Bucătăria Spitalului Județean Neamț ar urma să fie desființată. Cine vânează afacerea?

Home » Administratie/Politica » Bucătăria Spitalului Județean Neamț ar urma să fie desființată. Cine vânează afacerea?

By admin on august 24, 2017. 7 Comments

 

„Răii” din interiorul Consiliului Județean Neamț, instituție în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Neamț, ne-au livrat o informație de real interes pentru comunitate. Astfel, se spune că în anumite unghere ale spitalului, dar și ale CJ-ului se analizează cu maxim interes, spre binele pacientului, evident, externalizarea anumitor servicii din Spitalul Județean. Prima pe listă ar fi bucătăria care asigură hrana celor 800 – 1000 de pacienți/zi. Aceleași surse ne-au mai șoptit că afacerea urmează să fie încredințată unui om de încredere a actualei conduceri politice din județ, un personaj care are afaceri puternice în domeniul construcțiilor și care, de vreun an, s-a lansat și pe piața alimentației publice, livrându-le însetaților, într-o crâșmă de lux, minunata licoare din drojdie, malț, hamei și apă. Am verificat firma respectivă, ce are principal obiect de activitate „restaurante și alte servicii de alimentație publică” și, într-adevăr, ar întruni condițiile pentru a participa și, de ce nu, câștiga o licitație pentru a livra mâncare pacienților spitalului. Informațiile pe care le-am primit sunt mult mai interesante, însă cum nu avem confirmare pentru ele vom sta în așteptare. Dar poate se vor arăta interesate autoritățile statului de această poveste, pentru că ele au și pârghiile necesare, dar și tehnică pentru a afla mai multe despre această posibilă afacere cu iz de penal menită să-i îmbogățească pe unii care au putere de decizie acum în Neamț, dar și pe complicii lor. Biznisul nu este deloc unul nesemnificativ, dacă ne gândim că bucătăria spitalului asigură acum trei mese pe zi pentru 800 – 1.000 de pacienți. Ce ar însemna pentru o firmă de catering să facă acest lucru? Milioane de euro într-un timp scurt sau zeci de milioane pe o perioadă mai lungă.

Cert este că despre desființarea bucătăriei spitalului s-a mai discutat, așa cum s-a vorbit mult și despre externalizarea altor servicii. Revenind la desființarea bucătăriei și externalizarea acestui serviciu, sursele noastre ne-au spus că deja un plan ar fi fost pus la punct. Astfel, în următoarea perioadă, în urma unui control „inopinat” la bucătăria spitalului, ni se va prezenta dezastrul: gândaci, mâncare proastă, furnici, oale și tacâmuri ruginite etc. Ca impactul să fie puternic și să atingă coarda sensibilă a contribuabilului, presa aservită ne va arăta în ce condiții oribile se gătește mâncarea la spital pentru bieții pacienți. După manipularea grosolană, factorii de decizie vor „analiza” situația și vor stabili: desființarea bucătăriei și externalizarea serviciului. Și astfel va fi organizată o licitație ce va fi câștigată de firma de catering „care trebuie”. Numai că cei care au pregatit acest scenariu ar trebui să studieze temeinic problema. Nu de alta, dar să nu se ajungă în situația Spitalului Bârlad, unde pacienții mănâncă rău și scump de la o firmă de catering. Mănâncă atât de scump încât pentru a achita mâncarea conducerea spitalului vasluian a fost nevoită să taie din sumele alocate pentru medicamente și materiale sanitare. Recomandăm lecturarea articolului publicat de colegii de la Vremea Nouă din Vaslui, pentru a vedea ce înseamnă asigurarea hranei de către o bucătărie proprie (cazul Spitalului Județean Vaslui) și asigurarea hranei bolnavilor de către o firmă de catering (Spitalul Bârlad). Nu de alta, dar să nu ne spună după aceea că nu au știut în ce se bagă.

http://www.vremeanoua.ro/declaratii-socante-ale-liderului-de-sindicat-sanitas-cum-a-scapat-spitalul-judetean-de-%E2%80%9Cexternalizare%E2%80%9D

Dacă sunt probleme cu bucatăria Spitalului Județean Neamț, acestea se pot rezolva. Cu mai multă implicare, atât din partea celor din Consiliul Județean Neamț, dar și a conducerii unității medicale. Oalele și tacâmurile pot fi schimbate, mâncarea ar putea fi mai bună dacă s-ar stopa „scurgerile”, iar curățenie se poate face lejer. La câți bani se dau cu dedicație pe la tot felul de societăți prietene, suntem siguri că o să se mai găsească un rest și pentru o găleată de var, vopsea etc. Și uite așa se poate scăpa atât de gândaci, mizerie, dar și de…„căpușe”. 

