LEMN SCUMP PENTRU PRODUCĂTORII DE MOBILĂ

1
311

Au trecut mai bine de trei luni de când Regulamentul de valorificare a masei lemnoase a fost publicat în Monitorul Oficial, iar producătorii de mobilă încă așteaptă ca prevederile lui să fie puse în aplicare. Este vorba în special de dreptul de preemțiune (n.r. dreptul firmei de a fi preferată la cumpărarea masei lemnnoase) de care cei ce aduc plusvaloare masei lemnoase beneficiază la cumpărarea de materie primă. De altfel, Regulamentul are la bază principii generoase, însă acestea trebuie să fie puse și în practică. Valorificarea superioară a masei lemnoase și sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a lemnului sunt două dintre ideile de bază ale noului Regulament. Iar faptul că se dorește ca producătorii de mobilă să beneficieze de materie primă la prețuri de bun simț, reprezintă un semnal bun care arată că factorii de decizie încep să realizeze cât de important este să-ți valorifici la parametri maximi resursele pe care le ai. Ideea nu este deloc complicată și are ca punct de plecare fenomenul care s-a dezvoltat în ultimii ani în România, respectiv exportul de materie primă în defavoarea prelucrării ei superioare.

„Deocamdată nu se aplică acest drept de preemțiune, însă va funcționa. Chiar am finalizat discuțiile pe această temă săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Facultatea de Industrializare a Lemnului Brașov. Există definivitat un atestat pentru producătorii de mobilă, iar pe baza acestuia va putea fi exercitat acest drept de preemțiune. Atestatul este eliberat de asociațiile producătorilor de mobilă și Ministerul Mediului, pentru că începuse să se denatureze și acest drept de preemțiune. După ce firmele vor obține acest atestat vor putea solicita dreptul de preemțiune care se traduce prin obținerea prețului egal cu ultimul licitator. Dacă cineva, un alt comerciant de cherestea, oferă un ultim preț, producătorul de mobilă poate să solicite respectivul lot, însă trebuie să anunțe înaintea începeriii licitației că dorește să-și exercite dreptul de preemțiune. Atunci, la preț egal, producătorul de mobilă poate obține, în defavoarea celuilalt, lotul respectiv. Până în prezent, practic, nu s-a întâmplat. S-a licitat, iar producătorii de mobilă au luat cu cherestea cu prețuri mari. Din proprie experiență vă spun că tot ce am licitat, cherestea și bușteni, am luat cu prețuri mari pentru piața românească. Vom vedea ce se întâmplă, pentru că prețul lemnului din zona noastră începe să scadă. De fapt, pe toate piețele prețul cherestelelor a început să scadă. În condițiile astea ar trebui ca și noi, producătorii de mobilă, să ne mișcăm și să facem investiții în stocuri de lemn, măcar să ne asigurăm necesarul pentru un an de zile, să ne luăm de o grijă și să putem produce în continuare. Presiunea pe prețuri este dată de două componente: de lemn și de salariul minim pe eocnomie. Salariul minim pe economie se duce în sus și nu este așa de tare de condamnat pentru că oamenii trebuie să fie plătiți bine, dar prețul lemnului ar trebui să fie un element de politică regională, măcar pentru cei care sunt în zone care depind, din punct de vedere industrial, de materia primă lemnul”, a declarat Mihai Apopii (foto), președinte al Camerei de Comerț și Industrie Neamț și vicepreședintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România.

Așadar, legiuitorul a prevăzut ca producătorii de mobilă să beneficieze de dreptul de preemțiune la cumpărarea de masă lemnoasă, materia primă urmând să fie asigurată, sub formă de lemn fasonat, cu prioritate celor din industria mobilei din pădurile proprietatea statului. Alocarea necesarului de masă lemnoasă se face pe baza necesarului anual estimat de fiecare agent economic.

În HG 617/2016 – aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, publicat în Monitorul Oficial din 2 septembrie, la art. 48 se stipulează că: „Producătorii din industria mobilei îşi pot manifesta intenţia de exercitare a dreptului de preempţiune, potrivit prevederilor art. 60 alin. (5) lit. g) din Legea 46/2008 — Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare, prin participarea la licitaţiile de materiale lemnoase fasonate organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului”. Producătorul care participă la licitație „adjudecă respectivul/respectiva lot/piesă, prin exercitarea dreptului de preemţiune, dacă oferă, după caz, ultimul preţ rezultat în cazul licitaţiilor publice cu strigare/electronice/mixte sau cel mai mare preţ rezultat în cazul licitaţiilor în plic pentru lotul/piesa respectivă imediat după ultima ofertă”. Participarea la licitaţie a producătorilor din industria mobilei presupune formularea de oferte la nivelul ofertelor celorlalţi operatori economici participanţi la licitaţie.

Numai că producătorii de mobilă care doresc să-și exercite acest drept de preemțiune la cumpărarea masei lemnoase trebuie să aibă la mână un atestat care confirmă calitatea sa, aspect prezentat clar la art.49 din HG 617/2016. „Necesarul anual estimat de materiale lemnoase, pe specii, sub formă de lemn fasonat, potrivit prevederilor art. 60 alin. (5) lit. g) din Legea nr. 46/2008 — Codul silvic, republicată, cu modificările ulterioare, se stabileşte până la data de 31 august a anului de producţie anterior, prin cumularea volumelor aferente capacităţii de industrializare a lemnului fasonat atestată de către comisia de atestare care funcţionează în cadrul asociaţiei patronale şi profesionale din domeniul industriei mobilei, recunoscută la nivel naţional, pentru fiecare producător din industria mobilei, în baza metodologiei aprobate prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament”.

În industria mobilei din România funcționează peste 3.000 de firme, iar numărul angajaților este de peste 60.000.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor 14 decembrie, 2016 at 14:55 Răspunde

    Legile noastre sunt foarte democratic concepute, numai că nu numai că nu se potrivesc cu necesarul din realitatea românească așa… ca dânsa-n’trânsa, ci sunt batjocoritor de distonante. E drept ca orice om al străzii, nu numai vreo clasă privilegiată, are liber acces să-și cumpere limuzină, dar, până una alta, ăla locuiește într-un ambalaj de frigider, că și pentru asta există lege care să-i dea dreptul. Or fi criterii deștepte, creierite de tehnocracații ăștia care se termină și ceilalți de dinaintea lor, de încârligare a dreptului ăla de incomprehemțiune, dar tare bine ar fi dacă ar exista o cale a micului fabricant de mobilă să crește mare, însă singura lui cale e insolvența, mai sigură decât taxele, mai sigură decât moartea. Și, pentru că nu e suficient că banul e programat tot la păduc să tragă, tre’ să fie pe acolo și niște hoție expres rămasă din tehnică și fără rost să mai vie și prin lege; de aia nu invocă nimeni amendamentul cu preemțiunea, că ar trebui să și cumpere lemnul și, deși mai ieftin, preferă să îl ia tradițional ca lemn de foc, adică cam degeaba. Oricât ar părea că ceva e de bine, după puțină cârcoteală se poate da pe față că e de rău. Asta merităm, fi-ne-ar a dracu’ sămânța noastră de bolșevici nenorociți!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.