La Târgul de Crăciun, jaf ca-n codru! Autoritățile și opoziția tac 

2
691

 

Articolele publicate în atacul.ro pe tema organizării Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț au conturat unul dintre cele mai evidente jafuri din istoria postdecembristă a Consiliului Județean Neamț. Nu vorbim de valoarea unui presupus prejudiciu, ci vorbim despre modul în care unii, aflați efemer în funcții de decizie, au înțeles să cheltuie banul public. Vorbim de contracte cu dedicație, de sume de ordinul sutelor de mii de lei care au fost sifonate din bugetul județean cu ajutorul unor amici, foști parteneri de afaceri, politicieni PSD și altii. Vorbim de contracte încheiate de Consiliul Județean cu diverse firme aflate în grațiile unora din aparatul tehnic al instituției. Pe scurt, vorbim despre cum au reușit unii să câștige în scurt timp sume mari de bani, transformând Consiliul Județean Neamț în propria lor moșie. Această situație obligă, așa cum este și firesc, la reflecție. Unde este opoziția din Consiliul Județean Neamț? Până acum, dezvăluirile din atacul.ro nu au avut niciun ecou printre consilierii liberali, că doar ei reprezintă opoziția? Unde sunt autoritățile statului? Nu avem niciun semnal că cineva ar fi cu adevărat interesat să deslușească povestea penală a primei ediții a Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț!? Oare nu mai există nici un interes pentru grija banului public? Avem Poliție, DNA, DGA, SRI, Curte de Conturi, ANAF, etc… Se pare că cei care sunt acum la conducere, așa cum au fost și alții la vremea lor, sunt intangibili, iar reprezentanții instituțiilor statului nu au curaj să se implice și să stopeze dezmățul financiar. De ce? Pentru că șefii instituțiilor își păzesc cu strășnicie funcțiile pe care le au și nu vor să deranjeze politicul. În ceea ce-i privește pe liberalii din Consiliul Județean Neamț, ar trebui să le fie rușine față de cei care i-au votat, pentru că, așa cum se vede, nu au avut nici cea mai mică reacție la jaful din bani publici. Oare de teamă? Din interes? Sau poate se gândesc că va veni vremea când se vor înfrupta și ei din banul public, moment în care vor dori să fie tratați la fel. Sau poate, o alta variantă de luat în calcul, între politicieni există o înțelegere tacită, care funcționează după principiul: cât suntem la putere furăm noi, iar când veniți voi la putere veti face același lucru, nu ne deranjăm unii pe alții.

 

Povestea Târgului de Crăciun de la Neamț ar trebui să prindă nuanțe penale

 

Un eveniment ca Târgul de Crăciun produce bucurie locuitorilor unui județ. Și este și normal să fie așa, pentru că astfel de manifestări au loc în toate țările civilizate. Oamenii au tot dreptul să se bucure de sărbători, iar autoritățile publice județene și locale sunt obligate să se implice în acest sens. Tocmai de aceea, ideea președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, de a organiza la Piatra Neamț prima ediție a Târgului de Crăciun a fost una apreciată de cetățenii județului. Numai că banii alocați pentru acest eveniment au fost cheltuiți într-o bătaie de joc, iar bugetul de 900.000 de lei a fost cu mult depășit. Cel puțin așa arată calculele noastre făcute pe baza documentelor pe care le avem la îndemână. Vorbim de sume de ordinul sutelor de mii de lei care au plecat din bugetul Consiliului Județean și a unor instituții subordonate în direcții alese cu grijă. Vorbim aici de prieteni sau oameni care au legătură cu PSD-ul și care controlează anumite firme, vorbim de oameni care sunt în relații foarte bune cu unii care fac și desfac prin aparatul tehnic al Consiliului Județean Neamț. Am arătat cum pentru 39 de căsuțe din lemn s-au cheltuit peste 500.000 de lei, în condițiile în care aceeași marfă, spun specialiștii, ar fi valorat jumătate din sumă. Promovarea evenimentului, cu tot ce înseamnă realizare logo, site, creație, a costat peste 100.000 de lei, mare parte din sumă ajungând în conturile unei firme ce aparține unui amic de-al consilierei Bulai. Același amic a colantat trei mijloace de transport de la Troleibuzul la preț dublu față de ofertele de pe piață. Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” a tocat aproape toți banii obținuți din închirierea căsuțelor pe demontarea și transportul acestora. Iar exemplele pot continua.

 

Pe ce a cheltuit Consiliul Județean Neamț 714.733 lei?

 

Cert este în toată această poveste că s-a cheltuit cu mult mai mult decât au alocat consilierii județeni în ședința din noiembrie anul trecut. Am solicitat Consiliului Județean Neamț să ne explice pe ce s-au cheltuit cei 900.000 de lei alocați organizării Târgului de Crăciun. Concluzia? După ce am adunat sumele menționate, numai Consiliul Județean Neamț a cheltuit 714.733 lei. Acestor bani s-au adăugat alții, deloc puțini, ce au fost cheltuiți de către „Carmen Saeculare” și Complexul Muzeal Județean Neamț. În acest sens, amintim doar că suma cheltuită pentru a aduce artiștii care au cântat pe scena amplasată la Curtea Domnească s-a cifrat la 350.000 lei, fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli. Concluzia: organizarea Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț a costat bugetul județean mult peste 1.000.000 de lei.

