SCANDALUL LEMNULUI DE FOC, „TRATAT” POLITIC. CUM SPECULEAZĂ POLITICIENII NECAZUL CETĂȚENILOR?

2
516

www-schweighofer-at

Tratamentul inuman la care sunt supuși de către Romsilva cetățenii ce-și încălzesc locuințele cu sobe sau centrale pe lemne a atras și atenția unor politicieni. Că dacă tot vine campania electorală si fiecare vot contează, liberalii s-au gândit că nu ar fi rău să se implice în această chestiune. Este lăudabil demersul lor, mai ales că alte partide nu au zis nici pâs pe marginea acestui subiect, numai că acesta vine destul de târziu. Așadar, este simplu să realizezi că implicarea liberalilor are iz electoral, că tot se apropie alegerile parlamentare. În ipocrizia lor, politicienii români s-au obișnuit, în special în anii electorali, să promită românilor marea cu sarea. Iar argumente în acest sens sunt nenumărate. În primul rând, dacă le-ar fi păsat de soarta celor care au ajuns acum la mâna samsarilor, plătind și 300 de lei pentru un metru cub de lemn pentru a-și încălzi locuințele, liberalii ar fi trebuit să tragă semnale de alarmă încă din primăvară, cel târziu vară, nu acum când cetățenii au nevoie urgentă de lemn de foc. Jocurile sunt făcute, iar ocoalele silvice, somate de PNL să vândă lemn de foc cetățenilor, nici dacă ar vrea nu ar reuși acest lucru. Pentru că nu s-au pregătit pentru asta, domnilor liberali, iar de ce bănuim că știți și dumneavoastră foarte bine! Direcțiile silvice și-au tras cele mai bune partizi, spre oftica asociațiilor profesionale din domeniul exploatării lemnului care au acuzat nu o dată Romsilva de concurență neloială. Au exploatat ce a fost mai bun, iar „restul”, a se înțelege aici lemnul de foc, a rămas în pădure. De ce? Pentru că prețul mare al lemnului de foc stabilit de Romsilva nu le mai trezește pădurarilor interesul pentru această afacere. Da, mult lemn de foc din pădurile statului, destinat populației, era vândut de pădurari sau de prietenii lor, pe vremuri profitul din această afacere fiind unul generos. Aici s-a ajuns după ce, în decembrie anul trecut, Romsilva a crescut pe șest prețul lemnului de foc din pădurile statului. Creșterea a fost substanțială, prețul unui metru cub de lemn de foc de fag, scos la drum auto, crescând de la 120 lei la 180 lei. Nimeni nu a avut nici o reacție la vremea respectivă, niciun politician de la nici un partid politic. În schimb acum, când se apropie alegerile parlamentare, unii și-au amintit brusc că populația nu are lemn de foc și este umilită de Silvic.

Să sprijim industria mobilei cu…vorbe

Scandalul izbucnit anul trecut între asociațiile profesionale și Romsilva, cea care a stabilit niște prețuri de pornire la licitațiile de material lemnos de-a dreptul nesimțite, a avut ca punct de plecare , spun cunoscătorii din domeniu, tocmai solicitarea celor din industria lemnului ca Romsilva să nu mai exploateze masa lemnoasă preferențial și să participe la licitații așa cum o fac toate firmele din această țară. Dorința, normală de altfel, de a elimina Romsilva din această ecuație în care avea rol de administrator, dar și de exploatator de masă lemnoasă, i-a înfuriat pe șefii Silvicului. Drept răzbunare, patronii din domeniu s-au trezit cu niște prețuri de pornire la licitație exagerate, chiar cu 300% mai mari decât cele practicate în anii anteriori. Asta însemna, dragi politicieni,  moartea firmelor din România care activează în domeniul forestier, dar și a celor care depind de acest domeniu, și ne referim în special la societățile din industria mobilei. Prețurile nesimțite îi avantajau pe marii procesatori de lemn și în special pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, dar și pe alții veniți de peste mări și țări să cumpere lemnul din pădurile României. Austriceii de la Schweighofer nu exploatează pădure în România, ci o cumpără gata tăiată de la firmele de exploatare, inclusiv de la Silvic care și el exploatează ceea ce administrează. În timpul scandalului cauzat de Regulamentul de valorificare a masei lemnoase apăruse informația că austriecii se pregătesc să investească masiv și în utilaje de exploatare, ceea ce însemna că investitorul își lua măsuri de precauție în cazul în care firmele românești de exploatare ar fi dispărut. Protestul „lemnarilor”, care s-a lăsat pe ici pe colo și cu niște scântei cu forțele de ordine, a obligat Romsilva să dea înapoi, prețurile de referință fiind scăzute, dar nu cu mult. O demonstrează licitația din data de 30 august, organizată de Direcția Silvică Neamț. S-a scos la vânzare 8.974 mc lemn diverse specii la drum auto sau în depozite. S-a vândut numai 6.799 mc, din care Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș, a cumpărat 1.114 mc. Colosul austriac și-a permis, de exemplu, să liciteze puternic. Numai pentru două loturi, aflate în depozit, de 301,7 mc molid și 336 mc molid, prețul a crescut foarte mult. La primul lot, licitația a pornit de la 280 lei/mc și a fost adjudecată de austrieci cu 350 lei, iar la cel de-al doilea prețul de pornire a fost de 335 lei/mc, iar cel de adjudecare de 386 lei/mc.

