Ex-deputatul Drăgușanu: „Excluderea lui Iacoban s-a făcut ca la piață”

1
732

Se anunță vremuri tulburi în Consiliul Județean Neamț, iar majoritatea PSD-ALDE-PMP riscă să se destrame. Acest lucru pare a fi credibil dacă luăm în calcul două chestiuni: comportamentul aleșilor locali PMP din Consiliul Local Piatra Neamț, de la ultima ședință în care au votat multe proiecte ale primarului Chitic, dar și problemele care există cu validarea mandatului consilierului județean Iulian Luca în locul exclusului Mihai Alexandru. Cu cele 21 de voturi (17 PSD, 2 ALDE, 2 PMP), coaliția PSD-ALDE-PMP are o majoritate liniștitoare. Chiar și pierdea celor două voturi ale PMP-ului nu ar crea mari probleme social democraților și celor de la ALDE, care ar avea 19 voturi împreună. Dacă facem un exercițiu de imaginație vom vedea că lucrurile se pot complica, mai ales acum după excluderea lui Mihai Alexandru, în locul căruia ar trebui să vină următorul pe lista de la ALDE. Astfel, să presupunem că PMP-ul iese din coaliție, iar în locul lui Iulian Luca, cel propus să preia mandatul rămas vacant după excluderea lui Mihai Alexandru, va ajunge în cele din urmă Constantin Iacoban, aflat pe locul 3 pe lista CJ a ALDE de la alegerile locale de anul trecut. Socotim și vedem că PSD și ALDE nu ar aduna decât 18 voturi, pentru că este greu de crezut că Iacoban ar vota cu majoritatea după experiențele politice trăite. Revenind, vorbim de fix unul în plus peste jumătatea numărului total de consilieri județeni. Ce înseamnă o majoritate fragilă? Probleme, evident! Pentru că oricând un consilier județean de la PSD sau ALDE, cu tot riscul de a-și pierde mandatul, ar putea să joace invers (vezi alegerea președintelui CJ Neamț din 2004, când votul unui consilier a costat un autoturism Daewoo Nubira). În concluzie, în acest moment se poate spune că există un risc, mic ce-i drept, ca PSD-ul să piardă majoritatea în Consiliului Județean. Însă ca să fie pus în practică acest scenariu, care ar fi discutat deja în anumite cercuri, ar trebui să întrunească o serie de condiții: să trădeze PMP-ul; să câștige Iacoban locul în CJ rămas vacant și să trădeze un consilier de la PSD sau PNL. Greu, dar nu imposibil ar spune cunoscătorii într-ale politichiei locale. Cu PMP-ul s-ar putea rezolva, spun cârcotașii, așa că ar mai rămâne rezolvarea celor două mandate, care ar băga PSD și ALDE sub cele 18 mandate care le asigură majoritatea. Primul pas poate fi făcut în bătălia pentru mandatul rămas vacant după excluderea consilierului județean ALDE, Mihai Alexandru. Numai că lucrurile aici sunt extrem de complicate, în acest moment mandatul fiind disputat de trei persoane: Mihai Alexandru, care a atacat decizia de excludere, Constantin Iacoban, următorul pe listă care zice că nu știe să fi fost exclus de partid, și Iulian Luca cel propus de partid să preia mandatul. Toate variantele sunt de luat în calcul, însă cea mai încâlcită problemă pare a fi cea a lui Constantin Iacoban.

Cum a fost exclus Iacoban din partid?