Daniel MURARU

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

7 Comentarii la Bucătăria Spitalului Județean Neamț ar urma să fie desființată. Cine vânează afacerea?

 1. Busuioc   august 24, 2017 at 2:03 pm

  Nu stiu daca acest domn cu “malt” aflat sub control judiciar poate fi de incredere atata timp cat vomita frecvent la DNA pe cei cu care face afaceri

  Răspunde
 2. roberta   august 24, 2017 at 2:18 pm

  pai in spatele afacerii carciumarului fost constructor nu e altcineva decat fiul celui mai iubit dintre pamanteii nemteni care refuza eliberarea din parnaie

  Răspunde
 3. V.Vasile   august 24, 2017 at 3:25 pm

  Cunosc f. bine ce pot unii emanati ai democratiei originale din NT.
  Indiferent ce se intampla in jur (zgomot de catuse, mascati) ei au un scop, sa-si umple pusculita !
  Asa ca ,,dragii mei nemteni,,ochii mari in viitor, ca prezentul il meritam !

  Răspunde
 4. Diana   august 24, 2017 at 6:20 pm

  Afaceri ca intre cumatri. Ce sa faca oamenii, stau zilnic si se gandesc ce sa mai capuseze. Exponenta planurilor de jefuire, sefa judetului, calca in picioare tot ce este potrivnic – in primul rand colaboratorii mai destepti ca ea si care refuza sa execute comenzile.

  Răspunde
 5. valisor   august 25, 2017 at 8:34 am

  Și am prins aceste vremuri în care oamenii sunt doar ponderi în statistici.
  Nu, nu e vorba de noi, românii, ci de noi, oamenii, toți. Nu e așa de când lumea, probabil că e expresia nevoii de supraviețuire a speciei, relativ la “dezastrul” care înseamnă o populație de aproape opt miliarde. Poate că “socotitorii” au dreptate, sau poate că nu, dar nu asta îmi fierbe mințile, ba alta:
  În vreme ce fiecare din toții ceilalți, deci toți alții decât noi, din lumea asta întreagă, caută să reducă populația celorlalți, noi căutăm să facem asta nouă. Asta, asta îmi dă în clocot!
  Ne-am ales proștii care “ne fac” cu ochii închiși, că nu au idee ce fac, dar nici noi nu avem idee, că nu suntem mai breji la minte decât sistemul smintit pe care l-am produs în exercitarea dreptului de a alege de am ales să sărim din lac în puț. Ne dăm de ceasul morții că ne fură, că sunt hoți, dar avem în ochi paiul că corupția ar fi plaga României, fără să vedem bârna, că prostia. Da, sunt ei hoți, dar noi ceilalți visăm să ne vină și nouă rândul la furat, că suntem maimuți primitivi și nu vedem că doar ne furăm singuri căciula.
  Oare chiar trăim iluzia că doar ne e foame?!
  Nu mai avem oare minte să ne cugetăm că timpul oricum ne îmbătrânește și, așa trecând, nici măcar nu îmbătrânim frumos, ci ne hidoșim, lipsindu-ne de vlagă în ritm accelerat, chiar mai rău, făcând asta tineretului, sluțindu-i viitorul până la consistență de hârtie igienică?! Până când? Că, de-odată cu vlaga se stinge și capacitatea de a răspunde, până nu mai urcă pe cerul nostru nici amintire de icoană a vreunui licăr revoluționar.
  Ne stingem, fraților! Dacă ăștia, care sunt mai “slabi” ca noi, care încă nu am ajuns ei, s-au băgat și în mâncarea “celui în neputință”, spiritul nostru valorează mai puțin decât rahatul lui “Arsene”. Așa am ajuns oare?

  Răspunde
 6. Radu   august 25, 2017 at 10:06 am

  Interesant articolul despre Spitalul Barlad! Vad ca au si lideri de sindicat care merita indemnizatiile, asa ca bravo lor!

  Răspunde
 7. Costi Mardare   august 25, 2017 at 3:25 pm

  Despre cine este vorba?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.