Revoltător! Examene fraudate la liceu, caz clasat 

Home » Dezvăluiri »  Revoltător! Examene fraudate la liceu, caz clasat 

By admin on august 22, 2017. 1 Comment

 

Organele judiciare din Neamț, polițiști și procurori deopotrivă, au avut nevoie de 2 ani și 7 luni pentru a ajunge la o concluzie în dosarul privind fraudarea examenelor de diferență susținute în toamna anului 2014 la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Borca. Soluția a fost de clasare în cazul tuturor celor 23 de persoane cercetate, elevi și profesori. Motivul invocat de procurorul de caz din cadrul Parchetului pe pe lângă Judecătoria Bicaz a fost acela că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală”. Cu alte cuvinte, nereguli au fost, pentru că la examenele de diferență în locul a patru elevi s-au prezentat alte persoane, respectiv soția, soțul, tata și mama, dar nu ar exista cadru legal pentru a-i pedepsi pe autori. Așa cum atacul.ro relata în urmă cu câteve luni, Poliția Bicaz a demarat o anchetă la liceul din Borca după ce, în septembrie 2014, unul dintre profesorii care au participat la examenele de diferență a constatat că patru elevi nu sunt prezenți, fiind substituiți de alte persoane. S-a întâmplat la materia Logică, unde Ramona A. a întocmit lucrarea în locul soțului (Marcel A.), Dumitru C. în locul fiului (Daniel C.), iar Miorița C. și Petronela I., pe lângă lucrările persoanale au predat și lucrările fiului Mihăiță, respectiv soțului, Marian. Ca urmare a celor constatate, polițiștii au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Se întâmpla pe data de 17 octombrie 2014. În august 2015, polițiștii au dispus extinderea urmării penale pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, tentativă la infracțiunea de fals intelectual și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată împotriva celor patru elevi, a înlocuitorilor lor, dar și împotriva a 15 profesori.

Lucrări anulate

Examenele de diferență – frecvență redusă s-au desfășurat la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” în perioada 8-11 septembrie 2014. În ultima zi, respectiv pe 11 septembrie, profesorul de la disciplina Logică a constatat că în locul a doi elevi, înscriși pentru a susține examenul, s-au prezentat alte persoane, adica tatăl si soția. Ca urmare a acestui lucru, profesorul a ridicat lucrările și le-a anulat, cele două persoane fiind trecute absente. La sfârșitul examenului, profesorul s-a trezit că alți doi elevi predau, pe lângă lucrările lor, alte două ale unor persoane (soț și fiu) care nu erau prezente în clasă. În această situație, lucrările au fost anulate. Cercetările polițiștilor au arătat că Ramona A. a întocmit, în septemebrie 2014, 8 lucrări scrise la materiile Chimie, Tehnologia Informațiilor și a Comunicațiilor, Biologie, Fizică și Logică în numele soțului său – Marcel A. La fel au procedat și ceilalți doi suspecți, Petronela I. și Dumitru C., ambii întocmind lucrări pentru fii lor. Expertiza criminalistică grafică a confirmat faptul că lucrările celor care ar fi trebuit să fie la examene au fost întocmite de alte persoane, așa cum arătam mai sus. Lucrurile sunt mai mult decât clare până în acest punct, la mijloc fiind vorba de o fraudă elaborată dacă ne gândim și la cine ar fi putut să facă lucrările elevilor absenți. Că au fost scrise de cei care s-au prezentat în locul lor la examene este evident, însă cine le-a rezolvat subiectele? La această întrebare nu a răspuns nimeni.

