CRONICA UNUI FILM STUPID. CUM I-AU RATAT ANCHETATORII PE AGRESORII OFIȚERULUI FILIP!!!

0
1468
  • *lucrarea penală privind tentativa de omor comisă împotriva ofițerului Filip a fost înregistrată la Parchet după 3 ani și 10 luni de la comiterea faptei * instrumentarea faptei era de competența procurorilor, însă toți polițiștii care au avut legătură cu această lucrare au păstrat-o la IJP Neamț fără a comunica oficial procurorilor * asta au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație * neînregistrarea dosarului penal la Parchetul Județean a dus la imposibilitatea folosirii a două stenograme, ce ar fi fost utile dosarului * motivul: autorizațiile pentru ascultarea convorbirilor au fost emise ilegal, deoarece nu exista un dosar penal înregistrat * impardonabil, s-ar putea spune *

Numele unor cunoscuți polițiști nemțeni, procurori, dar și ofițeri SRI, apar într-o anchetă năucitoare a procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ancheta, finalizată în urmă cu câteva luni, a vizat modul defectuos în care au fost investigate două dosare penale complexe, privind activitatea infracțională a clanului Mararu. În documentele procurorilor bucureșteni se vorbește despre grave abateri în instrumentarea celor două lucrări penale, de la proceduri nerespectate la dispariția unor stenograme care ar fi putut proba implicarea fraților Mararu în două tentative de omor ce au zguduit întreaga țară.
Gafe penibile

Tentativa de omor comisă în decembrie 2002 împotriva ofițerului Cezar Filip ar fi trebuit să ducă la o serioasă mobilizare a anchetatorilor în vederea prinderii agresorilor. Numai că lucrurile nu au stat chiar așa. Primul blocaj a apărut în momentul în care cei care lucrau la caz au fost nevoiți să facă încadrarea faptei. A fost nevoie de timp serios să se decidă între vătămare corporală gravă și tentativă de omor, părerile fiind împărțite. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că loviturile primite de polițist, ce au cauzat leziuni destul de grave (25-27 de zile de îngrijiri medicale), au permis încadrarea faptei la tentativă de omor calificat, infracțiune a cărei soluționare este de competența procurorului. Numai că dosarul a zăcut în fișetele Serviciului Judiciar al Poliției Neamț 3 ani și 10 luni, fără ca procurorilor să le fie comunicat oficial acest caz de tentativă de omor asupra polițistului Filip.

„Deși ar fi trebuit să înainteze de îndată lucrarea nr.3531/2002 Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț spre competentă soluționare, toți lucrătorii de poliție care au avut legătură cu această lucrare, deși au avut reprezentarea că este vorba despre o tentativă la infracțiunea de omor, infracțiune pentru care urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror, au păstrat lucrarea la IPJ Neamț timp de 3 ani și 10 luni, fără a comunica oficial Parchetului Județean Neamț ori altui parchet despre existența acestei cauze”, sursa raportul de control Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii de la Parchetul General care au făcut investigații în legătură cu dosarul tentativei de omor în cazul ofițerului Filip, au constatat că întârzierea înregistrării dosarului la Parchetul Județean a îngreunat serios cercetările. Din informațiile obținute la puțin timp după ce ofițerul Filip a fost atacat în scara blocului a reieșit faptul că Gheorghe Mararu i-ar fi solicitat nașului său de cununie, Rodideal Vasile, să ia măsuri împotriva polițistului care i-ar fi „stricat afacerile”. Ofițerul Filip investiga mai multe dosare privind fraude vamale, fapte în care erau cercetați frații Mararu, dar și reprezentanți ai unor instituții de stat. În plus, Gheorghe Mararu era foarte supărat că, la solicitarea lui Cezar Filip, fusese dat în consemn la frontieră, fiind reținut pe Aeroportul Otopeni, în timp ce încerca să părăsească țara. Informațiile au mai arătat că Rodideal a fost de acord să-și ajute finul și, prin intermediul altui pesonaj, a angajat doi cetățeni moldoveni ca să-l pună la punct pe polițist. Așadar, informații existau, numai că pentru a fi utile cauzei anchetatorii trebuiau să le probeze. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. O stenogramă care ar fi probat implicarea lui Gheorghiță Mararu în această acțiune criminală le-a dat serioase bătăi de cap procurorilor bucureșteni . Toată lumea a vorbit despre ea, însă nimeni nu a ascultat înregistrarea și nici nu a văzut transcrierea ei. Lăsând la o parte această poveste căreia îi vom acorda un spațiu special, trebuie spus doar că alte două stenograme, cât de cât relevante pentru dosarul tentativei de omor comisă împotriva ofițerului Filip, nu au putut fi folosite dintr-un motiv uluitor: înregistrările au fost obținute ilegal, pentru că nu exista un dosar penal înregistrat. Reamintim că lucrarea penală a fost înregistrată la Parchetul Județean Neamț după 3 ani și 10 luni de la comiterea faptei.

„Aceste două convorbiri, interpretate în contextul agresiunii comise asupra ofițerului de poliție Cezar Filip, pot constitui indicii cu privire la o eventuală participație a lui Mararu Gheorghe Cătălin și Rodideal Vasile la săvârșirea faptei. Totuși, potrivit art. 102, alin. 2C pr. Pen, aceste două convorbiri nu pot fi folosite în procesul penal”, întrucât au fost obținute în mod nelegal, neexistând la data emiterii autorizațiilor de către făptuitorul Vasile Alixandri (n.r. fost procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, decedat între timp) un dosar penal înregistrat în care să fie administrate”, sursa raportul de control Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Treaba noastră, se face ceva sau nu?”

Cele două convorbiri telefonice dintre Gheorghe Mararu și Rodideal, care nu au putut fi folosite din cauză că autorizațiile au fost emise ilegal, au fost înregistrate în luna decembrie 2002. Prima a fost la ora 15.00, 10 decembrie, cu puțin timp înainte ca ofițerul Filip să fie atacat în scara blocului.

MARARAU GHEORGHE: Auzi?

RODIDEAL VASILE: Da.

MARARU GHEORGHE: Treaba noastră, se face ceva sau nu?

RODIDEAL VASILE: Da, mă!

MARARU GHEORGHE: Da?

RODIDEAL VASILE: Îs acolo.

MARARU GHEORGHE: Bun, gata…(neinteligibil), o…..(neinteligibil), da?

RODIDEAL VASILE: Da.

MARARU GHEORGHE: Pa!

A doua zi, la ora 18.59, adică în seara următoate atacului comis împotriva ofițerului Filip, cei doi au avut o altă discuîie telefonică:

 MARARU GHE:Am(neinteligibil)…aseară.

RODIDEAL VASILE: Dar nu l-am avut…(neinteligibil)

MARARU GHEORGHE: Te-ai uitat la știri?

RODIDEAL VASILE: Nu.

MARARU GHEORGHE: A, nu…A zis ceva, oare?….Da…bănuieli, bombe, nu știu ce…

RODIDEAL VASILE:….(neinteligibil)….

Ce-i drept, discuțiile dintre cei doi nu demonstrează clar o implicare a lor în tentativa de omor comisă împotriva lui Cezar Filip. Totuși, așa cum se poate vedea, parcă apar prea multe pasaje „neinteligibil” în cele două stenograme.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.