Probleme cu constipația la Primăria Roznov. Truse de prim ajutor dotate cu laxative, vitamine și antitusive

3
771

Nu există controale efectuate de către auditorii Curții de Conturi la instituțiile statului fără să scoată la iveală diverse învârteli financiare făcute de către cei care se află la conducere. Că vorbim de consilii județene, primării sau alte instituții care lucrează cu bani publici, măgăriile sunt la ordinea zilei. Iar aceste lucruri sunt încurajate de procedurile greoaie prin care prejudiciile sunt recuperate. De fapt, cei mai mulți bani cheltuiți aiurea nu au fost și nici nu vor fi recuperați, așa că, încurajați, cei care s-au obișnuit să jefuiască bugetele locale își văd în continuare de treabă.  La Primaria Roznov, cel mai tânăr oraș din județul Neamț, spre exemplu, după descinderile auditorilor au fost identificate șmecherii financiare, însă ele au fost aduse rar sau deloc în atenția plătitorilor de taxe și impozite din acest oras. 

Banul public, prăduit cu nerușinare

Atacul.ro a intrat de curând în posesia unui document al Camerei de Conturi Neamț, ce cuprinde o serie de informații, unele strigătoare la cer, cu privire la modul în care a fost cheltuit banul public la Primăria Roznov. Vorbim inclusiv despre aspecte care țin de sfera penalului, lucruri ce ar trebui investigate de către polițiști. Dacă doresc, bineînțeles. Lucrări supraevaluate sau achitate de două ori; achiziții facute pe lângă lege, plăți nelegale, dar și altele au fost descoperite la Primăria Roznov condusă de Ionel Ciubotaru, aflat la al cincilea mandat. Așa cum spuneam, nu este prima dată când auditorii financiari descoperă astfel de grozăvii și nu este prima dată când nimeni nu este tras la răspundere. Că Primăria Roznov are firme de construcții preferate, gen Aqua Parc sau Trust CCDP, care au câștigat în ultimii ani lucrări de milioane de lei cu această entitate publică, nu mai constituie niciun secret. Mai ales că una dintre firme, Trust CCDP SRL, își are sediul într-un corp din sediul Primăriei Roznov, semn că relațiile dintre patronul si acționarul firmei – Daniel Niță și primarul Ciubotaru sunt foarte strânse.

Că unii edili au ajuns să confunde primăriile pe care le conduc de ani sau zeci de ani cu propriile moșii a devenit o banalitate în România post decembristă. Însă să ajungi până acolo încât să folosești banii primăriei pentru a te aproviziona cu medicamente pare de neconceput. Cert este că nici cei de la Camera de Conturi nu și-au făcut treaba până la capăt că, deh, deranjul ar fi fost prea mare. Și o să și explicăm de ce. În urma controlului pentru anul 2015, Camera de Conturi Neamț a identificat la Primăria Roznov mai multe cheltuieli pe care instituția nu ar fi trebuit să le facă. Nu putem vorbi de necunoștință, pentru că dacă lucrurile ar sta așa ar fi foarte grav. Am vorbi, în primul rând, de nesimțirea unor funcționari, dar și aleși, care nu ar mai trebui să lucreze un minut în această instituție. Tocmai de aceea credem că la mijloc a fost vorba de o mică afacere a unora din primărie, o afacere care arată nivelul la care s-a ajuns atunci când vorbim de cheltuirea banului public. Așadar, auditorii au verificat, în mod aleator, câteva achiziții de bunuri și servicii ce au fost făcute de Primăria Roznov în anul 2015 și, printre altele, au constatat că, în luna decembrie, s-a cheltuit suma de 2.032 de lei pentru echiparea cutiilor medicale de urgență. Facturile care justificau această plată arătau că responsabilii din primărie au cumpărat, pentru dotarea cutiilor medicale de urgență, medicamente în valoare de 1.752 lei care nu au nicio treabă cu ceea ce ar trebui sp conțină o trusă de prim ajutor. 