Constantin Iacoban a renunțat, în ianuarie 2016, la funcția de președinte a Consiliului Județean Neamț, după ce a făcut public că a intrat în ALDE. Veniți la Piatra Neamț, liderii partidului, Tăriceanu și Constantin, anunțau bucuroși că Iacoban va fi prima variantă a partidului pentru funcția de președinte sau vicepreședinte la Consiliul Județean Neamț, iar Cătălin Drăgușanu va fi candidatul ALDE la Primăria Piatra Neamț. Al treilea pe lista ALDE la Consiliul Județean, Iacoban nu a intrat în legislativul județului, ALDE adjudecându-și doar două mandate ce au revenit primilor doi pe listă, Ioan Asaftei și Mihai Alexandru. Iacoban a prins, în schimb, Consiliul Local Piatra Neamț, însă a renunțat după câteva luni la mandat. Recent, Mihai Alexandru a fost exclus din partid, iar locul vacant ar trebui să fie luat de următorul pe listă, Constantin Iacoban. Numai că, spune conducerea ALDE Neamț, Iacoban a fost exclus din partid, iar în locul său va fi numit Iulian Luca. Iacoban afirmă că nu i-a adus nimeni la cunoștință faptul că a fost dat afară din ALDE, drept pentru care își revendică mandatul de consilier județean. Această încâlceală are toate șansele să fie tranșată doar în instanță, însă și acest aspect s-ar putea să dăuneze majorității. Cătălin Drăgușanu, co-președinte ALDE Neamț până la finele lunii septembrie 2016, spune că Iacoban a fost dat afară din partid fără a se respecta statutul partidului. S-a întâmplat în data de 22 septembrie, cu doar câteva zile înainte ca și Cătălin Drăgușanu să fie exclus din partid pe motiv că a cerut ca penalii să nu mai fie acceptați pe listele electorale ale ALDE.

 

„Eu nu am semnat niciun document de excludere a lui Constantin Iacoban. Practic, excluderea asta s-a făcut nestatutar. Am discutat cu statutul în mână acolo. Țin minte că în statut se precizează că o persoană care este propusă pentru excludere are de parcurs mai multe etape. În primul rând, Biroul Executiv Județean propune excluderea, iar decizia este luată în Conferința teritorială. Biroul nu are nicio putere în acest sens. În al doilea rând, au fost încalcate mai multe articole din statut. Persoana, respectiv domnul Iacoban, nu a fost chemată să-și expună punctul de vedere, nu a fost înștiințată în scris; votul nu a fost secret, deși a fost vorba de persoane. S-au încălcat flagrant tot ce se putea încălca acolo. Bineînțeles, dacă s-a făcut vreun proces verbal la vremea respectivă, eu nu am semnat așa ceva și nici nu cred că i-au transmis d-lui Iacoban un document în acest sens. S-a făcut așa, ca la piață. Din câte îmi amintesc, nici nu s-a pus în discuție semnarea unei hârtii pentru excluderea lui Constantin Iacoban. Nu știu cum au făcut-o, dacă ea există. Dacă domnul Iacoban se adresează instanței de judecată, judecătorul va vedea că nu există documente care să stea în picioare. Să presupunem că Biroul Executiv a votat propunerea de excludere, deși nu a existat majoritate, pentru că au fost și voturi împotrivă. Mai încolo nu s-a mai întâmplat nimic, domnul Iacoban nu a fost înstiințat și nu i s-a oferit posibilitatea să conteste. Orice partid are un statut care trebuie respectat. În caz de excludere, cel vizat are dreptul să se apere, să conteste la Comisia de Arbitraj, în instanță. Discuția de excludere a fost luată așa cum se întâmpla în ultima perioadă la ALDE Neamț, pe la spate. Era o ordine de zi care se stabilea pentru a fi discutată, iar în funcție de cine reușea să aducă domnul Asaftei la ședință se suplimenta ordinea de zi… la diverse. Așa erau dați oamenii afară, la diverse„, a declarat Cătălin Drăgușanu.

Fostul parlamentar mai spune că Iacoban a trimis mesaje conducerii ALDE de la București în care a explicat situația de la Neamț, însă răspunsul nu a fost cel așteptat.

„Domnul Iacoban a fost păcălit, deși a renunțat la o funcție importantă când a intrat în ALDE Neamț. De aceea cred că trebuie să conteste neapărat un eventual mandat ce va fi dat următorului de pe listă. Partidele politice sunt conduse după un statut, iar acesta trebuie să fie respectat”, a conchis Drăgușanu.

 

Iacoban: „Nu mi-a comunicat nimeni că am fost exlus din ALDE”

 

Constantin Iacoban a declarat pentru atacul.ro că cei din conducerea ALDE nu i-au adus la cunoștință că a fost exclus din partid și că se va adresa instanței în cazul în care nu-i va reveni mandatul, dat fiind faptul că el este următorul pe listă după exclusul Mihai Alexandru.

