TRAI, NENEACĂ, PE BANII NOȘTRI! ELENA UDREA, LIDER LA CHELTUIELI PE CABINETUL PARLAMENTAR. RISIPĂ DE PESTE 100.000 DE EURO!

1
509

udrea1-copy

În mai puțin de o lună, românii sunt chemați din nou la urne pentru a-și alegii deputații și senatorii care îi vor reprezenta în Parlamentul României pentru următorii patru ani. La fel s-a întâmplat și în decembrie 2012 și în 2008, iar de la un scrutin la altul încrederea cetățenilor în aleșii neamului a scăzut puternic. Numărul mare de aleși care au avut și au probleme cu legea, pensiile speciale, privilegiile de care se bucură, dar și veniturile mari pe care le au aleșii în raport cu munca depusă și rezultatele ei sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii nu-i au la suflet pe parlamentari. Județul Neamț a trimis în Parlament, în urma alegerilor din 2012, opt deputați și trei senatori, la care s-au adăugat doi deputați și un senator care au intrat în Parlament prin așa zisul „defect al legii”. Acum, odată cu revenirea la votul pe liste, județul Neamț va avea fix opt reprezentanți în Camera Deputaților și trei în Senat. Normal, la sfârșit de mandat, cu toții avem dreptul să ne întrebăm ce au făcut aleșii noștri, cum ne-au reprezentat și care a fost rezultatul muncii lor. Dacă în cazul unora se poate spune că activitatea a fost intensă, concretizată prin numeroase propuneri legislative, interpelări, moțiuni, luări de cuvânt, în cazul altora, majoritari de altfel, putem spune, chiar cu riscul de a ne înjura, că s-au aflat patru ani în concediu, dar nu pe banii lor, ci pe ai noștri. Dar haideți să vedem ce au făcut pentru țară și cât ne-a costat pe noi, contribuabilii, munca parlamentarilor.

Cabinetul Elenei Udrea este închis, însă cheltuielile sunt de peste 10.000 de lei/lunar

udrea-copy

Elena Udrea nu este singurul parlamentar care se folosește de prevederile legii pentru a cheltui sume mari de bani pe care le decontează pe cabinetul parlamentar. Așa cum se știe, aleșii români au, pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar (peste 5.500 lei), posibilitatea să-și acopere din bugetul Parlamentului României mai multe cheltuieli: bani de chirie (cei care nu locuiesc în București), bani pentru deplasări, li se achită facturile telefonice, etc. Sumă forfetară ar trebui să fie folosită pentru achitarea cheltuielilor de la cabinetul parlamentar. Analiza făcută de atacul.ro arată că parlamentarii au „nevoie” de cel puțin 10.000 de lei/lunar pentru a acoperi aceste costuri. Din nefericire, cei mai mulți dintre ei nu fac altceva decât să cheltuiască acești bani fără a face mare lucru pentru comunitatea care i-a ales și trimis în Parlamentul României. Cazul Elenei Udrea, deputat în Colegiul 4 Neamț, pare a fi un exemplu elocvent în acest sens. Udrea, care este judecată și cercetată în mai multe dosare de corupție, a obținut la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de deputat în Colegiul 4 (orașul Roman și comuna Ion Creangă). Udrea a adunat mai puține voturi decât contracandidatul său de la USL, însă „defectul legii” și-a făcut treaba și în cazul său. Deputatul nu a mai trecut prin colegiu de mai bine de doi ani, iar cabinetul parlamentar din Roman (strada Roman Mușat) este mai tot timpul închis și cu toate acestea cheltuielile curg și sunt decontate fără probleme din bugetul Camerei Deputaților. Conferințe de presă nu au mai avut loc la sediul respectiv, iar singurul angajat, văzut cu mult timp în urmă pe la birou, nu mai trece pe la muncă.