Iată ce au cumpărat cei de la Primăria Roznov: vitamine, laxative, antibiotice, antitermice, antitusive, tratamente homeopate, suplimente digestive, unguente anti inflamatoare. Cu alte cuvinte, cel sau cei care au cumpărat aceste medicamente s-au gândit că în cazul unei situații de urgență, precum persoane rănite într-un incendiu, cutremur, răniții pot fi tratați cu… laxative, suplimente digestive sau antitusive. Cei de la Camera de Conturi Neamț nu precizează dacă au făcut verificări pentru a constata dacă aceste medicamente se află sau nu în cutiile de prim ajutor. Dacă ar fi făcut-o, bănuim că ar fi avut mari surprize. Ar fi fost o informație completă care ne-ar fi arătat dimensiunea jafului și nu numai. Fără a face alte comentarii, precizăm doar că legislația în domeniu este foarte clară și nicăieri nu scrie că o trusă de prim ajutor trebuie dotată cu medicamentele cumpărate de către Primăria Roznov. Legea prevede ca aceste cutii de prim ajutor trebuie să fie aprovizionate cu: – garou 50 cm 1 bucata;- deschizator de gura din material plastic 1 bucata;- dispozitiv de respiratie gura la gura 1 bucata;- pipa Guedel marimea 4 1 bucata;- pipa Guedel marimea 10 1 bucata;- manusi de examinare 4 perechi;- pahare de unica folosinta 5 bucati;- batiste de hartie cu solutie dezinfectanta 10 bucati;- atele din material plastic 2 bucati;- fesi din tifon mici 5 cm/4 m 5 bucati;- fesi din tifon mari 10 cm/5 m 3 bucati;- bandaj triunghiular I = 80 mm 2 bucati;- vata hidrofila sterila 2 pachete a 50 g- ace de siguranta 12 bucati;- leucoplast 5 cm/3m 1 bucata;- leucoplast 2,5 cm/2,5m 1 bucata;- alcool sanitar 200 ml;- comprese sterile 10 cm/8 cm 10 bucati;- pansament individual 2 cm/6 cm 10 bucati;- pansament cu rivanol 6 cm /10 cm 5 bucati;- plasture 6 cm/50 cm 1 bucata;- creion 1 bucata;- caiet a 50 de pagini 1 bucata;- brosura cu instructiuni de prim ajutor 1 bucata;- rivanol solutie 1 la mie 200 ml;- apa oxigenata sau perogen; alcool iodat 200 ml.

Clar ca bună ziua! Niciun produs cumpărat de primărie pentru a dota cutiile de prim ajutor nu se regăsește pe această listă.

Cheltuieli ilegale cu publicitatea, spectacole și focuri de artificii

Camera de Conturi Neamț a mai constatat că Primăria Roznov a efectuat cheltuieli ilegale cu bunuri și servicii în valoare de 70.318 lei. Pe lângă medicamentele cumpărate pentru constipații din primărie, instituția a făcut o altă serie de plăți fără respectarea legii. Vorbim de 24.800 lei, sumă ce a fost folosită pentru jocurile de artificii cu ocazia sărbătorilor de Crăciun; 14.300 lei pentru prestarea mai multor spectacole artistice, cu ocazia unor evenimente culturale pe raza orașului; 27.466 lei pentru plata unor materiale publicitare în presa locală (aici sunt abonate cateva firme și o întreprindere individiduală despre care vom discuta separat). În concluzie, auditorii financiari au stabilit că suma totală de 70.318 lei reprezintă cheltuieli efectuate pentru activități care nu au legătură cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative de înființare ale unității administrativ-teritoriale.