 

 

 

Creatory Org și New Space, legături cu Oana Bulai și PSD

 

Despre Creatory Org SR Roman, societate controlată de Bogdan Mihai Dumea, și despre legăturile acestuia cu Oana Bulai, consiliera personală a președintelui CJ Neamț, am mai scris. Analizând răspunsul Consiliului Județean, tragem concluzia, printre altele, că în suma de 37.500 de lei a intrat și colantarea celor trei mijloace de transport ale societății Troleibuzul SA, companie a Consiliului Județean. Însă lucrurile nu au stat așa, întrucât colantarea autobuzelor a fost achitată de „Carmen Saeculare” printr-un contract încheiat pe SEAP, prețul fiind de peste 20.000 de lei.

În ceea ce privește societatea New Space, care a „prins” un contract de 14.000 de lei pentru realizarea conceptului pentru Târgul de Crăciun, putem spune că ea își are sediul tot în Roman, fiind controlată de Laurențiu Daniel Vasiliu, administrator și unic acționar. Coincidența face ca Vasiliu să fie reprezentant PSD în Consiliul Local Roman. Ca o paranteză fie spus, social democratul romașcan a preluat firma în mai 2016 de la mama sa, devenind acționar unic și administrator. Declarația de interese este datată în iulie 2016, însă în ea nu este menționată și calitatea pe care o avea în firmă. Vasiliu ne-a spus că a completat declarațiile de avere și interese în aprilie, când nu era acționar la firmă. Revenind, consilierul romașcan ne-a comunicat că o cunoaște pe Oana Bulai, însă nu ea a fost cea care l-a ajutat să prindă contractul (n.r. prin încredințare directă) cu Consiliul Județean. Politicianul a explicat că avea deja depusă o ofertă la Consiliul Județean, iar în noiembrie a fost contactat de un angajat al acestei instituții care a solicitat serviciile firmei sale. În ceea ce privește faptul că aceeași societate a fost de acord să ajute CJ-ul în acest proiect, furnizând caietul de sarcini pentru realizarea căsuțelor cu titlu gratuit, Vasiliu ne-a explicat că pur și simplu nu a urmărit să obțină niciun folos de la CJ Neamț, ci doar a pus umărul la realizarea unui proiect pentru comunitate. La întrebarea dacă mai are contracte cu CJ-ul sau alte instituții publice, Vasiliu a precizat că a fost primul contract cu CJ Neamț, dar că firma sa a avut contracte si proiecte cu mai multe primării etc.

În curând vom reveni cu informații bombă, atât în ceea ce privește conținutul caietului de sarcini, dar și alte contracte încheiate de Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” și Complexul Muzeal Județean Neamț cu ocazia organizării aceluiași eveniment: Târgul de Crăciun de la Piatra Neamț. De asemenea, vom dezvălui care a fost contribuția Primăriei Piatra Neamț la acest eveniment, dar și pe ce au fost cheltuită suma alocată de municipalitate.

 

Daniel MURARU

Citeste si:

 

Cât a costat cântarea la Târgul de Crăciun? Smiley-9500 euro; Gheorghe Zamfir și Bere Gratis-13.000 euro

SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

Jecmăneală fără limite la o instituție a Consiliului Județean Neamț

CJ NEAMȚ, SAT FĂRĂ STĂPÂN? AMICUL CONSILIEREI BULAI, BANI BUNI ȘI DIN COLANTARE

CUM SE “SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

CINE OPREȘTE DEZMĂȚUL PE BANI PUBLICI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? 16.996 EURO PENTRU DEMONTAREA CĂSUȚELOR

REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 16 februarie, 2017 at 17:38 Răspunde

    Cum ține microbistul la meci coșteiul cu sorică, așa și autoritățile margereta la telejurnal; intră 13, iese 13,,,. „Despre (opoziție) ce să spun, ce cuvinte să adun, ca-n adevărul lor să crezi?”. OPOZIȚIA, orice opoziție, ESTE CU ADEVĂRAT CONSTRUCTIVĂ, adică FIX DE ACEEAȘI PARTE A BARICADEI; așa a fost mereu, lupu blond, lupu brunet, lu-puși schimbă cămeșa, da tot pute a haiduc; stânga, dreapta, se referă că cu care mână, deci viceversu de la chicioare, deci de unde cotonogeală între proștii; acu, pă bune! că așa e dă proști că nu găsesc cu ce să compar fără să jegnesc cu care compar. Și uite așa toși se iese din dosar și de proștii picăm noi, fraierii lor, care i-am ales pân’ am cules toate lepădăturile.
    Cu ocazia Sărbătorilor Fericite, Sărbători Fericite lui toată lumea!

  2. Benedek 16 februarie, 2017 at 19:39 Răspunde

    Domnule Muraru, dumneavoastra investigati, dezvaluiti, trageti semnale de alarma si … nimic!!! Si nimic o sa ramina! Daca nu cumva ati observat, comunitatea asta furata, jecmanita, persiflata, mintita, manipulata nu merita decit tot ceea ce i se intimpla. Lor le place asa! Si stiti de ce? Pentru ca si ei sunt la fel ca cei de care scrieti! Cu foarte putine exceptii! Eu va felicit pentru tot ceea ce faceti si va admir curajul si demnitatea! Din pacate, sunteti singurul, iar ei sunt multi si prosti!!! Ramin la convingerea ca ei trebuie sa fie si mai mult furati, si mai mult mintiti, si mai mult manipulati! Cind se vor trezi va fi vai si amar! Respect, domnule Muraru, si cit mai multe dezvaluiri!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.