Suspecții recunosc cum au procedat

Polițiștii i-au audiat pe toți cei implicați în această poveste, inclusiv pe profesorii examinatori. Elevul Marian I. a declarat că s-a înscris pentru susținerea examenelor de diferență și chiar s-a prezentat la unele dintre ele, iar la altele nu a mai mers din lipsă de timp. Așa s-a întâmplat la examenul de Logică unde, spune el, a întocmit o lucrare pe care i-a dat-o soției sale ca să o predea profesorului. Acesta nu a fost de acord cu această manevra și a anulat lucrarea. Ramona A. a spus că soțul său, Marcel, este plecat la muncă în Germania și nu a dat declarații, uzând de dreptul la tăcere. Aceeași atitudine au avut-o și ceilalți doi elevi, dar și înlocuitorii lor. În schimb, profesorii au explicat cum se desfășoară aceste examene. Astfel, în dimineața zilelor fixate pentru examinare, profesorii preluau de la secretariatul unității de învățământ lista cu numele candidaților și borderorurile de examinare. Ulterior, se deplasau în sălile de clasă unde se extrăgea varianta de subiecte din cele două redactate, după care candidații trebuiau să le rezolve. După proba scrisă urma proba orală la care candidații răspundeau la întrebările profesorilor și erau notați. Lucrările candidaților nu erau secretizate, iar prezența nu s-a făcut nici înainte de susținerea excamenelor și nici cu ocazia predării lucrărilor. Cu alte cuvinte, la aceste examene se putea prezenta oricine, profesorii neavând curiozitatea să afle dacă cei prezenți sunt într-adevăr persoanele care trebuiau să susțină examenele. Profesorii s-au mai apărat, spunându-le anchetatorilor că au fost anunțați despre susținerea examenelor de diferență doar cu câteva zile înainte, nefiind instruiți cu privire la atribuțiile ce le reveneau. Adică nu le-a spus nimeni să-i legitimeze pe candidați, iar ei nu au făcut-o. Doar profesorul de Logică a avut curiozitatea să afle dacă cei pe care îi examina erau cei de pe foaia de examen. Interesant, nu?

Ancheta a mai scos la iveală faptul că după corectarea lucrărilor executate în fals, unele dintre acestea au fost notate și trecute în cataloage, unele au fost numai corectate, iar altele nu au fost nici corectate și nici notate în cataloage.

Concluzia finală a procurorului de caz a fost aceea că faptele puse în sarcina suspecților nu sunt prevăzute de legea penală.

Cum justifică procurorul de caz această decizie, puteți citi mai jos:

Concluzionând, așa cum lesne se poate vedea, examenul de diferență din toamna anului 2014 de la Liceul Borca a fost trucat fără doar și poate, probele în acest sens fiind mai mult decât elocvente. Că nimeni nu a fost tras la răspundere pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală” este mai mult decât îndoielnic. Putem spune doar că unul dintre profesorii cercetați în acest dosar ne anunța, cu mai bine cu două luni înainte ca procurorul să se pronunțe, că  „ancheta merge în modul firesc către încetarea urmăririi penale”. Și, iată, a avut dreptate!

Pe de altă parte, nu ai cum să nu te întrebi ce rol mai au aceste dosare penale, care înseamnă muncă, dar și bani cheltuiți pe parcursul anchetei, dacă rezultatele lor sunt cele care sunt.

La liceul din Borca mai este în lucru un dosar penal privind fraudarea examenului de Bacalaureat din vara anului 2015. Nu avem informații că dosarul a fost finalizat de procurori, deși acest lucru este mai mult decât posibil. Însă să nu ne mire dacă și în acest caz, unde patru elevi au fost prinși cu telefoane mobile în toaleta școlii, în timpul probei de examen la matematică, nu va răspunde nimeni. De exemplu, dintr-o eventuală ordonanță de clasare putem să aflăm că telefoanele nu aparțineau elevilor și că ele au fost amplasate intenționat în WC-urile liceului de un om rău care vrea să terfelească prin noroi imaginea unității de învățământ. O altă variantă ar putea fi aceea că aceeși indivizi răi au aruncat telefoanele pe geamul WC-urilor, iar elevii le-au găsit și au vrut să le predea profesorilor examinatori. Nu au mai apucat, pentru că peste ei au intrat polițiștii. 

Daniel MURARU

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Un Comentariu la  Revoltător! Examene fraudate la liceu, caz clasat 

  1. valisor   august 22, 2017 at 3:17 pm

    E strigător la Lună, dar, dacă nu ești țifoi, nu te-aude nimenea!
    Eu nu știu de ce îi tot mănâncă-n cur pe alde ăia să-i tot prindă pe alde ăștia, dacă e tot degeaba. Că, dacă nu pot să obțină o diplomă, fie și cu cursurile din-când-în-când, și-o cumpără și tot o au, ca să se face bibliotecari țărănești pe undeva, de unde să se sare în scaun de ciupercăriță. Ba nu, stai așa că m-am ginit! De-aia e așa cum îi, corupția ne ajută să fim și proști, că, pe lângă corupți cum suntem toți (n-am zis absolut toți), ca să ajungi la vârful mâinii stângi trebuie să fii și prost (e.g. maistru Trâgnemțeanu). Așadar, procurorii știe de ce!, pe lângă epurele cu prostia, se mai și antrenează pentru prestidigioasa Olimpiadă “Noaptea ca Hoții”; iaca ăsta rol dosare!
    Haideți fraților să nu mai fim hoți! Începeți voi! Viu și eu mai acușica.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.