când firma specializată în comerț obține două contracte cu instituții subordonate Consiliului Județean Neamț: Parcul Național Ceahlău și Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”. Contractul cu Spitalul de Psihiatrie Roman, în valoare de 280.000 lei fără TVA, a vizat demolarea coșului de fum și înlocuirea acestuia cu altul. Informativ, Oana Bulai a fost numită președinte al Consiliului de Administrație a Spitalului de Psihiatrie Roman de Emilia Arcan, adică după ianuarie 2016, iar funcția a părăsit-o în 28 iulie 2016, când a fost numită în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Neamț. La nicio lună după ce Oana Bulai a părăsit CA-ul spitalului romașcan, aleșii județeni, fără cea mai mică analiză, votau cu ambele mâini investiția de 74.583 euro de la spitalul romașcan.

Lucrare supraevaluată, ca de obicei

 

Dacă săptămâna trecută am prezentat cum a reușit firma din Galați să obțină o sumă frumușică de la Administrația Parcului Național Ceahlău, pentru repararea acoperișului Centrului de Vizitare Turistică de la Izvoru Muntelui, astăzi o să ne axăm pe o altă afacere dubioasă în care a fost implicată. Și spunem dubioasă din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, firma gălățeană a fost aleasă pe SEAP să presteze servicii de construcții în condițiile în care obiectul principal de activitate nu are nicio legătură cu această activitate. Ne întrebăm dacă autoritatea contractantă nu avea obligația să verifice firma câștigătoare, să vadă dacă are experiență în construcții. cifra de afaceri, dacă a mai demolat și construit coșuri, etc. În al doilea rând, cei cu care am discutat, și ne referim la oameni care au experiență în domeniul construcțiilor, ne-au declarat că prețul plătit de către Consiliul Județean Neamț pentru demolarea coșului de fum din curtea Spitalului de Psihiatrie Roman și înlocuirea lui cu un altul, este mai mult decât piperat, suma fiind supraevaluată. Sperăm că organele de cercetare penală vor analiza situația, iar dacă va fi cazul îi va trage la răspundere pe cei vinovați. În vara anului trecut, mai exact la ședința Consiliului Județean Neamț din data de 24 august, aleșii au votat un proiect de hotărâre privind înlocuirea coșului de fum de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” din Roman, valoarea lucrărilor fiind evaluată la 344.615 lei cu TVA inclus, banii urmând să fie achitati din bugetul județului. În expunerea de motive se preciza că în curtea spitalului se află un coș de fum (foto) de circa 25 de metri înălțime, construit în 1982, care este deteriorat și impropriu centralei termice și că, din acest motiv, se impune demolarea lui și construirea unuia nou.

La baza proiectului a stat și o atenționare a pompierilor militari care, în urma unui control efectuat la unitatea spitalicească romașcană, au concluzionat că administratorul clădirii trebuia să ia măsuri pentru a rezolva situația coșului de fum, întrucât exista pericolul prăbușirii acestuia în cazul unui cutremur. În proiect se mai arăta că valoarea totală a lucrării este de 344.615 lei, din care 295.035 lei reprezentau costurile de construcții montaj. Asta înseamnă că demolarea coșului vechi a costat peste 11.000 de euro, unele surse afirmând că suma a fost de 63.004 lei, adică peste 14.000 de euro.

Cert este că în luna octombrie, Consiliul Județean Neamț a introdus pe SEAP anunțul prin care arăta că este în căutarea unui constructor care să realizeze lucrarea de la Spitalul de Psihiatrie Roman, prețul maxim fiind de 283.333,33 lei fără TVA. După câteva zile, prin procedura cumpărări directe, lucrarea este acordată firmei Ideal Windows SRL Galați, care a ofertat 280.000 de lei fără TVA, adică 336.000 lei cu TVA inclus sau 74.583 de euro, la cursul din ziua adjudecării lucrării.

„Este scump, cumplit de scump. Nu pot să vă spun cam cât ar costa exact o astfel de lucrare, pentru că trebuie făcută o analiză, însă sunt convins că ea putea fi executată lejer cu jumătate din suma plătită de Consiliul Județean Neamț”, ne-a declarat un constructor care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Așa arată cele două coșuri montate de firma gălățeană:

Un coș nou din inox, cu diametru de 50 de centimetri și o înălțime de 10 metri, de calitate bună, poate fi cumpărat cu prețuri de până în 13.000 de lei.

