ATENȚIE! POLIȚIȘTI CU CAMERE VIDEO LA PURTĂTOR

4
1250

politist

Înființat recent, Sindicatul Polițiștilor Europeni – EUROPOL a reușit să bifeze un prim suces, urmând ca în următoare perioadă să fie pusă în practică o idee finanțată din resurse proprii. Este vorba de achiziționarea a 10 dispozitive audio-video ce vor fi purtate de lucrătorii de ordine publică de la Poliția Capitalei. În funcție de concluziile ce vor fi trase, se va stabili dacă proiectul merită sau nu să fie implementat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Ideea achiziționării celor zece dispozitive a plecat de la discuțiile purtate de membrii grupului „Politiști adevărați” de pe un site de socializare. Așa s-a ajuns la efectuarea unui sondaj pe acel site, unde a fost evaluată necesitatea folosirii de către polițiști a unor astfel de dispozitive. Cum concluzia a fost clară, în sensul că folosirea unor astfel de camera video ar fi benefică atât pentru oamenii legii, dar și pentru cetățeni, Sindicatul Europol a achiziționat cele zece dispozitive ce vor fi folosite în cadrul programului pilot. În paralel, au fost demarate și discuții cu reprezentanți ai ministerului, dar și cu cei ai Direcției Generale Anticorupție în vederea implementării la nivel național a acestei idei.

„Am avut întâlniri cu reprezentanții Direcției Generale Anticorupție și ai Inspectoratului General al Poliției Române, pe care i-am invitat să ne susțină în demersul noastru de a achiziționa astfel de dispozitive, în cadrul unui proiect pilot, cu o durată de 3 luni, în urma căruia să analizăm impactul pe care aceste dispozitive (bodycam-uri) le au asupra muncii de poliție. Ambele structuri au agreeat utilizarea acestor dispozitive, cu observația că își doresc ca protocolul de colaborare să fie încheiat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Ne-am obișnuit cu frica de asumare a răspunderii, mai ales că punerea în practică a acestui proiect va genera o serie de ”realități” pe care cei din vârful conducerii refuză să le vadă. În momentul de față, organizația noastră a achiziționat un prim lot de 10 dispozitive pe care le vom pune la dispoziția polițiștilor de ordine publică și poliție rutieră din cadrul Poliției Capitalei. Protocolul de colaborare între Sindicatul EUROPOL și Ministerul Afacerilor Interne urmează să fie semnat în cel mai scurt timp, în condițiile în care nu au fost invocate, până în acest moment, niciun fel de observații sau obiecțiuni cu privire la propunerea pe care am înaintat-o. Prin această primă acțiune a Sindicatului EUROPOL, ne dorim să deschidem un nou drum către ceea ce înseamnă apărarea drepturilor profesionale ale polițiștilor”, se arată într-un comunicat al Europol.

Reprezentanții noului sindicat recunosc că în ultimii ani au mai fost demarate astfel de proiecte, la Poliția Autostrăzi și Poliția Locală București, însă afirmă că este pentru prima dată când un sindicat se implică într-o astfel de problemă. Statisticile Organizației Națiunilor Unite arată că, în perioada 2012-2014, au fost înregistrate peste 3.000 de plângeri depuse la adresa polițiștilor din România, iar 14 dintre ele s-au soldat cu urmări judiciare, iar patru au dus la condamnări.

„În acest context, dacă numai 4 plângeri din 3.000 au fost soldate cu condamnări, oare cine i-a protejat pe ceilalți 2.996 de polițiști când erau plimbați pe la parchete, cine i-a apărat în fața procurorilor, care de multe ori îi priveau din oficiu ca fiind vinovați, cine răspunde de daunele și prejudiciile pe care acești polițiști, a căror viața familială, privată sau chiar carieră le-a fost afectată de acuzații nefondate? Sunt întrebări la care nu mai așteptăm răspunsuri, dar care trebuie să ne motiveze pe viitor să facem ceva pentru creșterea autorității polițistului, pentru protejarea integrității sale, dar și pentru a nu mai fi vulnerabili în fața unor false acuzații de purtare abuzivă, abuz în serviciu. Vă rugăm să rețineți finalul acestui demers. Toate sindicatele au idei și ne vorbesc despre ce ar trebui făcut, dar asta nu este suficient. Noi am transformat o simplă idee în realitate și am pus-o pe masa ministrului, asta e diferența între realitate și ficțiune”, se mai arată în comunicatul Europol.

Analizând cu atenția propunerea celor de la Europol este lesne de înțeles că folosirea unor astfel de dispozitive de către polițiști nu poate fi decât de ajutor atât pentru oamenii legii, dar și pentru cetățeni. Nu o dată s-a întâmplat ca polițiștii din stradă, fie de la Rutieră sau Ordine Publică, să fie acuzați pe nedrept că au cerut șpagă contravenienților. O astfel de plângere înseamnă un adevărat chin pentru polițist, acesta fiind nevoit să piardă timp prețios pentru a-și dovedi nevinovăția. Credem că inițiativa ar fi trebuit să aparțină Ministerului Administrației și Internelor, acolo unde se știe ce se întâmplă cu polițiștii acuzați aiurea. Ne îndoim că cei de la minister nu știau de practica unor așa ziși descurcăreți care, de fiecare dată când erau opriți în trafic pentru a fi amendați, menționau în procesul verbal, la rubrica „Mențiuni” că refuză să semneze pe motiv că polițistul i-ar fi cerut șpaga. Era răzbunarea contravenientului pe polițistul care îl sancționa, primul fiind conștient de ce implică o astfel de plângere, respectiv anchete peste anchete și timp pierdut. Un alt motiv pentru care cei de la minister ar trebuit să se implice să să doteze polițiștii au astfel de dizpozitive ar fi fost acei oameni ai legii care cer și primesc șpagă. Însă, nu trebuie să uităm că utilizarea unor astfel de camere de către polițiști ar putea să deranjeze serios anumite personaje, atât din cadrul unor instituții de forță, dar și din lumea politică. În acest sens, dăm un simplu exemplu: Ce ar mai putea să facă un chestor, ministru, secretar de stat, parlamentar, șef de poliție sau un alt mare tovarăș al vremurilor noastre în cazul în care ar fi prinși băuți la volan? Cu siguranță nu ar mai risca să-i spună agentului „Băăă, tu știi cine sunt eu??” după care să-I trântească ușa în nas și să pornească în trombă. Tocmai de aceea ne întrebăm dacă Ministerul Afacerilor Interne ar fi serios interesat de implementarea unui astfel de proiect și dotarea cu dispozitive audio-video a tuturor polițiștilor ce intră în contact cu cetățeanul. Cu siguranță, valoarea investiției ar fi una neînsemnată în raport cu beneficiile ei.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.