Primăria Roznov: Lucrări achitate dublu, prejudiciu de 100.000 de euro

5
778

Ce om întreg la minte, care încheie o înțelegere cu o firmă privind prețul construirii unei case/garaj/coteț, este de acord ca la finalul lucrărilor să plătească dublu față decât ceea ce au convenit în contract? Vorbim de persoane fizice sau juridice, unde interesul ca banul să fie cheltuit chibzuit, iar sumele plătite să fie achitate corect, iar lucrarea de buna calitate, primează. Așa stau lucrurile în domeniul privat, pentru că atunci când discutăm despre cheltuirea banului public situația se schimbă radical, iar de pierdut de pe urma acestor șmecherii au numai contribuabilii. Este vorba tot de un furt, chiar dacă legea încadrează fapta la alt capitol. Însă, care este diferența dintre un hoț care cotrobăie prin buzunarele victimelor și reprezentanții unor instituții publice care cred că banii publici le aparțin și au puterea să-i cheltuiască după bunul lor plac? Primii, folosind de multe ori violența, te lasă fără portofel, iar cei din cealaltă categorie te fură cu zâmbetul pe buze. Și nu numai că fură cetățenii, dar beneficiază în continuare de încrederea lor. Adică, cel din urmă, neinformat despre jaful produs, pentru că și autoritățile au grijă să țină sub preș furăciunile, dau credit „gospodarilor” care nu se dau înlături de la a-și cumpăra voturile cu bani furați tot de la bugetele locale.

Primăria Roznov, un alt SRL în peisaj

La Roznov, actualul edil, Ionel Ciubotaru (foto), aflat la al cincilea mandat, a transformat primăria într-o afacere personală. Și nu o spunem noi, ci o parte dintre cei care s-au săturat de modul în care sunt conduse activitățile comunității, dar și Camera de Conturi Neamț. Din ultimul raport al auditorilor externi reiese că la Primăria Roznov banul public a fost cheltuit într-o bătaie de joc. În loc să fie folosit pentru a asfalta străzile, a face trotuare, marcaje rutiere, balastări si multe altele, banul roznovenilor a fost folosit pentru a-i îmbuiba pe amicii primarului. Consiliul Local Roznov, majoritar PSD, este controlat de consilierii lui Ciubotaru, iar aleșii din opoziție nu au nicio șansă în fața acestora. Chiar dacă se opun anumitor proiecte, votul lor nu contează. Numai că tupeul a atins cote alarmante, ajungându-se până acolo încât reprezentanții primăriei refuză să pună la dispoziția consilierilor „neagreați” informații publice. Pentru că primăria funcționează ca un adevărat SRL; pentru că așa a dorit Ciubotaru & Co.
Cert este că la Primăria Roznov se întâmplă lucruri trăznite și, din câte se pare, autoritățile statului cu atribuții de control tolerează acest comportament. Cu o mică excepție, și ne referim la Camera de Conturi Neamț, nimeni nu a făcut nimic pentru a stopa scurgerile de bani din primărie. Și raporturile Curții de Conturi par evazive, semn că presiunile politice au ajuns și aici. Totuși, anumite aspecte nu au putut fi trecute cu vederea și au fost imputate. Dacă vorbeam, săptămânile trecute, de contracte încheiate cu firme de casă, gen Aqua Parc sau Trust CCDP, sau despre tot felul de achiziții de telefoane și laptopuri, multe dintre ele dispărute din primărie, astăzi o să ne referim la o „afacere” care a prejudiciat bugetul Primăriei Roznov cu aproape 100.000 de euro. Este vorba de un contract încheiat de primărie cu societatea Ticonstruct SRL Piatra Neamț, pentru executarea unor lucrări la Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov, aflat în subordinea Primăriei Roznov.

Au plătit din banii primăriei lucrări finanțate de minister

La începutul lunii iunie 2013, Primăria Roznov a încheiat un contract cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ce avea ca obiect finanțarea nerambursabilă de la bugetul de stat a unor lucrări de investiții la Căminul de Bătrâni Roznov.