elena-udrea-a-inaugurat-cabinetul-parlamentar-copy

elena-udrea-a-inaugurat-cabinetul-parlamentar1-copy

Culmea este că la capitolul cheltuieli, cabinetul deputatului Udrea este pe primul loc la nivelul județului Neamț. În luna septembrie, deputatul Udrea figurează cu cele mai mari cheltuieli pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Cum le justifică, numai cei de la Camera Deputaților pot spune! Cert este că deputatul Udrea a avut la cabinetul parlamentar din Roman, în luna septembrie, cheltuieli de personal de 3.649 și cheltuieli pentru bunuri și servicii de 7.718 lei. De altfel, Udrea a fost lider în fiecare lună la capitolul cheltuieli birou parlamentar și în special „cheltuieli bunuri și servicii” (chirie, utilități, etc).

chelt-cabinete-copy

În august, cabinetul Elenei Udrea a „înghițit” 3.649 lei-cheltuieli personal și 7.818 lei-cheltuieli bunuri și servicii; în iulie 3.649 lei-cheltuieli personal și 7.819 lei-bunuri și servicii; iunie-3.649 cheltuieli personal și 7.819 lei bunuri și servicii. Un calcul simplu arată că în cele 48 de luni de mandat, cabinetul deputatului Udrea a înghițit (n.r. vom lua o medie de 10.000/lunar)  480.000 lei, adică peste 100.000 de euro. Pentru ce??? Păi, dacă ai cabinetul mai tot timpul închis, de ce mai apar cheltuieli? Angajații nu sunt la muncă, utilități nu plătești, dar cheltuieli sunt! Aaa, poate vrei să-i faci un bine proprietarului și îi mai dai de la buget niște bani în contul chiriei. Este de înțeles dacă ne gândim că proprietarul spațiului în care funcționează cabinetul a fost închiriat de la un fost consilier local PDL de Roman. Vorbim de solidaritate între foști colegi de partid. Oricine dorește poate să vadă că activitatea deputatului Udrea, în cei patru ani de mandat, a fost una mai mult decât slabă. Udrea are probleme cu legea, așa este, însă de bun simț ar fi fost să-și dea demisia din Parlament în momentul în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Dar asta este o altă poveste! În cei patru ani, cât ia reprezentat în Parlamentul României pe romașcani și pe cei din Ion Creangă, Elena Udrea, care acum candidează în București pentru un nou mandat din postura de independent, a avut 12 luări de cuvânt, 2 declarații politice, 13 propuneri legislative (n.r.cele mai multe nu i-au aparținut), 9 interpelări și a susținut 11 moțiuni. La capitolul „interpelări”, adică acolo unde se vede cel mai bine interesul și implicarea unui deputat pentru comunitatea care l-a trimis în Parlament, Elena Udrea figurează cu 9 astfel de intrevenții. Nici una nu vizează probleme din județul Neamț, iar ultima interpelare, din octombrie 2015, se numește „Condițiile inumane din Arestul Poliției Române”. Interpelarea a fost făcută după ce Elena Udrea a fost o perioadă arestată preventiv într-unul dintre dosarele în care este cercetată.

Cabinete parlamentare pe la rude sau chiar în primării

Nu numai Elena Udrea și-a cheltuit „forfetara” fără a avea o activitate strălucită la cabinetul parlamentar. Sunt și alți aleși pentru care cei patru ani de mandat au însemnat mai degrabă o perioadă de odihnă. Au fost, ce-i drept, și aleși care și-au făcut treaba și la București, dar și în teritoriu. Concluziile le trageți singuri. Numai că, dacă ne referim la efortul financiar, suportat de noi toți, cu funcționarea cabinetelor parlamentare, realizăm că este vorba de o sumă frumușică cheltuită cam fără rost. Și astă pentru că majoritatea cabinetelor parlamentare au un singur scop, acela de sifona „forfetara”. Câți români au fost în ultimii patru ani în audiență la parlamentari. Iar dacă au fost, oare de cîte ori au găsit sediile deschise și pe parlamentari prezenți la datorie? Sunt și parlamentari care și-au făcut treaba și au cheltuit pe bune „sumele forfetare”, însă cei mai mulți nu au făcut acest lucru. Concluziile le trageți singuri.

