SENATORII CHELARU ȘI BUMBU, VOT ÎMPOTRIVA CERERII DNA DE URMĂRIRE PENALĂ A FOSTULUI VICEPREMIER OPREA

0
1613

*   primul confirmă, în timp ce al doilea afirmă că votul său a fost secret * anunț de ultimă oră: DNA afirmă că votul senatorilor a blocat ancheta penală față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă *

Senatorul PSD Ioan Chelaru, ce deține și funcția de vicepreședinte al Senatului, și colegul său Octavian Liviu Bumbu au votat ieri împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru de interne şi vicepremier Gabriel Oprea, în cazul polițistului Gigină. Informația a fost publicată de către agenția Mediafax care a identificat nu mai puțin de 24 de senatori de la PSD, ALDE și PRU care s-au opus solicitării procurorilor anticorupție. Contactat de atacul.ro, senatorul Ioan Chelaru a recunoscut că a votat împotriva solicitării DNA, pe motiv că nu ar exista elemente de vinovăție care să-l incrimineze pe fostul vicepremier.

„Am votat în raport de probele din dosarul trimis la Senat de DNA.  Acestea, văzute personal de mine, nu confirmă în nici un mod solicitarea de continuare a urmăririi penale a domnului Oprea. Drept urmare nu există elemente de vinovăție pentru săvârșirea de către senator a infracțiunii de ucidere din culpă!”, a declarat vicepreședintele Senatului.

Senatorul Bumbu s-a arătat nemulțumit de articolul publicat de mediafax.ro, afirmând că votul său a fost secret.

„Am văzut și poza și afirmația din articol și pot să vă spun că ce a făcut Mediafax e o tâmpenie, pentru că chiar secret am votat, așa cum spune legea. Eu pot să spun ce vreau, că am votat, că nu am votat, că nu știu, că nu țin minte. Deci votul este secret. Dacă au vreo dovadă s-o spună, dacă nu, pot să-i dau și în judecată pentru calomnie sau altceva. Dar este categoric că mi-am însușit atitudinea celor care au luat cuvântul, respectiv că nu era cazul să se voteze posibilitatea de a fi arestat sau altceva. Nu era de competența DNA-ului, ci a celorlate categorii de anchetare, cei de la Circulație, nu DNA. DNA-ul se referă la obținerea de foloase necuvenite. Mi-am însușit ce au susținut colegii juriști, mult mai bine pregătiți în domeniu, dar cum am votat este secret”, a declarat senatorul Bumbu.

Întrebat dacă recunoaște că a votat pentru menținerea imunității fostului său șef de partid, parlamentarul a declarat:

„ Nu, nu recunosc nimic! Spun că argumentele au fost foarte puternice și s-a dovedit încă o dată că Senatul nu e o turmă de troglodiți. Am votat conform conștiinței, asta pot să spun, cu toate că pot să susțin oricare varianta. Într-adevăr, l-am salutat pe fostul șef (n.r. Oprea a fost președintele UNPR, iar senatorul Bumbu a făcut parte din această formațiune politică), era firesc, iar ei au presupus de aici că am votat împotriva cererii DNA. În rest, se poate discuta orice, că sunt argumente și de o parte și de cealaltă”, a conchis parlamentarul.

Mediafax precizează că cei doi senatori nemțeni au fost surprinși de camerele foto în timp ce introduceau bila albă în urna neagră și bila neagră în cea albă, cu scopul de apăra imunitatea lui Gabriel Oprea.

„Alături” de Oprea au fost și 18 senatori liberali care au procedat la fel ca și cei 24 de aleși de la PSD, ALDE și PRU. Cum doar 45 de senatori au votat pentru aprobarea solicitării DNA, iar 73 împotrivă, Gabriel Oprea nu va putea fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

Citiți Raportul Comisiei Juridice din Senat asupra solicitării Direcției Naționale Anticorupție de formulare a cererii de efectuare a urmăririi penale față de senatorul Gabriel Oprea:

raport-oprea

Într-un comunicat, publicat pe site-ul DNA-ului, procurorii anticorupție afirmă că prin votul senatorilor, ancheta penală împotriva lui Gabriel Oprea a fost blocată.

COMUNICAT DNA

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială (vezi comunicat nr. 1150/VIII/3 din 01 septembrie 2016). Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.