4 MINUTE ȘI 59 DE SECUNDE DE REVOLUȚIE

1
847

Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 știu toți românii, mai ales cei care au apucat să trăiască în vechiul regim ceaușist. Foamea, frigul, lipsurile în general, dar și comportamentul celor care s-au complăcut, servind regimul comunist, i-au scos pe oameni în stradă. Unii, mai curajoși, timișoreni, bucureșteni, arădeni, brașoveni, au ieșit în stradă înainte ca dicatorul Ceaușescu și consoarta lui să fugă. Alții, mai temători și, din păcate, mulți au ieșit în stradă după 22 decembrie, adică după momentul în care Ceaușescu a părăsit cu un elicopter sediul CC al PCR. Episodul cu elicopterul, în care se aflau cei doi, ridicându-se de pe acoperișul sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român a rămas viu în memoria multor români. Fuga dictatorului a dat semnalul că lucrurile se vor schimba și, lăsând teama deoparte, au ieșit în stradă. S- a întâmplat în toate orașele, în special în municipiile reședință de județ. Că unii au dat bir cu fugiții imediat după ce au apărut zvonurile că „teroriștii lui Ceaușescu” acționează împotriva protestatarilor este o cu totul altă discuție. Se știe că în acel moment, cei mai mulți români care ieșiseră în stradă s-au retras pe la casele lor, așteptând ca lucrurile să se limpezească. Era momentul în care nu se știa care tabără va câștiga. Ei bine, cei care au rămas pe baricade și în perioada de după fuga lui Ceaușescu, într-un moment în care nimeni nu avea habar ce o să se întâmple în România, își merită toate laudele, dar și statutul de revoluționar. Și la Piatra Neamț, ca și în alte orașe din țară, mulți revoluționari au fugit când au auzit că „teroriștii” încep să recupereze din terenul pierdut de Ceaușești. Totuși, în prima linie a rămas o mână de oameni, adică cei care au reușit să cucerească „Casa Albă”- sediul Comitetului județean de partid – care astăzi  este „casă” pentru Consiliul Județean Neamț și Prefectura Neamț.

O să ne oprim aici cu opiniile, mai ales că România numai de analiști nu duce lipsă, și o să vă invităm să urmăriți un scurt fragment din filmarea realizată la Piatra Neamț în data de 22 decembrie 1989. Așa cum lesne se poate observa, avem două imagini clare: balconul aglomerat al „Casei Albe” și o alta cu oamenii ieșiți în stradă care își doreau și susțineau schimbarea. La balconul Casei Albe vedem o serie de personaje, multe dintre ele au părăsit, în timp, această lume.

Vă lăsăm pe dumneavoastră să comentați aceste imagini și, bineînțeles, să trageți concluzii. Acum, după 27 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, merită să analizăm și să tragem cu ochiul și la trecutul nostru. Să ne amintim de ce au ieșit românii în stradă, ce au dorit și ce au primit. După 27 de ani de democrație.

D. MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Grigore 9 mai, 2017 at 15:33 Răspunde

    Chiar asa! De ce au iesit romanii in strada? Ce si-au dorit? Ce au primit? Nu cumva este momentul sa iesim din nou, de data asta sa stim si de ce si sa stim si ce vrem?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.