Cătălin Drăgușanu a câștigat, la alegerile din 2012, mandatul de deputat în Colegiul 1, din postura de candidat USL. În cei patru ani de mandat, Drăgușanu a avut 42 de luări de cuvânt, 25 de declarații politice, 73 propuneri legislative, 89 întrebări și interpelări și 2 moțiuni. De curând, Drăgușanu a părăsit ALDE și a plecat în PNL pe listele căruia candidează pentru un nou mandat. Drăgușanu a avut birou parlamentar, dar și angajaț.  În luna septembrie, Drăgușanu a cheltuit mai puțin decât Udrea, la capitolul „forfetară” ( 3596 lei-personal, 7.242 lei pentru bunuri și servicii). Colegiul 2 Camera Deputaților a fost câștigat de Vlad Marcoci (USL). Nu cu mult timp în urmă, Marcoci a dat PSD-ul pe PNL. A avut, după cum declară, cabinet parlamentar la sediul PSD Neamț. Nu știm unde are acum cabinetul, după ce a trecut la PNL, dar știm că a avut cheltuieli cu acesta: 4.685 lei-personal, 5.599-bunuri și servicii). În cei patru ani de mandat, Marcoci a avut 2 luări de cuvânt, 46 propuneri legislative și un proiect de hotărâre inițiat, fiind catalogat unul dintre parlamentarii nemțeni cu cea mai slabă activitate.

marcoci

Prin „defectul legii”, Colegiul 2 Camera Deputaților a fost reprezentat și de Mihaela Stoica-PDL. Acum independent, deputatul Mihaela Stoica a avut 6 luări de cuvânt, 21 propuneri legislative inițiate, 33 interpelări și 7 moțiuni. Pe site-ul Camerei Deputaților, fostul deputat PDL nu figurează că ar avea cabinet parlamentar, în schimb are cheltuieli cu acesta: 5.245 lei-personal și 6.486-bunuri și servicii.

Colegiul 3 Camera Deputaților Neamț a fost adjudecat de USL (Liviu Harbuz). Între timp, acesta a plecat din PSD și a trecut la PMP, partid pe care l-a părăsit de curând. Harbuz a bifat, în cei patru ani de mandat, 101 luări de cuvânt, 44 declarații politice, 111 propuneri legislative inițiate și 4 interpelări. De pe site-ul Camerei Deputaților aflăm că deputatul Harbuz are cabinetul parlamentar la adresa str. Tineretului, nr. 663, Roznov, Neamţ, adică Primăria Roznov, iar ca persoană de contact- Ciubotaru Mădălina Veronica, nimeni alta decât fiica primarului de Roznov. Nu știm dacă Liviu Harbuz a plătit primăriei chirie, însă pe luna septembrie figurează că a cheltuit o sumă frumușică la cabinetul parlamentar (5469 lei-personal și 6567-bunuri și servicii).

harbuz-copy

adres-prim-roznov-copy

 

„Defectul legii” l-a trimis în Camera Deputaților, reprezentând același Colegiu 3 și pe Constantin Moisii (PPDD). Acesta a cotit-o ulterior la UNPR, a ajuns în PMP și a renunțat la o nouă candidatură după ce a fost plasat pe un loc situat în subsolul listei. Moisii a avut, în cei patru ani de mandat, 5 luări de cuvânt, 3 declarații politice, 59 propuneri legislative,  5 moțiuni și nici o interpelare. De pe site-ul Camerei Deputaților aflăm că Moisii are cabinetul parlamentar în orașul Roznov, iar în septembrie a cheltuit peste 10.000 de lei (4.953 lei-personal și 6.544-bunuri și servicii). Colegiul 5 Camera Deputaților a fost adjudecat de Ioan Munteanu (USL). Acesta candidează pentru un nou mandat pe listele PSD. Ioan Munteanu a avut 138 (în 87 şedinţe) de luări de cuvânt, 40 declarații politice, 6 luări de cuvânt în Birourile Permanente, 116 propuneri legislative, un proiect de hotărâre iniţiat, 16 interpelări și a fost semnatarul unei moțiuni. De pe site-ul Camerei Deputaților aflăm că Ioan Munteanu, care are numărul de telefon la vedere, își are cabinetul parlamentar pe strada Vasile Conta, nr. 57, Piatra Neamț. „Prietenul Google”, dar nu numai el, arată că la adresa respectivă funcționează o firmă la care acționar este fratele deputatului. În ceea ce privește cheltuielile, pe luna septembrie, acestea au fost de 4.886 lei-personal și 6.104-bunuri și servicii.