Ca urmare a acestei înțelegeri, în noiembrie 2013, Primăria Roznov încheia un contract cu firma Ticonstruct SRL Piatra Neamț, cea din urmă în calitate de executant al proiectului „Lucrări de construcție noi și extinderea spațiilor de cazare existente și modernizarea acestora”. Lucrările, în valoare de 1.715.682 lei, plus TVA de 411.763,68 lei, ar fi trebuit să ridice standardele căminului de bătrâni. Ceea ce au descoperit auditorii Curții de Conturi întrece orice fel de închipuire. În primul rând, lucrările efectuate, numai în parte, au fost plătite de către primărie și nu de către minister, iar în al doilea rând, din bugetul local a plecat o sumă aproape dublă față decât ar fi trebuit să primească constructorul.

Astfel, în urma verificării documentelor, auditorii au descoperit că în data de 27 mai 2015, Ticonstruct SRL a emis către Primăria Roznov o factură în valoare de 320.614 lei, aferentă situației de lucrări nr.3. Plata s-a făcut în două tranșe: 29 mai – 287.990 lei, 28 august – 32.624 lei.

În data de 26 august, Ticonstruct SRL emite o nouă factură în valoare de 179.385,79 lei, aferentă situației de lucrări nr. 4, iar primăria a achitat-o parțial în două tranșe: 28 august – 20.161 lei; 31 august – 79.839 lei. Numai că banii au plecat din bugetul local, nu au fost plătiți din bugetul ministerului, așa cum a prevăzut proiectul.

„Plata acestor facturi a fost efectuată integral din bugetul local, nefiind solicitată spre decontare Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, deși conform contractului de finanțare precizat anterior se decontează integral contravaloarea lucrărilor de construcții”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

Povestea nu s-a terminat aici, iar în data de 26 noiembrie, Ticonstruct SRL a întocmit factura storno nr. 702, în valoare de 500.000 lei, care reprezenta ștornarea situației de lucrări nr. 3 din aprilie 2015 și nr. 4 din august 2015, ambele aprobate la plată și decontate în perioada 29 mai – 31 august 2015. Cu zece zile înainte, pe 16 noiembrie, Ticonstruct SRL a emis o altă factură în valoare de 508.751,50 lei. Culmea este că această factură avea ca și justificare situația de lucrări nr. 3, care fusese decontată deja. Fără să facă cea mai mică verificare, Primăria Roznov a vărsat în conturile firmei suma solicitată, în două tranșe: 488.237,50 lei – 8 aprilie 2016 și 20.514 – 11 aprilie 2016.

Concluzia trasă de către Camera de Conturi Neamț a fost clară, și anume că:

„Primăria Roznov a achitat constructorului suma de 929.365,71 lei pentru lucrări efectuate de numai 508.751,50 lei. Diferența de 420.614,21 lei reprezintă plata fără bază legală efectuată către beneficiar în folosul constructorului, întrucât nu are corespondent în lucrări executate, ce trebuiau să fie însoțite de documente justificative legal întocmite”

În data de 10 aprilie, adică la două zile după ce în conturi i-au intrat aproape 500.000 de lei, Ticonstruct SRL a returnat Primăriei Roznov doar suma de 50.000 de lei.

Concluzia auditorilor ar trebui să miște anchetatorii în direcția unor verificări ample, pentru că este greu de spus că la mijloc a fost vorba doar de o eroare. Cu siguranță, avem de-a face cu aspecte mult mai grave, banii plătiți în plus de către primărie prejudiciind comunitatea de alte investiții.

„Din valoarea totală de recuperat aferentă facturii storno de 500.000 de lei, din 26 noiembrie 2015, s-au justificat următoarele sume:

– suma de 79.385,79 lei nu a fost achitată la situația inițială de lucrări nr. 4 din august 2015, ea regăsindu-se din nou în situația de lucrări refăcută în noiembrie 2015, a cărei plată s-a făcut ulterior în 2016;

– suma de 50.000 de lei returnată de SC Ticonstruct SRL conform extrasului de cont din data de 11.04.2016. Asupra sumei achitate nejustificat, dar recuperată, la solicitarea echipei de audit s-au calculat, pentru perioada cuprinsă între data plății și cea a returnării, suma de 7.000 de lei, reprezentând foloase nerealizate. Suma rămasă de recuperat este de 370.614.70 lei, sumă asupra căreia s-au calculat majorări în valoare de 74.122 lei, în total 444.737, 65 lei. Valoarea diferențelor însumează în total 451.737,65 lei (7.000 lei majorări+74.122,94 lei-majorări+370.614,70 lei)”.