Primăria Roznov, prin primarul ales, a făcut obiecțiuni la raportul Camerei de Conturi și a căutat argumente pentru a demonstra că lucrurile stau cu totul altfel. Însă, Camera de Conturi Neamț a demontat, punct cu punct, toate justificările celor de la Primăria Roznov. În aceste condiții, singura care poate să decidă definitiv cine are dreptate este instanța de judecată. Nu avem informații că un proces în acest sens ar fi fost înregistrat, însă credem că reprezentanții primăriei vor cere judecătorilor să stabilească cine are dreptate. Așa vor câștiga timp prețios tocmai ca roznovenii să uite că pe banii lor unii din primărie s-au tratat de constipație, răceli, chiar și-au întărit organismul cu vitamine ori că primarul a arătat cât de gospodar este prin ziare. 

Va urma!

Daniel MURARU

Citeste si:

Aqua Parc și Trust CCDP, ghidușii financiare cu Primăria Roznov

„Dosarele X” la Primăria Roznov. Un utilaj defect consumă tone de motorină

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Ionelcelmititel 21 august, 2017 at 14:22 Răspunde

    Cum, nu si-au cumparat si tampoane si betisoare pentru urechi din banii primariei??? Ma mir cum de-au scos din buzunare bani pentru asta! Se poate doamnelor, domnisoarelor si domnilor din Primaria Roznov, in frunte cu al lor sef Ciobotaru??? Bagati totul pe cheltuieli, lasati ca nu se vede din avion! De fapt, nu se vad hotiile alea mari, d-apai astea mici precum laxativele! Mai lasati gratarele si bautura, ca de asta nu va mai puteti xxx decit pe el buget!

  2. mihnea 21 august, 2017 at 20:02 Răspunde

    Incerc doar un exercitiu de imaginatie si imi dau seama ca fraudele care se fac din bugetul de stat, aproape la orice achizitie de bunuri si servicii, in aproape orice primarie si institutie din tara, reprezinta o amenintare grava la siguranta noastra ca tara, poate cu mult mai mare decat amenintarea ruseasca. Este un dezastru ceea ce se intampla cu banii nostri. Noi, contribuabilii, muncim doar pentru ca unii imbuibati ai vremurilor sa isi umfle burtile nesimtite. Auzim zilele astea despre Tarom. Au reusit ca in doar 6 luni sa aiba pagube de 23 de milioane de euro!!! 23 de milioane de euro!!! Si cine raspunde? Absolut nimeni! Jefuitorii sunt demisi, dupa care pleaca acasa linistiti sa isi cheltuie banii.

  3. valisor 22 august, 2017 at 08:52 Răspunde

    Pare că n-ar fi ceva mare, pe colon, de decolmatat. Dar, totuși…
    După secole de frustrări, după epoca criminală cu „cașcaval (doar) la Telejurnal”, constipația e în capul nostru, că nu dovedim a dezbârna, spre defecare, sofisticatul jug al blazatei miorițe care suntem noi oaie moale. Nu știm să reușim a ne trezi spiritul cu care să ne izbăvim prin noi de întunericeala, care nu e a noastră, dar a incapacității vrăjmașilor noștri în a vedea că ar fi trebuit SĂ SE ÎNCREADĂ ÎN, ci NU SĂ SE TEAMĂ DE potențele noastre „olimpiene”, depozitate în „oale și ulcele”. Eu cred că încă de acolo ni se trage, că ce dracu i-a trebuit lui Burebizda să degenereze la a vrea Imperiu și ce naiba ne-a trebuit nouă, moldovenilor, INVENTATORII OMULUI, să ne înhăităm în asta cu dacii?!… părerea mea(!). Eu încă îi aștept pe deștepții capabili să citește-n chiatra și s-o puie cu susu-n sus, că prea nu mai e loc în mai jos de ridicole scărchinături în cur, ca roznăvelile din articol!
    Sau, poate că toate e normale și doar bat eu câmpii, dar chiar nu știu cu ce altceva să-mi mai screm mințile, că le-am trecut prin toate auzite și din buni și din ne-buni și nu-mi iese deloc cum că de ce așa?. Dacă se pricepe cineva să știe, să-mi spună și mie, să nu mă lase să-mi mai zacă mult mințile în întuneric!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.