munt1-copy

munt-copy

 

Colegiul 6 Camera Deputaților a fost câștigat de Dorinel Ursărescu (USL). Acesta a părăsit PNL și s-a înscris în ALDE. Ursărescu nu mai candidează pentru un nou mandat, având grave probleme cu legea, fiind judecat în prezent pentru fapte de corupție la ÎCCJ. În cei patru ani de mandat, Ursărescu a avut 23 de luări de cuvânt, 22 declarații politice, 33 propuneri legislative, 4 interpelări și a semnat 5 moțiuni. Nu figurează pe site-ul Camerei Deputaților că ar avea cabinet parlamentar, în schimb apare că a avut cheltuieli cu acesta (5846 lei-personal și 5653 lei-bunuri și servicii). Colegiul 7 Camera Deputațiloir nu mai are reprezentant, după ce Ionel Arsene a fost ales președinte de CJ. Acesta figurează pe site că a avut două cabinete parlamentare, în Piatra Neamț și Târgu Neamț (persoană de contact-Valeriu Stăcescu, nimeni altul decât foarte bine plătitul director de la ADI Aqua Neamt și membru CA Troleibuzul). Colegiul 8 a fost câștigat de Marian Enache (USL) care la propunerea PSD a ajuns judecător la Curtea Constituțională. Fostul deputat Enache apare pe site-ul Camerei Deputaților cu un cabinet parlamentar în comuna Vânători, însă după ce a fost ales, prezența sa în colegiu a fost ca și inexistentă. Cei patru senatori de Neamț au avut și ei cheltuieli cu birorurile parlamentare. Datele financiare, valabile pentru luna august, ne arată că senatorul Colegiului 1-Eugen Nazare Țapu (PNL) a avut 6.307 lei-cheltuieli de personal și 5.241 lei-bunuri și servicii; Colegiul 2 (Ioan Chelaru PSD și Leonard Cadăr (fost PSD)-13.031 lei-personal și 10.065 lei-bunuri și servicii); Colegiul 3-Liviu Bumbu-5.825 lei-personal și 5.723 lei-bunuri și servicii.

Cabinetele parlamentare, fabrici de bani

Ca să nu creadă cineva că parlamentarii români primesc bani ilegal pentru funcționarea cabinetelor parlamentare, amintim că alocarea acestor sume se face în conformitate cu Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată. De neînțeles este de ce nu se acordă importanță modului în care sunt cheltuite aceste sume.

 

Art. 38. – (1) În scopul exercitĂrii mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o suma forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi functionare a birourilor parlamentare. Modalitatile de acordare şi justificare a acesteia sunt reglementate prin HBP reunite nr. 5/2013 pentru aprobarea Normelor privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare. TIPURI DE CHELTUIELI CE POT FI DECONTATE: CHELTUIELI CU SALARIILE PERSONALULUI ANGAJAT ÎN CADRUL BIROURILOR PARLAMENTARE: salarii nete achitate angajatilor si colaboratorilor pe baza de stat de plata; sumele virate aferente bugetelor si fondurilor centralizate ale statului: impozitul pe salariu; contributia individuala de sanatate; contributia individuala de asigurari sociale; contributia individuala ajutor de somaj; contributia de asigurari sociale datorata de angajator; contributia pentru concedii si ind. CM datorata de angajator; fondul de sanatate datorat de angajator; fondul de somaj si boli profesionate datorat de angajator. CHELTUIELI PENTRU BUNURI SI SERVICII: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; energia electrica; gazele naturale; energia termica si apa calda; cheltuieli de salubritate; apa curenta si canalizare; alti furnizori (ex, paza sediu); benzina, motorina, lubrifianti pentru transport auto in circumscriptie; furnituri si materiale de birou; consumabile pentru computere; consumabile pentru aparatura de multiplicare; cheltuieli protocol pentru primirea invitatilor straini si romani; materiale si ustensile pentru curatenie; diurna, cazarea si transportul angajatilor si colaboratorilor birourilor pentru deplasarea in circumscriptie si la Parlament; reparatia bunurilor din dotarea birourilor; publicatii si abonamente la presa locala si nationala; carti; cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard; cost convorbiri telefon mobil care depasesc abonamentul – numai pentru numarul alocat de la Camera si numai convorbirile nationale; abonament si cost trafic pentru card date si acces pe internet: laptop si telefon mobil; anunturi in mass-media; obiecte de inventar; reparatii curente si igienizari efectuate la sediul birourilor parlamentare; convorbiri pe liniile de telefonie fixe – numai convorbiri nationale; abonament si trafic internet la sediul biroului parlamentar; elaborare si actualizare pagina web; abonament TV cablu sau satelit; expedieri postale; cost servicii medicale la angajarea personalului in cadrul birourilor; alte prestatii prevazute in H B P ale Camerei Deputatilor si Senatului nr. 5/2013 pentru aprobarea Normelor privind modul de utilizare si justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare. Nota: Facem precizarea ca in conformitate cu prevederile legii contabilitatii, documentele prezentate spre decontare de catre deputati, se inregistreaza in decontul lunii in care au fost predate compartimentului de specialitate, in consecinta pot exista situatii in care in decontul unei luni apar cheltuieli aferente lunilor precedente.    