Dacă analizezi datele de facturare, apariția facturii storno, plățile făcute, nu ai cum să nu te gândești că totul a fost programat în așa fel încât „plusul” achitat firmei de construcții să fie mai greu de descoperit. De data asta nu a mers, însă nu putem să nu ne gândim că cei de la Camera de Conturi Neamț fac verificări aleatoriu, așa că este posibil ca multe astfel de afaceri ce au prejudiciat bugetul orașului să fi rămas nedescoperite. Și cum hoțul neprins este negustor cinstit…

În concluzie, vorbim de un prejudiciu de 100.000 de euro ce a fost creat bugetului Primăriei Roznov. Curtea de Conturi a somat primăria să recupereze această sumă până pe data de 30 iunie 2017. Va urma!

Daniel MURARU

Citeste si:

„Dosarele X” la Primăria Roznov. Un utilaj defect consumă tone de motorină

Aqua Parc și Trust CCDP, ghidușii financiare cu Primăria Roznov

Probleme cu constipația la Primăria Roznov. Truse de prim ajutor dotate cu laxative, vitamine și antitusive

Dispreț și bătaie de joc la Primăria Roznov. Tabletele și telefoanele scumpe au dispărut

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. mihnea 18 septembrie, 2017 at 17:50 Răspunde

    Primarul va regla prejudiciul dintr-o singura lucrare. Oricum el nu are prea multa treaba cu primaria ca de la prima ora proceseaza grade multe. Lucrarile sunt decise de Nita ccdp, alte contracte de servicii sau bunuri sunt hotarate de fii-sa. Mai sunt si ceilalti hotomani din primarie care-i stiu metehnele si-i mai scapa cate ceva la semnat. Mai greu cu lefurile pentru angajati la ditamai metropola. Si apropo, vi se pare ca a facut ceva notabil in toti anii astia in care a fost doar cu numele la primarie?

  2. Magda 18 septembrie, 2017 at 18:18 Răspunde

    Pai daca-l aleg oamenii inseamna ca-I bun,” cinstit si correct „ca sa-l plagiez pe mafiotul nr 1 al Moldovei. Sa fure domle, ca asa vor „cetatenii cinstiti si corecti”, nu? Doar ei platesc…

  3. valisor 18 septembrie, 2017 at 19:47 Răspunde

    Atitudinea de mămăliguț prichit mi-am format-o în copilărie și mi-am consolidat-o cu infantilismul adultului care singur m-am făcut așa. Dar asta nu e bătută în cuie, ci într-atâta m-aș învârtoșa, cât ar pocni cineva din dejte… dacă s-ar găsi un milos de tot poporul să-mi înmoaie și mie posmagii. Da, așa de simplu, că nu-i ca temperamentul, cu care te naști și nu-l mai lași și nu te lasă, și nu e nici cei șase ani de-acasă, unic divizor al oricâtă viață ai avea. Deci, dacă e așa de simplu, da zău că e, chiar nu se găsește nimeni să zică POC(!), să fim cu toții BICI care să facăm PLICI(!)? că m-am cam săturat, ca oaia lu „savantu” de iarbă, să-mi tot șutească jmekeru de șeptesprezece ori leul din buzunar, iar eu să mă tot mir, ca prostu, de-așa „magie”, în loc să-i rup dejtili!
    Să se facă dreptate?! Dreptate Face numai Dumnezeu, dar să nu-L amestecăm, că nu sunt chiar așa de sigur că știm ce-I cerem și s-ar putea să nu ne placă! Justiție?! Cine să o facă, dacă nu noi?! Dar tocmai asta se întâmplă că facem: Justiție! Cu mâna noastră o facem! Nica nu se rezolvă fără o invenție dintr-aia… să facă Lumea luxație de mandibulă de-așa mirare! Beneficiar? Lumea! și istoria se repetă… nici nu vreau să mă gândesc la „destinul rumânesc”!…
    Ce-ar fi viața fără patos!? Suferim? Așa-i mișto!

  4. Nicu. 11 aprilie, 2018 at 18:54 Răspunde

    Foarte bine! Aşa d-l Primar. Eu î-l simpatizez, E un Primar bun, este în fruntea obştii de 17 ani, păi ce mai vrei frate, pun patru că va câştiga şi alegerile următoare. Alt Primar nu mai este în metropolă Roznov. Succe primare. Bagă mare, nu lua în seamă răutătile.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.