„Cârtițele” din DNA Bacău

Home » Opinii » „Cârtițele” din DNA Bacău

By admin on septembrie 19, 2017. 9 Comments

„Îmi amintesc foarte bine când doamna director, într-una din zilele anului 2014, ne-a spus celor care aveam funcții în instituție, să nu plecăm și să rămânem după program. Inițial, nu ne-am dat seama despre ce este vorba, însă, în jurul orei 16.00, pe la terminarea programului, am fost invitați în biroul dumneaei. Știu că la un un moment dat a ieșit din încăpere și s-a întors cu un stick pe care l-am băgat în calculator. Am observat că este o plângere penală care fusese depusă în aceeași zi de un coleg de-al nostru la DNA – Serviciul Teritorial Bacău”, îmi spunea, cu ceva vreme în urmă, un cetățean care a lucrat într-o instituție publică din județul Neamț. Conform spuselor acestuia, pe stick se afla denunțul pe care un angajat al instituției îl înmânase unui procuror de la DNA Bacău. Era vorba de o serie de aspecte penale comise de șefii respectivei instituții din Neamț. Normal că ședința de taină a șefilor a fost aceea de a lua cunoștință despre acuzațiile ce li se aduceau și, cel mai important lucru, de a lua măsuri acolo unde era cazul. Adică de a modifica documentele care îi incriminau. Declarația fostului angajat din sistemul public este una extrem de gravă și ar putea explica multe dintre eșecurile procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Bacău în privinta actiunilor din județul Neamț. Analizînd cele spuse de nemțean și coroborându-le cu acțiunile “luptătorilor” anticorupție în județul Neamț, faptele se confirmă, vorba organului de cercetare penală. Lejer.

Aceste aspecte ar trebui să dea de gândit șefilor DNA, pentru că este mai mult decât evident că în Neamț, un județ unde, vorba hâtrului, corupția colcăie, nimeni nu ia măsuri. Și asta în condițiile în care avem suficiente instituții care, cel puțin la nivel declarativ, luptă impotriva corupției. Avem Poliția, care cercetează fapte mici de corupție, avem DGA-ul care ar trebui să se ocupe de corupția din rândul funcționarilor MAI și avem DNA-ul, instituția supremă în combaterea faptelor de corupție. Rezultatele pe linie de combatere a corupție sunt ca și inexistente. Poliția, cu atribuții pe corupția mica, se laudă cu câte un caz pe an; DGA-ul la fel, deși eforturile financiare pentru susținerea acestei structuri sunt considerabile, iar  DNA – Serviciul Teritorial Bacău, de la care cetățenii au așteptări foarte mari, nu se poate lăuda cu cine stie ce rezultate în județul Neamț. De exemplu, dacă analizăm, vom vedea că Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț, a fost trimis în judecată și condamnat în dosare instrumentate de DNA – structura Centrală sau DNA Ploiești, nu de DNA Bacău. Și nu poate să spună nimeni că nu au fost plângeri penale împotriva fostului primar de Piatra Neamț sau a acoliților săi, la DNA Bacău. Este suficient doar să amintim de dosarul în care, în luna februarie 2014, procurorii anticorupție din Bacău au făcut percheziții la sediul Primăriei Piatra Neamț și la Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț. În curând, se împlinesc patru ani de la aceste percheziții și de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Și asta în condițiile în care se știe foarte bine că FC Ceahlăul a fost folosit ca o adevărată mașină de spălat bani de Pinalti și clica sa. În traducere, șpăgile din contractele cu bani publici, oferite unor firme, erau transformate în sponsorizări pentru clubul de fotbal Ceahlăul, iar după ce erau „spălate” ajungeau la destinatie. Despre acest dosar nu a mai pomenit nimeni absolut nimic. Praful și uitarea s-a așternut pe el.

FOTO: Sediul DNA-Serviciul Teritorial Bacău

În altă ordine de idei, DNA Bacău a mai investigat și alte aspecte, atât din perioada “domniei” lui Ștefan, dar și a celor care conduc acum destinele județului. S-a întâmplat ceva? Nimic! Și asta ca să nu mai spunem despre dosarele întocmite pe numele „locotenenților” lui Pinalti și de care, la cum stau lucrurile, mai mult ca sigur s-a ales praful.

Să amintim și de ancheta făcută în bătaie de joc cu privire la retrocedarea pădurilor către moștenitorii boierului Sturdza? Sau despre ancheta care i-a vizat pe polițiștii șpăgari de la Rutieră, polițiști filați în aprilie și reținuți în septembrie? 

Așadar, revenind la declarația celui care a lucrat o perioadă în sistemul public, este clar că la DNA Bacău activitatea nu merge pe calea cea bună, situație valabilă și pentru celelalte structuri care ar trebui să lupte împotriva corupției. Cu siguranță că există „cârtițe” peste tot, însă acestea trebuie stârpite. Acum, rezultatele „luptei” împotriva fenomenului corupție lipsesc cu desăvârșire, deși faptele de acest gen sunt la ordinea zilei. Dezamăgitor este că nici viitorul nu sună deloc bine. Dacă e să analizăm dezvăluirile făcute de presa centrală, din care aflăm că social democrații aflați la putere în Bacău ar beneficia de „protecția” unor anchetatori de la DNA, ne dăm seama că lupta anticorupție va fi și mai dificilă. EVZ a publicat ieri un articol în care arată că DNA Bacău ar lucra pentru pesediștii din județ.

