A STAT ASCUNS GURU BIVOLARU ÎN NEAMȚ? DACĂ DA, CINE L-A PROTEJAT?

1
534

guru (Copy)

Extrădarea lui Gregorian Bivolaru, liderul Mișcării de Integrare Sirituală în Absolut (MISA), a readus în discuție modul în care „Grig” a reușit să părăsească țara, în condițiile în care figura pe lista celor mai căutați infractori din România. Bivolaru a fost dat în urmărire internațională în vara anului 2004, iar din acel moment polițiștii au primit informații cu privire la prezența infractorului în zona Masivului Ceahlău. La vremea respectivă s-a spus că toate informațiile furnizate de către oameni de bine nu s-au confirmat. Totuși, neoficial, există voci care afirmă că lucrurile au stat altfel, că Grig s-a ascuns în acea perioadă în Neamț, beneficiind de protecția unor personaje cheie din instituții importante ale statului român.

Autoritățile române se dau de ceasul morții să afle cine l-a ajutat pe Gregorian Bivolaru, liderul MISA care a fost recent extrădat din Franța, să părăsească țara în urmă cu mai bine de 10 ani, când a fugit în Suedia unde a cerut azil politic. Lucrătorii Poliției Capitalei vor să afle și ce a făcut Bivolaru în intervalul iulie 2004, când a fost dat în urmărire internațională, și martie 2005, moment în care Guru se afla deja în Suedia. Plecarea din țară a lui Bivolaru a avut loc în perioada în care românii circulau în Europa cu viză și, așa cum este și normal, aspectul trecerii frontierei trebuie elucidat. De asemenea, anchetatorii sunt obligați să stabilească cine l-a ajutat și l-a ascuns pe Bivolaru în perioada cât acesta s-a aflat în România, înainte de a fugi în Suedia. Lucrurile în acest sens sunt deosebit de sensibile, neoficial vorbindu-se chiar și de o protecție de care urmăritul general ar fi beneficiat din partea unor persoane importante ce ocupau funcții grele în instituții ale statului roman.  Trebuie precizat că în perioada cât Bivolaru era căutat de autoritățile române, mai multe persoane au sunat la Poliție reclamând că l-ar fi văzut în zona Masivului Ceahlău. Informațiile erau mai mult decât credibile, Gregorian Bivolaru cunoscând foarte bine zona respectivă din anii `90 când în stațiunea Durău, situată la poalele Ceahlăului, a funcționat o tabără MISA. În plus, se spunea că Guru ar beneficia de ajutorul unor adepți din zonă, orașul Bicaz fiind un cunoscut fief al yoghinilor. Așadar, telefoanele anonime, dar și informațiile primite de polițiști au dus la declanșarea unor ample verificări în zona menționată. Mai multe pensiuni au fost supravegheate, iar în unele locuri polițiștii au făcut descinderi. Au fost controlate mai multe zone în care Bivolaru s-ar fi putut ascunde, pensiuni din apropierea Lacului Bicaz, respectiv Baicu, Secu, Izvoru Alb, Izvoru Muntelui și, bineînțeles, stațiunea Durău. Bivolaru ar fi fost chiar văzut într-o vilă situată în zona lacului, ce ar aparține unui yoghin, însă și această informație s-a dovedit a fi falsă. La un moment dat, anchetatorii ar fi prins un individ care semăna foarte bine cu Bivolaru, însă s-a stabilit că nu era persoana căutată.

Gregorian Bivolaru, văzut în stațiunea Durău

Un episod din vara lui 2004, povestit de o persoană care a dorit să-i păstrăm anonimatul, merită analizat cu maximă atenție. Astfel, undeva în luna august, adică la puțin timp după ce a fost dat în urmărire generală, Bivolaru, însoțit de o altă persoană, ar fi apărut în zona Secu-Izvoru Alb, într-un autoturism Dacia 1310. Era deosebit de agitat și neschimbat, iar în momentul în care a realizat că a atras atenția sătenilor ar fi plecat cu tot cu cel care îl însoțea spre axialul care face legătura între Izvoru Muntelui și Durău. Informația ar fi fost furnizată celor care îl căutau, însă nu a dus la nici un rezultat, la fel ca și în celelalte cazuri. Alte surse afirmă că de fapt pe Bivolaru cineva îl iubea mult „acolo sus, la București” și de aici și rateurile polițiștilor care îl căutau de zor prin Neamț.Un alt episod interesant, relatat de presa locală în ianuarie 2005, l-a avut în centru pe Costică Șchiopu, primarul de atunci al comunei Ceahlău, care aflase că Bivolaru fusese văzut în ultima săptămână din decembrie în stațiunea Durău.

„Am aflat de la două tinere că Gregorian Bivolaru ar fi fost în stațiunea Durău. Mi-au zis că l-au văzut acum două săptămâni în timp ce cobora, însoțit de o adolescentă, dinspre hotelul Durău. Imediat a fost ajuns din spate de un autoturism în care cei doi s-au îmbarcat, plecând într-o direcție necunoscută. Fetele, care sunt convinse că el era, mi-au spus că individul era bărbierit și nu mai avea plete. Le-am reproșat că nu mi-au spus atunci, pentru că ar fi putut fi prins. Imediat după ce am aflat acest lucru, am fost pe la toate barurile și hotelurile din stațiune și le-am spus patronilor să anunțe de îndată Poliția în cazul în care o să-l vadă pe Bivolaru“, declara, în ianuarie 2005, fostul primar al comunei Ceahlău, Costică Șchiopu.

La două luni după acest eveniment, Bivolaru cerea azil politic în Suedia. Toate aceste aspecte ar putea fi elucidate acum, după ce Bivolaru a fost extrădat din Franța. Informațiile, neoficiale ce-i drept, cu privire la presupusa ascunzătoare pe care Guru ar fi avut-o în Neamț, dar și protecția de care ar fi beneficiat de la nivel central, sunt chestiuni care trebuie elucidate. Săptămâna trecută, Gregorian Bivolaru a fost chestionat pe acest subiect de lucrătorii Poliției Capitalei, polițiștii fiind foarte interesați de modul în care acesta a reușit să plece din țară.

„Scopul anchetei este de a stabili dacă Gregorian Bivolaru a fost ajutat să fugă din ţară, şi, în cazul în care se confirmă că a primit ajutor, cine sunt persoanele care au intervenit”, sursa Mediafax.

Aceeași agenție de presă a scris că sunt vizate atât persoane cât şi instituţii ale statului român. Lucrurile sunt mai mult decât complicate, deoarece Bivolaru le-ar fi spus polițiștilor care l-au audiat în momentul capturării sale la Paris, că sunt persoane care ar putea avea de suferit după extrădarea lui.

„Vă rog să înţelegeţi. Dacă mă trimiteţi în România, nu îmi faceţi rău doar mie ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate”, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare(sursa Medxiafax)

Gregorian Bivolaru a fost condamnat, în 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori. Bivolaru a fugit în martie 2005 în Suedia unde a primit azil politic. În februarie 2016, liderul MISA a fost capturat de autoritățile franceze la Paris, la un târg de carte.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.