 

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. valisor 23 noiembrie, 2016 at 11:20 Răspunde

    Eu nu văd nimic incorect la Udrea. Ea asta a promis în campanii, să fie PANARAMĂ, doar că prostovanii care au promovat-o, prin vot, să-i bântuie pe bucureșteni, n-au avut minte-n cap să se priceapă, deci s-a ținut de cuvânt. E printre puținii parlamentari care s-au ținut de cuvânt. Cam cu tot așa dezgust mi-au căzut Gorghiu și Firea, deci ce cur pictat au bucureștenii în cutia craniană, dacă tot țepe știu să și-o tragă?! așa că nu, nu am ce compasiune să am pentru tănăi, sau niscai mustrări că i-am stuchit cu Udrea și cu un primar mai mare decât buburuza lor de colorado. Să le fie cu !bravo! „capitaliștilor”, că promovează cu mândrie folclorul românesc, prin expresia carnală care după aia-i doare-n toată soma, a binecunoscutului proverb străbunicesc „Prostul nu e prost destul, până nu se cacă-n drum”. Și să te mai miri că una ca Urdea ne îmbată pe noi, „dacii liberi”, cu apă rece! (că nenorocita ne-a păcălit că-i bere); da’ ea a băut cu uțupanul ei cotrofox pe banii noștri. Așa ne trebuie când suntem oi, dar ne lăudăm că suntem vite.
    Despre ceilalți cabinetiști, poate că ar fi unii bine intenționați și poate că chiar ar vrea să face treabă, dar nu știu cât vor și cât se pricep din moment ce nica-nica nu le iasă. Ce-i aia „luări de cuvânt”? că eu, sincer, nu știu ce-au luat și unde au pus. Propuneri legislative?! adică… sunt îngrijorat! chiar am rămas numai cu trivialități în gură… (să-ți fie rușine!…). Moțiuni?!? Păi ăștia se trezesc uneori să sară de cur în sus fără să știe de ce și după aia votează acolo fix așa cum i-am votat noi pe ei… Și toate astea pe banii noștri, sau… poate… ai lor, doar că noi trăiam iluzia „ai noștri”… chestia cu „contribuabili”… povești!
    În apoi iar la panaramă. Atâta și-a mai băgat asta degetul în pe-lângă nas, până și-a înfipt ghiara drept în cur, ca maimuța care se scarpină până-i dă sângele. Și-a închipuit că prostește ea chiar pe toată lumea cu gesturi dintr-alea, că toți om fi așa de proști să ne speriem și s-o lăsăm să-și facă de cap, că… „subtilități” de-astea ” mafiote”… au ăia… de controlează ei lumea… o fi vreo masoancă… Ș-om fi noi proști, dar nu chiar toți, că uite… mai sunt și niște codruțe prin țara asta, că n-om fi chiar sat fără câni și i-a ajuns și urâtei (că, de fapt, tare urâtă mai e urâta asta de Udrea!) funia la par.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.