holz-copy

În ceea ce privește marfa rămasă, procesatorii nu au fost interesați din cauza prețului mare, dar și a calității proaste a lemnului. Cam astea ar fi datele problemei care ar trebui să le dea serios de gândit politicienilor, fie că-s de la PNL, PSD, UNPR, ALDE sau de aiurea.

Așa stând lucrurile, este clar că rezoluția PNL-ului face parte dintr-o strategie electorală, la mijloc nefiind vorba decât de intersul liberalilor de a atrage voturi de la populație și nu rezolvarea adevăratelor probleme cu care se confruntă domeniul forestier din România.

Rezoluția PNL

PNL a adoptat o rezoluție prin care a reamintit că protejarea pădurii în interesul cetățenilor a fost și va rămâne o prioritate. În contextul problemelor existente, alături de colegii mei cerem ca:

  1. Guvernul Cioloş, prin Ministerul Mediului, să modifice legislaţia subsecventă Codului Silvic, astfel încât să oblige Romsilva să asigure vânzarea lemnului de foc, direct către populaţie prin ocoale silvice ( limitat în funcţie de suprafaţă de încălzit);
  2. Guvernul Cioloş să sprijine industria mobilei pentru a-şi desfăşura activitatea în condiții optime şi a deveni competitivă prin modificarea legislaţiei subsecvente, astfel încât vânzarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă să se facă din lemn sortat şi fasonat din depozite şi rampe pentru a asigura materia prima necesară industriei de mobilă.
  3. Procedura privind plata contravaloarei asigurării pazei pădurilor până la 30 ha să fie accelerată, astfel încât plăţile să fie făcute iar suprafeţele de păduri nepăzite – primele la îndemână hoţilor – să fie reduse considerabil.
  4. Guvernului Cioloş să emită o Hotârăre de Guvern privind acordarea compensaţiilor financiare pentru toţi proprietarii care nu pot recolta masă lemnoasă din cauza restricţiilor impuse, în condițiile în care există o Hotărâre de Guvern în acest sens aprobată de Guvernul Ponta, dar nepublicată nici până în prezent.

 Daniel MURARU

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 7 octombrie, 2016 at 09:02 Răspunde

    Punct ochit, punct lovit!
    Din însăși formularea pretinsei rezoluții se vede clar că nu e o solicitare expresă, ci un atac; nu zice că Guvernul României să! facă și să dreagă exact ce într-adevăr nu se mai poate fix acuma, ci Guvernul Cioloș să! alea-alea (le-a scăpat din grabă).
    Sunt convins că vor urca pe baricada electorală de aburit electoratul și ceilalți tovarăși. Noi, fraierii, vom aprecia cum se bat ei în blamări spre interesul nostru și, fără să realizăm vreun beneficiu, în balanța „ei ne vrea numai binele” vom cântări care e ăla care ne vrea binele cel mai bun. Nu ne mai învățăm minte.
    Norocul meu că pe mine nu mă fură la lemne; mă fură la gaz.
    Trăiască…! ă.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.