Toarnă, Ștefane, toarnă!

7
1723

Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț și fost membru de frunte al Partidului Democrat Liberal (PDL), s-a dezlănțuit, astăzi, în sala de judecată a Tribunalului București, acolo unde se judecă procesul „Bani pentru partid”, în care Vasile Blaga este unul dintre inculpați. Pinalti are șanse mari să fie eliberat din închisoare pentru bună purtare, el fiind în executarea unei pedepse privative pe care magistrații au dat-o în dosarul „Microsoft”. În primă instanță, magistrații au fost de acord ca Pinalti să fie pus în libertate, pe motiv că a avut un comportament bun după gratii, a executat o bună parte din pedeapsă și a colaborat cu autoritățile în niște dosare. Unul dintre acestea este chiar dosarul în care Vasile Blaga este judecat acum la Tribunalul București pentru trafic de influență în finanțarea ilegală a campaniei de la prezidențialele din 2009, câștigate de Traian Băsescu. O contribuție esențială la inculparea lui Blaga au avut-o patronii unor firme care au prins contracte cu societăți de stat, iar parte din câștiguri a fost vărsata în buzunarele democrat liberalilor. Pinalti, o piesă importantă în dosar, a declarat cum, în vreo două-trei rânduri, a cărat sute de mii de euro la partid, unde era așteptat de Blaga. Declarațiile date în fața instanței de Pinalti ne arată modul în care companiile de stat au fost jecmănite pe linie politică. Că dosarul a fost deschis anul trecut în urma unor denunțuri, ci nu a unor anchete ale DNA-ului, ne mai arată și cum a funcționat această structură anticorupție când portocalii s-au aflat la putere. Conform agenției de presă Mediafax, Ștefan a arătat de unde veneau banii pentru finanțarea partidului, de la cine i-a luat și cui i-a dat. Vorbim, cum spuneam, de sute de mii de euro, bani care au intrat în sediul PDL de pe Modrogan. Dacă cineva crede că toți acești bani au fost folosiți pentru finanțarea partidului, se înșală, pentru că mare parte din ei a intrat în buzunarele liderilor PDL.

 

„După instalarea lui Hăhăianu la conducerea Teletrans, am avut o întâlnire între mine, Grigoriu, Hăhăianu şi Berdilă Horaţiu ca reprezentantul firmei Romsys în domeniul IT. Ne-am întâlnit la un hotel, la o masă şi acolo ne-am dat girul, am convenit ca Romsys-ul lui Berdilă Horaţiu să încheie nişte contracte cu SC Teletrans ca să contribuie cu bani la finanţarea partidului PDL. (…) După înţelegerea pe care am avut-o la restaurant, martorul Grigoriu Constantin Dan mi-a cerut să mă duc cu el la secretarul general PDL, Vasile Blaga, de pe Aleea Modrogan 22 pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă despre înţelegerea încheiată cu Berdilă Horaţiu de la Romsys. După trei luni de la semnarea contractului, în mai 2009 am mers cu Dan Grigoriu, aşa cum mi-a cerut, de vreo trei ori la inculpatul Vasile Blaga, la biroul lui din Modrogan 22, unde acest martor a şi adus 50.000 euro. Nu i-a dat inculpatului personal, Blaga i-a indicat să-i dea uneia dintre secretare, bani destinaţi finanţării partidului. Pe una o chema Sanda Dean şi Dana. „Am mai mers încă o dată cu 50.000 euro şi încă o dată cu 100.000 euro. În mai-iulie, primele două virări de bani, iar a treia, în septembrie-octombrie 2009, în apropierea alegerilor prezidenţiale. După alegerile prezidenţiale, partidul a rămas cu datorii şi la o discuţie pe care am avut-o cu Blaga şi îmi spunea că cei din aripa Stolojan… partidul are datorii. I-am transmis lui Grigoriu că trebuie să mai achităm nişte datorii şi dacă poate să ne sprijine. În 2010, acesta m-a căutat la Hotel Carol şi mi-a zis că are 500.000 euro pentru partid. I-am zis să vină cu mine la partid şi nu a venit că a avut treabă. L-am sunat pe Blaga şi i-am dus eu banii şi Blaga mi-a spus să-i las uneia dintre secretare”, a mai spus fostul edil, a declarat Gheorghe Ștefan judecătorilor, conform Mediafax.

Ștefan a mai spus în fața judecătorilor că nu a primit niciodată chitanțe sau alte acte justificative pentru banii pe care îi ducea la partid și pe care, la indicația lui Blaga, îi înmâna unei secretare. Parcă am vorbi de șpaga dată de un piețar pentru o tarabă administratorului pieței.