„Nu m-au chemat să-mi spună că mă exclud și nici nu mi-au adus la cunoștință acest lucru. Eu am trimis o scrisoare la Consiliul Județean Neamț, în care am explicat cum stau lucrurile, iar treburile sunt clare din punctul meu de vedere: am fost exclus fără a se respecta statutul partidului. Nu știu dacă mandatul va fi blocat ca urmare a scrisorii mele, însă dacă după votul de mâine va fi validat Iulian Luca, cu care nu am absolut nico treabă, pentru că vorbim de mandat aici nu de persoane, mă voi adresa, în primul rând, prefectului căruia îi vor cere să nu dea avizul juridic pentru că ALDE nu a respectat statutul. Dacă nu voi avea câștig de cauză la Prefectură, mă voi adresa instantei de judecată, iar numirea domnului Luca ar putea fi anulată. Nu vreau să mă gândesc ce ar însemna acest lucru în cazul unor hotărâri luate și cu votul domnului Luca”, a declarat Constantin Iacoban.

De partea celaltă, Ioan Asaftei, președinte ALDE Neamț și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, afirmă că excluderea lui Iacoban a fost statutară, iar mâine Iulian Luca va fi validat ca și consilier ALDE în CJ.

„Domnul Iacoban are tot dreptul să facă tot ceea ce prevede legea și statutul partidului, dar tot din punct de vedere al statutului partidului el a fost exclus în data de 22 septembrie, așa cum a fost exclus, în data de 28 septembrie, și domnul Drăgușanu cu care făcea tandem și echipă, cei doi nefiind altceva decât un fel de enclavă a PNL în cadrul partidului nostru. Dumnealui are dreptul să se adreseze cui vrea, însă faptul că amintește că nu a fost dat afară din partid ține doar de fantezia lui. Le recomand amândurora să ne lase în liniștea noastră. Partidul are o bază solidă. Suntem o entitate proprie în acest județ și la nivel național, iar în parlament am intrat și fără contribuția acestor domni. Sunt 17 oameni care au votat excluderea d-lui Iacoban din partid, iar faptul că domnul Drăgușanu nu a semnat excluderea, pot spune ca nu este singura iresponsabilitate a acestui domn”, a declarat Asaftei.

Un cunoscut avocat nemțean, cu experiență atât juridică, dar și politică, a precizat, după ce i-am adus la cunoștință acest caz, că Iacoban are șanse mari de câștig în instanță dacă exluderea sa nu a respectat statutul partidului. Bun, ar spune unii, dacă o să aibă câștig de cauză, cei de la ALDE îi vor retrage sprijinul politic și tot vor câștiga. Numai că, spune același avocat, lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că „trebuie să ai un motiv solid dacă excluzi un consilier dintr-un partid. Multe partide invocă o conduită contrară dispozițiilor partidului, însă Legea 215 nu-i obligă pe consilieri să voteze conform strategiei partidului. Consilierul votează conform conștiinței sale și nu i se poate imputa că a încălcat decizia de partid. În astfel de situații, instanțele de judecată anulează excluderea într-o proporție de 99,9% din cazuri”, a declarat avocatul.

În concluzie, jocurile politice din județ pot deveni interesante, nefiind exclus ca foarte curând să asistăm la schimbări de majorități atât în Consiliul Local, cât și în Consiliul Județean Neamț, dar și în alte legislative din județ. Oricum, spun unii, că alianța PSD-ALDE-PMP este una contra naturii și par să aibă dreptate. Este suficient să ne uităm la conducerea PMP de la Centru unde observăm ce atitudine are Traian Băsescu față de PSD, după care să vedem ce se întâmplă în teritoriu, unde PMP-ul s-a aliat cu PSD-ul și cu ALDE.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor 28 februarie, 2017 at 08:19 Răspunde

    Schimbarea Domnului, bucuria nebunului! Au mai fost deci vremuri, ca vremurile astea pe care le murim, dar zicem că le trăim, noi acuma, când pica un hoț doar ca să facă loc altuia. La vremuri noi, ciocoi noi! O reorganizare deci a hoților, după cum se schimbă normele legale de mișcare a toate opt brațele, dinspre buzunarele noastre spre buzunarele lor; unii nu se adaptează, nu-s atenți și pierd ideea, așa că mai sunt uneori trimiși afară să-și aereze creierii, deci se întorc cu mai mult spor la lucru. Rămân la părerea mea că ar trebui să urcăm pe Pietricica, toți proștii care ne știm și care nu ne știm și să dăm foc pădurii!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.