Așadar, să presupunem că un coș din inox, „plantat” în locul celui vechi, a costat 20.000 de lei. Cum au fost două montate, avem de-a face cu 40.000 de lei. Rotunjim la 45.000 de lei ca să avem 10.000 de euro. Mai punem demolatul coșului vechi – 14.000 de euro. Scăzând 24.000 de euro din suma totală a lucrării de 74.583 euro, rezultă că manopera a costat peste 50.000 de euro. Suma frizează orice limită a bunului simț, pentru că montatul a două coșuri, ca cele din imagine, nu are cum să coste 50.000 de euro. Însă, când discutăm de bani publici, totul este posibil. Inclusiv plata unor lucrări supravealuate cu nesimțire. Cum o firmă specializată în comerț poate să realizeze și studii de fezabilitate, adică lucrări complexe, o să vă spunem în viitorul apropiat.

Daniel MURARU

Citeste si:

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

11 Comentarii la Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

 1. Laurentiu Radu   septembrie 20, 2017 at 1:36 pm

  Nesimtirea la ea acasa! Oare oamenii astia nu stiu ca roata e rotunda… si peste cativa ani vor plange si ei prin instante, cum face zilele astea un fost mare baron?!?!

  Cat despre jurnalist,
  Felicitari pentru anchetele tale! Le urmaresc la fel cum o face tot judetul insa frica de comentarii si like-uri este mare…

  Răspunde
 2. constantin   septembrie 20, 2017 at 1:53 pm

  suntem de rasul lumii daca banii judetului ii gestioneaza niste tirlifici de genul bulai,nita,arsene si intreaga loe sleatca.mai oameni buni chiar la cj neamt nu este nimeni cu toate tiglele pe casa.ii lasam pe toti sa faca de capul lor si celalalte institutii in drept nu se autosesizeAZA.am vazut pe unul pe la ursuleti ce verifica niste asfalt.era cu blugi si tenisi rosii ca fetele iar cineva a zis ca e arsene si nu bulai.nu cred nici acum ca presedintele cj neamt poate sa apara asa in public.

  Răspunde
  • Carmen   septembrie 20, 2017 at 4:23 pm

   Apare cum la invatat OB. parca el stie ce verifica? S-a dus sa faca poze

   Răspunde
 3. valisor   septembrie 20, 2017 at 4:04 pm

  Care senator, care deputat, care ministru, care președinte de Românie și care din tot josul piramidei nu e jug împotrivă a popor român? că acu mă duc și-i pup tălpile de bucurie! Și atâta zic, că să nu fie un nelegiuit, că poate să fie acolo și degeaba, da numai nelegiuit să nu fie! Uite așa sunt de sigur că nimic nu mai e neputred “la daneji”! Mă întreb, cât de jos o fi baza piramidei? Să fi coborât ea până-n fabrici și ogoare?! Să fie chiar fiecare bască și fiecare căciulă cu musca ei?! că pentru cei care umblăm cu capu gol nu am niciun reproș.
  Sistemul nu e greșit. Oamenii e câși. O zi, două, trei, poate că și mai mult, instituțiile statului pot funcționa fără bandiții care le conduc, ba încă fix atunci pot funcționa deadevăratelea. E doar o amăgeală, pentru fraieriții cu fobia drobului de sare, că s-ar instala haosul, când, de fapt, mecanismele instituționale de la un nivel în jos sunt foarte funcționale prin sine, așa că…
  … nimic, nimic?! Doar nu e nevoie de niciun ritual sofisticat pentru pus mâna pe clește și dat afară proteza infectă ajunsă în gura Lumii. Nevoie e doar de un medic măseolog, sau măcar fierar-potcovar. Un nimeni, ca eu, nu e suficient. Hai, unu, curaj, nu te sfii, lasă modestia!

