Jecmăneală fără limite la Consiliul Județean Neamț. Supraevaluări la achiziții și de 600%

Home » Investigații » Jecmăneală fără limite la Consiliul Județean Neamț. Supraevaluări la achiziții și de 600%

By admin on aprilie 26, 2017. 4 Comments

– firma care a furnizat Consiliului Județean Neamț mocheta de 190 lei/mp pe care a pășit premierul Grindeanu a făcut și alte afaceri prolifice cu instituția

– în perioada cât președinte al Consiliului Județean Neamț a fost Emilia Arcan, actual senator PSD, Gardenia Plant SRL a vândut instituției mochetă tip Arena cu 180 lei/mp, în condițiile în care produsul poate fi achiziționat cu un preț maxim de 27 lei/mp

– montajul celor 80 de metri pătrați de mochetă a costat 4.280 lei, adică 53,5 lei/mp

Consiliul Județean Neamț este o instituție în care se petrec lucruri necurate. Victimele acestor manevre financiare sunt plătitorii de taxe și impozite, persoane fizice si juridice, iar cei care au de câștigat de pe urma lor sunt aceia care efemer ajung în funcții publice. Atacul.ro a dezvăluit recent că instituția a cumpărat, cu ocazia vizitei premierului Grindeanu la Piatra Neamț, 100 mp de mochetă, plătind 190 lei/mp, un preț exorbitant dacă e să ne raportăm la oferta de pe piață. Ei bine, aceeași societatea comercială, Gardenia Plant SRL, care deține două chioșcuri de flori, în Bicaz și Piatra Neamț, a mai desfășurat afaceri cu Consiliul Județean, afaceri care au un puternic iz penal. Aceste aspecte au ieșit la iveală în urma unei solicitări pe care am făcut-o Biroului de presă al CJ Neamț care a binevoit să răspundă, nu în totalitate, întrebărilor noastre. Concluzia pe care am tras-o este una clară: Gardenia Plant SRL, firmă ce comercializează flori, a mai vândut în două rânduri mochetă Consiliului Județean Neamț, semn că relația cu această instituție exista înainte ca Ionel Arsene  să fie ales președinte de CJ. Vorbim de contracte încheiate în luna mai 2016, când insituția era condusă de Emilia Arcan, actual senator PSD. Iar toate afacerile cu Gardenia Plant SRL s-au făcut pe bază de comandă. Adică, CJ-ul a cerut oferta și a acceptat-o pe cea de la Gardenia Plant fără să crâcnească. Așa s-a întâmplat în data de 23 mai 2016 când, în baza unei note de comandă a Consiliului Județean, Gardenia Plant a furnizat 80 mp de mochetă „Arena” la prețul de 160 lei/mp. Concret, CJ-ul a achitat 12.800 lei pentru 80 mp mochetă. Numai că la această sumă s-a mai adăugat 4.280 lei pentru montaj. Cu alte cuvinte, montajul pentru un metru pătrat de mochetă a costat CJ-ul 53,5 lei, un preț exorbitant spun cei care au afaceri în domeniu. De altfel, ne-am documentat pentru a afla cu ce prețuri se vinde mocheta „Arena”, iar concluzia a fost că 27 lei/mp este cel mai mare preț de pe piață. Făcând un calcul între prețul de 160 lei/mp, achitat de CJ, și 27 lei/mp, cât costă produsul pe piață, diferența este de 133 lei/mp, adică 10.680 lei la întreaga cantitate.

În data de 25 mai 2016, tot pe baza unei note de comandă, Gardenia Plant SRL a furnizat Consiliului Județean Neamț mochetă și montaj, încasând 13.734 lei. De această dată, cei de la CJ au uitat sau omis să ne spună și suprafața de mochetă achiziționată. Noi bănuim că au refuzat să facă acest lucru, deși l-am solicitat în mod explicit, pentru a ascunde prețurile exorbitante practicate.

Ce au uitat să ne mai spună cei de la Consiliul Județean este si valoarea contractelor încheiate cu Gardenia Plant SRL pentru îngrijirea spațiului verde din fața instituției. Informațiile noastre arată că CJ-ul a plătit și plătește foarte mulți bani pentru aceste servicii. Nu vă putem spune cât, pentru că cei de la „CJ SRL” au refuzat să ne furnizeze informațiile pe care le-am solicitat.

Obrazul subțire cu cheltuială se ține… din banul public

„Mocheta lui Grindeanu” a fost cumpărată, așa cum spuneam, de la Gardenia Plant SRL. Produsul mochetă „Flotex Calgary Red”, pentru care s-a achitat 190 lei/mp, a fost dorit musai de cineva cu gusturi alese din Consiliul Județean. Altfel nu se explică preferința pentru o mochetă care costă foarte mult și care este vândută de dealeri numai pe bază de comandă. Consiliul Județean Neamț a explicat achiziția mochetei Calgary în câțiva pași, zicem noi, penali. 

Pasul 1: Au vrut „Calgary” și au consultat catalogul de produse al Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și nu au găsit niciun furnizor pentru produsul solicitat.

Pasul 2: CJ-ul a făcut studiu de piață și au contactat furnizori, reprezentanți ai unor depozite din Neamț și Bacău, și tot nu au găsit mocheta de lux.

În aceste condiții, spun cei de la CJ, produsul a fost achizționat de la Gardenia Plant SRL, pentru că aceasta îl avea pe stoc.