Argumentele aduse au fost acelea că omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu, care a făcut mai multe denunțuri la DNA Bacău împotriva liderilor PNL, a prins mai multe lucrări de construcții finanțate de Consiliul Județean Bacău care, până în 2016, a fost condus de Dragoș Benea, nimeni altul decât președintele PSD Bacău. Cel din urmă ar fi rudă cu Liviu Ababei, polițist judiciarist care ar fi făcut aproape toate anchetele în cazul denunțurilor lui Viorel Rusu. Cert este că DNA a decimat conducerea PNL Bacău, în timp ce social democrații sunt bine mersi. În ceea ce-i privește pe infractorii nemțeni, indiferent de culoarea lor politică, putem spune că aceștia nu prea s-au “bucurat” de atenția procurorilor anticorupție. Nu știm dacă din pricină de „sifoane” sau din cauză de apartenență politică. Sigur este însă că informații despre zeci de afaceri oneroase au plecat spre DNA Bacău, cât să încapă într-o garnitură de tren. Rezultatele, însă, sunt spre zero.

Daniel MURARU

Citeste si:

REVOLTĂTOR! ROMÂNIA JEFUITĂ CU AJUTORUL UNOR PROCURORI DNA

DNA NU GĂSEȘTE DOSARUL PRIVIND RETROCEDAREA CĂTRE MOȘTENITORII PRINCIPELUI STURDZA. UNDE O FI DISPĂRUT?

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

9 Comentarii la „Cârtițele” din DNA Bacău

 1. constantin   septembrie 19, 2017 at 2:47 pm

  Nu va mai pierdeti timpul cu dna bacau.este adevarat ca e mai bine decat cu o isterica care a plecat la pensie si un betiv ce bantuie crasmele pe la tara si primeste in continuare atentia de procuror.incolo multa liniste si salarii babane.

  Răspunde
 2. Jean Valjean   septembrie 19, 2017 at 3:57 pm

  Mai bine i-ar desființa, ca iau bani si nu fac nimic. Numai la câte ati scris aici trebuiau legati vreo câțiva. Dar e pace, liniște si voie bună! Trăim în armonie cu infractorii! Rușine!

  Răspunde
 3. Diana   septembrie 19, 2017 at 4:22 pm

  Oau! Despre asta e vorba. Poate mai citesc vreunii din tara asta, care au ramas curati. Poate vad si cei de la Bucuresti. Noi asteptam sa se faca dreptate si ei stau seara la aceeasi masa. Ce nemernici. Dar macar bine ca i-ati dibuit. Daca nu ma inseala memoria, am avut si noi cateva exemplare din Neamt care au lucrat acolo. Parca… Daca au fost scoase informatiile astea e un semn ca urmeaza ceva.

  Răspunde
 4. cristi iancu   septembrie 19, 2017 at 7:34 pm

  La DNA BACAU sunt numai procurori gen PORTOCALA

  Răspunde
 5. un cunoscator   septembrie 19, 2017 at 8:42 pm

  Oare incoruptinilul Manuel Humulescu ce mai face? Plange de dorul binefacatorului Pinalti?

  Răspunde
 6. valisor   septembrie 20, 2017 at 9:20 am

  Cât de anormal e tot ce se întâmplă în România? Eu nu știu cine ar putea descrie în cuvinte halul acesta de anormalitate, de cum ne batem joc noi românii de noi românii. Rămâne absurdul cu gura căscată, deci, dacă am coborî până pe crestele absurdului, încă ar fi rezonabil.
  Anormal e și că anormalul sesizat prin presă, atâta cât a mai rămas din ea, adică atacul.ro (zic doar de Neamț), îi face deja, pe cei sesizați, să caște plictisiți și să întoarcă pagina… probabil la o pagină XXX, atâta după cum de jos s-au putut înnegri …(!?!).
  Normal, însă, e ca, din când în când, natural, aleatoriu, sau “conspirat”, să se mai întâmple și câte o răzmeriță kapitală. Atunci se ridică mulți “îmbogățiți de război” și e bine să știm să ne păzim și e bine să știm pe cine să ne bazăm, nu ca în Decembrie’89 când n-am știut. Pentru mine e bine că citesc aici, și știu că Daniel Muraru e unul în care mă voi putea încrede, și e bine că îmi exprim opinia și că și alții fac la fel, ca să știm cu toții că niciunul și, mai ales, care fiecare anume, contrar depresiei intime, nu este singur rămas în așteptarea baricadei, atunci când Cineva o va zidări din neuronii cu care ne Va binecuvânta.
  Doamneajută!

  Răspunde
 7. FLORIN   septembrie 23, 2017 at 8:13 am

  Nu exista mai prosti,mai corupti si mai incompetenti decit cei de la DNA Bacau in special si DNA in general.

  Este o institutie toxica populata numai de analfabeti si lichele care au distrus conceptul de luptei”anticoruptiei” in aceasta tara.

  Ca sa pui prostii si coruptii din Parchete/DNA/IPJ/DIICOT/SRI sa lupte impotriva hotilor este de risu curului.

  Pai,ei sunt hotii din aceasta tara.

  Răspunde
  • valisor   septembrie 23, 2017 at 12:03 pm

   Taie “instituție toxică” și păstrează restul. Așa, sunt întrutotul deacord cu tine.

   Răspunde
 8. Român din Ardeal   ianuarie 31, 2018 at 5:05 pm

  Poate se trezeste si Moldova…macar in ultimul ceas! Ciuma rosie este cea mai rosie în Bacău…un oras mâncat de sărăcie si corupție, la fel ca si P Neamt. Nu mai votați oameni buni cu toți penalii si clica lor. Treziti-va! Vă vedem de la Sibiu!#Rezist.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.