  Răspunde
 4. Vasile   septembrie 20, 2017 at 4:41 pm

  D-le Constantin l-am vazut si eu, in pozele din presa, pe individul inbracat ca un gay dar am crezut ca e un administrator la o societate de constructii sau asa ceva! Eu tot nu cred ca e presedinte de CJ! Sper ca sunteti in eroare si presedintele nostru de CJ este un tip la patru ace.
  PS. Daca individul de care vorbiti ar avea treaba la Prefectura Gorj sigur nu ar fi lasat sa intre!
  PSS. Daca ar avea treaba la Guvernul Romaniei sigur va fi dat ca exemplu!

  Răspunde
 5. OB confort   septembrie 20, 2017 at 5:46 pm

  Ca suntem de râsul lumii nu mai e nicio noutate! Începe sa.mi fie rușine că locuiesc în acest județ? Vouă nu? Vorba unui clasic in viată “Ne vedem la Nădlac”, asta ne mai scapă de ăștia!

  Răspunde
 6. mihnea   septembrie 20, 2017 at 7:41 pm

  Cat ii mai suporta pamantul pe astia? Nu le e rusine sa mearga pe strada? Nenorocitilor! Ne sfideaza din masini de lux, din restaurante de lux, aruncand cu sutele de euro in dreapta si in stanga. Niciodata, nimeni, nu s-a purtat asa. Sunt convins ca ei citesc fiecare rand, de asta le si spunem cu sete ceea ce simtim. Sunteti niste gunoaie capabile sa va sfasiati intre voi cand va veni vremea. Nu veti reusi sa mai rezistati mult. Sunteti un amestec de prost gust, lipsa de cultura, lipsa de inteligenta, caractere murdare si santajiste, sfidare fata de oamenii de rand. Sa va dea Dumnezeu bine exact in masura in care-l faceti. Incerc sa-mi cenzurez cat pot cuvintele care v-ar caracteriza cu adevarat. Si nici nu am dat nume, dar voi va stiti la fel de bine cum va stim si noi. O palida consolare este faptul ca cel care a schimbat sosetele cu tenisii rosii nu stie despre gainariile pe care le facea cuplul creat pe baza intereselor financiare. Si de aici discutii despre cum il vulnerabilizeaza gainariile astora. Nu ar trebui sa-l mire si sa emita pretentii la conduita, mai ales ca trecutul le este destul de asemanator dar prestatiile fiind facute in tari diferite. Oare stie ce facea in urma cu vreo 20 de ani?! Ma opresc lasandu-i placerea de a afla singur. Mai are rost sa intrebam ce face politia, ce face DNA? Sunt curios daca cei de la Curtea de conturi au verificat aceste cheltuieli.

  Răspunde
 7. OB pro sieben   septembrie 20, 2017 at 10:38 pm

  Bună treaba cu Nădlac! Ce-a facut madama acu 20 de ani, nu-i pb noastră! Ce face ea acum cu banii noștri e Pb noastră, a tuturor! Si cum vine asta, sa plec eu din țară ca ma fura niste neisprăviți sau sa îi bage cineva la zdup ca pe niste hoti ce sunt?

  Răspunde
  • Aiurica   septembrie 21, 2017 at 5:29 am

   Ai dreptate.Sa plece hotii la locul lor.

   Răspunde
 8. mihnea   septembrie 22, 2017 at 9:29 am

  I-auzi alta! Dupa ce a fost in stare sa se urce pe utilaje, cu riscul de a se murdari, pentru a ne arata cine este cel care a reusit sa convinga drumurile nationale sa toarne 100 de metri de asfalt, acum a iesit sa se lauda ca se va construi primul spital regional la …. Iasi!!!!! Asta e sanatos la cap? De fapt, ce sa arate in Neamt daca nu s-a facut absolut nimic in afara de furtisaguri gen OB.

  Răspunde
  • valisor   septembrie 22, 2017 at 11:38 am

   Eu cred că alta-i treaba cu asfaltarea, acolo unde se ține ursulețul de perversiuni. În zona aceea e unii care are nevoie de amenajări pe la bordeie, că asfaltarea propriuzisă a drumului e doar o spoială care mult nu va ținea, adică tocmai din treaba făcută de mântuială mia-mi pute și, dacă tot citesc că Șorsene își face sălfuri pe-acolo… acuma-mi pute și a “datorii de onoare”, așa că d-aia zic. Cu spitalul… cred că se face, că doar spre asta se întinde; centralizarea hoției!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.