Acum, nu știm pe care stoc, pentru că firma cu pricina, așa cum spuneam, deține două chioșcuri în care vinde flori. Noi nu am văzut niciun covor, deși administratorul societății ne-a spus că face și astfel de afaceri, însă mostrele cu mochete și covoare le ține la el. Apoi, nu ai cum să nu te întrebi, cum un produs de lux pe care în mod normal ar trebui să-l găsești la magazine specializate, poate fi gasit într-o… florărie.

Am căutat și noi mocheta „Calgary”, iar puținii dealeri ai produsului fabricat în Olanda pe care i-am identificat ne-au spus că, fiind un produs de lux, acesta se furnizează numai la comandă. Adică dealerii firmei olandeze nu au produsul pe stoc, dar florăria din Piatra Neamț da! Sunt evidente neregulile de la CJ, iar autoritățile au obligația să verifice temeinic cum s-a ajuns aici. Plecând de la necesitatea cumpărării unui produs foarte scump (n.r. noi știam că la instituțiile publice funcționează principiul “Cel mai bun preț”) și până la găsirea firmei care l-a furnizat.

Să mai spunem că factura privind achiziția „mochetei lui Grindeanu” a fost transmisă furnizorului Gardenia Plant SRL de Adriana Bâzgan, director executiv al Direcției Logistică, Protocol și Întreținere. Cel puțin asta apare la rubrica „Date privind expediția” de pe factură. Înainte de a detine această funcție, Adriana Bâzgan a fost consilierul personal al Emiliei Arcan, în perioada când aceasta era șefa Consiliului Județean Neamț. Mai mult decât atât, cele două doamne conduc, de ceva vreme, Organizația de Femei a PSD Neamț, Arcan din postura de președinte, iar Bâzgan de vicepreședinte.

Iată adresele pe care le-am trimis Consiliului Județean Neamț, pentru a ne răspunde la o serie de întrebări, dar și răspunsurile oferite. Se vede clar că cei de la Consiliul Județean Neamț au refuzat să răspundă la toate întrebările.

„ În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne precizați de ce Consiliul Județean Neamț nu a achiziționat mocheta modelul „Flotex Calgary red” prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)? De asemenea, vă rugăm să ne specificați modul prin care a fost făcută această achiziție. În cazul în care a fost agreată selecția de oferte, vă rugăm să ne puneți la dispoziție numele societăților cărora le-au fost solicitate oferte pentru acest produs, dar și ofertele (prețurile) comunicate de către acestea Consiliului Județean Neamț”.

Răspunsul Consiliului Județean Neamț a fost:

 

O altă serie de întrebări ale publicației atacul.ro:

„În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne precizați numărul de contracte (și dată, obiect, valoare ) pe care societatea Gardenia Plant SRL le-a avut cu Consiliul Județean Neamț. Totodată, vă solicităm să ne comunicați care a fost societatea comercială (și modalitate de achiziție, tipul mochetei, cantitate, preț/mp) care a vândut instituției mocheta ce a fost montată pe scările de la intrarea în Consiliului Județean Neamț”

…și răspunsul Consiliului Județean Neamț:

 

Daniel MURARU

 

Citeste si:

Luxosul covor roșu pe care a călcat Grindeanu, cumpărat de la o florărie

Patronul care a vândut CJ-ului mochetă cu 190 lei/mp: „N-o să găsiți covoare în florării. Mostrele cu mochete le țin la mine”

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

4 Comentarii la Jecmăneală fără limite la Consiliul Județean Neamț. Supraevaluări la achiziții și de 600%

 1. valisor   aprilie 27, 2017 at 12:21 pm

  Oare cât de mare poate fi inconștiența, relativ la ziua scadenței?! Oare de unde li se trage?! că eu nu cred că pot fi natural așa tâmpiți! Probabil, la târâișul fulgerător al lui Sconcsetuță spre și până la înaltul veceu județean, ca welcome da și bye-bye, veterana dar tânără și frumoasă doamnă Arcan o fi venit cu o tainică cină despre ce și cum. S-or fi servit ciuperci directe și ciuperci din moși-strămoși. Dracu știe ce-au mâncat!? Complicate sunt hățișurile astea mocirloase, necunoscute dar știute… și invers!

  Răspunde
 2. sebastian valentin   aprilie 29, 2017 at 10:20 pm

  Directorul de protocol care de fapt este o psd ista, a fost pusa in functie ca sa semneze facturile ,, bine intocmite,, ale psd istilor. Intrebarea este, daca Curtea de Conturi isi face treaba, fiind vorba de folosirea banului public, sau sunt si ei psd isti.

  Răspunde
 3. Vasile   aprilie 30, 2017 at 6:36 pm

  Au tupeu maxim, se bazeaza pe nepasarea nemtenilor isi selecteaza cu atentie executantii(din pacate sunt multi)si ,,lucreaza,,avand grija sa fie pozati, filmati, laudati de parca nu ar fi platiti din banul public.
  Se bazeaza mult pe efectul zicalei cainii latra ursul trece iar eu sper f. mult ca acul pt. cojocul lor se va gasi!

  Răspunde
 4. Anunt pentru CJ   mai 2, 2017 at 9:16 am

  Am si eu niste covoare/mochete la vinzare si cred ca ma incadrez fix in baremele CJ-ului! 1.200 de lei metru patrat! Ce, vi se pare scump? Dau si parandarat! Ii dau si lui Arcan, chiar daca nu mai e printre noi, astia muritorii de rind, ca e fata buna. Asa am auzit!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.