În ceea ce-l privește pe Berdilă, patronul Romsys, să mai spunem că tot el l-a înfundat și pe deputatul PSD de Neamț Ioan Munteanu. Cu ajutorul lui Pinalti, bineînțeles. Se pare că denunțurile făcute de cei implicați în acest dosar sunt mult mai multe. Rămâne de văzut și ce va face DNA-ul cu ele, cum va reuși să valorifice informațiile. Pinalti, care nu pierdea niciodată ocazia să afirme că este un om de cuvânt, nu un trădător, și-a denunțat foști colegi de partid, dar și amici din alte partide. Comportamentul fostului edil pare de înțeles, dacă ne gândim că oamenii pe care i-a alimentat cu sute de mii de euro din șpăgile obținute de pe urma unor contracte păguboase pentru statul român, sunt bine mersi în libertate, iar el se află după gratii. N-ar fi rău dacă Pinalti ar aplica același tratament și unor politicieni de pe plan local care s-au îmbogățit din bani publici. Poate nu a făcut-o până acum, dar nu se știe niciodată. Mai ales că și căile DNA-ului sunt încurcate mai ceva decât ale Domnului.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia transpartinică. Cum a luat deputatul Munteanu șpaga de 400.000 de euro de la „căpușa” lui Blaga și Pinalti

Judecat pentru o șpagă de 400.000 de euro, deputatul Munteanu a sărăcit subit

Pinalti cântă cu spor. Deputatul Munteanu, urmărit penal pentru o șpagă de 400.000 de euro

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Constantin Munteanu, scriitor 8 septembrie, 2017 at 18:39 Răspunde

    Fraților, de câte ori merg la piață – aceea care a ars și nu se mai deschide -, văd oameni cărând sacoșe, din care mai cade câte o fructă, spre fericirea vreunui amărât. Din sacoșele ăstora n-am auzit să fi căzut vreun euro, vreun dolar ori, măcar, vreun leu-tramvai…

  2. valisor 8 septembrie, 2017 at 18:46 Răspunde

    Bună purtare?! Da pentru bună purtare stă el închis? Sau e vorba de bună purtare în închisoare? Cum, nimic de la buget acolo?! Și nicio șpagă dat sau luat?! Dar informațiile alea de le știa deja orișicine colțișor de stradă… tare bună purtare trebuie să fie în asta, că nu și-a borât știuturile de când a intrată la „cumințire”! Un cetățean model! Propun să-l sanctificăm!
    ‘tu-i țigănăneala măsi ei de „negociere”, ce tot negociază între ei nuș’ cari, care unora nu le-a venit rândul și alții ce decid cui când să-i vină! Ca la balamuci!
    Parcă văd că aud mâni-poimâni că a dat cu ciocu ca să-și salveze de pârnaie… nu știu la ce s-ar referi că „familie”, adică ori familie propriu-zisă… ori…, dacă din averi poate că deja se consumă de-acuma și pe… ceva șantaje (atenție la sens!), poate… nu știu, cîte un pic… până… Ideea este că e un mare rahat treaba asta cu „colaborarea”, ca, pe fondul aflării unor chestiuni valoroase pentru procurori, cică la schimb, chestiuni pe care oricum SRIul le știe dinainte de a se întâmpla, să poată fi dus prostovanul de nas să-și verse comorile, dosite la vedere în vreo „insula piratului”, în buzunarele „sistemului”. Cât de prost poate să fie un prost să nu priceapă asta și să creadă că ce știe doar el știe și valorează și SRIul nu are habar?! Și cât de prost poate fi Ștefan, știind poate, deși nu bag mâna în foc că știe, că așa-i asta și că, dacă se prinde în joc și împarte ce are cu cine-l are, va mai avea în final ceva?! Nu realizează că ăștia sunt din același aluat cu el, care nu „mafiot cu cod jurat” s-ar putea numi, ci mai degrabă „țigănoi fără de niciun dumnezeu”, deci cum, lipsit de scrupule i-a făcut el pe alții, așa, deodată cu „procurorii” îl fac și alții pe el?! Iar noi, mă întreb de mă dor gratis creierii, ce nu ne mână pe noi în luptă?
    Fenomenuri, fenomenuri!…of

  3. Adi Stoicovici 8 septembrie, 2017 at 21:06 Răspunde

    Jigodia.A nenorocit un intreg oras si a distrus destine.Asta trebuia sa iasa cu picioarele inainte din bulau.Apropos, nu mai e grav bolnav, gunoiul?

  4. mihnea 9 septembrie, 2017 at 08:58 Răspunde

    Din pacate, Pinalty conduce in continuare judetul prin interpusi pdl-isti gen Varlan, Panaite, Chitic, Leoreanu si multi altii. Psd-istii si pnl-istii sunt niste pioni care sunt manipulati si carora li se da impresia ca se afla la butoane. Cat despre turnat, victimele au fost doar cei care s-au dezis de el. Dar din Neamt nimic????

  5. constantin 9 septembrie, 2017 at 14:59 Răspunde

    pynalti toarna mai departe pentru a-si proteja copii si jaful facut de acestia precum si averea personala.acelora care se suparau pe mine cand le spuneam ca stefan nu e un mare politician ci un ecscroc si se uitau urat la mine acum pot vedea ca am avut dreptate.aceeasi reactie o aveau cand le ziceam de munteanu.iata acum iese la iveala adevarata lor valoare si caracterul nociv.totusi e bine ca avem si noi infractorii nostri si nu trebuie sa-i importam.

  6. V.Vasile 10 septembrie, 2017 at 09:55 Răspunde

    Si ce ? Copilasii lui sunt bine ,,asezati,, feciorul ne-a vandut electricitate, ca de, bunica-sa a intis sarmele sa ni se aprinda becurile, fata, prin cartierele selecte din Franta….
    Oameni buni, este mai mult decat jenant si pt. ca avem ce meritam, au venit in locul lui, alti flamanzi asa ca, fiti cu platile la zi si ciocul mic ,,dragii mei nemteni,,….

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.